«Κάπου εδώ, δεν ξέρω που, είναι ένας κατεργάρικος δράκος και θέλω να του ξεριζώσω τα φτερά και να τον τυλίξω με μία κουβέρτα και να κοιμηθώ μαζί του για πάντα» είχε πει κλείνοντας τον λόγο της βράβευσής του στο Φεστιβάλ του Τορόντο, τον περασμένο Σεπτέμβριο, αναφερόμενος στη σαγηνευτική δράκαινα της καρδιάς του, τη σύντροφό του, Ρούνι Μάρα, η οποία παρακολουθούσε την τελετή, με το πορσελάνινο χαμόγελό και την αγέρωχη, πάλλευκη κορμοστασιά, που συνοδεύουν την ύπαρξή της. Ο Χοακίν Φίνιξ δε φοβήθηκε τα λόγια, τα ξεστόμισε μέσα στη γλαφυρότητα της υπερβολής, αρνήθηκε την πόζα, άφησε το ρόλο για τις ταινίες του. Μίλησε όπως θα περιέγραφε τον πόθο του για το κορίτσι του ένας κεραυνοβολημένος φίλος σε κάποιον κολλητό, με αυθορμητισμό και εικόνες, με ζωηρή, απροβάριστη ορμή. Μίλησε όπως θα μιλούσε στην ίδια κάθε φορά που θα βρίσκονταν τυλιγμένοι κάτω από μια κουβέρτα.

Το ίδιο, αλλά με τσιτωμένη ψυχική διέγερση, συνέβη και στην απονομή του βραβείου του για την ταινία Joker, στις Χρυσές Σφαίρες, όταν μιλώντας για τη Ρούνι δάκρυσε, μπροστά σε ένα κοινό που φωτίστηκε από την ακτινοβολία των ξεγυμνωμένων συναισθημάτων του. Αληθινός, λαξευμένος, ερωτικός. «Σ’αγαπώ» είπε γνωρίζοντας ότι το μήνυμα θα μεταφερθεί από την κατάφωτη σάλα του Beverly Hilton Hotel σε όλες τις οθόνες των smart phones του πλανήτη και από το στόμα του στα trending topping των μηχανών αναζήτησης του διαδικτύου.

Τα λόγια όμως, όσο λυτρωτικά κι αν είναι, υποσκιάζονται από το βουβό μεγαλείο του βλέμματος του προς εκείνη, σε μια κατά τα άλλα εθιμοτυπική και προσχεδιασμένη φωτογράφιση στο κόκκινο χαλί. Εκεί, ανάμεσα στους σταρ και τους φωτογράφους, μεταξύ των φλας και των προβαρισμένων ανφάς, ο Χοακίν σταμάτησε και την κοίταξε. Σα να την έβλεπε απροειδοποίητα. Σαν να την ερωτευόταν για πρώτη φορά. Η έλξη κραύγαζε μέσα στην ακινησία και την αφωνία της στιγμής. Άλαλος. Κι αυτή μια κρινοδάχτυλη. 

Εκεί, ανάμεσα στους σταρ και τους φωτογράφους, μεταξύ των φλας και των προβαρισμένων ανφάς, ο Χοακίν σταμάτησε και την κοίταξε.
Η έλξη κραύγαζε μέσα στην ακινησία και την αφωνία της στιγμής. Άλαλος. Κι αυτή μια κρινοδάχτυλη.

Η 34χρονη Αμερικανή και ο 45χρονος συμπατριώτης της, οι κινηματογραφικοί Μαρία Μαγδαληνή και Ιησούς από την ομώνυμη ταινία, η Κάθριν και ο Θίοντορ Τουόμπι του Her, το Κορίτσι με το Τατουάζ και ο Joker. Αυτό το δίδυμο, το ιερό, με το ξεχειλισμένο ταλέντο, ποθητοί, ξεχωριστοί μέσα στο πλήθος. Ο ένας για τον άλλο. Μόνο Σαν τους Ευτυχισμένους Εραστές του Γκυστάβ Κουρμπέ, στον πίνακα ρεαλισμού του 1844. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Κι ενώ όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα πάνω του αυτός είχε «λοκάρει» μόνο σε αυτήν.

Δείτε ένα βίντεο με τη συγκίνηση του Χοακίμ κατά τη διάρκεια του λόγου του για τη βράβευσή του, στις Χρυσές Σφαίρες, όταν μίλησε για την Ρούνι:

 

Φωτό: Reuters και ΑΠΕ

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS