ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Εσείς προσέχετε την μείωση της ποσότητας στα προϊόντα που αγοράζετε;

Η μείωση της ποσότητας του προϊόντος που περιέχεται στις συσκευασίες που πωλούνται στο ράφι, φαινόμενο που περιγράφεται με τον όρο "Shrinkflation", παρατηρείται διεθνώς και διαχρονικά σε περιόδους οικονομικής κρίσης.

Η μείωση της ποσότητας του προϊόντος που περιέχεται στις συσκευασίες που πωλούνται στο ράφι, φαινόμενο που περιγράφεται με τον όρο "Shrinkflation", παρατηρείται διεθνώς και διαχρονικά σε περιόδους οικονομικής κρίσης.

Στη χώρα μας έκανε την εμφάνισή του τους τελευταίους μήνες, με τις ενώσεις καταναλωτών να δέχονται σχετικές διαμαρτυρίες για προϊόντα τα οποία οι καταναλωτές στο παρελθόν αγόραζαν σε μεγαλύτερες ποσότητες στις ίδιες συσκευασίες. Παράλληλα οι τιμές τους, είτε έχουν μείνει σταθερές, είτε έχουν αυξηθεί.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, δεν πρόκειται για παράνομη πρακτική από πλευρά των εταιρειών υπό τον όρο ωστόσο ότι αναγράφεται στη συσκευασία η νέα ποσότητα που περιλαμβάνεται μέσα ώστε ο καταναλωτής να το γνωρίζει. Παράλληλα, δεν είναι παράνομο εφόσον δεν παραβιάζεται η νομοθεσία περί αισχροκέρδειας. Που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, από την πώληση του προϊόντος.

Βεβαίως στις περιπτώσεις εκείνες που οι εταιρείες διατηρούν την ίδια συσκευασία και απλώς μειώνουν το περιεχόμενο ο καταναλωτής δεν είναι εύκολο να αντιληφθούν τη διαφορά, με αποτέλεσμα παρότι είναι νόμιμο, συχνά να του δημιουργείται λανθασμένη εντύπωση για την ποσότητα του προϊόντος που αγοράζει.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με ακόμη ένα φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί -σε μικρή προς το παρόν κλίμακα -και αφορά στα χύμα προϊόντα. Στην περίπτωση αυτή δεν μειώνεται η ποσότητα αλλά στην αναγραφόμενη τιμή προβάλλεται εκείνη που είναι υποδιαίρεση του κιλού και αντίθετα η τιμή κιλού "κρύβεται" με μικρότερα γράμματα.

Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, επίσης δεν είναι αποτελεί παράνομη κίνηση ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση δημιουργεί λανθασμένη εντύπωση στον καταναλωτή.

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα το υπουργείο Ανάπτυξης πο, όπως επισημαίνει,παρακολουθεί το φαινόμενο, σχεδιάζει να φέρει σχετική ρύθμιση ώστε οι επιχειρήσεις να υποχρεούνται ώστε να αναγράφουν στην ίδια γραμματοσειρά και την τιμή κιλού και την υποδιαίρεση αυτής.

Η μείωση της συσκευασίας σε προϊόντα και η διατήρηση της τιμής σημαίνει επί της ουσίας ότι το προϊόν ακριβαίνει - Γαλλικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ ανέλαβαν να ενημερώσουν τους πελάτες τους, όμως κάποιοι επικρίνουν την πρωτοβουλία τους αυτή.

Σε μια μάλλον ακτιβιστική κίνηση προχώρησαν μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην Γαλλία, με αφορμή την πολιτική εταιρειών να μειώνουν τις ποσότητες στις συσκευασίες, αλλά να διατηρούν τις τιμές ίδιες, ουσιαστικά αυξάνοντάς τις. Η τακτική αυτή έχει γίνει γνωστή με τον όρο "shrinkflation".

Η Καρφούρ και η Ιντερμαρσέ αποφάσισαν να βάζουν ετικέτες στις συσκευασίες, ενημερώνοντας τους καταναλωτές ότι "αυτό το προϊόν έχει ελαττωθεί σε μέγεθος και η πραγματική τιμή του έχει αυξηθεί". Η πολιτική αυτή, που δεν εφαρμόζεται μόνο στην Γαλλία, έχει εξοργίσει τους καταναλωτές που βλέπουν "υπόγειες" αυξήσεις τιμών σε περιβάλλον καλπάζουσας ακρίβειας.

