ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Μέσα στο μυαλό του filmmaker Κωνσταντίνου Μενελάου: Ένας ρομαντικός ρεαλιστής του τώρα

«Η λέξη σκηνοθέτης με περιορίζει λίγο. Νομίζω πως είναι κάποιος που πάει και κάνει 8ωρο και μετά φεύγει» λέει και αναζητά αδιάκοπα το επόμενο πλάνο του.

Μέσα στο μυαλό του filmmaker Κωνσταντίνου Μενελάου: Ένας ρομαντικός ρεαλιστής του τώρα

Γελάει πλατιά και έχει το ανήσυχο βλέμμα του ανθρώπου που καίγεται από τον πυρετό της έμπνευσης, την οποία αναζητά παντού: στην τέχνη του, τη δουλειά του, την επικοινωνία του με τους άλλους. Μιλάει με εικόνες, σύγχρονες, πολύβουες, ρεαλιστικές, ενώ τα κάδρα του ορίζουν το ασαφές «για πάντα». Είναι ένα παιδί της πόλης, ένα παιδί όλων των μεγάλων πόλεων.

Πίσω από την ασίγαστη φλόγα που καίει τη δημιουργική ψυχή του κρύβεται ένας μόνιμα αναστατωμένος ρομαντικός. Δεν αντέχει τις συνθηκολογήσεις. Δεν αντέχει τα σφιχτά κάδρα. Θέλει να αλλάξει τον κόσμο, όπως άλλωστε όλοι οι καλλιτέχνες, γνωρίζοντας ότι πρώτα πρέπει να αλλάξει ο ίδιος. Να σπάσει τα καλούπια, να τα ξανακολλήσει, να γεμίσει γνώση και εμπειρίες, να πει την ιστορία με το δικό του τρόπο.

Ο Κωνσταντίνος Μενελάου υπέγραψε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του και με αφορμή την επικείμενη προβολή της μιλήσαμε για αυτήν, για αυτόν και τα μυστήρια της 7ης τέχνης.

-Ποια είναι η ιστορία σου; Από που έρχεσαι και που πηγαίνεις;

Είμαι από την Θεσσαλονίκη. Ζούσα στο Λονδίνο από το 2001 μέχρι το 2014 και τα τελευταία δύο χρόνια είμαι στη Αθηνά. Δεν ξέρω ακριβώς που πηγαίνω. Νομίζω ότι από εδώ και πέρα θα πηγαινοέρχομαι συνεχεία. Αυτό μου αρέσει τελικά.

-Πότε κατάλαβες ότι θέλεις να ασχοληθείς με το σινεμά;

Νομίζω υποσυνείδητα από τότε που οι γονείς μου αγόρασαν βίντεο και εγώ σταμάτησα να παίζω με τα παιδάκια στην γειτονία και να περνάω ώρες στα βίντεο κλαμπ και μπροστά στη τηλεόραση βλέποντας ταινίες. Άλλα συνειδητά όταν μεγάλωσα λίγο και πήγαινα 6-7 φορές την εβδομάδα στο σινεμά (πέρα από τα dvd που έβλεπα σπίτι) γιατί μονό εκεί ένιωθα πολύ πολύ χαρούμενος.

-Δώσε μου τον δικό σου ορισμό για τη λέξη «σκηνοθέτης».

Η λέξη σκηνοθέτης με περιορίζει λίγο. Νομίζω πως είναι κάποιος που πάει και κάνει 8ωρο και μετά φεύγει. Το filmmaker μου αρέσει περισσότερο γιατί εμπεριέχει μεράκι και είναι τρόπος ζωής.

Μέσα στο μυαλό του filmmaker Κωνσταντίνου Μενελάου: Ένας ρομαντικός ρεαλιστής του τώρα
«Η τελευταία μου ταινία είναι και η πρώτη μεγάλου μήκους που έχω κάνει. Λέγεται Ηe Loves Me και είναι ένα κάπως ποιητικό collage από εικόνες και αφήγηση».

-Πες μου για την τελευταία ταινία σου.

