ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Ο πατέρας μου σαν σύζυγος ήταν άπιστος»: Η άστατη ζωή του Γιάννη Γκιωνάκη και η απόπειρα δολοφονίας

Όταν ο αείμνηστος, κωμικός ηθοποιός έμπλεξε το όνομά του σε μια ιστορία που έγινε πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες των 80s.

«Ο πατέρας μου σαν σύζυγος ήταν άπιστος»: Η άστατη ζωή του Γιάννη Γκιωνάκη και η απόπειρα δολοφονίας

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Ξεκίνησε σπουδές στην Ιατρική αλλά τον κέρδισε το θέατρο. Σπούδασε θέατρο στη Δραματική Σχολή του Κάρολου Κουν και στη σχολή του Ελληνικού Ωδείου. Στον κινηματογράφο, αξέχαστη παραμένει η ερμηνεία του στην ταινία Τα κίτρινα γάντια ως «Μπρίλης». Τέσσερα χρόνια πριν από το θάνατό του, υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και ακολούθησαν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τον τελευταίο μήνα της ζωής του η υγεία του παρουσίασε σοβαρή επιδείνωση. Έφυγε από τη ζωή το απόγευμα της Κυριακής 25 Αυγούστου 2002 στο νοσοκομείο Λευκός Σταυρός από μόλυνση του αναπνευστικού. Σύμφωνα με δήλωσή του είχε γεννηθεί την ίδια χρονιά (1924) με το φίλο του κι επίσης ηθοποιό, Νίκο Ρίζο. Κόρες του είναι οι Πωλίνα Γκιωνάκη και Ρενάτα Γκιωνάκη

Τον Οκτώβριο του 1984 μια είδηση συγκλόνισε τον καλλιτεχνικό κόσμο και την κοινή γνώμη. Ο ηθοποιός Γιάννης Γκιωνάκης πυροβόλησε για ερωτικούς λόγους τη σύντροφό του Αφροδίτη Κοζανιτά (μητέρα του στιχουργού και συνθέτη Φοίβου), μέσα στο σπίτι της στο Καστρί. Σύμφωνα με την Κοζανιτά, αυτή του ζήτησε να χωρίσουν και το ζευγάρι λογομάχησε. Κατά τη διάρκεια του καυγά, ο Γκιωνάκης έβγαλε το πιστόλι «Σμιθ & Γουέσον», που είχε πάντα μαζί του, την πυροβόλησε και έφυγε από το σπίτι.

Το θύμα, αν κα τραυματισμένο, κατάφερε να ειδοποιήσει την αστυνομία, που τη μετέφερε στο νοσοκομείο ΚΑΤ. Εκεί διαπιστώθηκε ότι έφερε διαμπερές τραύμα στον αριστερό ωμοθώρακα. Ο Γκιωνάκης συνελήφθη και προφυλακίστηκε. Από την πρώτη στιγμή υποστήριξε ότι ήταν αθώος και δεν είχε καμία πρόθεση να σκοτώσει τη σύντροφό του, την οποία, όπως έλεγε, υπεραγαπούσε. Οι δίκες κράτησαν περίπου δυόμισι χρόνια και ο Γκιωνάκης επηρεάστηκε πολύ σοβαρά σε ψυχολογικό επίπεδο. Πόσο μάλλον η Κοζανιτά, που δέχθηκε και τον πυροβολισμό. Η κατάθεση της Κοζανιτά στη δίκη Κατά την ακροαματική διαδικασία, η Αφροδίτη Κοζανιτά περιέγραψε λεπτό προς λεπτό το μοιραίο βράδυ της 14ης Οκτωβρίου.

Όπως είπε, ο σύντροφός της της τηλεφώνησε και της ζήτησε να συναντηθούν, γιατί δεν ήταν καλά. Υπέφερε από ζάχαρο και νωρίτερα είχε πάθει κρίση. Το ζευγάρι συναντήθηκε στο σπίτι της Κοζανίτα στο Καστρί, όπου άκουγαν μια κασέτα με τραγούδια, που είχε γράψει ο Γκιωνάκης γι’ αυτήν. Τότε, η Κοζανιτά, όπως κατέθεσε, βρήκε ευκαιρία και ξεκίνησε μια συζήτηση, που αν και είχαν επαναλάβει αρκετές φορές, δεν είχε οδηγήσει πουθενά. Το θέμα ήταν η επισημοποίηση της σχέσης τους.

