ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Οι 10 θρυλικοί γόηδες την χρυσή εποχή του κινηματογράφου

Σκληροί, γοητευτικοί, ρομαντικοί, ακαταμάχητοι. Οι πρωταγωνιστές που αποτέλεσαν τον ορισμό του "ζεν πριεμέ".

Ηθοποιοί με γοητεία και μαγνητισμό, ηθοποιοί που θα μπορούσαν να καθηλώσουν το κοινό με ένα και μόνο βλέμμα. Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της χρυσής εποχής του σινεμά (και μετέπειτα) σφράγισαν με τις ερμηνείες τους την ιστορία του κινηματογράφου και έκαψαν γυναικείες καρδιές με την ομορφιά και την προσωπικότητά τους.

Σήμερα η εποχή είναι διαφορετική. Η υπερέκθεση της προσωπικής ζωής μέσω των social media μπορεί να είναι αποδοτική (και πολλές συμφωνίες να κλείνονται μετρώντας followers) όμως η προσωπικότητα και ο μαγνητισμός είναι πάντα έμφυτα και αυτοί οι 10 ζεν πρεμιέ το αποδεικνύουν.

Ας δούμε όμως ποιοι άντρες γοήτευαν τότε στη μεγάλη οθόνη

Ροντόλφο Βαλεντίνο

Ένας μυθικός ηθοποιός, που λατρεύτηκε από εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο, πριν έναν αιώνα όταν ακόμη δεν υπήρχε καλά καλά ούτε το τηλέφωνο. Γόνος ευγενών από τη Γένοβα, με άστατο χαρακτήρα. Η τάση του για έντονες περιπέτειες θα τον φέρουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα ξοδέψει στο άψε σβήσε τα χρήματά του, θα αναγκαστεί να κάνει δουλειές του ποδαριού, μέχρι να μπει στον κόσμο του σινεμά.

Η ζωή του πολυτάραχη, παρότι θα παντρευτεί μόλις δυο φορές. Η επιτυχία του στον κινηματογράφο θα τον χρίσουν "βασιλιά του Χόλιγουντ", ενώ πάνω του θα χτιστεί και ο χαρακτήρας του "λατίνου εραστή", παρότι στην εποχή του υπάρχει και ο έτερος θρύλος Ντάγκλας Φέρμπανκς. Θα ζήσει στην απόλυτη χλιδή, αλλά και εκτός ορίων, κάτι που θα του στοιχίσει και τη ζωή σε ηλικία μόλις 31 ετών. Ο θάνατός του θα προκαλέσει τεράστια παγκόσμια συγκίνηση ακόμη και υστερίες, ενώ για δεκαετίες θαυμάστριές του θα καταθέτουν λουλούδια στον τάφο του. Ο ίδιος είχε πει ότι "είμαι απλά ο καμβάς στον οποίο οι γυναίκες ζωγραφίζουν τα όνειρά τους". Δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ στην ταινία "Ο Σεϊχης".

Γκάρι Κούπερ

Αποτελεί τον διάδοχο του Ροντόλφο Βαλεντίνο, καθώς πήρε τον τίτλο του "βασιλιά του Χόλιγουντ" τη δεκαετία του '30 με την τεράστια επιτυχία του και φυσικά την ανυπέρβλητη ομορφιά του. Ο Γκάρι Κούπερ (1901-1961) εν αντιθέσει με τον Βαλεντίνο, θα δώσει στον απλό άνθρωπο μια πρωτόγνωρη λάμψη, το άστρο του θα φωτίσει ακόμη και τα πιο ταπεινά βήματά του. Είχε δε την τύχη να συνεργαστεί με τους κορυφαίους σκηνοθέτες της εποχής του (από Φρανκ Κάπρα και Χάουαρντ Χοκς, μέχρι Έρνστ Λιούμπιτς και Γουίλιαμ Γουάιλερ). Κέρδισε δύο Όσκαρ για τις ερμηνείες του και υπήρξε υποψήφιος τρεις φορές ακόμη, έχοντας παίξει σε πάνω από 80 ταινίες. Παντρεύτηκε μία μόνο φορά, τη Βερόνικα και απέκτησαν μαζί ένα παιδί. Θα τον θυμόμαστε πάντοτε στην ταινία "Το Τρένο θα Σφυρίξει Τρεις Φορές".

