ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Ο Πολ είναι νεκρός»: To 1967 μία τρελή θεωρία συνωμοσίας υποστήριζε ότι ο Πολ Μακάρτνεϊ σκοτώθηκε

Σύμφωνα με την ίδια θεωρία οι υπόλοιποι Μπητλς βρήκαν έναν πιστό σωσία του και συνέχισαν το γκρουπ δίχως να πουν τίποτα σε κανέναν.

«Ο Πολ είναι νεκρός»: To 1967 μία τρελή θεωρία συνωμοσίας υποστήριζε ότι ο Πολ Μακάρτνεϊ σκοτώθηκε

Όλα ξεκίνησαν το 1967 όταν ο τεράστιος πλανητικός αστέρας Πολ Μακάρτνεϊ είχε ένα τροχαίο ατύχημα λίγο έξω από το Λονδίνο. Αυτό ήταν αρκετό για να πυροδοτηθεί μία ακραία φήμη σύμφωνα με την οποία ο μπασίστας του μεγαλύτερου συγκροτήματος που είδε ποτέ ο κόσμος, των Μπητλς, είχε σκοτωθεί. Με το πέρασμα του χρόνου ο ισχυρισμός αυτός όχι μόνο δε ξεχάστηκε αλλά γιγαντώθηκε, γεννώντας μία ολόκληρη, θεοπάλαβη θεωρία συνωμοσίας, η οποία κορυφώθηκε το 1969 μέσα από τους φοιτητικούς κύκλους των αμερικανικών κολεγίων της εποχής. Ναι, για τους υποστηρικτές της συγκεκριμένης θεωρίας (οι οποίοι δεν ήταν καθόλου λίγοι) ο Πολ ήταν ήδη νεκρός και μάλιστα υπήρχαν αποδείξεις. Αποδείξεις ευδιάκριτες στους δίσκους και στα εξώφυλλα του συγκροτήματος.

Πώς άρχισαν όλα

Για τους συνωμοσιολόγους ο Πολ σκοτώνεται το 1967 σε σοβαρό τροχαίο δυστήχημα και ο φίλος του Τζον Λένον γράφει για το συγκεκριμένο περιστατικό το σπουδαίο τραγούδι του «Α Day In The Life» με το οποίο και κλείνει το άλμουμ του συγκροτήματος «St. Pepper's Lonely Club Hearts Band». H αναφορά των στίχων σε κάποιο δυσάρεστο γεγονός που διάβασε ο Λένον στις εφημερίδες και η αφαιρετική περιγραφη ενός δυστυχήματος μοιάζει να ήταν αρκετή ώστε κάποιοι να θεωρήσουν πως ο Μακάρτνεϊ είχε όντως πεθάνει σε εκείνο το τροχαίο έξω από τη βρετανική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τη θεωρία συνωμοσίας ο παραγωγός των Μπητλς, Τζορτζ Μάρτιν, αλλά και τα υπόλοιπα τρία μέλη του γκρουπ δεν ήθελαν με τίποτα να αφήσουν την τραγική είδηση να διαρρεύσει στον Τύπο, τρέμοντας για το μέλλον του συγκροτήματος. Έτσι, έστησαν έναν μυστικό διαγωνισμό προκειμένου να ανακαλύψουν τον τέλειο σωσία του Πολ, τον οποίο τοποθέτησαν στη θέση του και η ζωή συνεχίστηκε ακριβώς από το σημείο που είχε σταματήσει. Μάλιστα, κάποιοι πίστευαν ότι είχαν εντοπίσει τον σωσία του Μακάρτνεϊ, έναν άντρα που υποστήριζαν ότι λέγεται William Campbell ή Billy Shears. Λογικά οι ίδιοι άνθρωποι θα πιστεύουν ότι αυτός ο Campbell ή Shears συνεχίζει με επιτυχία να παριστάνει τον σπουδαίο μουσικό μέχρι και σήμερα.

Στη συνέχεια το γκρουπ που ναι μεν δεν ήθελε να αποκαλύψει τα τραγικά νέα, αλλά ήθελε να παίξει και με τα μυαλά του κόσμου, άρχισε να αφήνει παράξενα, αινιγματικά μηνύματα στα εξώφυλλα των δίσκων του προκειμένου να τρελάνει τους πάντες. Φαίνεται ότι αν θέλεις πάρα πολύ να στηρίξεις μία τρελή θεωρία συνωμοσίας θα βρεις τρόπο να το κάνεις έτσι κι αλλιώς.

'Ετσι στο εξώφυλλο του «Magical Mystery Tour» υποτίθεται ότι βρίσκεται κρυμμένο ένα τηλέφωνο που αν το καλέσεις θα ακούσεις μία φωνή να σου λέει: «You are getting closer» (δηλαδή, «Πλησιάζεις»). Επίσης,το γεγονός ότι στο cover του «Abbey Road» ο Πολ Μακάρτνεϊ είναι ο μοναδικός που περπατάει ξυπόλητος στον δρόμο οδήγησε με ευκολία τους συνωμοσιολόγους στο συμπέρασμα ότι ο μπασίστας των Μπλητλς ήταν νεκρός και οι Tζον, Τζορτζ και Ρίνγκο το φώναζαν στα μούτρα του κοινού.

