Σε μια προοδευτική δήλωση, ειδικά για το περιβάλλον του Βατικανού, προχώρησε ο Πάπας Φραγκίσκος της Ρώμης σε ένα νέο ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε για τη ζωή του. «Οι ομοφυλόφιλοι έχουν δικαίωμα να κάνουν οικογένεια» είπε στο «Francesco», σε σκηνοθεσία Εβγκένι Αφινέφσκι, που έκανε πρεμιέρα πριν από λίγες μέρες στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ρώμης. Ο θρησκευτικός ηγέτης του Καθολικισμού πρόσθεσε: «Είναι παιδιά του Θεού και κανένας δεν θα έπρεπε να εξαιρείται. Αυτό που πρέπει να δημιουργήσουμε είναι έναν νόμο πολιτικού γάμου. Έτσι, θα είναι νομικά καλυμμένοι».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι στο παρελθόν έχει «υποστηρίξει» αυτό το σκοπό, αναφερόμενος μάλλον στην περίοδο που ήταν αρχιεπίσκοπος στο Μπουένος Άιρες, όταν παρόλο που δεν δεχόταν τη νομιμοποίηση των ομόφυλων γάμων, είχε δηλώσει την υποστήριξή του στην παραχώρηση κάποιας νομικής προστασίας σε ομόφυλα ζευγάρια, σύμφωνα με νέο άρθρο του BBC. 

Ένα άλλο αποκαλυπτικό στιγμιότυπο του φιλμ τον δείχνει να ενθαρρύνει δύο γκέι άντρες να παρακολουθήσουν τη λειτουργία μαζί με τα τρία παιδιά τους. Ωστόσο ο βιογράφος του, Όστεν Ιβέρεϊ, δεν ξαφνιάζεται από τη στάση του: «Ανέκαθεν δεν υποστήριζε τον θρησκευτικό γάμο, αλλά πίστευε ότι η εκκλησία πρέπει να διεκδικήσει έναν νόμο που αναγνωρίζει τον πολιτικό γάμο για γκέι ζευγάρια» είπε.

Πρόκειται για μια επανάσταση για το δόγμα του Βατικανού, που το 2003 δήλωνε πως «ο σεβασμός προς τους ομοφυλόφιλους δεν μπορεί να οδηγήσει σε καμία περίπτωση στην αποδοχή της ομοφυλοφιλικής συμπεριφοράς ή στη νομική αναγνώριση των ομοφυλόφιλων σχέσεων».

Είναι η πρώτη ανοιχτή υποστήριξη του Πάπα προς τους ομοφυλόφιλους, όπως καταλήγει το BBC, που αναμφίβολα θα τύχει της θερμής υποδοχής της πιο φιλελεύθερης πτέρυγας της εκκλησίας και της κριτικής των συντηρητικών. Ωστόσο, οποιαδήποτε ουσιαστική αλλαγή θα χρειαστεί να προταθεί με έναν πιο επίσημο τρόπο και μετά από πολλές «εσωτερικές διαπραγματεύσεις. Για την ώρα, έχουμε ελάχιστες ενδείξεις ότι μπορούμε να περιμένουμε κάτι τέτοιο για το προσεχές μέλλον» σχολιάζει ο Βρετανός αρθρογράφος.

Δείτε το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ «Francesco»:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram


Photo: EPA/VATICAN MEDIA
 

TAGS