Ακόμα και αν δεν τον γνωρίζουμε, ο Δρ Φρανκ Καμένι υπήρξε μια από τις πιο εμβληματικές φιγούρες του LBGTQ κινήματος στις ΗΠΑ και σίγουρα ανάμεσα στους πρωτεργάτες. Μάλιστα η Google αποφάσισε να τον τιμήσει, με αφορμή τον Pride Month (Ιούνιο), με ένα Doodle, για να συστήσει τη ζωή και το έργο του σε ένα ευρύτερο κοινό.

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 21 Μαΐου 1925 και ήταν μόλις 15 ετών όταν το Κολλέγιο του Κουίνς αναγνώρισε το ταλέντο του και του έδωσε την ευκαιρία να σπουδάσει Φυσική. Διέκοψε τις σπουδές του για να πολεμήσει στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και με την επιστροφή του στις ΗΠΑ τις συνέχισε με ένα διδακτορικό Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Ήταν μόλις 15 ετών όταν το Κολλέγιο του Κουίνς αναγνώρισε το ταλέντο του και του έδωσε την ευκαιρία να σπουδάσει Φυσική.

Όλα έδειχναν ευνοϊκά για τον νεαρό, χαρισματικό επιστήμονα όταν προσελήφθη ως αστρονόμος στην Στρατιωτική Υπηρεσία Χαρτών, αλλά λίγους μήνες αργότερα απολύθηκε, βάσει ενός νόμου που απαγόρευε ομοφυλόφιλους να απασχολούνται σε ομοσπονδιακές θέσεις.

Ο Καμένι, τότε, μήνυσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση διεκδικώντας τα πρώτα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Η δικαστική ήττα του δεν τον αποθάρρυνε, αντιθέτως φαίνεται να τον πείσμωσε ακόμα περισσότερο, καθώς αφιέρωσε όλη τη ζωή του στους αγώνες για ισοτιμία. Οργάνωσε μάλιστα μια από τις πρώτες ομάδες ομοφυλόφιλων για αυτό το σκοπό. Στη δεκαετία του ‘70 αμφισβήτησε την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία, που είχε τοποθετήσει την ομοφυλοφιλία στο εγχειρίδιο των ψυχικών διαταραχών. Το 1975 επιτέλους παραχωρήθηκε το δικαίωμα στους ομοφυλόφιλους να διεκδικήσουν ομοσπονδιακές θέσεις.

Το 2009, πάνω από μισό αιώνα μετά την απόλυσή του, η αμερικανική κυβέρνηση του ζήτησε συγγνώμη και έναν χρόνο μετά η Ουάσινγκτον τον τίμησε δίνοντας το όνομά του σε έναν δρόμο της.

Το 2009, πάνω από μισό αιώνα μετά την απόλυσή του, η αμερικανική κυβέρνηση του ζήτησε συγγνώμη και έναν χρόνο μετά η Ουάσινγκτον τον τίμησε δίνοντας το όνομά του σε έναν δρόμο της.

Πέθανε το 2011, σε ηλικία 86 ετών, μετά από χρόνια προβλήματα καρδιάς.

Δείτε ένα σχετικό βίντεο:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

κεντρική φωτό: Wikipedia

TAGS