ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Εσείς προσέχετε την μείωση της ποσότητας στα προϊόντα που αγοράζετε;

Η μείωση της ποσότητας του προϊόντος που περιέχεται στις συσκευασίες που πωλούνται στο ράφι, φαινόμενο που περιγράφεται με τον όρο "Shrinkflation", παρατηρείται διεθνώς και διαχρονικά σε περιόδους οικονομικής κρίσης.

Η μείωση της ποσότητας του προϊόντος που περιέχεται στις συσκευασίες που πωλούνται στο ράφι, φαινόμενο που περιγράφεται με τον όρο "Shrinkflation", παρατηρείται διεθνώς και διαχρονικά σε περιόδους οικονομικής κρίσης.

Στη χώρα μας έκανε την εμφάνισή του τους τελευταίους μήνες, με τις ενώσεις καταναλωτών να δέχονται σχετικές διαμαρτυρίες για προϊόντα τα οποία οι καταναλωτές στο παρελθόν αγόραζαν σε μεγαλύτερες ποσότητες στις ίδιες συσκευασίες. Παράλληλα οι τιμές τους, είτε έχουν μείνει σταθερές, είτε έχουν αυξηθεί.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, δεν πρόκειται για παράνομη πρακτική από πλευρά των εταιρειών υπό τον όρο ωστόσο ότι αναγράφεται στη συσκευασία η νέα ποσότητα που περιλαμβάνεται μέσα ώστε ο καταναλωτής να το γνωρίζει. Παράλληλα, δεν είναι παράνομο εφόσον δεν παραβιάζεται η νομοθεσία περί αισχροκέρδειας. Που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, από την πώληση του προϊόντος.

Βεβαίως στις περιπτώσεις εκείνες που οι εταιρείες διατηρούν την ίδια συσκευασία και απλώς μειώνουν το περιεχόμενο ο καταναλωτής δεν είναι εύκολο να αντιληφθούν τη διαφορά, με αποτέλεσμα παρότι είναι νόμιμο, συχνά να του δημιουργείται λανθασμένη εντύπωση για την ποσότητα του προϊόντος που αγοράζει.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με ακόμη ένα φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί -σε μικρή προς το παρόν κλίμακα -και αφορά στα χύμα προϊόντα. Στην περίπτωση αυτή δεν μειώνεται η ποσότητα αλλά στην αναγραφόμενη τιμή προβάλλεται εκείνη που είναι υποδιαίρεση του κιλού και αντίθετα η τιμή κιλού "κρύβεται" με μικρότερα γράμματα.

Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, επίσης δεν είναι αποτελεί παράνομη κίνηση ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση δημιουργεί λανθασμένη εντύπωση στον καταναλωτή.

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα το υπουργείο Ανάπτυξης πο, όπως επισημαίνει,παρακολουθεί το φαινόμενο, σχεδιάζει να φέρει σχετική ρύθμιση ώστε οι επιχειρήσεις να υποχρεούνται ώστε να αναγράφουν στην ίδια γραμματοσειρά και την τιμή κιλού και την υποδιαίρεση αυτής.

Η μείωση της συσκευασίας σε προϊόντα και η διατήρηση της τιμής σημαίνει επί της ουσίας ότι το προϊόν ακριβαίνει - Γαλλικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ ανέλαβαν να ενημερώσουν τους πελάτες τους, όμως κάποιοι επικρίνουν την πρωτοβουλία τους αυτή.

Σε μια μάλλον ακτιβιστική κίνηση προχώρησαν μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην Γαλλία, με αφορμή την πολιτική εταιρειών να μειώνουν τις ποσότητες στις συσκευασίες, αλλά να διατηρούν τις τιμές ίδιες, ουσιαστικά αυξάνοντάς τις. Η τακτική αυτή έχει γίνει γνωστή με τον όρο "shrinkflation".

Η Καρφούρ και η Ιντερμαρσέ αποφάσισαν να βάζουν ετικέτες στις συσκευασίες, ενημερώνοντας τους καταναλωτές ότι "αυτό το προϊόν έχει ελαττωθεί σε μέγεθος και η πραγματική τιμή του έχει αυξηθεί". Η πολιτική αυτή, που δεν εφαρμόζεται μόνο στην Γαλλία, έχει εξοργίσει τους καταναλωτές που βλέπουν "υπόγειες" αυξήσεις τιμών σε περιβάλλον καλπάζουσας ακρίβειας.

