Το 2013 ο Χαγιάο Μιγιαζάκι ανακοίνωσε την παραίτησή του από την σκηνοθεσία, δίνοντας στο κοινό την τελευταία του ταινία με τίτλο "The Wind Rises". Τι είναι, λοιπόν, αυτό που τον έπεισε να αλλάξει γνώμη και να επιστρέψει στο σινεμά 5 περίπου χρόνια μετά δημιουργώντας ένα τελευταίο φιλμ;

Όπως εξηγεί ο άνθρωπος που θα κάνει την παραγωγή της τελευταίας ταινίας του Μιγιαζάκι, ο Τόσιο Σουζούκι, ο λόγος που η σπουδαίος Ιάπωνας δημιουργός που έχει αφήσει ιστορία στον κινηματογράφο με τις υπέροχες κινούμενες εικόνες του αποφάσισε να επιστρέψει είναι πραγματικά συγκινητικός. Καλεσμένος της εκπομπής Sunday Art Gallery της ιαπωνικής τηλεόρασης, ο Σουζούκι εξήγησε πως ο Μιγιαζάκι θέλει να αφήσει την επόμενη ταινία του κληρονομιά στον εγγονό του. «Ο Μιγιαζάκι φτιάχνει τη νέα του ταινία για τον εγγονό του. Είναι ο τρόπος του για να πει: ο παππούς θα φύγει για έναν άλλο κόσμο, αλλα αφήνει πίσω του αυτή την ταινία».

Μετά από 11 μεγάλου μήκους ταινίες, ένα όσκαρ και πολλές θριαμβευτικές κριτικές, ο Μιγιαζάκι φαίνεται πως δεν έπαψε να οραματίζεται, αλλά ενδεχομένως η νέα ταινία να είναι όντως το κύκνειο άσμα του. Το στούντιο Ghibli πάντως άνοιξε ξανά τον Αύγουστο για να υποδεχθεί την παραγωγή της καινούργιας ταινίας του Μιγιαζάκι, αν και στο μεταξύ είχε προηγηθεί η «Κόκκινη Χελώνα» (Ειδική Μνεία και Βραβείο Κοινού στο 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας) που σηματοδότησε την πρώτη συμπαραγωγή του στούντιο με διακρίσεις, μεταξύ άλλων, στο Φεστιβάλ Καννών .

Το trailer του The Wind Rises που κυκλοφόρησε το 2013.

 

TAGS