Η τελευταία μου ταινία είναι και η πρώτη μεγάλου μήκους που έχω κάνει. Λέγεται Ηe Loves Me και είναι ένα κάπως ποιητικό collage από εικόνες και αφήγηση. Πήρε πολύ καιρό για να πραγματοποιηθεί γιατί δεν υπήρχε budget. Έπρεπε να δανειστώ και να παρακαλέσω για να την τελειώσω. Είναι εμπνευσμένη από προσωπικές εμπειρίες. Πήρα το θάρρος να την κάνω όταν διάβασα το βιβλίο “Cassavetes on Cassavetes”. Έχει πολλές ατέλειες άλλα και πολλές αρετές. Είμαι πολύ χαρούμενος με την ανταπόκριση που έχει ως τώρα. Ακούω πολύ καλά σχόλια. Σκοπός ήταν να επικοινωνήσω με κόσμο και αυτό έχει επιτευχθεί. Έχει παιχτεί σε φεστιβάλ σε Ευρώπη και Αμερική και έχει πάρει διανομή σε Αμερική, Αγγλία, Γαλλία και Γερμανία.

«Ως δημιουργός σίγουρα το He loves me έχει αλλάξει το παιχνίδι για μένα».
Από τα γυρίσματα του He Loves Me ο Κωνσταντίνος Μενελάου με τον φωτογράφο Κωστή Φωκά.

-Ποια είναι τα πιο σημαντικά βήματα-σταθμοί στη δουλειά σου μέχρι τώρα.

Ως δημιουργός σίγουρα το He loves me έχει αλλάξει το παιχνίδι για μένα. Επίσης το ντοκιμαντέρ Make/Believe με τον Μatthew Ζorpas είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς το ντοκιμαντέρ που με ενδιαφέρει πολύ. Ως curator/παράγωγος δύο ήταν οι πολλοί σημαντικοί σταθμοί. Πρώτον η συνεργασία μου -η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα- με την Diane Pernet για το Α shaded view on fashion film festival, καθώς και η δουλειά μου για το Fringe Film and Arts Fest στο Λονδίνο για το οποίο δούλεψα ως διευθυντής προγράμματος του καλλιτεχνικού μέρους από την αρχή μέχρι και τον τέταρτο χρόνο του φεστιβάλ. Υπήρξαν βέβαια και πολλά τραγικά λάθη από τα οποία έμαθα και με βοήθησαν εξίσου όσο και οι καλές κινήσεις.

«Η συνεργασία μου με την Diane Pernet για το Α shaded view on fashion film festival ήταν πολύ σημαντικός σταθμός για μένα ως curator/παραγωγός».
«Το ντοκιμαντέρ Make/Believe με τον Μatthew Ζorpas είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς το ντοκιμαντέρ που με ενδιαφέρει πολύ».

-Ποια είναι τα τρία βασικά χαρακτηριστικά μιας σπουδαίας ταινίας, κατά τη γνώμη σου;

Να σε κάνει να ξεχάσεις να σκέφτεσαι τη ζωή σου κατά την διάρκεια της. Να σε κάνει να θέλεις να βγεις στους δρόμους και να μιλήσεις για αυτή την ταινία. Να σε κάνει να θέλεις να αλλάξεις λίγο τη ζωή σου, τελικά.

-Πώς θα χαρακτήριζες το είδος του κινηματογράφου που κάνεις;

Θα έλεγα πως είναι ρετρό, λίγο μακάβριο, έχει ποιητικές διαθέσεις και camp αισθητική. Ανάλογα το project βέβαια.

-Τι ταινίες βλέπεις στο σπίτι;

Ταινίες τρόμου.

-Ποια είναι η πιο αγαπημένη σου σκηνή όλων των εποχών και από ποια ταινία;

Δεν υπάρχει μια άλλα πάρα πάρα παρα πολλές. Μια από αυτές που θυμήθηκα τώρα είναι στο A Night On Earth του Jim Jarmusch το πρώτο επεισόδιο με την Winona Ryder και την Gina Rowlands -δυο από τις πιο αγαπημένες μου ηθοποιούς-, δεν θυμάμαι ακριβώς τι γίνεται, άλλα θυμάμαι ότι η Winona κάπνιζε και μασούσε τσίχλα και για χρόνια το είχα αυτό στο μυαλό μου ως το υπέρτατο cool και συχνά κάπνιζα με τσίχλα και ένιωθα πολύ άτομο! Χα χα!