Κλαρκ Γκέιμπλ

"Frankly My dear I don't give a damn"- αν είναι να στο πει κάποιος, ας σου το έλεγε ο Κλαρκ Γκέιμπλ. Ποια θα τον ξεχάσει ως Ρετ Μπάτλερ στα "Όσα παίρνει ο Άνεμος";

Άτυπος ανταγωνιστής του Γκάρι Κούπερ ήταν η επιτομή της ανδρικής γοητείας, ίσως για αυτό κέρδισε το παρατσούκλι "Ο Βασιλιάς του Χόλιγουντ". Κατά τη διάρκεια της καριέρας του που μέτρησε πάνω από 30 χρόνια πρωταγωνίστησε σε 60 και πλέον ταινίες. Εκείνος κέρδισε το χρυσό αγαλματίδιο για την κωμωδία "Συνέβη μια νύχτα". Σε αντίθεση με τον Γκάρι Κούπερ παντρεύτηκε πέντε φορές. Μάλιστα ο δεύτερος από τον τρίτο του γάμο απείχε μόλις 13 μέρες.

Έρολ Φλιν

Άλλος ένας θρύλος, από τους βασικούς εκφραστές του ρομαντικού σινεμά της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ, ο Έρολ Φλιν (1909-1959) θα σωματοποιήσει όλες τα βάσανα που θα ζήσει στην πολυκύμαντη ζωή του. Οι ερωτικές περιπέτειές του, που θα φτάσουν μέχρι τα δικαστήρια, φημισμένες, όπως και το τυχοδιωκτικό του πνεύμα, αλλά και τα προβλήματα υγείας τα οποία θα τον οδηγήσουν σε καταχρήσεις. Θα προλάβει να παντρευτεί τρεις φορές και θα πεθάνει ένδοξα στην Κούβα, ζώντας και αποθεώνοντας την επανάσταση. Θα είναι για πάντα, με την υπέροχη κορμοστασιά του, ο ένας και μοναδικός "Ρομπέν των Δασών".

Ροκ Χάτσον

Ροκ Χάντσον

Μπορεί να μην υπήρξε ποτέ του διαμετρήματος των τριών προηγούμενων σταρ, αλλά η απήχηση που έκανε στον γυναικείο πληθυσμό, με το λαμπερό του χαμόγελο και το αθλητικό του παράστημα, ήταν απίστευτο. Ο Ροκ Χάτσον (1925-1985) θα παίξει σε πολλές ανάλαφρες ρομαντικές κωμωδίες, ο πρόωρος θάνατός του θα συγκινήσει, αλλά θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ταραχή η αποκάλυψη ότι ήταν ομοφυλόφιλος, κάτι που θα κάνει εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο να χάσουν τη γη κάτω από τα πόδια τους. Την ερμηνεία της ζωής του, πάντως, θα την κάνει στο κοινωνικό δράμα "Ο Γίγας".

Μάρλον Μπράντο

Μάρλον Μπράντον

To "κακό παιδί" του Χόλιγουντ. Ο χαρισματικός ηθοποιός, ο ανυπέρβλητος γόης. Κι αναμφίβολα ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς του 20ου αιώνα. Κέρδισε 2 Όσκαρ, 2 Χρυσές Σφαίρες, ένα βραβείο στις Κάννες και 3 βραβεία από την Ακαδημία Κινηματογράφου της Αγγλίας. Υπήρξε ακτιβιστής κοινωνικών δικαιωμάτων, ιδίως των αυτόχθονων φυλών της Αμερικής. Ο διάσημος γόης με το λευκό φανελάκι, ο κακός "Νονός" που χάιδευε τη γάτα. Ο Μπράντο (1924-2004) έζησε στα όρια. Προκαλούσε σκάνδαλα με τις σχέσεις του -από την Μέριλιν Μονρόε και την εκρηκτική Ρίτα Μορένο, με την οποία έζησαν έναν θυελλώδη έρωτα ως τις τρεις συζύγους της ζωής του. Απέκτησε δε 11 παιδιά εκ των οποίων τα τρία υιοθετήθηκαν. Θα μείνει στην ιστορία του κινηματογράφου ιδίως για τις ταινίες όπως το "Λιμάνι της Αγωνίας" και την υποκριτική του ιδιοφυία στον "Νονό", "Λεωφορείον ο Πόθος", "Το τελευταίο τανγκό στο Παρίσι", "Ο Ατίθασος" και τόσα άλλα.