Ποιος ήταν πίσω απ' όλα αυτά

Εννοείται πως μία εντελώς παράλογη θεωρία συνωμοσίας χρειάζεται και έναν τελείως παράλογο άνθρωπο να την τροφοδοτεί. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτός δεν ήταν άλλος από τον Αμερικανό φοιτητή Russ Gibb, ο οποίος εκείνη την εποχή έκανε εκπομπή σε ραδιοφωνικό σταθμό του Ντιτρόιτ και ο οποίος ισχυριζόταν ότι γνώριζε τα πάντα σχετικά με το θάνατο του Μακάρτνεϊ και ότι είχε στα χέρια του ατράνταχτες αποδείξεις. Μία από αυτές ήταν το κομμάτι των Μπηλτς «Revolution 9» το οποίο, σύμφωνα πάντα με τον Gibb, αν παιχτεί ανάποδα μεταδίδει το μήνυμα:«Άναψε με, νεκρέ άντρα» ("Turn me on dead man"). Mάλιστα το αντίστοιχο λήμμα της Wikipedia υπάρχει πράγματι αναρτημένο το συγκεκριμένο σημείο του τραγουδιού παιγμένο ανάποδα. Εννοείται ότι ο Gibb ήταν εκείνος που πρωτοείπε στο κοινό τα συμπεράσματα του για κρυμμένα μηνύματα σε ακόμα περισσότερα τραγούδια του γκρουπ όπως το «Glass Onion» από το «White Album».

Γιατί ο κόσμος πίστεψε τον Gibb

Ο Russ Gibb εξέφρασε για πρώτη φορά δημόσια την πεποίθηση του ότι ο Πολ Μακάρτνεϊ ήταν νεκρός στις 12 Οκτωβρίου του 1969. Μέσα σε μία μόλις εβδομάδα τα «νέα» είχαν φτάσει ακόμα και στους μεγαλύτερους ραδιοφωνικούς σταθμούς των ΗΠΑ με αποκορύφωμα την 23η Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς όταν ο διάσημος παραγωγός Alex Bennett συζητούσε για το ζήτημα επί μία ολόκληρη ώρα στη δική του εκπομπή, λες και επρόκειτο για διασταυρωμένο, πραγματικό γεγονός. Η τεράστια δημοσιότητα που πήρε η θεωρία του Gibb, όσο ακραία κι αν ήταν, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι εκείνη την περίοδο ο Πολ είχε επιλέξει να αποσυρθεί στην Σκωτία μαζί με τη σύζυγό του Λίντα Μακάρτνεϊ ενίσχυσε την παράλογη πεποίθηση ότι ο πραγματικός Μακάρτνεϊ δεν υπήρχε πια.

Μέχρι τα τέλη του ίδιου μήνα οι φήμες έφτασαν και στα γραφεία της Αpple, της δισκογραφικής εταιρίας των Μπητλς, όταν ο ίδιος ο Bennett εμφανίστηκε στο Λονδίνο για να ανακαλύψει αν οι πληροφορίες ήταν αληθινές. Τότε ο Ρίνγκο Σταρ του απάντησε: «Ο κόσμος θα το πιστέψει αν θέλει να το πιστέψει και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι'αυτό. Το μόνο που μπορώ να σου πω εγώ είναι πως δεν ισχύει». Την ίδια στιγμή, σε άλλη ραδιοφωνική εκπομπή, ο Τζον Λένον δήλωσε ότι επρόκειτο «για το πιο τρελό πράγμα που έχω ακούσει στη ζωή μου».

Το τέλος της τρέλας

Τον Νοέμβριο του 1969 και αφού οι Μπητλς είχαν δώσει στη δημοσιότητα αρκετά δελτία Τύπου προκειμένου να καταλαγιάσουν τους παράλογους ισχυρισμούς, ο Πολ Μακάρτνεϊ αποφάσισε να πάρει ο ίδιος την κατάσταση στα χέρια του, δίνοντας μαζί με τη Λίντα, αποκλειστική συνέντευξη στο περιοδικό LIFE με τίτλο «Η περίπτωση του "χαμένου Μπητλ". Ο Πολ είναι ακόμα μαζί μας».

«Ίσως ο κόσμος πιστέυει τις φήμες γιατί δεν έχω μιλήσει στον Τύπο εδώ και πολύ καιρό. Μιλάω στον Τύπο όλη τη ζωή μου και σε αυτή τη φάση δεν έχω απολύτως τίποτα να πω. Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι με την οικογένεια μου και θα επιστρέψω στη δουλειά όποτε είμαι έτοιμος. Εργάζομαι ακατάπαυστα για 10 χρόνια και αυτή τη στιγμή έχω κατεβάσει τον διακόπτη. Από δω και πέρα θα κατεβάζω τον διακόπτη όσο πιο συχνά μπορώ. Θα ήθελα να είμαι λιγότερο διάσημος σε αυτή τη φάση», είχε δηλώσει ο Πολ στη συνέντευξη του.

