Σήμερα είναι περισσότερο σημαντικό από ποτέ πρόσωπα με την απήχηση του Λεονάρντο Ντι Κάπριο να υπερασπίζονται δημόσια το κίνημα κατά της κλιματικής αλλαγής και αυτό ακριβώς έκανε, για ακόμα μία φορά, σε ομιλία του, στις 28 Σεπτεμβρίου στο Global Citizen Festival. Ενώ μαθητές από όλο τον κόσμο συρρέουν τις Παρασκευές σε μαζικές συγκεντρώσεις και «σχολικές απεργίες για το κλίμα», ακολουθώντας τα βήματα της Γκρέτα Τούνμπεργκ, ο οσκαρικός ηθοποιός έσπευσε να υποστηρίξει όλους αυτούς τους έφηβους και νέους ακτιβιστές και, φυσικά, τον σκοπό τους.

Όπως είπε στη δημόσια εμφάνισή του, ο ακτιβισμός τού δίνει ελπίδα παρά τις ολοένα και πιο ζοφερές εξελίξεις στο περιβάλλον και την κακή αρχή της συμφωνίας των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή, που δεν έχει καταφέρει ακόμα να ελέγξει την παγκόσμια αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

«Καθώς η εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα συνεχίζει να κρατά το μέλλον μας σε ομηρία, ο πλανήτης εξακολουθεί να θερμαίνεται» δήλωσε. «Την περασμένη Παρασκευή, οι νέοι άνθρωποι οδήγησαν τον κόσμο σε απεργία. Εκατομμύρια άτομα έκαναν κάτι περισσότερο από το να βγουν, απλά, από το σχολείο και το γραφείο τους. Πήραν θέση. Έθεσαν το παράδειγμα της αληθινής πρωτοβουλίας, που ο πλανήτης μας έχει ανάγκη απελπισμένα. Αυτοί οι νέοι άνθρωποι το είπαν καθαρά, αποφασιστικά και χωρίς φόβο, ότι τελείωσε η εποχή της αδράνειας».

«Καθώς η εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα συνεχίζει να κρατά το μέλλον μας σε ομηρία, ο πλανήτης εξακολουθεί να θερμαίνεται»

Ο Ντι Κάπριο δεν τάχθηκε μόλις πρόσφατα υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος. Ήδη το 1998, στα 20-κάτι χρόνια του, ίδρυσε την οργάνωση Leonardo DiCaprio Foundation, που χρηματοδοτεί προγράμματα διατήρησης, αποκατάστασης και υποστήριξης του περιβάλλοντος. Από το 2010, ο μη κερδοσκοπικός αυτός φορέας έχει διοχετεύσει πάνω από 80 εκατομμύρια δολάρια σε περισσότερα από 200 πρότζεκτ σε όλο τον κόσμο, για παράδειγμα για τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων και την προστασία τροπικών δασών.

Ο ίδιος δεν έχει κρύψει το γεγονός ότι εμπνέεται από την Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία ωστόσο τους τελευταίους μήνες έχει βρεθεί στο στόχαστρο όσων είτε αρνούνται την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής είτε δεν τη θεωρούν πρόβλημα. Στην πρόσφατη δημόσια εμφάνισή του, καταδίκασε αυτές τις, διαδικτυακές συνήθως, επιθέσεις κατά της Γκρέτα. «Καθώς αυτοί οι νέοι άνθρωποι υπερασπίζονται το δικαίωμά τους να επιβιώσουν, παραδόξως κάποιοι αντιδρούν στο συγκεκριμένο κίνημα με προσβλητικά tweets... τα οποία προέρχονται από ανθρώπους που ενδιαφέρονται περισσότερο για το κέρδος και το προσωπικό συμφέρον τους παρά για το μέλλον σας» δήλωσε.

«Καθώς αυτοί οι νέοι άνθρωποι υπερασπίζονται το δικαίωμά τους να επιβιώσουν, παραδόξως κάποιοι αντιδρούν στο συγκεκριμένο κίνημα με προσβλητικά tweets»

«Η αλήθεια είναι όμως ότι το νεανικό κίνημα κατά της κλιματικής αλλαγής είναι πιο σημαντικό σήμερα παρά ποτέ και όλοι χρειάζονται την υποστήριξή μας για να γίνουν πιο δυνατοί και πιο επιδραστικοί» συμπλήρωσε ο Ντι Κάπριο.

Στη διάρκεια της ομιλίας του, τέλος, ο σταρ σύστησε τρεις ακόμα νέες ακτιβίστριες -τις Alexandria Villeseñor, Xiye Bastida και Selina Neirok Leem- για τις οποίες είπε ότι «δυναμώνουν το κίνημα από την πρώτη γραμμή... που θα έπρεπε να μας δίνουν ελπίδα ότι η αλλαγή είναι εφικτή. [...] Αυτές οι τρεις νέες γυναίκες αποδεικνύουν ότι δεν χρειάζεται να είσαι πολιτικός, ή ηθοποιός, για να ακουστεί η φωνή σου και να κάνεις τη διαφορά» κατέληξε.

Δείτε την πρόσφατη εμφάνιση του Ντι Κάπριο στο Global Citizen Festival:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Κεντρική φωτό: Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο στο Global Citizen Festival. REUTERS/Eduardo Munoz

TAGS