Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα. Ναι, διότι αν κάνει διαφορετικά δεν θα πάρει παπούτσια. Μάλιστα, καλά διαβάσατε. Σας ενημερώνω, λοιπόν, πως τα γυναικεία παπούτσια δεν είναι μόνο γυναικεία υπόθεση αλλά και ανδρική. Πως είναι και ανδρική υπόθεση; Θα σας εξηγήσω αμέσως.

Το Σάββατο το πρωί όπου τα ζευγάρια ξεκινάνε την βόλτα τους για την Ερμού ή το Κολωνάκι, την Κηφισιά και γενικά για κάθε τοπική αγορά μετά τον καφέ ή το φαγητό τους μπαίνουν στα καταστήματα για να κάνουν ορισμένες αγορές. Σε πολλές περιπτώσεις έρχονται γυναίκες για να αγοράσουν τα παπούτσια αλλά τα πληρώνει ο άνδρας ο οποίος συνήθως δεν γνωρίζει ούτε από σχεδιαστές ούτα από τίποτα. Το μόνο που βλέπει είναι τακούνια. Για πολλούς άνδρες γυναικεία παπούτσια σημαίνουν τακούνια. Όλα τα άλλα είναι αθλητικά. 

Ο σχεδιαστής παοουτσιών, Στάθης Σαμαντάς, παρατηρεί τους άντρες να διαλέγουν ψηλά τακούνια.

Οι γυναίκες παρόλο που θα τα φορέσουν εκείνες τα παπούτσια, θέλουν να αρέσουν και στους συντρόφους τους. Τον ρωτάνε αν του αρέσουν, αν προτιμάνε πέδιλα ή γόβες, εκείνοι δίνουν την κλασσική απάντηση ‘’εσύ θα τα φορέσεις, αν σου αρέσουν πάρ' τα αλλά εγω προτιμώ τα άλλα’’. Αφού προτιμάει τα άλλα και η γυναίκα δεν έχει και ιδιαίτερο πρόβλημα αν οι γόβες θα είναι μαύρες ή κόκκινες επιλέγει εκείνο που αρέσει και στους δύο αλλά με βασικό γνώμονα την γνώμη του συντρόφου της. Ο άνδρας θέλει την γυναίκα του δίπλα να είναι σέξι. Μπορεί να μην θέλει να την κοιτάει κανένα άλλο ανδρικό μάτι αλλά συνάμα θέλει να είναι και κούκλα για βιτρίνα. Φορώντας ένα ζευγάρι παπούτσια (είπαμε παπούτσια = τακούνια) για τα οποία έχει συμφωνήσει εκείνος, ενισχύεται ο άνδρικός του ρόλος μέσα στην σχέση και η τεστοστερόνη ανεβαίνει. Η γυναίκα έχει έναν υποτακτικό, παθητικό ρόλο και το γλυκό ήρθε και έδεσε.


Μπορεί, κάποιες φορές, όλο αυτό να έχει μια αστεία βάση και προφανώς μια γυναίκα θα πάρει εκείνα τα παπούτσια που της αρέσουν, αλλά υπάρχουν και πιο σοβαρά περιστατικά που βασίζονται στο πολύ δημοκρατικό πατριαρχικό μοντέλο τύπου ‘’me Tarzan, you Jane’’.

Αν δεν αρέσουν στον άνδρα, παπούτσια δεν έχει. Και εκείνη δεν έχει τίποτα άλλο να κάνει από τα το δεχτεί και να τα πάρει από την στιγμή που ζουν με αυτό το μοντέλο σχέσης. Υπάρχουν τέτοιες σχέσεις όπου οι γυναίκες δεν μπορούν να κάνουν καμία αγορά αν δεν αρέσει στους συντρόφους τους. Και πολλές φορές τις συνοδεύει στις αγορές όχι μόνο επειδή θα πληρώσει εκείνος αλλά πρώτα θα τα εγκρίνει. Μπορώ να το συνεχίσω και να πω ότι αυτή του η επέμβαση στις αποφάσεις των αγορών εννοείται πως θα επηρεάσει μελλοντικά και την κόρη του (σιγά μην γλίτωνε).


Για να μην υπερβάλουμε, όμως, υπάρχουν φυσικά και οι γυναίκες, οι οποίες δεν ρωτάνε ποτέ και κανέναν άνδρα και πάνε μόνες τους για ψώνια και ένα ωραίο βράδυ που θα βγουν με τον σύντροφο τους εμφανίζονται με ένα νέο ζευγάρι παπούτσια. Δύο πράγματα θα συμβούν. Το πρώτο είναι να μην πάρει χαμπάρι τίποτα. Το δεύτερο είναι να πάρει χαμπάρι αλλά επειδή η σχέση των ανδρών με την μόδα είναι ανύπαρκτη το πιθανότερο είναι πως δεν θα δώσει καμία σημασία.
Θα δώσει σημασία μόνο σε δύο περιπτώσεις. Η μία είναι, αν δει την πιστωτική του κάρτα χρεωμένη. Η δεύτερη είναι, αν τα φορέσει η γυναίκα στο κρεβάτι....

TAGS