Πολ Νιούμαν

Η ομορφιά τού Πολ Νιούμαν (1925-2008) σε συνδυασμό με το ταλέντο του, τον κατέστησαν έναν από τους γοητευτικότερους και αγαπητούς ηθοποιούς του 20ου αιώνα. Οι ερμηνείες του πολλές φορές συγκλονιστικές, ενώ η επιτυχία του στον γυναικείο πληθυσμό αφάνταστη. Παρά ταύτα, αυτό που τον έκανε ξεχωριστό είναι η ήσυχη, φυσιολογική ζωή του, δίχως το παραμικρό σκάνδαλο, δίπλα στη σύζυγό του και κυρία του κινηματογράφου Τζόαν Γούντγουορντ. Θα μείνει στη μνήμη μας ως "Ο Μεγάλος Δραπέτης".

Αλέν Ντελόν

Ο μοναδικός εν ζωή θρύλος του σινεμά και sex symbol λόγω της ακαταμάχητης γοητείας του, τόσο που ήταν γνωστός με το παρατσούκλι "αρσενική Μπριζίτ Μπαρντό". Άνθρωπος με πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια που κατόρθωσε να ξεπεράσει τα προσωπικά του εμπόδια και να χαράξει μια λαμπερή πορεία. Είχε την τύχη να συνεργαστεί με κορυφαίους σκηνοθέτες όπως με τους Βισκόντι, Γκοντάρ και Αντονιόνι. Κέρδισε τιμητικές βραβεύσεις στα μεγαλύτερα Φεστιβάλ του κόσμου, ενώ η προσφορά του αναγνωρίστηκε με τη Λεγεώνα της τιμής το 1991. Από την πολυτάραχη προσωπική του ζωή πέρασαν πολλές γυναίκες που θα ονειρευόταν κάθε άντρας. Με κορυφαία ίσως τη Ρόμι Σνάιντερ, που ωστόσο πλήγωσε βαθιά όσο ήταν αρραβωνιασμένοι. Μετά τον θάνατό της παραδέχτηκε πως εκείνη υπήρξε η γυναίκα της ζωής του. Ανάμεσα στις κατακτήσεις του και η Dalida με την οποία τραγούδησαν μαζί το ντουέτο "Paroles, paroles" (1973).

Ζαν Πολ Μπελμοντό

Ο πιο άσχημος ωραίος του παγκόσμιου σινεμά. Ο Μπελ Μπελ, που χάσαμε μόλις πέρσι, φίλος του Ντελόν και με τεράστια προσφορά στη νουβέλ βαγκ. Μεγάλος ηθοποιός, τεράστια θετική ενέργεια, με πολλές κατακτήσεις στη ζωή του, θα κερδίσει την καρδιά των γυναικών, αυτών τουλάχιστον που δεν περιορίζονταν στην εξωτερική ομορφιά. "Με κομμένη την Ανάσα"... για πάντα.

