Δεν είναι ένας ακόμα βίγκαν ούτε ένας ακόμα stand up comedian. Ο Μιχάλης Σεβαστέρης είναι και βίγκαν και stand up comedian, και μάλιστα αποφάσισε στην πρώτη του σόλο παράσταση να καταπιαστεί με μια μάλλον ασυνήθιστη θεματολογία: να διακωμωδήσει τις τραγικές καταστάσεις που πέρασε ως παιδί, έφηβος, ενήλικας (και που ακολουθώντας τη μαθηματική ακολουθία θα περάσει και ως γέρος, όπως λέει χαρακτηριστικά) και την προσωπική εμπειρία του ως βίγκαν στην Ελλάδα. 

Η τελευταία ενέπνευσε και τον τίτλο της παράστασης («Είμαι Βίγκαν»), στην οποία υπόσχεται, μεταξύ άλλων, να μοιραστεί τις περιπέτειες ενός βίγκαν: Πρώτον, να βρει κοπέλα. Δεύτερον, να αποκτήσει φίλους. Τρίτον, να επιβιώσει σε ελληνικό εστιατόριο και σε γυμναστήριο με ετήσια συνδρομή 39 ευρώ. Τέταρτον, να χορτάσει.

Αν πρέπει να αντλήσει έμπνευση από τη ζωή του, αναμφίβολα έχει πλούσιο υλικό, παρότι γεννήθηκε μόλις το 1994. Μεγάλωσε με τη γιαγιά του και κατάλαβε ότι ήταν ερωτευμένος με το stand up στα 23 χρόνια του, όταν ανέβηκε για πρώτη φορά στη σκηνή. Εκτός σκηνής, ασχολείται επαγγελματικά με το online poker, με τα κέρδη του να είναι από τα μεγαλύτερα ανάμεσα στους Έλληνες παίκτες. Η άλλη μεγάλη αγάπη του είναι το σκυλί του, η Μπομπ. Μας έδωσε μια συνέντευξη-μίνι stand up show που ισορροπεί ανάμεσα στο χιούμορ και τη σοβαρότητα, για τον βιγκανισμό και τη φιλοζωία του που τον οδήγησε μέχρι τη Μούρθια της Ισπανίας, να γίνει εθελοντής σε καταφύγιο ζώων.  

Γιατί αποφασίσατε να γίνετε βίγκαν; Και γιατί όχι χορτοφάγος; 

«Είμαι κατά της εκμετάλλευσης των ζώων, και η χορτοφαγία περιλαμβάνει γαλακτοκομικά και αυγά, που συνδέονται άμεσα με την εκμετάλλευσή τους. Το να είναι κάποιος απλά χορτοφάγος είναι γαλακτοκωμικό».

Γιατί η πρώτη σας σόλο παράσταση αφορά, μεταξύ άλλων, την εμπειρία του να είσαι βίγκαν;

«Έχω αντιμετωπίσει πολλές ενδιαφέρουσες και δύσκολες καταστάσεις στην καθημερινότητά μου επειδή είμαι βίγκαν, στα σταντ απ κυρίως ακούμε κράξιμο προς τους βίγκανς, πιστεύω είναι ενδιαφέρον να δούμε αστεία και από την άλλη πλευρά».

«Έχω αντιμετωπίσει πολλές ενδιαφέρουσες και δύσκολες καταστάσεις στην καθημερινότητά μου επειδή είμαι βίγκαν, στα σταντ απ κυρίως ακούμε κράξιμο προς τους βίγκανς, πιστεύω είναι ενδιαφέρον να δούμε αστεία και από την άλλη πλευρά».

Ποια είναι η μεγαλύτερη καθημερινή δυσκολία που αντιμετωπίζετε ως βίγκαν στην Ελλάδα;

«Είμαι 8 χρόνια βίγκαν, τα έχω συνηθίσει όλα, δεν νιώθω πως αντιμετωπίζω πια κάποια δυσκολία».

Ποια είναι η πιο κοινή προκατάληψη γύρω από τους βίγκανς και τι απαντάτε σε όσους την εκφράζουν;

«Πως οι βίγκανς δεν μπορούμε να χτίσουμε μυς. Όταν με ρωτάνε πώς έχτισα μυς με βίγκαν διατροφή, τους απαντάω πως τους έχτισα όπως ακριβώς και οι γορίλες. Με αναβολικά». 