*Την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019 μπορείτε να παρακολουθήσετε την προβολή της ταινίας He Loves Me, του Κωνσταντίνου Μενελάου. Πληροφορίες εδώ

Σκηνή από την ταινία He Loves Me, η οποία έχει παιχτεί σε φεστιβάλ στην Ευρώπη και Αμερική και έχει πάρει διανομή σε Αμερική, Αγγλία, Γαλλία και Γερμανία.
«Στο σπίτι βλέπω ταινίες τρόμου» λέει ο Κωνσταντίνος Μενελάου.

Read Next

27 Οκτ 2021

«Επειδή αφήνω κληρονομιά στα παιδιά μου αυτή την ασθένεια, να προσέχεις»

Όταν ο Γιώργος Γεννηματάς είχε εκφράσει την ανησυχία του για την υγεία και το μέλλον των παιδιών του.

22 Οκτ 2021

O τραγικός θάνατος του Brandon Lee που σκοτώθηκε από prop gun στα γυρίσματα του The Crow

Ο 28χρονος ηθοποιός έπεσε νεκρός το 1993 κατά τη διάρκεια γυρισμάτων από όπλο που όλοι νόμιζαν ότι ήταν γεμάτο με ψεύτικες σφαίρες.

Περισσότερα από

Men

19 Οκτ 2021

Ο Κιάνου Ριβς κουβαλάει μόνος του τον εξοπλισμό του συνεργείου στα γυρίσματα της νέας του ταινίας

Ο διάσημος ηθοποιός βρίσκεται στο Παρίσι και αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι είναι ο πιο ωραίος τύπος σε ολόκληρο το Χόλιγουντ.

15 Σεπ 2021

«Είναι σαν τον άνεμο»: Η προβληματική σχέση του Πάτρικ Σουέζι με τη σύζυγό του, Λίσα, έκρυβε μυστικά

«Είχαν έναν άρρωστο, κακοποιητικό γάμο», θα ισχυριστεί άτομο από το στενό, φιλικό τους περιβάλλον.

02 Σεπ 2021
02 Σεπ 2021

Νεκρός σε τροχαίο ο Mad Clip: Η αγωνιστική Porsche του συγκρούστηκε με δέντρο

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή ώστε χρειάστηκαν περισσότερες από δύο ώρες για να τον απεγκλωβίσουν.

31 Αυγ 2021

«Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι σπουδαίος παίκτης, αλλά έχασα τον σεβασμό μου για εκείνον»

Το ξέσπασμα του Άντι Μάρεϊ που κατηγόρησε τον Έλληνα τενίστα για «στρατηγική» κατά τη διάρκεια του αγώνα.

27 Αυγ 2021

Πέθανε ο Άκης Τσοχατζόπουλος σε ηλικία 82 ετών

Ο πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο.

26 Αυγ 2021

«Δεν πίστεψα ποτέ ότι δεν με αγάπησε»: Η μητέρα του Χιου Τζάκμαν τον εγκατέλειψε όταν ήταν 8 ετών

Παρόλα αυτά εκείνος τη συγχώρεσε. Σήμερα ποζάρουν αγκαλιασμένοι στο ίνσταγκραμ.

25 Αυγ 2021

Όταν ο Τσάρλι Γουάτς έριξε μπουνιά στον Μικ Τζάγκερ σε έναν από τους πιο θρυλικούς τσακωμούς του ροκ

«Που είναι ο γ@@@@ένος ντράμερ μου;» φώναξε μία νύχτα μεθυσμένος ο Τζάγκερ. Τότε ο Γουάτς του όρμηξε λέγοντας: «Εσύ είσαι ο γ@@@@ένος τραγουδιστής μου».

20 Αυγ 2021

Mία σύντομη ζωή, ένα τραγικό τέλος: Στο φως τα αρχεία του FBI για τον θάνατο του Κερτ Κομπέιν

Ο Κομπέιν πιστεύεται ότι αυτοκτόνησε στις 5 Απριλίου 1994, ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που μέχρι και σήμερα θεωρούν ότι ο τραγουδιστής των Nirvana δολοφονήθηκε.