ΜΜ Υπάρχει μετά θάνατον ζωή, δάσκαλε;

ΜΔ Ναι υπάρχει, είναι αυτή που ζούμε τώρα.

ΜΜ Πώς γίνεται αυτό, δάσκαλε;

ΜΔ Γίνεται για οικονομικούς λόγους. Μας έχει δοθεί προκαταβολικά, ούτως ώστε, μόλις φτάνουμε στον άλλο κόσμο, να κατηγορούμαστε –οι περισσότεροι από εμάς δικαίως– ότι σπαταλήσαμε την προκαταβολή άσκοπα και ασυλλόγιστα, και για τιμωρία να μας οδηγούν σε κάτι τρομαχτικά καζάνια, όπου μας μαγειρεύουν και μας διανέμουν ως τροφή σε μεγάλα συσσίτια για τα πλήθη των αναξιοπαθούντων αγγέλων. Βλέπεις, έχει και ο ουρανός τα προβληματάκια του. Η οικονομία είναι πάνω και από ανθρώπους και από θεούς και από αγγέλους!

ΜΜ Κι αν κάποιος έχει ζήσει συνετά, δάσκαλε;

ΜΔ Αυτός ξαναεπιστρέφει στη Γη μέχρι να ξεπέσει. Συμβαίνει, δηλαδή, ακριβώς το αντίθετο από αυτό που ισχυρίζεται ο βουδισμός. Ο ουρανός χρειάζεται τροφή και όχι αγνές ψυχές.

ΜΜ Σήμερα ξύπνησα γεμάτος ενθουσιασμό που σε έχω δάσκαλο, δάσκαλε! Νιώθω πολύ τυχερός που ζω δίπλα σου και είμαι μαθητής σου. Θαυμάζω τη σκέψη σου, την ψυχραιμία σου, το ανάστημά σου... Υπάρχει κάποιο μυστικό, δάσκαλε; Τι σε οδήγησε σ’ αυτά τα ιλιγγιώδη πνευματικά ύψη;

ΜΔ Τι να σου πω τώρα; Ίσως φταίει αυτό το ασίγαστο, μεγαλειώδες πάθος που ξύπνησε μέσα μου, όταν ήμουν ακόμα παιδί, και μ’ οδηγεί μέχρι σήμερα.

Τα σκίτσα είναι του Γιώργου Κόφτη.

ΜΜ Ποιο είναι αυτό το πάθος, δάσκαλε;

ΜΔ Να ’χω ελαφριά δουλειά και γεμάτη την κοιλιά!

ΜΜ Ένα σχόλιο για την τηλεόραση, δάσκαλε;

ΜΔ Γιατί όχι; Από ποιο κανάλι είστε;

ΜΜ Δεν είμαι από κανάλι, δάσκαλε, ο μαθητής σου είμαι.

ΜΔ Α! Συγγνώμη, αφαιρέθηκα. Και μου πέρασε κάποια στιγμή από το μυαλό ότι, επιτέλους, με ανακάλυψαν.

ΜΔ Δυστυχώς, η ανθρωπότητα τρέχει με ιλιγγιώδεις πλέον ταχύτητες προς την αυτοκαταστρο- φή της. Βρισκόμαστε ήδη στα πρόθυρα ενός Τρίτου Παγκόσμιου πολέμου, και όλα δείχνουν ότι θα ’ναι ο φριχτότερος απ’ όλους.

ΜΜ Δεν χρειαζόμαστε έναν Τρίτο Παγκόσμιο πόλεμο, δάσκαλε. Η ανθρωπότητα χρωστά δύο παγκόσμιους έρωτες για να εξιλεωθεί από τις ανοησίες της. Make love not war! All we need is love!

ΜΔ Αυτά που λες τα λέγαν οι περισσότεροι από τους σημερινούς μας δυνάστες, όταν ήταν νέοι.

ΜΜ Γι’ αυτό τα λέω, δάσκαλε, ακολουθώ βήμα βήμα την πορεία τους για μια επιτυχημένη ζωή.

Οι ήρωες στο βιβλίο του Γιάννη Αγγελάκα, Ο Μεγάλος Μαθητής και ο Μικρός Δάσκαλος, είναι δυο αυθεντικοί προβοκάτορες, οι οποίοι αναρωτιούνται για τα πάντα, είναι έτοιμοι να ανατρέψουν κάθε βεβαιότητα και να υπονομεύσουν κάθε μικρή, μεσαία ή μεγάλη ιδέα / Εκδόσεις Καστανιώτη

 

Δείτε μία παλιότερη συνέντευξή του:

 

Ακολούθησε το WomanToc στο Instagram

TAGS