Γεννήθηκε πριν από 142 χρόνια, το 1879, και μέχρι σήμερα έχει σώσει ανυπολόγιστες ζωές. Ο επιδημιολόγος Γου Λίεν-Τε, με καταγωγή από την Κίνα και γενέτειρα τη σημερινή Μαλαισία, έγινε ο πρώτος μαθητής κινεζικής καταγωγής με MD από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Αφού ολοκλήρωσε τις διδακτορικές σπουδές του, έγινε αντιπρόεδρος, το 1908, στην Ιατρική Σχολή του Αυτοκρατορικού Στρατού της Κίνας.

Σύντομα έμελλε να αντιμετωπίσει μια μεγάλη πρόκληση: Το 1910 η κινεζική κυβέρνηση του ανέθεσε να μελετήσει μια μυστηριώδη επιδημία που έπληττε το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. Εκείνος την αναγνώρισε ως πνευμονική πανώλη που μεταδιδόταν μέσω της ανθρώπινης αναπνοής.

Το 1910 η κινεζική κυβέρνηση του ανέθεσε να μελετήσει μια μυστηριώδη επιδημία που έπληττε το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. Εκείνος την αναγνώρισε ως πνευμονική πανώλη που μεταδιδόταν μέσω της ανθρώπινης αναπνοής.

Ως απάντηση, σχεδίασε μια ειδική χειρουργική μάσκα, από βαμβάκι και γάζα, προσθέτοντας πολλαπλές στρώσεις υφάσματος για να φιλτράρει τα σωματίδια αέρα. Συνέστησε στον κόσμο να φοράει την εφεύρεσή του και συνεργάστηκε με αξιωματούχους της κυβέρνησης για να θεσπίσει μια σειρά από υγειονομικά μέτρα, όπως καραντίνα σε νοσοκομεία, ταξιδιωτικούς περιορισμούς και πρωτοποριακές μεθόδους αποστείρωσης

Έτσι, μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες από τη στιγμή που ξεκίνησε την προσπάθεια ελέγχου της πανδημίας που θα έμενε στην ιστορία ως η «πανώλη της Κίνας» ο Γου Λίεν-Τε συνέβαλε, σε μεγάλο βαθμό, στο τέλος της. Το 1915 ίδρυσε την Ιατρική Εταιρεία της Κίνας (Chinese Medical Association), τη μεγαλύτερη και παλαιότερη μη κυβερνητική ιατρική οργάνωση της χώρας. Το 1935 έγινε ο πρώτος Μαλαισιανός -κινεζικής καταγωγής- υποψήφιος για το Νόμπελ Ιατρικής, χάρη στο έργο του κατά της πνευμονικής πανώλης, που άλλαξε τις ιατρικές πρακτικές όχι μόνο στην Κίνα αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μάθετε περισσότερα για τον Γου Λίεν-Τε στο παρακάτω βίντεο:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Με στοιχεία από Google

Φωτό: Wikipedia/Public Domain
 

TAGS