ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Παντρεύτηκε στα 18 του, άργησε πολύ να γίνει γνωστός, πέθανε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες

Ποιος ήταν στα αλήθεια ο Ουλίαμ Σαίξπηρ, ο σπουδαιότερος συγγραφέας που γέννησε ποτέ η Αγγλία;

Παντρεύτηκε στα 18 του, άργησε πολύ να γίνει γνωστός, πέθανε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες

Ποιος ήταν στα αλήθεια ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ, ο άνδρας που οι περισσότεροι θεωρητικοί του παγκόσμιου θεάτρου χαρακτηρίζουν ως τον σπουδαιότερο δραματουργό που είδε ποτέ η ανθρωπότητα, μετά τους μεγάλους Έλληνες τραγικούς; Η αλήθεια είναι ότι οι πιο πολλοί δε γνωρίζουν αρκετά πράγματα για τη ζωή αυτού του μεγάλου Βρετανού, εκτός, φυσικά, από το γεγονός ότι έγραφε ωραία θεατρικά έργα. Κι, όμως, τα κείμενα του έχουν βρει τον τρόπο να εισχωρήσουν στη σύγχρονη ποπ κουλτούρα και να γίνουν σημείο αναφοράς στον μοντέρνο κινηματογράφο και στη μοντέρνα λογοτεχνία. Και μοιάζει απίστευτo: πώς γίνεται μία κοινωνία τόσο διαφορετική από την κοινωνία στην οποία έζησε ο Σαίξπηρ 400 χρόνια νωρίτερα να εξακολουθεί να γελάει δυνατά με τις αστείες ατάκες του Duke Orsino στη Δωδέκατη Νύχτα.

Αυτό που σίγουρα προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι κατά τα πρώτα χρόνια της καλλιτεχνικής δημιουργίας του, ο Σαίξπηρ γνώρισε πολλές απορρίψεις και αποτυχίες. Ο συγγραφέας γεννήθηκε το1564 στη μικρή πόλη Stratford-Upon-Avon της κομιτείας Warwickshire στη Μεγάλη Βρετανία και ήταν γιος ενός τεχνίτη, ο οποίος κατασκεύαζε γάντια. Και αυτά είναι τα μόνα πράγματα που οι ιστορικοί έχουν καταφέρει να διασταυρώσουν με βεβαιότητα σχετικά με τα πρώτα χρόνια της ζωής του δραματουργού. Παρόλα αυτά μπορούν να υποθέσουν με ασφάλεια ότι έλαβε καλή μόρφωση και ότι έμαθε Λατινικά σε κάποιο τοπικό σχολείο. Σύμφωνα με αρχεία που έχουν διασωθεί μέχρι τις μέρες μας ο Σαίξπηρ παντρεύτηκε σε ηλικία 18 ετών μία 26χρονη κοπέλα με το όνομα Anne Hathaway (ναι, ακριβώς το ίδιο με τη διάσημη ηθοποιό του Χόλιγουντ). Ο γάμος τους έγινε το 1582 και εικάζεται πως η Anne ήδη έγκυος στο πρώτο τους παιδί. Μέχρι το 1585 το ζευγάρι είχε αποκτήσει 3 παιδιά.

Μετά από άκαρπες προσπάθειες πολλών ετών, ο Σαίξπηρ κατάφερε να πραγματοποιήσει την πρώτη του εμφάνιση σε λονδρέζικο θέατρο τον χειμώνα του 1592. Καθώς υπάρχουν αρκετές καταγεγραμμένες, αρνητικές κριτικές για τα έργα του, οι ιστορικοί θεωρούν πως ο συγγραφέας είχε εγκατασταθεί ήδη για κάποια χρόνια στην αγγλική πρωτεύουσα, κυνηγώντας την τύχη του. H oποία τελικά του χαμογέλασε πλατιά το 1599 όταν το θρυλικό, πια, Globe Theater κατασκευάστηκε στις όχθες του ποταμού Τάμεση, ανοίγοντας τις πόρτες του στον Σαίξπηρ και τη σπουδαία δραματουργία του. Εκεί ο κορυφαίος θεατρικός συγγραφέας που γνώρισε ποτέ η Βρετανία κατάφερε να αποκτήσει την απόλυτη καλλιτεχνική και οικονομική καταξίωση.

Έπειτα από 3 ολόκληρες δεκαετίες αδιάκοπης δημιουργίας ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ πέθανε κάτω από άγνωστες συνθήκες το 1616, σε ηλικία 52 ετών. Η σωρός του είναι θαμένη στον τόπο καταγωγής του, στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας του Stratford-Upon-Avon. Μερικά χρόνια αργότερα, και συγκεριμένα το 1623, η πρώτη ολοκληρωμένη συλλογή των έργων του κυκλοφόρησε από τη σύζυγό του, η οποία έφυγε από τη ζωή το 1624. Σήμερα κανένας άμεσος απόγονος του Σαίξπηρ δεν βρίσκεται στη ζωή καθώς όλα τα εγγόνια του πέθαναν δίχως να έχουν δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια.

