ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Το να είναι κάποιος απλά χορτοφάγος είναι γαλακτοκωμικό»: Συνέντευξη με έναν βίγκαν comedian

Ο stand up κωμικός Μιχάλης Σεβαστέρης εξηγεί πώς βρέθηκε στην Ισπανία εθελοντής σε καταφύγιο ζώων, πώς τον άλλαξε η σκυλίτσα του και γιατί ασπάστηκε τον βιγκανισμό.

«Το να είναι κάποιος απλά χορτοφάγος είναι γαλακτοκωμικό»: Συνέντευξη με έναν βίγκαν comedian

Δεν είναι ένας ακόμα βίγκαν ούτε ένας ακόμα stand up comedian. Ο Μιχάλης Σεβαστέρης είναι και βίγκαν και stand up comedian, και μάλιστα αποφάσισε στην πρώτη του σόλο παράσταση να καταπιαστεί με μια μάλλον ασυνήθιστη θεματολογία: να διακωμωδήσει τις τραγικές καταστάσεις που πέρασε ως παιδί, έφηβος, ενήλικας (και που ακολουθώντας τη μαθηματική ακολουθία θα περάσει και ως γέρος, όπως λέει χαρακτηριστικά) και την προσωπική εμπειρία του ως βίγκαν στην Ελλάδα.

Η τελευταία ενέπνευσε και τον τίτλο της παράστασης («Είμαι Βίγκαν»), στην οποία υπόσχεται, μεταξύ άλλων, να μοιραστεί τις περιπέτειες ενός βίγκαν: Πρώτον, να βρει κοπέλα. Δεύτερον, να αποκτήσει φίλους. Τρίτον, να επιβιώσει σε ελληνικό εστιατόριο και σε γυμναστήριο με ετήσια συνδρομή 39 ευρώ. Τέταρτον, να χορτάσει.

Αν πρέπει να αντλήσει έμπνευση από τη ζωή του, αναμφίβολα έχει πλούσιο υλικό, παρότι γεννήθηκε μόλις το 1994. Μεγάλωσε με τη γιαγιά του και κατάλαβε ότι ήταν ερωτευμένος με το stand up στα 23 χρόνια του, όταν ανέβηκε για πρώτη φορά στη σκηνή. Εκτός σκηνής, ασχολείται επαγγελματικά με το online poker, με τα κέρδη του να είναι από τα μεγαλύτερα ανάμεσα στους Έλληνες παίκτες. Η άλλη μεγάλη αγάπη του είναι το σκυλί του, η Μπομπ. Μας έδωσε μια συνέντευξη-μίνι stand up show που ισορροπεί ανάμεσα στο χιούμορ και τη σοβαρότητα, για τον βιγκανισμό και τη φιλοζωία του που τον οδήγησε μέχρι τη Μούρθια της Ισπανίας, να γίνει εθελοντής σε καταφύγιο ζώων.

Γιατί αποφασίσατε να γίνετε βίγκαν; Και γιατί όχι χορτοφάγος;

«Είμαι κατά της εκμετάλλευσης των ζώων, και η χορτοφαγία περιλαμβάνει γαλακτοκομικά και αυγά, που συνδέονται άμεσα με την εκμετάλλευσή τους. Το να είναι κάποιος απλά χορτοφάγος είναι γαλακτοκωμικό».

Γιατί η πρώτη σας σόλο παράσταση αφορά, μεταξύ άλλων, την εμπειρία του να είσαι βίγκαν;

«Έχω αντιμετωπίσει πολλές ενδιαφέρουσες και δύσκολες καταστάσεις στην καθημερινότητά μου επειδή είμαι βίγκαν, στα σταντ απ κυρίως ακούμε κράξιμο προς τους βίγκανς, πιστεύω είναι ενδιαφέρον να δούμε αστεία και από την άλλη πλευρά».

«Έχω αντιμετωπίσει πολλές ενδιαφέρουσες και δύσκολες καταστάσεις στην καθημερινότητά μου επειδή είμαι βίγκαν, στα σταντ απ κυρίως ακούμε κράξιμο προς τους βίγκανς, πιστεύω είναι ενδιαφέρον να δούμε αστεία και από την άλλη πλευρά».

