ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Μεγάλωσε με αλκοολική μητέρα, έμεινε ορφανός. Έγινε σχεδιαστής μόδας και βραβευμένος συγγραφέας 

Η κριτική επιτροπή των Booker κατέληξε μόλις σε μία ώρα στον φετινό νικητή, τον Σκοτσέζο Ντάγκλας Στιούαρτ, που έκανε μυθιστόρημα τη δύσκολη παιδική ηλικία του.

Μεγάλωσε με αλκοολική μητέρα, έμεινε ορφανός. Έγινε σχεδιαστής μόδας και βραβευμένος συγγραφέας 

Το νέο μυθιστόρημα-παγκόσμιο φαινόμενο, «Shuggie Bain», όχι μόνο έφερε στο συγγραφέα του, Ντάγκλας Στιούαρτ, το φετινό βραβείο Booker, αλλά διεκδικεί και μια θέση στη σφαίρα της κλασικής λογοτεχνίας. Όσοι το έχουν διαβάσει το αποκαλούν αλησμόνητο και μάλλον μέρος της δύναμής του έγκειται στο γεγονός ότι περιέχει αυτοβιογραφικά στοιχεία.

Κεντρικός ήρωάς του, ο μικρός Hugh «Shuggie» Bain, ένα γλυκό και μοναχικό αγόρι που περνάει την παιδική ηλικία του στις ρημαγμένες εργατικές κατοικίες της Γλασκόβης, στις αρχές της δεκαετίας του ’80, όταν οι πολιτικές της Θάτσερ έχουν καταδικάσει πολλές οικογένειες στην ανεργία. Ο Shuggie μεγαλώνει με την αλκοολική μητέρα του και τα δύο αδέρφια του, παγιδευμένοι σε μια διαλυμένη πόλη ανθρακωρύχων – ο πατέρας τους τούς έχει εγκαταλείψει. Ενώ η μητέρα βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στον αλκοολισμό, τα παιδιά κάνουν ό,τι μπορούν να τη βοηθήσουν, αλλά ένα ένα αναγκάζονται να δραπετεύσουν για να σωθούν. Μόνο ο μικρός της γιος, ο Shuggie, αρνείται να σταματήσει να ελπίζει.

Το βιβλίο έχει χαρακτηριστεί, μεταξύ άλλων, ως «ένα ανελέητο πορτρέτο της κατάβασης μιας γυναίκας στην κόλαση του αλκοολισμού και μια συγκλονιστική περιγραφή του δεσμού μητέρας-γιου». Ο 44χρονος συγγραφέας του, Ντάγκλας Στιούαρτ το έγραφε επί μία δεκαετία, βασισμένος στις αληθινές εμπειρίες του από τα παιδικά χρόνια στη Σκοτία: στη μάχη της μητέρας του με τον αλκοολισμό, που την οδήγησε στο θάνατο όταν εκείνος ήταν μόλις 16 ετών, αλλά και στον προσωπικό του αγώνα να αποδεχθεί τη σεξουαλική του ταυτότητα (έχει πει ανοιχτά ότι είναι ομοφυλόφιλος).

Κι όμως το αληθινό αγόρι πίσω από το βιβλίο, ο Στιούαρτ, που μεγάλωσε σε ένα σπίτι χωρίς βιβλία σύμφωνα με το BBC, κατάφερε να βρει το δρόμο του, να σπουδάσει στο Royal College of Art του Λονδίνου και μετά την αποφοίτησή του να ξεκινήσει μια νέα ζωή, το 2000, στη Νέα Υόρκη, όπου ζει μέχρι σήμερα. Η επαγγελματική διαδρομή του ξεκίνησε από τον σχεδιασμό ρούχων: Συνεργάστηκε με μεγάλα brands όπως τα Calvin Klein, Gap, Ralph Lauren, ενώ παράλληλα έγραφε το πρώτο του μυθιστόρημα. Τώρα έχει ήδη ολοκληρώσει το δεύτερο και μετά την κατάκτηση του Booker δηλώνει πως θα αφοσιωθεί αποκλειστικά στη συγγραφή.

Η επαγγελματική διαδρομή του ξεκίνησε από τον σχεδιασμό ρούχων: Συνεργάστηκε με μεγάλα brands όπως τα Calvin Klein, Gap, Ralph Lauren, ενώ παράλληλα έγραφε το πρώτο του μυθιστόρημα.

Το Booker ήταν το επιστέγασμα των διθυραμβικών κριτικών. Όπως γράφτηκε, μεταξύ άλλων, για το βιβλίο: «Μάς αφήνει συντετριμμένους και απολύτως εντυπωσιασμένους. Η ζωή μπορεί να είναι μικρή, αλλά κρατάει για πάντα» (New York Times Book Review), «Μια σπαρακτική ιστορία για την ταυτότητα, τον εθισμό και την εγκατάλειψη» (Time), «Ένα μυθιστόρημα πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα πραγματικό αριστούργημα» (Washington Post). Οι κριτικοί του βραβείου δεν χρειάστηκαν πάνω από μία ώρα για να καταλήξουν στο φετινό νικητή, ο οποίος δήλωσε ότι έχει μείνει «άναυδος» και το αφιέρωσε στη μητέρα του.