«Ο Πολ είναι νεκρός»: To 1967 μία τρελή θεωρία συνωμοσίας υποστήριζε ότι ο Πολ Μακάρτνεϊ σκοτώθηκε

Όλα αυτά (κάπως) διασκεδαστικά, αλλά:

O Gibb κατανάλωσε πολύ πολύτιμο χρόνο να ανακαλύψει ένα σωρό μικρές λεπτομέρειες, οι οποίες θα μπορούσαν με κάποιον τρόπο να στηρίξουν την παράλογη θεωρία του, προφανώς γιατί μέσα του ήθελε απεγνωσμένα να την πιστέψει. Παρόλα αυτά δε σκέφτηκε ποτέ πώς είναι δυνατόν μετά από τον Μακάρτνεϊ οι Μπητλς να κατάφεραν να βρουν στο πρόσωπο του ανύπαρκτου «William Campbell» ακόμα έναν τόσο τρελά ταλαντούχο άνθρωπο, o oποίος θα εξακολουθούσε να γράφει αμέτρητα σπουδαία τραγούδια για όλη την υπόλοιπη ζωη του.

Ακολούθησε το WomanToc στο Instagram

Κεντρική φωτογραφία:

Read Next

27 Οκτ 2021

«Επειδή αφήνω κληρονομιά στα παιδιά μου αυτή την ασθένεια, να προσέχεις»

Όταν ο Γιώργος Γεννηματάς είχε εκφράσει την ανησυχία του για την υγεία και το μέλλον των παιδιών του.

22 Οκτ 2021

O τραγικός θάνατος του Brandon Lee που σκοτώθηκε από prop gun στα γυρίσματα του The Crow

Ο 28χρονος ηθοποιός έπεσε νεκρός το 1993 κατά τη διάρκεια γυρισμάτων από όπλο που όλοι νόμιζαν ότι ήταν γεμάτο με ψεύτικες σφαίρες.

Περισσότερα από

Men

19 Οκτ 2021

Ο Κιάνου Ριβς κουβαλάει μόνος του τον εξοπλισμό του συνεργείου στα γυρίσματα της νέας του ταινίας

Ο διάσημος ηθοποιός βρίσκεται στο Παρίσι και αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι είναι ο πιο ωραίος τύπος σε ολόκληρο το Χόλιγουντ.

15 Σεπ 2021

«Είναι σαν τον άνεμο»: Η προβληματική σχέση του Πάτρικ Σουέζι με τη σύζυγό του, Λίσα, έκρυβε μυστικά

«Είχαν έναν άρρωστο, κακοποιητικό γάμο», θα ισχυριστεί άτομο από το στενό, φιλικό τους περιβάλλον.

02 Σεπ 2021
02 Σεπ 2021

Νεκρός σε τροχαίο ο Mad Clip: Η αγωνιστική Porsche του συγκρούστηκε με δέντρο

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή ώστε χρειάστηκαν περισσότερες από δύο ώρες για να τον απεγκλωβίσουν.

31 Αυγ 2021

«Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι σπουδαίος παίκτης, αλλά έχασα τον σεβασμό μου για εκείνον»

Το ξέσπασμα του Άντι Μάρεϊ που κατηγόρησε τον Έλληνα τενίστα για «στρατηγική» κατά τη διάρκεια του αγώνα.

27 Αυγ 2021

Πέθανε ο Άκης Τσοχατζόπουλος σε ηλικία 82 ετών

Ο πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο.

26 Αυγ 2021

«Δεν πίστεψα ποτέ ότι δεν με αγάπησε»: Η μητέρα του Χιου Τζάκμαν τον εγκατέλειψε όταν ήταν 8 ετών

Παρόλα αυτά εκείνος τη συγχώρεσε. Σήμερα ποζάρουν αγκαλιασμένοι στο ίνσταγκραμ.

25 Αυγ 2021

Όταν ο Τσάρλι Γουάτς έριξε μπουνιά στον Μικ Τζάγκερ σε έναν από τους πιο θρυλικούς τσακωμούς του ροκ

«Που είναι ο γ@@@@ένος ντράμερ μου;» φώναξε μία νύχτα μεθυσμένος ο Τζάγκερ. Τότε ο Γουάτς του όρμηξε λέγοντας: «Εσύ είσαι ο γ@@@@ένος τραγουδιστής μου».

20 Αυγ 2021

Mία σύντομη ζωή, ένα τραγικό τέλος: Στο φως τα αρχεία του FBI για τον θάνατο του Κερτ Κομπέιν

Ο Κομπέιν πιστεύεται ότι αυτοκτόνησε στις 5 Απριλίου 1994, ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που μέχρι και σήμερα θεωρούν ότι ο τραγουδιστής των Nirvana δολοφονήθηκε.