ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Με θρυλικά κλαμπ, με μπον βιβέρ και αλήτες»: Ο Γιώργος Μαλεκάκης μιλάει για τη Φωκίωνος Νέγρη

Ένας δρόμος-κεφάλαιο στην ιστορία της πόλης, ο ομφαλός της Κυψέλης, μέσα από τα μάτια ενός φωτογράφου που ζει και κινείται εκεί.

«Με θρυλικά κλαμπ, με μπον βιβέρ και αλήτες»: Ο Γιώργος Μαλεκάκης μιλάει για τη Φωκίωνος Νέγρη

Ο Γιώργος Μαλεκάκης απεικονίζει τη στιγμή. Αυτή είναι η δουλειά του. Επίσης παγώνει τον χρόνο δημιουργώντας ένα είδος αιωνιότητας. Αυτή είναι η δουλειά του φωτογράφου. Ζει στην Κυψέλη, στη Φωκίωνος Νέγρη συγκεκριμένα, σε ένα σπίτι με θέα «την Αθήνα πιάτο». Ζει εκεί από επιλογή. Η κουβέντα μας συνοδεύεται από μία ιστορία φωτογραφιών του ίδιου.

-Γιατί διάλεξες την Κυψέλη και πόσα χρόνια ζεις εκεί;

«Είμαι γέννημα-θρέμμα Κυψελιώτης. Μια ιστορική περιοχή στο παρελθόν, με ένα έντονο παρόν -όλα δείχνουν ότι ξαναβρήκε τον δρόμο της-, αλλά και με ένα μέλλον που φαίνεται ιδιαίτερα ευοίωνο. Ξαναγύρισα στην Κυψέλη πριν από τρία χρόνια, μετά από πολλά χρόνια απουσίας, από τη στιγμή που έφυγα από το πατρικό μου. Ενδιαμέσως έμεινα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και στον Λυκαβηττό. Ο λόγος που γύρισα ήταν το σπίτι που βρήκα, το οποίο έχει θέα της Αθήνας 360 μοιρών. Είναι πάνω στη Φωκίωνος, έναν από τους πιο ωραίους και ιστορικούς δρόμους της Αθήνας».

«Με θρυλικά κλαμπ, με μπον βιβέρ και αλήτες»: Ο Γιώργος Μαλεκάκης μιλάει για τη Φωκίωνος Νέγρη
«Η Φωκίωνος κάποτε ήταν η μόνη αβάν γκαρντ επιλογή για την νεολαία. Με το ιστορικό Πι (Π) μπροστά από την αγορά, το προοίμιο της πλατείας Εξαρχείων, με τα πάνω και κάτω Γκούντις (Goody’s), με τα θρυλικά κλαμπ, με μπον βιβέρ και αλήτες».

-Ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που σε έκανε να νιώσεις έλξη ξανά για τη γειτονιά;

«Εκτίμησα και ξαναθυμήθηκα τα ωραία στοιχεία της Κυψέλης. Τον αντικειμενικό, αποστασιοποιημένο χαρακτήρα της. Η ζωή εκεί δεν κινείται με επιτεινόμενο τουπέ αλλά μέσα σε μια απλή, καθημερινή ρουτίνα, θυμίζοντας μια χαλαρή γειτονιά οποιασδήποτε ευρωπαϊκής πρωτεύουσας. Με έντονη παρουσία των μεταναστών που φτιάχνουν το πλέον ωραίο χρώμα μητρόπολης και δημιουργούν ένα ισορροπημένο, ειρηνικό μοντέλο. Και βέβαια κυρίαρχο ρόλο παίζει η Φωκίωνος Νέγρη, ένας μοναδικός για την Αθήνα δεντροφυτεμένος πεζόδρομος μια «ράμπλα» που ενώνει την πλατεία Κυψέλης με την Πατησίων. Έτσι δημιουργεί πολεοδομικά τη βάση για μια όμορφη ποιοτική καθημερινότητα. Πέραν αυτού, όμως, χαρίζει αβίαστα μια αίγλη από το αστικό παρελθόν της».