Ποια είναι η μεγαλύτερη καθημερινή δυσκολία που αντιμετωπίζετε ως βίγκαν στην Ελλάδα;

«Είμαι 8 χρόνια βίγκαν, τα έχω συνηθίσει όλα, δεν νιώθω πως αντιμετωπίζω πια κάποια δυσκολία».

Ποια είναι η πιο κοινή προκατάληψη γύρω από τους βίγκανς και τι απαντάτε σε όσους την εκφράζουν;

«Πως οι βίγκανς δεν μπορούμε να χτίσουμε μυς. Όταν με ρωτάνε πώς έχτισα μυς με βίγκαν διατροφή, τους απαντάω πως τους έχτισα όπως ακριβώς και οι γορίλες. Με αναβολικά».

Ποιο κλισέ για τους βίγκανς είναι πέρα για πέρα αληθινό;

«Πως κάποιοι από εμάς πρήζουμε με άσχημο τρόπο τους άλλους να γίνουν βίγκαν».

Στην πρώτη σας σόλο παράσταση έρχεστε να διακωμωδήσετε «τραγικές καταστάσεις» που περάσατε ως «παιδί, έφηβος, ενήλικας» γράφει το δελτίο τύπου. Πώς μπορεί μια τραγική εμπειρία μας να μας κάνει πιο φιλόζωους ή τουλάχιστον να μην επηρεάσει αρνητικά τα φιλοζωικά μας αισθήματα;

«Ίσως όταν πονάμε να αποκτούμε περισσότερη ενσυναίσθηση και να θέλουμε να αποτρέψουμε και άλλα όντα από το να νιώσουν πόνο ή άλλα δυσάρεστα συναισθήματα».

Πώς γνωρίσατε την Μπομπ; Τα φιλοζωικά σας αισθήματα αναπτύχθηκαν όταν την υιοθετήσατε ή προϋπήρχαν; Πώς σας έχει αλλάξει η σχέση σας με την Μπομπ;

«Έψαχνα σκυλάκι και την είδα σε μια αγγελία, έχει και ένα αδερφάκι που είναι ίδιο με αυτή αλλά σε μαύρο, το έχει πάρει μια γνωστή μου. Πιστεύω γεννήθηκα φιλόζωος. Θυμάμαι ακόμα και πολύ μικρός που ο παππούς μου ψάρευε και εγώ πετούσα τα ψάρια πίσω στη θάλασσα. Πιστεύω η σχέση μου με τη Μπομπ με έχει κάνει πιο στοργικό, βλέπω την ανιδιοτελή αγάπη που μου δίνει και με κάνει να προσπαθώ να τη δίνω και εγώ σε άλλους».

«Πιστεύω γεννήθηκα φιλόζωος. Θυμάμαι ακόμα και πολύ μικρός που ο παππούς μου ψάρευε και εγώ πετούσα τα ψάρια πίσω στη θάλασσα»

Πώς καταλήξατε στη Μούρθια της Ισπανίας ως εθελοντής σε καταφύγιο ζώων;

«Μου άρεσε πολύ η ιδέα του να πάω σε ένα καταφύγιο και να βοηθάω, και ήθελα και να γνωρίσω όλα αυτά τα ζώα που τρώμε. Ήταν από τις καλύτερες εμπειρίες στη ζωή μου και κάποια στιγμή θα ξαναπάω».

Ως ακτιβιστής υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων, ποιο είναι το σπουδαιότερο σύγχρονο αίτημα;

«Να φερόμαστε σε όλα τα ζώα όπως θα θέλαμε να φέρονται στο σκύλο μας».

«Να φερόμαστε σε όλα τα ζώα όπως θα θέλαμε να φέρονται στο σκύλο μας».

Μπορείτε να μας δώσετε μια γεύση από την παράσταση, αποκαλύπτοντας μια από τις πιο δυνατές ατάκες σας;

«Λέω πως η οικογένεια μου δε με καταλαβαίνει καθόλου που είμαι βίγκαν, έρχεται η γιαγιά μου και μου λέει ‘’σου έφερα λίγο γαλατάκι να πιεις’’, της λέω ‘’γιαγιά είμαι βίγκαν δε μπορώ να το πιω αυτό’’, μου λέει ‘’α, έχεις βήχα να σ’το ζεστάνω λίγο;’’. Ο ξάδερφός μου μου λέει ‘’είσαι η ντροπή της οικογενείας’’. Του λέω ‘’δε θα μου μιλάς έτσι επειδή είμαι βίγκαν.’’ Μου λέει ‘’είσαι και βίγκαν;’’».