Μαρτσέλο Μαστρογιάνι

Η ιταλική απάντηση στους ζεν πρεμιέ του Χόλιγουντ. Ο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, το άλτερ έγκο του Φελίνι, ήταν ο ορισμός του ιδανικού λατίνου εραστή. Δεν χρειαζόταν να κάνει τίποτα για να σκλαβώσει από ερωτικό πάθος μια καρδιά, πέρα από μια ματιά, πάνω από μία εφημερίδα. Μοντέλο καλαισθησίας, που περιφρονούσε τη ματαιοδοξία. Έγινε είδωλο, μέτρο σύγκρισης και φυσικά επηρέασε όσο λίγοι τον όρο "ζεν πρεμιέ", καταφέρνοντας να τον κάνει κομμάτια και να τον ανασυνθέσει με τον δικό του ξεχωριστό ευφυή τρόπο. Ίσως δεν έχει υπάρξει ωραιότερος άντρας από τον Μαστρογιάννι στην ταινία "8 1/2" του Φελίνι.

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

19 Απρ 2024

Ο Τομ Σέλεκ μιλάει για την "τυχερή του ζωή", "την κατά τύχη καριέρα του" και τη λατρεμένη του σύζυγο

Τον έχουμε αγαπήσει σε τόσες ταινίες και σειρές, ενώ πάντοτε θα τον θυμόμαστε ως τον μεγάλο έρωτα της Μόνικα στο Friends.

19 Απρ 2024

Νέο τραγούδι από τους γιούς του Πολ ΜακΚάρντεϊ και του Τζον Λένον- η συνέχεια των Beatles;

Ο Τζέιμς ΜακΚάρτνεϊ και ο Σον Όνο Λένον έγραψαν μαζί τραγούδι

Περισσότερα από

News

19 Απρ 2024

Zendaya: Ξετρέλανε τους φαν η εμφάνιση της με το μαύρο φόρεμα της Vera Wang

Η συνεργασία της με τον διάσημο στιλίστα Law Roach αποφέρει πάντοτε εντυπωσιακούς καρπούς.

19 Απρ 2024

Έλενα-Όλγα Χρηστίδη: "Να έχουμε θέσεις στο τραπέζι των αποφάσεων -αλλά να μπορούμε και να αναποδογυρίζουμε το τραπέζι όταν αυτό ωφελεί μόνο λίγους"

Η ψυχολόγος Έλενα-Όλγα Χρηστίδη, υποψήφια Ευρωβουλεύτρια με τη Νέα Αριστερά, τονίζει πως μια πιο δημοκρατική και αλληλέγγυα ΕΕ είναι εφικτή, όπως και μια καλύτερη ζωή τώρα άμεσα για τους Έλληνες.

18 Απρ 2024

Η Σαρλίζ Θερόν με την 8χρονη κόρη της σε μια σπάνια δημόσια εμφάνιση στη Νέα Υόρκη

H Σαρλίζ Θερόν ως brand ambassador του "Dior" πήγε να παρακολουθήσει την επίδειξη μόδας του διάσημου οίκου που έγινε στη Νέα Υόρκη.

18 Απρ 2024
18 Απρ 2024
18 Απρ 2024

Σοφία Μπεκατώρου: "Ελπίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει την κίνηση που πρέπει" είπε για τον Παπανώτα

Σφοδρές αντιδράσεις από τη δήλωση Παπανώτα για τις κακοποιημένες γυναίκες.

18 Απρ 2024

Νίκος Αλιάγας: Η φωτογραφία τουγια την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας που κάνει το γύρο του διαδικτύου

Ο Νίκος Αλιάγας ήταν ο οικοδεσπότης της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας που έγινε στην Αρχαία Ολυμπία.

18 Απρ 2024

Μάρα Δαρμουσλή: "Με ρώτησαν μέχρι πότε θα θηλάζω, έλαβα σεξιστικά σχόλια"

Η Μάρα Δαρμουσλή μίλησε για τη σχέση με την οικογένειά της, για τις δυσκολίες με τα παιδιά της αλλά και για τη διατροφική διαταραχή που πέρασε.

18 Απρ 2024

Η Ελένη Μενεγάκη αποχωρεί από το MEGA-Το παρασκήνιο της αποχώρησης

Τέλος εποχής για την Ελένη Μενεγάκη και το Mega στο τέλος της τηλεοπτικής σεζόν.