Ο Γκιωνάκης ήταν ακόμα παντρεμένος, αλλά όπως έλεγε, δεν τον συνέδεε τίποτα με τη σύζυγό του. Ωστόσο, δεν έπαιρνε την απόφαση να χωρίσει. Όταν εκείνη διαπίστωσε ότι οδηγούνταν σε αδιέξοδο, του ζήτησε να διακόψουν τη σχέση τους. Εκείνος θόλωσε. Της είπε ότι δεν θα μπορούσε να ζήσει μακριά της. Αυτή, θυμωμένη, βγήκε από το δωμάτιο. Ο Γκιωνάκης την ακολούθησε και την πυροβόλησε τρεις φορές.

Δείτε μια συνέντευξη του Γιάννη Γκιωνάκη στο «Αργά» του Νίκου Μαστοράκη, να αναπαραστεί την κλασική σκηνή με την πορτοκαλάδα:

Αμέσως μετά έφυγε από το σπίτι. Η γυναίκα στην αρχή δεν είχε καταλάβει ότι μια από τις σφαίρες είχε βρει στόχο και μόλις διαπίστωσε ότι ήταν χτυπημένη, κάλεσε την αστυνομία. Αναφερόμενη στη σχέση τους, η Κοζανιτά είπε ότι είχε ερωτευθεί τον ηθοποιό, αλλά δεν άντεχε τα δύο μεγάλα του ελαττώματα: τη ζήλεια και την αθυροστομία του. «Με υποψιαζόταν και έκανε απίθανα πράγματα. Με παρακολουθούσε συνεχώς με το ψευδώνυμο Δημητρακόπουλος και πολλές φορές στηνόταν κάτω από το σπίτι μου για να δει ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει. Μου έκανε πολλές σκηνές», είπε το θύμα.

Στο τέλος της κατάθεσής της, εξέπληξε τους δικαστές και το ακροατήριο, αθωώνοντας με τα λόγια της τον Γκιωνάκη: «Σας διαβεβαιώνω, ότι δεν ήρθε με πρόθεση να με δολοφονήσει. Αν ήθελε να με σκοτώσει, θα τα είχε καταφέρει. Σίγουρα είχε ελαττώματα, αλλά δεν ήταν εγκληματική φυσιογνωμία». Η ετυμηγορία Αρχικά, ο Γκιωνάκης αντιμετώπιζε τη βαριά κατηγορία για απόπειρα ανθρωποκτονίας και παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία. Όταν ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις των μαρτύρων και του θύματος, ο εισαγγελέας μετέτρεψε το κατηγορητήριο σε επικίνδυνη σωματική βλάβη, με την αναγνώριση ελαφρυντικού, ικανοποιώντας τόσο τον ίδιο όσο και τον συνήγορό του, Αλέξανδρο Λυκουρέζο.

Η ποινή που επιβλήθηκε τελικά στον ηθοποιό ήταν 15 μήνες φυλάκιση και ήταν εξαγοράσιμη. Έτσι, ο ηθοποιός κατέβαλε το απαιτούμενο ποσό και αφέθηκε ελεύθερος. Η γιος της Αφροδίτης Κοζανιτά,ο Φοίβος, έχει αναφερθεί κατά καιρούς σε συνεντεύξεις του, στη σχέση της μητέρας του με τον ηθοποιό, αλλά ποτέ δεν έχει σχολιάσει το περιστατικό του πυροβολισμού. Η κόρη του Γκιωνάκη, η Πωλίνα, επίσης ηθοποιός, όταν ρωτήθηκε αν θα συνεργαζόταν με τον Φοίβο, είπε πως δεν έχει τίποτα να χωρίσει με τον συνθέτη και πως τα παιδιά δεν πρέπει να πληρώνουν τα λάθη των γονιών τους: «Για όνομα του Θεού. Τι θα μπορούσα εγώ να έχω με τον Φοίβο; Σαφώς και θα συνεργαζόμουν. Δεν ευθύνονται ποτέ τα παιδιά για τις πράξεις των γονιών τους. Δεν πρέπει να ρίχνουμε στα παιδιά κάτι, αν δεν μας αρέσει αυτό που έκανε ο γονιός του. Τι μπορώ να έχω εγώ με αυτόν τον άνθρωπο;» είπε και αναφερόμενη στην Αφροδίτη Κοζανιτά διευκρίνισε πως δεν την γνωρίζει: «Δεν θα ήταν σαφώς ευχάριστο για μένα να βρεθώ με τη μητέρα του. Μα δεν τη γνωρίζω, πώς θα της μιλήσω; Δεν γνωρίζω την κυρία. Δεν είχαμε μιλήσει ποτέ».

Δείτε τι είχε πει η κόρη του, Πωλίνα, παλιότερα, για τον πατέρα της:

Με πληροφορίες από el.wikipedia.org και mixanitouxronou.gr

Φωτό: ert

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

27 Οκτ 2021

«Επειδή αφήνω κληρονομιά στα παιδιά μου αυτή την ασθένεια, να προσέχεις»

Όταν ο Γιώργος Γεννηματάς είχε εκφράσει την ανησυχία του για την υγεία και το μέλλον των παιδιών του.

22 Οκτ 2021

O τραγικός θάνατος του Brandon Lee που σκοτώθηκε από prop gun στα γυρίσματα του The Crow

Ο 28χρονος ηθοποιός έπεσε νεκρός το 1993 κατά τη διάρκεια γυρισμάτων από όπλο που όλοι νόμιζαν ότι ήταν γεμάτο με ψεύτικες σφαίρες.

Περισσότερα από

Men

19 Οκτ 2021

Ο Κιάνου Ριβς κουβαλάει μόνος του τον εξοπλισμό του συνεργείου στα γυρίσματα της νέας του ταινίας

Ο διάσημος ηθοποιός βρίσκεται στο Παρίσι και αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι είναι ο πιο ωραίος τύπος σε ολόκληρο το Χόλιγουντ.

15 Σεπ 2021

«Είναι σαν τον άνεμο»: Η προβληματική σχέση του Πάτρικ Σουέζι με τη σύζυγό του, Λίσα, έκρυβε μυστικά

«Είχαν έναν άρρωστο, κακοποιητικό γάμο», θα ισχυριστεί άτομο από το στενό, φιλικό τους περιβάλλον.

02 Σεπ 2021
02 Σεπ 2021

Νεκρός σε τροχαίο ο Mad Clip: Η αγωνιστική Porsche του συγκρούστηκε με δέντρο

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή ώστε χρειάστηκαν περισσότερες από δύο ώρες για να τον απεγκλωβίσουν.

31 Αυγ 2021

«Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι σπουδαίος παίκτης, αλλά έχασα τον σεβασμό μου για εκείνον»

Το ξέσπασμα του Άντι Μάρεϊ που κατηγόρησε τον Έλληνα τενίστα για «στρατηγική» κατά τη διάρκεια του αγώνα.

27 Αυγ 2021

Πέθανε ο Άκης Τσοχατζόπουλος σε ηλικία 82 ετών

Ο πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο.

26 Αυγ 2021

«Δεν πίστεψα ποτέ ότι δεν με αγάπησε»: Η μητέρα του Χιου Τζάκμαν τον εγκατέλειψε όταν ήταν 8 ετών

Παρόλα αυτά εκείνος τη συγχώρεσε. Σήμερα ποζάρουν αγκαλιασμένοι στο ίνσταγκραμ.

25 Αυγ 2021

Όταν ο Τσάρλι Γουάτς έριξε μπουνιά στον Μικ Τζάγκερ σε έναν από τους πιο θρυλικούς τσακωμούς του ροκ

«Που είναι ο γ@@@@ένος ντράμερ μου;» φώναξε μία νύχτα μεθυσμένος ο Τζάγκερ. Τότε ο Γουάτς του όρμηξε λέγοντας: «Εσύ είσαι ο γ@@@@ένος τραγουδιστής μου».

20 Αυγ 2021

Mία σύντομη ζωή, ένα τραγικό τέλος: Στο φως τα αρχεία του FBI για τον θάνατο του Κερτ Κομπέιν

Ο Κομπέιν πιστεύεται ότι αυτοκτόνησε στις 5 Απριλίου 1994, ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που μέχρι και σήμερα θεωρούν ότι ο τραγουδιστής των Nirvana δολοφονήθηκε.