ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Δάφνη Λαμπρόγιαννη: "Έχω κακοποιηθεί πάρα πολλές φορές και πολύ σοβαρά"

"Ξέρω ότι στο ΣΕΗ υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες που δεν ακούστηκαν, δηλαδή αυτό που έχει βγει είναι ούτε η κορυφή του παγόβουνου""

Μια σοβαρή αναφορά στο Metoo και στις κακοποιητικές συμπεριφορές στον καλλιτεχνικό χώρο έκανε σήμερα η ηθοποιός Δάφνη Λαμπρόγιαννη.

Μιλώντας στον Alpha η Δάφνη Λαμπρόγιαννη μεταξύ άλλων είπε μιλώντας για το MeToo πως "όταν λοιπόν άρχισα να καταλαβαίνω τι έχει συμβεί, άρχισα να συνειδητοποιώ τι έχει συμβεί και σε μένα, που θεωρούσα ότι εγώ δεν έχω πάθει τίποτα. Έχω κακοποιηθεί πάρα πολλές φορές και πολύ σοβαρά. Απλώς, επειδή κατάφερνα να πηγαίνω παρακάτω, δεν το θεωρούσα κακοποίηση. Και έτσι λοιπόν μαθαίνουμε ότι εσύ πρέπει να τα βγάλεις πέρα, όχι ο άλλος που σου επιτίθεται, να μην σου επιτίθεται. Επίσης, κατάλαβα το πόσο κοστίζει να αντιστέκεσαι , για αυτούς που πολύ εύκολα λένε ‘γιατί δεν έφευγες τότε;’, εγώ το έχω πληρώσει με την υγεία μου. Δεν ξέρω πόσες φορές έχω μπει στο νοσοκομείο, δεν ξέρω πόσες εγχειρήσεις έχω κάνει".

Δάφνη Λαμπρόγιαννη: "Έχω κακοποιηθεί πάρα πολλές φορές και πολύ σοβαρά"

"Είμαστε μια γενιά γυναικών, και ανδρών αλλά θα μιλήσω για τις γυναίκες. Εγώ δουλεύω από το 1989, μεγαλώσαμε μαζί με κάποιους ανθρώπους, που κάπως είναι η ευρύτερη οικογένειά μας, γιατί εμείς που είμαστε καλλιτέχνες, ηθοποιοί, πολλές φορές μπορεί να βρίσκουμε πολύ πιο κοντινή οικογένεια από αυτήν στο σπίτι, γιατί έχουμε μια καλύτερη γλώσσα συνεννόησης, αυτό το λίγο ‘φεύγα’ που έχει ο καλλιτέχνης" ανέφερε αρχικά η Δάφνη Λαμπρόγιαννη.

Συνέχισε δε, λέγοντας πως "Μεγαλώσαμε, λοιπόν, μαζί με ανθρώπους που μας άδειασαν, μας άδειασαν πολύ άσχημα και μιλάω φυσικά για όλες αυτές τις ιστορίες που όλοι ακούσαμε. Λέω για το MeToo. Και που δεν ακούσαμε, γιατί υπάρχουν πάρα πολλές ιστορίες που δεν βγήκαν προς τα έξω και δεν θα βγουν ποτέ. Ξέρω ότι στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες που δεν ακούστηκαν, δηλαδή αυτό που έχει βγει είναι ούτε η κορυφή του παγόβουνου".

Η Δάφνη Λαμπρόγιαννη, σημείωσε πάντως πως κατά την γνώμη της αυτό δεν έχει να κάνει με τον χώρο, αλλά με τους ανθρώπους. "Έχει να κάνει με τους ανθρώπους, με αυτό που μάθαμε ότι είναι η πατριαρχία, γιατί τώρα ζούμε αυτό το κύμα του φεμινισμού, που χρησιμοποιεί αυτές τις εκφράσεις. Εμείς παλιότερα τους λέγαμε φαλλοκράτες και διάφορα", τόνισε.

"Υπήρξε αυτή η εποχή που ενδυνάμωσε αυτούς τους ανθρώπους που είχαν αυτή τη διάθεση, γιατί πρέπει να υπάρχει η διάθεση για να γίνεις αυτό το πράγμα. Είτε είσαι καλλιτέχνης είτε είσαι σε μια οποιαδήποτε άλλη δουλειά, μπορείς μια χαρά να γίνεις ένας φανερός ή κρυφός βασανιστής ανθρώπων. Και επειδή είναι πάρα πολύ δύσκολο και τώρα να φτάσουν αυτά τα πράγματα εκεί που πρέπει, δικαστικά, πολλά πράγματα δεν γίνονται γνωστά", υπογράμμισε η γνωστή ηθοποιός.

Η Δάφνη Λαμπρόγιαννη, ζήτησε μεγαλύτερη προσοχή από "όλο αυτό το lifestyle που δημιουργεί κάποια είδωλα πολύ εύκολα, γιατί χρειάζονται ώστε να καταναλωθούν". "Τουλάχιστον οι άνθρωποι που έχουν μια διάθεση απέναντι σε αυτόν τον καινούριο τρόπο ζωής, που θα θέλαμε να έρθει και που να είναι πιο υγιής, αυτό που λέμε σήμερα, πιο συμπεριληπτικός, και οι άνθρωποι να έχουν τα ίδια δικαιώματα. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να μην ενδυναμώνονται άνθρωποι ελαφρά τη καρδία. Να μην τους κάνουμε θεούς τόσο εύκολα και ίσως να ψάχνουμε και λίγο περισσότερο, όταν κάνουμε τα πορτρέτα τους για το τι άλλο μπορεί να συμβαίνει και δεν ξέρω βέβαια τι μπορεί να βγει στον αέρα. Ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο", τόνισε.