Επικριτές από την άλλη των σούπερ μάρκετ τονίζουν πως μια τέτοια κίνηση υπονομεύει τις σχέσεις τους με τους προμηθευτές και κατηγορούν τις αλυσίδες για υποκρισία. Όπως λένε, οι αλυσίδες συχνά χρησιμοποιούν παρόμοιες τακτικές, όταν πωλούν προϊόντα της δικής τους ετικέτας, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι και χαμηλότερης ποιότητας.

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει υπάρξει αντίδραση από τις επιχειρήσεις, στα προϊόντα των οποίων έχουν μπει οι "προειδοποιητικές" ετικέτες

Read Next

02 Δεκ 2023

"Πόση χαρά και αγάπη μοίρασε ένα μωρό, ποτέ μου δεν το είχα φανταστεί"

Γιούλικα Σκαφιδά: Η πρώτη και πολύ τρυφερή φωτογραφία με τον νεογέννητο γιο της

Περισσότερα από

News

02 Δεκ 2023

Τζέιν Φόντα: " Ντρέπομαι που το λέω, αλλά θα έβγαινα μόνο με 20χρονο"

Η 85χρονη θρυλική σταρ σε μία απολαυστική συνέντευξη μιλάει για την ερωτική της ζωή.

02 Δεκ 2023

Η Ταμίλλα Κουλίεβα δεν ξεχνά να δηλώνει ευγνώμων για ό,τι "μαγικό" της συμβαίνει

H Ταμίλλα Κουλίεβα αποκλειστικά στη Madame Figaro Δεκεμβρίου.

02 Δεκ 2023

Η Άννα Φόνσου φοράει την τάση της σεζόν

Η Άννα Φόνσου στο κέντρο της Αθήνας με monochromatic σύνολο.

02 Δεκ 2023

Ντόλι Πάρτον για Κιάνου Ριβς: "Ήρθε και μου είπε "Με θυμάσαι; Είμαι το μικρό αγόρι που καθόταν στα πόδια σου όσο η μαμά μου δούλευε".

Η μητέρα του Κιάνου είχε επιμεληθεί πολλά από τα κοστούμια της Ντόλι Πάρτον! Ενώ ο ίδιος είχε ντυθεί κάποτε στις απόκριες... Ντόλι Πάρτον.

02 Δεκ 2023

Η Μπρουκ Σιλντς υπέστη νευρικό κλονισμό, όμως είχε έναν φύλακα άγγελο μαζί της

Το περιστατικό γνωστοποίησε η ίδια σε συνέντευξη της.

01 Δεκ 2023

"Η ζωή δε μιμείται την τέχνη. Μιμείται την κακή τηλεόραση": Οι ευφυείς αφορισμοί του Γούντι Άλεν

Σν σήμερα την 1η Δεκεμβρίου 1935 γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης ένα από τα "ιερά τέρατα" της αμερικάνικης κωμωδίας

01 Δεκ 2023

Ναταλία Γερμανού: Χαμογελαστή στο χιονισμένο Βερολίνο

Ναταλία ανέμελη και χαμογελαστή φαίνεται ότι απολαμβάνει την παραμονή της στο Βερολίνο.

01 Δεκ 2023

Καίτη Κωνσταντίνου: "Μου ζητούν στον δρόμο να μιλήσω σαν τη Σωσώ"

Αποκάλυψε, επίσης, τον λόγο που " έσπασε" η παρέα από την Αποθήκη.

01 Δεκ 2023

Η Δήμητρα Ματσούκα μόλις παντρεύτηκε τον ευρωβουλευτή Πέτρο Κόκκαλη

Σε μια κλειστή τελετή η ηθοποιός παντρεύτηκε τον Πέτρο Κόκκαλη με θρησκευτικό γάμο.

01 Δεκ 2023

Το σπίτι με τα 555 χριστουγεννιάτικα δέντρα και τα 100.000 στολίδια στη Γερμανία έχει κάνει παγκόσμιο ρεκόρ

Επισκέπτες από όλο τον κόσμο επισκέπτονται την κατοικιά του ζευγαριού για το θεαματικό αποτέλεσμα.