Toυ Μπάμπη Δούκα

Nolan και Proveleggios. Τηλεόραση και κουζίνα. MasterChef. Επιτυχία, πατρότητα και υστεροφημία. Ο Σωτήρης Κοντιζάς μιλά στο Esquire για όλα εκείνα που σηματοδοτούν πλέον την καριέρα αλλά και την ίδια του τη ζωή.

Αρχικά, πώς σε βρίσκουμε αυτήν την περίοδο και πώς πιστεύεις πως θα διαφοροποιηθεί ο εστιατορικός κόσμος μετά το lockdown; 

Τα καταστήματα εστίασης έχουν ανοίξει ξανά εδώ και λίγες ημέρες και όλοι προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Περισσότερο θα σου έλεγα πως είμαστε σε μία φάση "βλέποντας και κάνοντας". Είναι πρωτόγνωρη κατάσταση και μας υπενθυμίζει πόσο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε – που, ούτως ή άλλως, ήμασταν. Με δεδομένα όλα αυτά, πρέπει να διασφαλίσουμε πως ο κόσμος θα περάσει καλά όταν μας επισκέπτεται. Είναι κάτι που όλοι έχουμε ανάγκη άλλωστε. Στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης, αρκετοί θα κληθούν να πάρουν στρατηγικές αποφάσεις, να μπει στο παιχνίδι το marketing και κάποια πράγματα που ίσως να τα έχει και περισσότερο ανάγκη ο κόσμος την παρούσα στιγμή. Είναι θαυμάσιο, πάντως, να βλέπεις ένα εστιατόριο να ζωντανεύει ξανά. Δεν μπορεί να πει κάποιος με σιγουριά για το πού θα κατευθυνθούμε από εδώ και στο εξής. Η επιβίωση βρίσκεται πια στην πρώτη γραμμή, σαν αρχικός στόχος: Να μείνει ζωντανή η επιχείρηση, να μη χάσει τη δουλειά της η ομάδα σου. Αφού διασφαλιστούν όλα αυτά, μπορούμε να δούμε και πώς θα χτίσουμε πάνω σε αυτό, τι χαρακτήρα μπορούμε να βγάλουμε.

Πώς διαφοροποιήθηκε η σχέση σου με το φαγητό μέσα στα χρόνια; 

Ξέρεις, μετά το 48 και τον Χριστόφορο Πέσκια, είχα αποφασίσει να δώσω μία ευκαιρία στο πτυχίο μου και να απασχοληθώ στον τραπεζικό χώρο. Αφού είδα τι παίζει εκεί, επέστρεψα στις κουζίνες και ρίσκαρα να ζήσω με τα ένσημα αυτών. Το συνειδητοποίησα αφού είχα περάσει από όλα τα στάδια: Από το fine dining, από τα αστέρια Michelin, από τα ταξίδια. Όταν απομυθοποιήσεις κάποια πράγματα και βρεις αυτό που σε εκφράζει, καταλαβαίνεις και την ουσία της γαστρονομίας που δεν είναι άλλη από το να σερβίρεις κάτι νόστιμο. Ο καθένας βέβαια το αντιλαμβάνεται, το μεταφράζει και το επικοινωνεί με το χαρακτήρα του.

Διαβάστε την υπόλοιπη συνέντευξη στο esquire.com.gr

Kεντρική φωτογραφία:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

 

TAGS