0
SHARES

Οι Mechanimal επέστρεψαν με δύο ολοκαίνουργια κομμάτια και έναν απόλυτα συμβολικό τίτλο. To «White Flag» έρχεται για να ολοκληρώσει μία διαδρομή, από το 2012 μέχρι σήμερα, αλλά και να προσθέσει ένα ολόφρεσκο κεφάλαιο στη μουσική τους πορεία, με τον ίδιο τρόπο που έχει κάνει κάθε δισκογραφική τους απόπειρα μέχρι σήμερα, όπως λέει άλλωστε στην συνέντευξη του ο εγκέφαλος του συγκροτήματος Γιάννης, ΙΟΝ, Παπαϊωάννου.

Υπό αυτή την έννοια η νέα τους αρχή, η αρχή που πρέπει να γίνεται απ' όλους μας, σε κάθε καινούργια φάση της ζωής μας, έρχεται για να επιβεβαιώσει πως σε αυτόν τον κόσμο, ό,τι κι αν κάνεις «δεν μπορείς να διαγράψεις το παρελθόν σου.» Αντίθετα, πρέπει να βασίσεις το νέο σου ξεκίνημα πάνω στις λάθος επιλογές του χθες και όχι στις σωστές. Μόνο έτσι μπορείς να προβλέψεις τι είναι αυτό που πρέπει να κάνεις στο μέλλον.

Μία αισιόδοξη, στην ουσία της, διαπίστωση που αποτελεί το κατάλληλο συνοδευτικό σε δύο κομμάτια που έφτασαν μόλις για να βάλουν ακόμα ένα λιθαράκι στον πλούσιο δρόμο της εξέλιξης και του πειραματισμού αυτού του πολυπρόσωπου συγκροτήματος, που έχει μιλήσει όσο λίγο για τούτη την πόλη στην οποία ζούμε. Για το σύμπαν της και τους ανθρώπους της.

Το τι είναι, κατά βάθος, το «White Flag» το γνωρίζουν τελικά μόνο οι ίδιοι και το μυστήριο γύρω του δεν θέλουν να το χαλάσουν. Κι όλο αυτό κάνει τους Mechanimal ακόμα περισσότερο γοητευτικούς, κι όλο αυτό κάνει τους Mechanimal ακόμα περισσότερο αληθινούς.

-Με ποιους τρόπους αισθάνεστε πως τα δύο κομμάτια του “White Flag” ολοκληρώνουν αυτό που άρχισε το ντεμπούτο σας το 2012;

Βασικά, σαν μια «λούπα» μέσα στο χρόνο, μας φέρνουν σε εκείνο το σημείο όταν συναντηθήκαμε πρώτη φορά με τον Freddie και είπαμε ότι θα γράψουμε ηλεκτρονική μουσική για την πόλη που ζούμε και για τους ανθρώπους της. Πριν την επίσημη κυκλοφορία του πρώτου άλμπουμ το 2012 είχε προηγηθεί μια συγκεκριμένη ηχογράφηση την άνοιξη του 2011, και από εκεί ξεκίνησε η συνεργασία μας με τον Freddie, αργότερα και με τον Τάσο και τον Λεωνίδα με τους οποίους κάναμε όλοι μαζί την πρώτη Mechanimal πρόβα. Αυτή ήταν και είναι η ιδέα ενός modular συγκροτήματος, ένα πείραμα σε εξέλιξη, ένα όνομα μπροστά από μια ομάδα καλλιτεχνών, ή οποία μπορεί να ελίσσεται και να εξελίσεται.

-Επίσης, ποιος είναι ο λόγος που αισθάνεστε πως επρόκειτο για έναν ανοικτό κύκλο που έπρεπε να κλείσει;

Δεν κλείνει ένας κύκλος μουσικής, απλά τέμνονται δύο σημεία στην ιστορία μας και δημιουργούν μια νέα αρχή. Κάθε δίσκος μας ήταν ένα καινούργιο κεφάλαιο. Τώρα ανοίγουμε ένα μεγαλύτερο, το οποίο θέλουμε να το στηρίξουμε και με εικαστικές δράσεις πέρα από την μουσική και τις συναυλίες.

-Μετά το άλμπουμ «ΔΠΔ» του 2016 έγιναν κάποιες αρκετά σημαντικές αλλαγές ως προς την σύνθεση των Mechanimal-πλέον αποτελείται μόνο από δύο μέλη. Γιατί συνέβη αυτό, υπήρξε κάτι σε εκείνον τον δίσκο που δεν σας άφησε απόλυτα ικανοποιημένους;

Όπως έχω πει και σε παλαιότερες συνεντεύξεις με «τυραννάει» ο έρωτας του πειραματισμού. Η αγωνία του να ανακαλύπτω καινούργιους τρόπους για να εκφράσω, δυστυχώς ή ευτυχώς, το ίδιο πράγμα έχει ως αποτέλεσμα αυτή τη φορά να έχω ως βασικό συνεργάτη μόνο έναν, όσον αφορά τη δισκογραφική δουλειά. Στις συναυλίες θα είναι μαζί μας και ο Αντώνης Χαραλαμπίδης, ντράμερ της μπάντας από το 2014, ενώ τα stage videos συνεχίζει να τα δημιουργεί η Αγγελική Βρεττού.

«Πριν την επίσημη κυκλοφορία του πρώτου άλμπουμ το 2012 είχε προηγηθεί μια συγκεκριμένη ηχογράφηση την άνοιξη του 2011, και από εκεί ξεκίνησε η συνεργασία μας με τον Freddie, αργότερα και με τον Τάσο και τον Λεωνίδα με τους οποίους κάναμε όλοι μαζί την πρώτη Mechanimal πρόβα».