Ο λόγος που γύρισα ήταν το σπίτι που βρήκα, το οποίο έχει θέα της Αθήνας 360 μοιρών. Είναι πάνω στη Φωκίωνος, έναν από τους πιο ωραίους και ιστορικούς δρόμους της Αθήνας».

-Τι θυμάσαι από την παλιά, θρυλική Φωκίωνος και τι έχει μείνει από αυτά σήμερα;

«Η Φωκίωνος κάποτε ήταν η μόνη αβάν γκαρντ επιλογή για την νεολαία. Με το ιστορικό Πι (Π) μπροστά από την αγορά, το προοίμιο της πλατείας Εξαρχείων, με τα πάνω και κάτω Γκούντις (Goody’s), με τα θρυλικά κλαμπ, με μπον βιβέρ και αλήτες. Έξαλλου έχει χαρακτηριστεί και από την ταινία το Ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη, τίτλο που τον είχα χρεωθεί και από τους γονείς μου. Πάνω σε αυτή την ιδέα έχω κάνει και μια ανέκδοτη παράγωγη για ένα περιοδικό, όπου -κρίμα- δε δημοσιεύτηκε ποτέ αλλά τη θεωρώ πολύ ωραία για την εικονογράφηση εδώ. Πλέον, βέβαια, όλα έχουν αλλάξει και η Αθήνα και η Φωκίωνος και η Κυψέλη. Αίγλη δεν χαρίζουν πλέον οι γειτονιές, απλά γίνονται σημεία συνάντησης και από ό,τι φαίνεται η Φωκίωνος και κατ’ επέκταση η Κυψέλη θα το διεκδικήσουν το pin στον τοίχο της “ζωντανής Αθήνας”»

«Έναν ξένο θα τον προσκαλούσα στη γειτονιά μου λέγοντας του απλά ότι είναι μια κουλ αθηναϊκή γειτονιά»

-Βγαίνεις βράδυ για ποτό ή φαγητό στη γειτονιά σου;

«Ναι, βγαίνω. Υπάρχει δυνατότητα να φας σε όμορφα μέρη και να πιεις το ποτό σου σε ιστορικά μπαρ, εάν συμπεριλάβουμε και την Πατησίων. Επίσης, η Φωκίωνος αλλά και η Κυψέλη γενικά, έχει ωραίο κόσμο άσχετα εάν βγαίνει ή όχι ο κόσμος αυτός στη γειτονιά».

-Πώς θα μιλούσες σε κάποιον ξένο για τη γειτονιά σου;

«Έναν ξένο θα τον προσκαλούσα στη γειτονιά μου λέγοντας του απλά ότι είναι μια κουλ αθηναϊκή γειτονιά»

«Πάνω σε αυτή την ιδέα έχω κάνει και μια ανέκδοτη παράγωγη για ένα περιοδικό, όπου -κρίμα- δε δημοσιεύτηκε ποτέ αλλά τη θεωρώ πολύ ωραία για την εικονογράφηση εδώ».

«Αυτόν τον καιρό εκτός των άλλων επαγγελματικών μου υποχρεώσεων, πάντα σε σχέση με την εικόνα και τη φωτογραφία, ασχολούμαι με το Άι Λοβ Άθενς πρότζεκτ. Ένα πρότζεκτ που ως στόχο έχει να καταφέρουμε να δούμε την Αθήνα μας αντικειμενικά και όχι συγκρίνοντας την με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Ένα φωτογραφικό, καλλιτεχνικό πρότζεκτ για να αντικρίζουμε την πόλη μας όπως της αξίζει και να τη ζούμε με δημιουργικό τρόπο. Είμαστε σε έναν χώρο, στην Πλατεία Θεάτρου (οδός Θεάτρου 6), στα πλαίσια της δράσης Πόλη2, πόλη στο τετράγωνο, η οποία έχει πετύχει την επαναλειτουργία καταστημάτων σε υποβαθμισμένες, ιστορικές περιοχές της Αθήνας. Μέσα από την Ε.Α.Τ.Α. και το THIS IS ATHENS του Δήμου Αθηναίων, παρουσιάζουμε σεμινάρια, εκθέσεις και φυσικά τα προϊόντα μας» συμπληρώνει ο Γιώργος ανοίγοντας ένα ακόμα κεφάλαιο urban αναζητήσεων και εστιάζοντας εκ νέου σε κάτι τόσο παλιό, όσο η αγάπη μας για την Αθήνα μας.