Η προσωπική ιστορία του Ντάγκλας Στιούαρτ είναι μια ιστορία δύναμης και επιμονής, καθώς το βιβλίο του απορρίφθηκε 32 φορές από εκδοτικούς, όπως είπε στο BBC, προτού τελικά κυκλοφορήσει. Ο ίδιος χαρακτήρισε «λυτρωτική» την εμπειρία της συγγραφής του καθαυτή. Οι αναγνώστες μπορούμε να αναζητήσουμε στις σελίδες του ένα είδος λύτρωσης. Όπως σχολιάζει η συντάκτρια του BBC Ρεμπέκα Τζόουνς: «Ταυτίζεσαι και με τους δύο χαρακτήρες. Ο Shuggie και η μητέρα του έγιναν μέρος της ζωής μου και συνεχίζω να τους σκέφτομαι, παρόλο που έχω διαβάσει το μυθιστόρημα εδώ και καιρό. Αυτή είναι μια αληθινή επιτυχία, ειδικά για ένα συγγραφικό ντεμπούτο».

Info

Το πρώτο μυθιστόρημα του Ντάγκλας Στιούαρτ μεταφράζεται σε περισσότερες από 20 γλώσσες. Στα ελληνικά θα κυκλοφορήσει το 2021 από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση Σταυρούλας Αργυροπούλου.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Photo: Εκδόσεις Μεταίχμιο

Read Next

27 Οκτ 2021

«Επειδή αφήνω κληρονομιά στα παιδιά μου αυτή την ασθένεια, να προσέχεις»

Όταν ο Γιώργος Γεννηματάς είχε εκφράσει την ανησυχία του για την υγεία και το μέλλον των παιδιών του.

22 Οκτ 2021

O τραγικός θάνατος του Brandon Lee που σκοτώθηκε από prop gun στα γυρίσματα του The Crow

Ο 28χρονος ηθοποιός έπεσε νεκρός το 1993 κατά τη διάρκεια γυρισμάτων από όπλο που όλοι νόμιζαν ότι ήταν γεμάτο με ψεύτικες σφαίρες.

Περισσότερα από

Men

19 Οκτ 2021

Ο Κιάνου Ριβς κουβαλάει μόνος του τον εξοπλισμό του συνεργείου στα γυρίσματα της νέας του ταινίας

Ο διάσημος ηθοποιός βρίσκεται στο Παρίσι και αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι είναι ο πιο ωραίος τύπος σε ολόκληρο το Χόλιγουντ.

15 Σεπ 2021

«Είναι σαν τον άνεμο»: Η προβληματική σχέση του Πάτρικ Σουέζι με τη σύζυγό του, Λίσα, έκρυβε μυστικά

«Είχαν έναν άρρωστο, κακοποιητικό γάμο», θα ισχυριστεί άτομο από το στενό, φιλικό τους περιβάλλον.

02 Σεπ 2021
02 Σεπ 2021

Νεκρός σε τροχαίο ο Mad Clip: Η αγωνιστική Porsche του συγκρούστηκε με δέντρο

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή ώστε χρειάστηκαν περισσότερες από δύο ώρες για να τον απεγκλωβίσουν.

31 Αυγ 2021

«Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι σπουδαίος παίκτης, αλλά έχασα τον σεβασμό μου για εκείνον»

Το ξέσπασμα του Άντι Μάρεϊ που κατηγόρησε τον Έλληνα τενίστα για «στρατηγική» κατά τη διάρκεια του αγώνα.

27 Αυγ 2021

Πέθανε ο Άκης Τσοχατζόπουλος σε ηλικία 82 ετών

Ο πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο.

26 Αυγ 2021

«Δεν πίστεψα ποτέ ότι δεν με αγάπησε»: Η μητέρα του Χιου Τζάκμαν τον εγκατέλειψε όταν ήταν 8 ετών

Παρόλα αυτά εκείνος τη συγχώρεσε. Σήμερα ποζάρουν αγκαλιασμένοι στο ίνσταγκραμ.

25 Αυγ 2021

Όταν ο Τσάρλι Γουάτς έριξε μπουνιά στον Μικ Τζάγκερ σε έναν από τους πιο θρυλικούς τσακωμούς του ροκ

«Που είναι ο γ@@@@ένος ντράμερ μου;» φώναξε μία νύχτα μεθυσμένος ο Τζάγκερ. Τότε ο Γουάτς του όρμηξε λέγοντας: «Εσύ είσαι ο γ@@@@ένος τραγουδιστής μου».

20 Αυγ 2021

Mία σύντομη ζωή, ένα τραγικό τέλος: Στο φως τα αρχεία του FBI για τον θάνατο του Κερτ Κομπέιν

Ο Κομπέιν πιστεύεται ότι αυτοκτόνησε στις 5 Απριλίου 1994, ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που μέχρι και σήμερα θεωρούν ότι ο τραγουδιστής των Nirvana δολοφονήθηκε.