-Έχετε πει πως με τον τίτλο “White Flag” δεν υψώνετε κάποια λευκή σημαία, η οποία υποδηλώνει την παράδοση άνευ όρων, αλλά πρόκειται για κάτι συμβολικό που ορίζει το τέλος των προσωπικών, κοινωνικών, κοσμικών εχθροπραξιών του παρελθόντος. Θα θέλατε να μιλήσετε λίγο ακόμα γι' αυτό;

Ίσως εξηγώντας παραπάνω να χάσει την μαγεία του ο συμβολισμός της λευκής σημαίας. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ένα σύμβολο που δεν το «σηκώνουν» μόνο οι αδύναμοι.

-Στο "Easy Dead" η καθόλου αθώα ιστορία του σύγχρονου κόσμου γράφεται από την αρχή - σαν προειδοποίηση για το μέλλον, ενώ στo "Red Mirror" αποκαλύπτεται η μόνη δύναμη για επιβίωση: αυτή που παίρνει τη μορφή μιας λυτρωτικής καταστροφής, με μοναδικό σκοπό να ξεκινήσουν όλα από την αρχή». Σε προσωπικό επίπεδο ποια είναι η σχέση σας με την έννοια της κάθε νέας «αρχής»; Νιώθετε πως για να την επιτύχουμε πρέπει να διαγράψουμε ολοκληρωτικά αυτά που προηγήθηκαν;

Και να θέλαμε δεν μπορούμε να διαγράψουμε το παρελθόν μας. Πιστεύω ακριβώς το αντίθετο, για να πετύχει οποιαδήποτε καινούργια αρχή πρέπει να βασίζεται στις λάθος κινήσεις του παρελθόντος και να προβλέπει τις σωστές κινήσεις του μέλλοντος. Ακριβώς, όπως συμβαίνει σε μια καλή παρτίδα σκάκι.

«Η τοπική αγγλόφωνη σκηνή περνάει μια από τις καλύτερες και πιο παραγωγικές περιόδους της».

-Tο 2012 κυκλοφορήσατε έναν δίσκο που έκλεινε μέσα του κάτι από το αστικό σκοτάδι των πεζοδρομίων μίας Αθήνας βλοσυρής, χτυπημένης από την οικονομική κρίση που τότε ήταν, ακόμα, ένα φρέσκο φαινόμενο. Πώς βλέπετε να εξελίσσονται τα πράγματα τώρα που φτάνουμε στο τέλος μίας ακόμα δεκαετίας;

Είναι λάθος να απαντάμε σε τέτοιου είδους ερωτήσεις με προσωπικό τρόπο γιατί αν μπαίναμε στη διαδικασία να απαντήσουμε στη συγκεκριμένη ερώτηση, όχι ο καθένας με τα δικά του μάτια, αλλά με τα μάτια ενός προσφυγόπουλου, ή για να μη φανώ λαϊκιστής, με τα μάτια ενός νέου Golden Boy, η απάντηση θα ήταν εντελώς διαφορετική. Η ανθρωπότητα ήταν, είναι και θα είναι άδικη για τους πολλούς. Δυστυχώς, αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει.

-Στην επικοινωνίας μας μου έγραψες πως οι Mechanimal αγαπούν και δουλεύουν πολλά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπάρχουν πλευρές του διαδικτύου που σας απωθούν κι αν ναι ποιες και γιατί;

Ως παλιός netsurfer, μπορώ να πω με απόλυτη ειλικρίνεια πως ό,τι ακριβώς με απωθεί στον πραγματικό κόσμο με απωθεί και στο διαδίκτυο. Η οποιαδήποτε είδους εκμετάλλευση αθώων πλασμάτων, όπως τα παιδιά, τις ανώνυμες γυναίκες ή τα ζώα, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Όσο για τα υπόλοιπα παρακμιακά σκουπίδια του κυβερνοχώρου, αλλά και της πραγματικής ζωής, απλά δεν ασχολούμαστε.

-Ποια είναι η εικόνα που έχετε για την σημερινή εξέλιξη της αγγλόφωνης μουσικής σκηνής στην Ελλάδα;

Είναι πολύ πλούσιος ο μπαξές. Ακούω πολλά πράγματα που ξεδιαλέγω από ‘δω κι από ‘κει και σε πολλά από αυτά επιστρέφω ξανά και ξανά. Είμαι και λίγο τυχερός επειδή ακούω πολλά που ακόμα δεν έχουν κυκλοφορήσει καν ούτε στο YouTube και κάποια από αυτά είναι που με κάνουν να πιστεύω ότι η τοπική αγγλόφωνη σκηνή περνάει μια από τις καλύτερες και πιο παραγωγικές περιόδους της.

«Πιστεύω ακριβώς το αντίθετο, για να πετύχει οποιαδήποτε καινούργια αρχή πρέπει να βασίζεται στις λάθος κινήσεις του παρελθόντος και να προβλέπει τις σωστές κινήσεις του μέλλοντος».

-Έχετε προγραμματίσει κάποιες λάιβ εμφανίσεις το φθινόπωρο ή τον χειμώνα;

Η πρώτη μας εμφάνιση θα γίνει το φθινόπωρο και θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Μέχρι την κυκλοφορία του νέου άλμπουμ, τον επόμενο χειμώνα, θα ακολουθήσουν άλλη μια συναυλία στην Αθήνα και μια στη Θεσσαλονίκη.

Photo credit: Βianca Bogdanou

Facebook: https://www.facebook.com/Mechanimal.Official

 
 

Aκολουθήστε το WomanTOC στο Instagram 

TAGS