Ποιο κλισέ για τους βίγκανς είναι πέρα για πέρα αληθινό;

«Πως κάποιοι από εμάς πρήζουμε με άσχημο τρόπο τους άλλους να γίνουν βίγκαν».

Στην πρώτη σας σόλο παράσταση έρχεστε να διακωμωδήσετε «τραγικές καταστάσεις» που περάσατε ως «παιδί, έφηβος, ενήλικας» γράφει το δελτίο τύπου. Πώς μπορεί μια τραγική εμπειρία μας να μας κάνει πιο φιλόζωους ή τουλάχιστον να μην επηρεάσει αρνητικά τα φιλοζωικά μας αισθήματα;

«Ίσως όταν πονάμε να αποκτούμε περισσότερη ενσυναίσθηση και να θέλουμε να αποτρέψουμε και άλλα όντα από το να νιώσουν πόνο ή άλλα δυσάρεστα συναισθήματα».

Πώς γνωρίσατε την Μπομπ; Τα φιλοζωικά σας αισθήματα αναπτύχθηκαν όταν την υιοθετήσατε ή προϋπήρχαν; Πώς σας έχει αλλάξει η σχέση σας με την Μπομπ;

«Έψαχνα σκυλάκι και την είδα σε μια αγγελία, έχει και ένα αδερφάκι που είναι ίδιο με αυτή αλλά σε μαύρο, το έχει πάρει μια γνωστή μου. Πιστεύω γεννήθηκα φιλόζωος. Θυμάμαι ακόμα και πολύ μικρός που ο παππούς μου ψάρευε και εγώ πετούσα τα ψάρια πίσω στη θάλασσα. Πιστεύω η σχέση μου με τη Μπομπ με έχει κάνει πιο στοργικό, βλέπω την ανιδιοτελή αγάπη που μου δίνει και με κάνει να προσπαθώ να τη δίνω και εγώ σε άλλους».

«Πιστεύω γεννήθηκα φιλόζωος. Θυμάμαι ακόμα και πολύ μικρός που ο παππούς μου ψάρευε και εγώ πετούσα τα ψάρια πίσω στη θάλασσα»

Πώς καταλήξατε στη Μούρθια της Ισπανίας ως εθελοντής σε καταφύγιο ζώων;

«Μου άρεσε πολύ η ιδέα του να πάω σε ένα καταφύγιο και να βοηθάω, και ήθελα και να γνωρίσω όλα αυτά τα ζώα που τρώμε.  Ήταν από τις καλύτερες εμπειρίες στη ζωή μου και κάποια στιγμή θα ξαναπάω».

Ως ακτιβιστής υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων, ποιο είναι το σπουδαιότερο σύγχρονο αίτημα;

«Να φερόμαστε σε όλα τα ζώα όπως θα θέλαμε να φέρονται στο σκύλο μας». 

«Να φερόμαστε σε όλα τα ζώα όπως θα θέλαμε να φέρονται στο σκύλο μας». 

Μπορείτε να μας δώσετε μια γεύση από την παράσταση, αποκαλύπτοντας μια από τις πιο δυνατές ατάκες σας;

«Λέω πως η οικογένεια μου δε με καταλαβαίνει καθόλου που είμαι βίγκαν, έρχεται η γιαγιά μου και μου λέει ‘’σου έφερα λίγο γαλατάκι να πιεις’’, της λέω ‘’γιαγιά είμαι βίγκαν δε μπορώ να το πιω αυτό’’, μου λέει ‘’α, έχεις βήχα να σ’το ζεστάνω λίγο;’’. Ο ξάδερφός μου μου λέει ‘’είσαι η ντροπή της οικογενείας’’. Του λέω ‘’δε θα μου μιλάς έτσι επειδή είμαι βίγκαν.’’ Μου λέει ‘’είσαι και βίγκαν;’’».

Info

«Είμαι Βίγκαν». Μιχάλης Σεβαστέρης. Foka Negra, Φωκίωνος Νέγρη 32, Κυψέλη, τηλ.: 210 8210038. Κάθε Παρασκευή έως και 13 Νοεμβρίου. Εισιτήριο: 6 €. Προπώληση: Στο 210 8210038 και στο ταμείο του καταστήματος.

Πάρτε μια γεύση από τη φιλοσοφία και τη δουλειά του ακολουθώντας τον στα social media: Facebook και Instagram

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram
 

TAGS