Επικριτές από την άλλη των σούπερ μάρκετ τονίζουν πως μια τέτοια κίνηση υπονομεύει τις σχέσεις τους με τους προμηθευτές και κατηγορούν τις αλυσίδες για υποκρισία. Όπως λένε, οι αλυσίδες συχνά χρησιμοποιούν παρόμοιες τακτικές, όταν πωλούν προϊόντα της δικής τους ετικέτας, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι και χαμηλότερης ποιότητας.

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει υπάρξει αντίδραση από τις επιχειρήσεις, στα προϊόντα των οποίων έχουν μπει οι "προειδοποιητικές" ετικέτες

Read Next

27 Απρ 2024

Μαρίνα Σάττι: Κοκκινομάλλα και αγνώριστη 16 χρόνια πριν

Όταν η Μαρίνα Σάττι τραγουδούσε στα 22 της, με Παπακωνσταντίνου, Μπουλά και Ζουγανέλη.

Περισσότερα από

News

27 Απρ 2024

H Τζένιφερ Άνιστον μεταμορφώνεται σε Μπάρμπρα Στρέιζαντ- Η απίστευτη ομοιότητα

H μεταμόρφωση της Τζένιφερ Άνιστον σε Μπάρμπρα Στρέιζαντ, ήταν αυτό που πάντα ήθελε!

27 Απρ 2024

Καλλιμάρμαρο: Η Αθήνα παρέδωσε την Ολυμπιακή Φλόγα στο "Παρίσι 2024"

Σε ενα κατάμεστο Παναθηναϊκό Στάδιο αντήχησαν οι Εθνικοί Ύμνοι της Ελλάδας και της Γαλλίας.

27 Απρ 2024

Ντάνι Ντε Βίτο και Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ ξανά μαζί

Μετά από τη διάσημη ταινία "Οι δίδυμοι", το δίδυμο επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη.

27 Απρ 2024

Άννα Βίσση: Με την αδερφή της στην Κύπρο

Η Ελληνίδα σταρ ποτέ δεν ξεχνά την ιδιαίτερη πατρίδα της

27 Απρ 2024

Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες το φετινό Πάσχα - Οι top προορισμοί εσωτερικού και εξωτερικού

Οι αναχωρήσεις για προορισμούς του εσωτερικού και του εξωτερικού ξεκινούν από το Σάββατο και κορυφώνονται στα μέσα της Μ.Εβδομάδας.

27 Απρ 2024

"Ήταν αηδιαστικό": Η Αν Χάθαγουεϊ περιγράφει τη χειρότερη - ίσως - στιγμή που έχει βιώσει σε audition

Το αίτημα του παραγωγού απέναντι στη νεαρή τότε ηθοποιό απαιτούσε, μεταξύ άλλων, με φιληθεί με άλλους δέκα άντρες.

27 Απρ 2024

Σέρρες: Τα "Λαζαράκια" και οι περίτεχνοι σταυροί από φοινικόφυλλα στην Αγία Παρασκευή Σιδηροκάστρου

Τα "Λαζαράκια" ή "Λαζάρηδες" ή "Λαζαρούδια" είναι μικρά νηστίσιμα ψωμάκια, τα οποία πρόσφεραν οι νοικοκυρές το Λαζαροσάββατο (το Σάββατο του Λαζάρου) στα παιδιά που έλεγαν τα κάλαντα.

27 Απρ 2024

Netflix: Έρχεται το αριστούργημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες "Εκατό χρόνια μοναξιά"

Το βιβλίο που κατέκτησε την καρδιά μας γίνεται τώρα τηλεοπτική σειρά που περιμένουμε εναγωνίως.

26 Απρ 2024

Lifestory: Ο χαρισματικός Γκάρι Όλντμαν και οι σκοτεινοί δαίμονες της ζωής του

Φρικτές αναμνήσεις, κακοποίηση και πολύ αλκοόλ καταδυναστεύσαν για χρόνια τον Γκάρι Όλντμαν.