Το 2008, στα 55 του χρόνια, λίγο πριν κλείσει τρεις εβδομάδες από τον εορτασμό των γενεθλίων του (17/1), έφυγε εντελώς ξαφνικά από τη ζωή, προδομένος από την καρδιά του ο Ντίνος Διαμαντόπουλος. Η είδηση έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στο χώρο των media, καθώς ο Ντίνος θεωρούνταν ένας από τους κορυφαίους φωτογράφους, μπροστά από το φακό του οποίου έχουν παρελάσει τα κορυφαία ονόματα του πολιτικού και καλλιτεχνικού χώρου. Τo μοιραίο επήλθε το απόγευμα της Δευτέρας και ενώ βρισκόταν στο σπίτι του. Ο Διαμαντόπουλος δεν αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας. Η μοίρα έπαιξε το παιχνίδι της στέλνοντας τον φωτογράφο στη Γειτονιά των Αγγέλων ακριβώς μία εβδομάδα μετά τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, του οποίου είχε κάνει παλιότερα το πορτρέτο.


Τα οικογενειακά μυστικά, η μύηση και  η τέχνη του ρετούς

Τόσο ο Ντίνος όσο και ο μεγαλύτερος αδερφός του Τάκης αποτελούν την τρίτη γενιά φωτογράφων της οικογένειας Διαμαντοπούλου. Η αρχή είχε γίνει από τον παππού, Παναγιώτη Διαμαντόπουλο, για να συνεχιστεί από τον πατέρα Θανάση Διαμαντόπουλο. Η μεγάλη αγάπη του Θανάση για τη φωτογραφία ώθησε τους γιους του να ασχοληθούν με την τέχνη αυτή σε μια εποχή που δεν μπορούσε να χαρακτηριστεί προσοδοφόρο επάγγελμα. Ετσι, η οικογένεια Διαμαντοπούλου αποτελεί τη μοναδική δυναστεία της φωτογραφικής τέχνης στην Ελλάδα.

Σε ηλικία μόλις 11 ετών ο Ντίνος ανέλαβε από τον πατέρα του την πρώτη του αποστολή: να κάνει ρετούς σε μια φωτογραφία. Δύο χρόνια αργότερα είχε γίνει εξπέρ και όπως είχε πει ο ίδιος χαριτολογώντας: «Θυμάμαι να χειρίζομαι μια Retina της Kodak με την ίδια ευκολία που η μικρότερη κόρη μου χειρίζεται τον υπολογιστή της, το κινητό της ή ένα game-boy».

Φτάνοντας στην εφηβεία ξυπνά μέσα του ο επαναστάτης. Δεν επιθυμεί να ασχοληθεί με την οικογενειακή τέχνη. Σε συνέντευξή του είχε εξηγήσει ο ίδιος το λόγο: «Ίσως γιατί ήξερα καλά τα στάδια της λήψης, τα μυστικά του σκοτεινού θαλάμου και του ρετούς, που το απρόσμενο και το μαγικό είχαν χάσει την πραγματική τους σημασία. Ο πατέρας μου όμως επέμενε ότι η μαγεία δεν χάνεται». Ο Ντίνος στην πορεία παραδέχτηκε ότι ο κυρ Θανάσης είχε απόλυτο δίκιο.

Ελένη Μενεγάκη

Το 1976 μαζί με τον αδερφό του άνοιξε ένα στούντιο στο Κολωνάκι. Για λίγο εξέδιδαν κι ένα περιοδικό, το «Cover», που όμως είχε υπέρογκο κόστος. Ο δρόμοι τους χώρισαν όταν ο Τάκης έφυγε για το Παρίσι. Ωστόσο, και οι δύο κατάφεραν να έχουν πολύ επιτυχημένη πορεία πάνω στο αντικείμενό τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά από τα κορυφαία ονόματα που φωτογράφισε ο Ντίνος: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Ζωή Λάσκαρη, Τζένη Καρέζη, Νίκος Κούρκουλος, Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, Ντόρα Μπακογιάννη.

Ντόρα Μπακογιάννη

Ο Ντίνος μυήθηκε από πολύ μικρός στην τέχνη του ρετούς. Μια δραστηριότητα που ο περισσότερος απλός κόσμος έμαθε μόλις πριν οκτώ χρόνια, όταν κατά την προεκλογική περίοδο κυκλοφόρησαν αφίσες του Κώστα Σημίτη χωρίς τις χαρακτηριστικές στο πρόσωπο ελιές του. Μόνο που ο Ντίνος γνώρισε τα μυστικά του ρετούς πολύ πριν μπουν στη δουλειά οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Μ’ ένα κοφτερό εργαλείο έξυνε όπου χρειαζόταν τη φωτογραφία ώστε να εξιδανικεύει ένα πρόσωπο, όχι όμως σε επίπεδο μετάλλαξης, όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο ίδιος. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη ήταν μόνο μία από τους δεκάδες διάσημους που έπιναν νερό στο όνομά του γι' αυτή την πρακτική του.

Κατά καιρούς δέχτηκε πολλές επικρίσεις από φίλους και συναδέλφους για το ρετούς. Οταν όμως έγινε αναντικατάστατο μέρος της φωτογραφίας, ειδικά με την τεχνολογική εξέλιξη των τελευταίων ετών, άκουγε παρατηρήσεις του στιλ ότι δεν εφάρμοζε σωστά την τεχνική αυτή! Αρκετά οξύμωρο, ε;

Μελίνα Μερκούρη

Πέρα από το ρετούς, τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη δουλειά του είναι το συναίσθημα, η προσωπική αντίληψη για το ωραίο, η γεωμετρία και η πείρα. Σε κάθε πορτρέτο που έκανε έψαχνε να βρει τα στοιχεία του φωτογραφιζόμενου που θα τον έκαναν να δείχνει ωραίος. Όταν δεν του άρεσε μια εικόνα, την έσκιζε. Ο ίδιος έχει πει: «Μια φωτογραφία είναι όμορφη όταν αρέσει σ’ εμένα. Γιατί ομορφιά είναι η ψυχή του καθενός. Δεν είναι φυσικής ομορφιάς».

Χωρισμένος, με δύο κόρες

Στην προσωπική του ζωή είχε παντρευτεί και είχε χωρίσει δύο φορές. Από κάθε του γάμο απέκτησε κι από μία κόρη. Είχε και στις δύο μεγάλη αδυναμία και συνεχώς μιλούσε γι' αυτές. Η μικρότερη είναι 10 ετών, ενώ η μεγαλύτερη σπουδάζει στη Γαλλία.

Με την μικρή του κόρη, Τατιάνα.


Είχε πει:

- «Η φασαρία που έχει γίνει μ’ εμένα, ότι ρετουσάρω τις φωτογραφίες, δεν είναι γιατί εξιδανικεύω τις φωτογραφίες, αλλά γιατί κάποιοι -και αυτοί είναι που με κατακρίνουν- δεν μπορούν να κάνουν ρετούς... Κι εγώ έμαθα την τέχνη του ρετούς από τον πατέρα μου». 

- «Στις φωτογραφίες μου δεν επεμβαίνω τόσο δραστικά ώστε να αλλοιώνονται τα χαρακτηριστικά του καθενός. Απλώς διορθώνω κάποια πράγματα που μπορεί να είναι αντιαισθητικά ή και αντιεμπορικά».

- «Ωραίοι βγαίνουν όσοι νιώθουν άνετα μπροστά στο φακό, γιατί τους αρέσει να φωτογραφίζονται. Για παράδειγμα, η Μιμή Ντενίση, η Αλίκη Βουγιουκλάκη και η Ζωή Λάσκαρη».

- «Δέχομαι το σταρ σίστεμ για τους άλλους, αλλά όχι για τον εαυτό μου. Κατά τ’ άλλα, στους σταρ έχω δώσει τόσα πολλά και δεν έχω πάρει τίποτα».

*Οι φωτογραφίες είναι από το προσωπικό αρχείο του φωτογράφου

Δείτε ένα βίντεο στο οποίο ο Ντίνος Διαμαντόπουλος μιλάει για τον πλαστικό χειρουργό Γιάννη Λύρα:

Πηγή: espressonews.gr

TAGS