Info

«Είμαι Βίγκαν». Μιχάλης Σεβαστέρης. Foka Negra, Φωκίωνος Νέγρη 32, Κυψέλη, τηλ.: 210 8210038. Κάθε Παρασκευή έως και 13 Νοεμβρίου. Εισιτήριο: 6 €. Προπώληση: Στο 210 8210038 και στο ταμείο του καταστήματος.

Πάρτε μια γεύση από τη φιλοσοφία και τη δουλειά του ακολουθώντας τον στα social media: Facebook και Instagram

«Το να είναι κάποιος απλά χορτοφάγος είναι γαλακτοκωμικό»: Συνέντευξη με έναν βίγκαν comedian

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

27 Οκτ 2021

«Επειδή αφήνω κληρονομιά στα παιδιά μου αυτή την ασθένεια, να προσέχεις»

Όταν ο Γιώργος Γεννηματάς είχε εκφράσει την ανησυχία του για την υγεία και το μέλλον των παιδιών του.

22 Οκτ 2021

O τραγικός θάνατος του Brandon Lee που σκοτώθηκε από prop gun στα γυρίσματα του The Crow

Ο 28χρονος ηθοποιός έπεσε νεκρός το 1993 κατά τη διάρκεια γυρισμάτων από όπλο που όλοι νόμιζαν ότι ήταν γεμάτο με ψεύτικες σφαίρες.

Περισσότερα από

Men

19 Οκτ 2021

Ο Κιάνου Ριβς κουβαλάει μόνος του τον εξοπλισμό του συνεργείου στα γυρίσματα της νέας του ταινίας

Ο διάσημος ηθοποιός βρίσκεται στο Παρίσι και αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι είναι ο πιο ωραίος τύπος σε ολόκληρο το Χόλιγουντ.

15 Σεπ 2021

«Είναι σαν τον άνεμο»: Η προβληματική σχέση του Πάτρικ Σουέζι με τη σύζυγό του, Λίσα, έκρυβε μυστικά

«Είχαν έναν άρρωστο, κακοποιητικό γάμο», θα ισχυριστεί άτομο από το στενό, φιλικό τους περιβάλλον.

02 Σεπ 2021
02 Σεπ 2021

Νεκρός σε τροχαίο ο Mad Clip: Η αγωνιστική Porsche του συγκρούστηκε με δέντρο

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή ώστε χρειάστηκαν περισσότερες από δύο ώρες για να τον απεγκλωβίσουν.

31 Αυγ 2021

«Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι σπουδαίος παίκτης, αλλά έχασα τον σεβασμό μου για εκείνον»

Το ξέσπασμα του Άντι Μάρεϊ που κατηγόρησε τον Έλληνα τενίστα για «στρατηγική» κατά τη διάρκεια του αγώνα.

27 Αυγ 2021

Πέθανε ο Άκης Τσοχατζόπουλος σε ηλικία 82 ετών

Ο πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο.

26 Αυγ 2021

«Δεν πίστεψα ποτέ ότι δεν με αγάπησε»: Η μητέρα του Χιου Τζάκμαν τον εγκατέλειψε όταν ήταν 8 ετών

Παρόλα αυτά εκείνος τη συγχώρεσε. Σήμερα ποζάρουν αγκαλιασμένοι στο ίνσταγκραμ.

25 Αυγ 2021

Όταν ο Τσάρλι Γουάτς έριξε μπουνιά στον Μικ Τζάγκερ σε έναν από τους πιο θρυλικούς τσακωμούς του ροκ

«Που είναι ο γ@@@@ένος ντράμερ μου;» φώναξε μία νύχτα μεθυσμένος ο Τζάγκερ. Τότε ο Γουάτς του όρμηξε λέγοντας: «Εσύ είσαι ο γ@@@@ένος τραγουδιστής μου».

20 Αυγ 2021

Mία σύντομη ζωή, ένα τραγικό τέλος: Στο φως τα αρχεία του FBI για τον θάνατο του Κερτ Κομπέιν

Ο Κομπέιν πιστεύεται ότι αυτοκτόνησε στις 5 Απριλίου 1994, ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που μέχρι και σήμερα θεωρούν ότι ο τραγουδιστής των Nirvana δολοφονήθηκε.