Εκτός όμως από τις άγνωστες πτυχές της ιστορίας του κάτι άλλο που έχει απασχολήσει αρκετά τους ερευνητές είναι η αληθινή μορφή του σπουδαίου συγγραφέα. Οι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι είναι πολύ πιο εύκολο να κατανοήσεις τη φύση ενός καλλιτέχνη όταν γνωρίζεις τη μορφή του, παρόλα αυτά η αλήθεια παραμένει: δεν είμαστε απόλυτα βέβαιοι για το πώς έμοιαζε ο δραματουργός, αν και δύο πορτραίτα που ενδεχομένως τον αναπαραστούν έχουν διασωθεί μέχρι τις μέρες μας. Ειδικά στην περίπτωση του πασίγνωστου πλέον Droeshout portrait φιλοτεχνημένο από τον ζωγράφο Martin Droeshout έχουμε πολλούς λόγους να πιστεύουμε ότι αντικρύζουμε τον ίδιο τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ, καθώς ο σύγχρονος του δραματουργός Ben Johnson είχε αναγνωρίσει τον ανταγωνιστή του στον συγκεκριμένο πίνακα. Παρόλα αυτά το γεγονός ότι δεν έχει επιζήσει καμία γραπτή αναφορά σχετικά με τα χαρακτηριστικά του προσώπου ή του αναστήματος του Σαίξπηρ, περιπλέκει τα δεδομένα.

Παντρεύτηκε στα 18 του, άργησε πολύ να γίνει γνωστός, πέθανε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες

Ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ άφησε πίσω του 39 θεατρικά έργα και 154 σονέτα και παρά το γεγονός ότι ο ίδιος είναι εξαιρετικά διάσημος σε ολόκληρο τον κόσμο είναι ελάχιστοι εκείνοι που μπορούν να αριθμήσουν απ' έξω, μία-μία τις δημιουργίες του. Ανάμεσα στα πιο αναγνωρίσιμα είναι τα «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», «Άμλετ», «Δωδέκατη Νύχτα», «Οθέλος», «Μάκμπεθ», «Όνειρο Θερινής Νυχτός», «Βασιλιάς Ληρ» και «Όπως αγαπάτε», ενώ ο ίδιος παραμένει αξεπέραστος για έναν ακόμα σημαντικό λόγο. Κανένας άλλος δραματουργός στην ιστορία του θεάτρου δεν κατάφερε να κινηθεί με τόση μαεστρία ανάμεσα στην κωμωδία και την τραγωδία χωρίς να χάσει ούτε στιγμή την ουσία τόσο πίσω από το γέλιο όσο και πίσω από το δράμα.

Mε πληροφορίες από το MyModernMet

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Κεντρική φωτογραφία: «The Chandros Portrait» του John Taylor, ένα έργο που θεωρείται ευρέως ότι απεικονίζει τον σπουδαίο δραματουργό (Wikipedia, Public Domain)

Read Next

27 Οκτ 2021

«Επειδή αφήνω κληρονομιά στα παιδιά μου αυτή την ασθένεια, να προσέχεις»

Όταν ο Γιώργος Γεννηματάς είχε εκφράσει την ανησυχία του για την υγεία και το μέλλον των παιδιών του.

22 Οκτ 2021

O τραγικός θάνατος του Brandon Lee που σκοτώθηκε από prop gun στα γυρίσματα του The Crow

Ο 28χρονος ηθοποιός έπεσε νεκρός το 1993 κατά τη διάρκεια γυρισμάτων από όπλο που όλοι νόμιζαν ότι ήταν γεμάτο με ψεύτικες σφαίρες.

Περισσότερα από

Men

19 Οκτ 2021

Ο Κιάνου Ριβς κουβαλάει μόνος του τον εξοπλισμό του συνεργείου στα γυρίσματα της νέας του ταινίας

Ο διάσημος ηθοποιός βρίσκεται στο Παρίσι και αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι είναι ο πιο ωραίος τύπος σε ολόκληρο το Χόλιγουντ.

15 Σεπ 2021

«Είναι σαν τον άνεμο»: Η προβληματική σχέση του Πάτρικ Σουέζι με τη σύζυγό του, Λίσα, έκρυβε μυστικά

«Είχαν έναν άρρωστο, κακοποιητικό γάμο», θα ισχυριστεί άτομο από το στενό, φιλικό τους περιβάλλον.

02 Σεπ 2021
02 Σεπ 2021

Νεκρός σε τροχαίο ο Mad Clip: Η αγωνιστική Porsche του συγκρούστηκε με δέντρο

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή ώστε χρειάστηκαν περισσότερες από δύο ώρες για να τον απεγκλωβίσουν.

31 Αυγ 2021

«Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι σπουδαίος παίκτης, αλλά έχασα τον σεβασμό μου για εκείνον»

Το ξέσπασμα του Άντι Μάρεϊ που κατηγόρησε τον Έλληνα τενίστα για «στρατηγική» κατά τη διάρκεια του αγώνα.

27 Αυγ 2021

Πέθανε ο Άκης Τσοχατζόπουλος σε ηλικία 82 ετών

Ο πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο.

26 Αυγ 2021

«Δεν πίστεψα ποτέ ότι δεν με αγάπησε»: Η μητέρα του Χιου Τζάκμαν τον εγκατέλειψε όταν ήταν 8 ετών

Παρόλα αυτά εκείνος τη συγχώρεσε. Σήμερα ποζάρουν αγκαλιασμένοι στο ίνσταγκραμ.

25 Αυγ 2021

Όταν ο Τσάρλι Γουάτς έριξε μπουνιά στον Μικ Τζάγκερ σε έναν από τους πιο θρυλικούς τσακωμούς του ροκ

«Που είναι ο γ@@@@ένος ντράμερ μου;» φώναξε μία νύχτα μεθυσμένος ο Τζάγκερ. Τότε ο Γουάτς του όρμηξε λέγοντας: «Εσύ είσαι ο γ@@@@ένος τραγουδιστής μου».

20 Αυγ 2021

Mία σύντομη ζωή, ένα τραγικό τέλος: Στο φως τα αρχεία του FBI για τον θάνατο του Κερτ Κομπέιν

Ο Κομπέιν πιστεύεται ότι αυτοκτόνησε στις 5 Απριλίου 1994, ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που μέχρι και σήμερα θεωρούν ότι ο τραγουδιστής των Nirvana δολοφονήθηκε.