Οι περισσότεροι από εμάς μπορεί να μην έχουμε ξανακούσει το όνομά του, ωστόσο σε αυτόν τον Βούλγαρο γιατρό χρωστάμε μια από τις πιο δημοφιλείς τροφές στον κόσμο, αλλά και ένα εμβόλιο που έσωσε αμέτρητες ζωές.

Ο Δρ Στάμεν Γριγκόροφ (Stamen Grigorov) γεννήθηκε στις 27 Οκτωβρίου του 1878 σε ένα χωριό της δυτικής Βουλγαρίας. Από μικρή ηλικία έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επιστήμη. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του με ένα διδακτορικό στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης παρέμεινε στην Ελβετία, όπου αφοσιώθηκε στην έρευνα. 

Όταν η σύζυγός του, ως γαμήλιο δώρο, του χάρισε ένα πλήθος από τροφές, ανάμεσα σε αυτές ο Δρ Γριγκόροφ ξεχώρισε τα υγιεινά οφέλη του γιαουρτιού, που αποφάσισε να μελετήσει. Τελικά, σε ηλικία 27 ετών στο εργαστήριό του ανακάλυψε τον μικροοργανισμό που είναι απαραίτητος για τη ζύμωσή του, τον Γαλακτοβάκιλο που ονομάστηκε προς τιμήν της πατρίδας του Lactobacillus bulgaricus.

Σήμερα, μάλιστα, η γενέτειρά του φιλοξενεί το μοναδικό μουσείο γιαουρτιού στον κόσμο, ενώ στην 110η επέτειο της ανακάλυψης διοργάνωσε ένα φεστιβάλ γιαουρτιού.

Όμως αυτή δεν ήταν η μοναδική ανακάλυψή του. Κατάφερε επίσης να καταδείξει τη δράση της πενικιλίνης κατά της φυματίωσης, συνεισφέροντας στην ανάπτυξη του πρώτου εμβολίου.

Αφού έζησε για κάποια χρόνια στην Ελβετία, τελικά ο Δρ Γριγκόροφ επέστρεψε στη Βουλγαρία, να εργαστεί ως γιατρός, όπου πέθανε το 1945, την ημέρα των γενεθλίων του, στα 67 χρόνια του.

Δείτε την ιστορία του στο παρακάτω βίντεο:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

photo: Wikipedia / Public Domain
 

TAGS