Δάφνη Λαμπρόγιαννη: "Ήμουν από αυτούς που είπα ‘ναι, ρε συ, καλά τώρα το θυμήθηκαν;"

"Σε μας όταν έγιναν όλα αυτά και βγήκαν προς τα έξω μας έριξαν μια μεγάλη ευθύνη πως ξέρατε πράγματα και δεν μιλάγατε. Καταρχάς όχι, δεν ξέραμε. Αυτά τα πράγματα δεν τα ξέραμε. Δηλαδή όποιοι τα ήξεραν και δεν μίλαγαν πρέπει να είναι ελάχιστοι και πρέπει να είναι το ίδιο εγκληματίες" είπε η ηθοποιός.

Σημείωσε πως γνώριζαν κάποιες κακές συμπεριφορές τις οποίες η ίδια και συνάδελφοί της είχαν αποδεχθεί, "γιατί ζούσαμε σε ένα πλαίσιο που οι γυναίκες πρέπει να αντέχουν". "Αυτή που έχει ορίσει το σύστημα ως πιο αδύναμη. Για να έχουν δουλειά, για να καταφέρουν να κάνουν αυτό που θέλουν. Αλλά στην ουσία όχι δεν ξέραμε", πρόσθεσε.

Η Δάφνη Λαμπρόγιαννη, παραδέχθηκε πως όταν ξεκίνησε το MeToo στην Ελλάδα και αρχίσαμε όλοι να πληροφορούμαστε για αυτό στην Αμερική, "ήμουν από αυτούς που πολύ γρήγορα είπε ‘ναι, ρε συ, καλά τώρα το θυμήθηκαν; Και γιατί δεν έκανες κάτι τότε. Έκανες καριέρα πρώτα και μετά από 20 χρόνια θυμήθηκες ότι είχες περάσει άσχημα’. Μετά άρχισα να βλέπω στοιχεία και να αναλογίζομαι τη δική μου ζωή. Όπου εγώ είμαι ένας άνθρωπος που μίλαγε τότε και μιλάει πάντα και αντιστέκεται και προσπαθεί να πιάσει το χέρι του διπλανού του που μπορεί να είναι πιο αδύναμος από χαρακτήρα.

"Από τότε που ενηλικιώθηκα ως γυναίκα και ως επαγγελματίας έχω μάθει με το ένα χέρι να κρατάω κόντρα, και με το άλλο να κατορθώνω να κάνω όλα τα άλλα. Θέλω και τα δυο μου χέρια όταν δουλεύω. Δεν θέλω να μου την πέφτει κανείς, δεν θέλω να μου επιτίθεται κανένας, θέλω να συνεργάζομαι", κατέληξε.

Read Next

03 Δεκ 2023

Θεσσαλονίκη: Εφευρέθηκε το σάντουιτς με διπλό μελομακάρονο- ένα μέσα, ένα έξω

Τρία αδέρφια "τερμάτισαν" στον φούρνο τους την εμπειρία του μελομακάρονου.

Περισσότερα από

News

03 Δεκ 2023

Λετίσια: Η περίπτωση που θα χάσει τον τίτλο της βασίλισσας

Διέρρευσαν λεπτομέρειες από το προγαμιαίο συμβόλαιο που υπέγραψε η Λετίσια πριν παντρευτεί τον Φελίπε.

03 Δεκ 2023

Εύα Νάθενα: Συνέντευξη με τη σκηνοθέτιδα της "Φόνισσας"

Η έμπειρη σκηνογράφος κι ενδυματολόγος κάθεται για πρώτη φορά στην καρέκλα του σκηνοθέτη και διασκευάζει ένα από τα διασημότερα ελληνικά μυθιστορήματα.

03 Δεκ 2023

Ζούσε η Κόρτνεϊ Καρντάσιαν το 1912; Οι θεωρίες συνωμοσίας

Το Tiktok είναι πεπεισμένο ότι η μεγαλύτερη αδερφή της οικογένειας Καρντάσιαν είναι "ταξιδιώτης του χρόνου"

03 Δεκ 2023

Ο Πάνος Μουζουράκης μάς δείχνει το παιδικό δωμάτιο της κόρης του

Μπαμπάς για πρώτη φορά έγινε φέτος ο Πάνος Μουζουράκης

03 Δεκ 2023

Με το "Άξιον Εστί" ο Βασίλης Βασιλικός έγινε, άθελά του ίσως, ένας συλλέκτης

Κατά κάποιον τρόπο ο Βασίλης Βασιλικός, που πέθανε σήμερα σε ηλικία 89 ετών, είχε καταφέρει να μπει στα σπίτια μας και να καθορίσει τη γενιά μας μ’ έναν λαθραίο τρόπο. Μέσα από την τηλεόραση.

02 Δεκ 2023

H σοκαριστική ερώτηση της Νταϊάνα στον σωματοφύλακα της αμέσως μετά τη δολοφονία του Tζιάνι Βερσάτσε

Μία ακόμα απόδειξη ότι η πριγκίπισσα φοβόταν ότι θα την δολοφονήσουν.

02 Δεκ 2023

"Πόση χαρά και αγάπη μοίρασε ένα μωρό, ποτέ μου δεν το είχα φανταστεί"

Γιούλικα Σκαφιδά: Η πρώτη και πολύ τρυφερή φωτογραφία με τον νεογέννητο γιο της