Facebook I love Athens project - Ἄι Λάβ Ἄθενς πρότζεκτ

«Έχει χαρακτηριστεί και από την ταινία το Ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη, τίτλο που τον είχα χρεωθεί και από τους γονείς μου» λέει ο φωτογράφος, Γιώργος Μαλεκάκης.

Read Next

28 Δεκ 2021

25 χρόνια χωρίς τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι

Κορυφαίος ηθοποιός, σύμβολο της Ιταλίας και της μεσογειακής γοητείας, ο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι υπήρξε ένας και μοναδικός.

27 Οκτ 2021

«Επειδή αφήνω κληρονομιά στα παιδιά μου αυτή την ασθένεια, να προσέχεις»

Όταν ο Γιώργος Γεννηματάς είχε εκφράσει την ανησυχία του για την υγεία και το μέλλον των παιδιών του.

Περισσότερα από

Men

22 Οκτ 2021

O τραγικός θάνατος του Brandon Lee που σκοτώθηκε από prop gun στα γυρίσματα του The Crow

Ο 28χρονος ηθοποιός έπεσε νεκρός το 1993 κατά τη διάρκεια γυρισμάτων από όπλο που όλοι νόμιζαν ότι ήταν γεμάτο με ψεύτικες σφαίρες.

19 Οκτ 2021

Ο Κιάνου Ριβς κουβαλάει μόνος του τον εξοπλισμό του συνεργείου στα γυρίσματα της νέας του ταινίας

Ο διάσημος ηθοποιός βρίσκεται στο Παρίσι και αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι είναι ο πιο ωραίος τύπος σε ολόκληρο το Χόλιγουντ.

15 Σεπ 2021

«Είναι σαν τον άνεμο»: Η προβληματική σχέση του Πάτρικ Σουέζι με τη σύζυγό του, Λίσα, έκρυβε μυστικά

«Είχαν έναν άρρωστο, κακοποιητικό γάμο», θα ισχυριστεί άτομο από το στενό, φιλικό τους περιβάλλον.

02 Σεπ 2021
02 Σεπ 2021

Νεκρός σε τροχαίο ο Mad Clip: Η αγωνιστική Porsche του συγκρούστηκε με δέντρο

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή ώστε χρειάστηκαν περισσότερες από δύο ώρες για να τον απεγκλωβίσουν.

31 Αυγ 2021

«Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι σπουδαίος παίκτης, αλλά έχασα τον σεβασμό μου για εκείνον»

Το ξέσπασμα του Άντι Μάρεϊ που κατηγόρησε τον Έλληνα τενίστα για «στρατηγική» κατά τη διάρκεια του αγώνα.

29 Αυγ 2021

Ο Ίωνας Δραγούμης πέρασε μία ζωή διχασμένος ανάμεσα στην Πηνελόπη Δέλτα και τη Μαρίκα Κοτοπούλη

Ένα νέο βιβλίο φέρνει και πάλι στην επικαιρότητα την πολιτική πορεία του Δραγούμη και την ταραχώδη σχέση του με τις γυναίκες της ζωής του.

27 Αυγ 2021

Πέθανε ο Άκης Τσοχατζόπουλος σε ηλικία 82 ετών

Ο πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο.

26 Αυγ 2021

«Δεν πίστεψα ποτέ ότι δεν με αγάπησε»: Η μητέρα του Χιου Τζάκμαν τον εγκατέλειψε όταν ήταν 8 ετών

Παρόλα αυτά εκείνος τη συγχώρεσε. Σήμερα ποζάρουν αγκαλιασμένοι στο ίνσταγκραμ.