Σε ηλικία 82 ετών πέθανε ο σχεδιαστής Γιάννης Τσεκλένης, ο δημιουργός που έκανε την ελληνική μόδα γνωστή εκτός των συνόρων. Γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 6 Νοεμβρίου 1937, και φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών και κατόπιν στη Σχολή Μωραΐτη.

Το 1960 παντρεύτηκε την Άσπα Πεσμαζόγλου, με την οποία απέκτησαν έναν γιό, τον εννοιολογικό καλλιτέχνη και κινηματογραφιστή Κωνσταντίνο Τσεκλένη. Πήραν διαζύγιο το 1965 και το 1976 παντρεύτηκε με τη δεύτερη σύζυγό του, Έφη Μελά, η οποία το 1954 είχε στεφθεί Μις Ελλάς.

Κορυφαίος Έλληνας σχεδιαστής μόδας στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, υπέγραψε δημιουργίες που, την περίοδο 1965-1991, πέρασαν τα σύνορα και διατέθηκαν σε εμβληματικά καταστήματα σε περισσότερες από τριάντα χώρες. Άντλησε έμπνευση, μεταξύ άλλων, από τα αρχαία ελληνικά αγγεία, τα βυζαντινά χειρόγραφα, τα ελληνικά παραδοσιακά ξυλόγλυπτα, αλλά και πίνακες του Ελ Γκρέκο, του Ανρί Ρουσό, του Γιάννη Γαΐτη.

Στα 70s και 80s σχεδίαζε στολές εργασίας, βαλίτσες, καθώς και μια σειρά από οικιακά προϊόντα, όπως λευκά είδη, πλακίδια κ.λπ. Επίσης καταπιάστηκε με τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων. Σπουδαίοι συντάκτες μόδας εξήραν το έργο του, όπως η Bernadine Morris των New York Times, η Sally Kirkland του Life Magazine, η Eugenia Sheppard των Los Angeles Times.

Είχε δωρίσει τις συλλογές του στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Β. Παπαντωνίου», ενώ έργα του είχαν εκτεθεί σε πολλές αναδρομικές εκθέσεις, μεταξύ άλλων στην Αθήνα, στο Λονδίνο και στη Λευκωσία. Ανάμεσα στις διακρίσεις που είχε αποσπάσει ήταν ο Αργυρός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικος, το Χρυσό Μετάλλιο της Μόδας από το Ελληνικό Ινστιτούτο Μόδας και η Κόρη των Κυκλάδων από το Ελληνικό Κέντρο Μόδας.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS