«Μια φωτογραφία μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, να τον κάνει πιο δίκαιο», έλεγε ο κορυφαίος και πολυβραβευμένος φωτορεπόρτερ Γιάννης Μπεχράκης, επικεφαλής του φωτογραφικού τμήματος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters στην Ελλάδα.

Ο σημαντικός φωτογράφος που θα μείνει για πάντα στην ιστορία χάρη στις συγκλονιστικές φωτογραφίες που τράβηξε σε κάποιες από τις πιο άγριες, εμπόλεμες ζώνες του σύγχρονου κόσμου, έφυγε χθες το βράδυ από τη ζωή σε ηλικία μόλις 58 ετών, μετά από μεγάλη μάχη με τον καρκίνο.

Την είδηση του θανάτου του έκαναν γνωστή φίλοι, συγγενείς και πολλοί συνεργάτες του μέσω Facebook,ενώ λίγη ώρα αργότερα το Reuters τον αποχαιρέτησε με ένα μεγάλο φωτογραφικό αφιέρωμα, ενθυμούμενο το μεγάλο φωτογραφικό του έργο.

Από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και την διάσπαση της πρώην Γιουγκοσλαβίας μέχρι τον ισχυρό σεισμό στο Κασμίρ και την επανάσταση στην Αίγυπτο το 2011, ο Μπεχράκης ήταν εκεί, στην πρώτη σειρά των γεγονότων που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα και απαθανάτησε μέσα από τα δυνατά κλικς του στιγμές που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη μας. Πότε για την ομορφιά τους ,πότε για την ασχημια τους, πότε για την ανθρωπιά και πότε για την βαρβαρότητα τους.

Αν η φράση «μία εικόνα ίσον χίλιες λέξει» μπορούσε να βρει την σημασία της στο πρόσωπο ενός ανθρώπου, τότε αυτός πιθανότατα να ήταν ο Γιάννης Μπεχράκης. Ο κορυφαίος φωτογράφος που τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ του 2016 για τις ασύλληπτης δύναμης εικόνες που τράβηξε κατά το αποκορύφωμα της προσφυγικης κρίσης στην Ελλάδα. 

Ο χώρος της δημοσιογραφίας θρηνεί την απώλεια ενός κορυφαίου μέλους της, ενώ οι συνάδελφοι του στο Reuters κάνουν λόγο για το «μοναδικό του ύφος», για τον «απίστευτο τρόπο του να λέει μία ολόκληρη ιστορία μέσα από μία εικόνα» και για την πρωτοφανή του «αφοσίωση στο καθήκον και στη δουλειά του».

Μία από τις πιο χαρακτηριστικες και διάσημες φωτογραφίες που τράβηξε ο Γιάννης Μπεχράκης. Μία μικρή βάρκα γεμάτη Σύρους πρόσφυγες ταξιδεύει στο Αιγαίο Πέλαγος ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα.
Κούρδοι πρόσφυγες σμπρώχνουν ο ένας τον άλλον για να φτάσουν σε ένα καρβέλι ψωμί στα σύνορα ανάμεσα σε Ιρακ και Τουρκία.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS