Τα ποιήματα που έκαναν τον Όσιαν Βουόνγκ διάσημο σε όλο τον κόσμο και του χάρισαν το σημαντικότερο βραβείο αγγλόφωνης ποίησης, το T.S. Eliot, σε ηλικία μόλις 27 ετών.

Σαν καλό παιδί, τραβώ τον πατέρα μου
από το νερό, τον σέρνω απ ̓ τα μαλλιά

στη λευκή άμμο, οι αρθρώσεις των δαχτύλων του αφήνουν ίχνη
που τα κύματα σπεύδουν να σβήσουν. Γιατί η πόλη

πέρα απ ̓ την ακτή δεν είναι πια
εκεί που την αφήσαμε. Γιατί ο βομβαρδισμένος

καθεδρικός είναι πια καθεδρικός
των δέντρων. Γονατίζω πλάι του να δω πόσο βαθιά

μπορώ να βουλιάξω. Ξέρεις ποιος είμαι,
μπαμπά; Μα απάντηση δεν παίρνω.

(Ocean Vuong, Τηλέμαχος)

O Vuong δεν γνώρισε πατέρα. Στα ποιήματά του κυριαρχεί η μορφή του πατέρα. Αυτές οι μορφές του πατέρα συχνά του παρέχουν, μέσω επίπλαστων βιωμάτων, τη σχέση που ποτέ δεν έζησε − με τα καλά της και κυρίως με τα κακά της. Ο πατέρας ανάγεται σε μυθολογική μορφή, βασισμένη στην υποκειμενικότητα των αφηγήσεων-μαρτυριών των γυναικών της οικογένειας.

Τα κύρια θέματα των έργων του είναι οι γονείς και η σχέση του μαζί τους, η ιστορία του και ο πόλεμος του Βιετνάμ, η κληρονομιά του και η θέση του στην αμερικανική κοινωνία ως μη λευκού, γκέι ατόμου.

Ανακαλύψτε έναν ξεχωριστό νέο ποιητή στη βραβευμένη με το σημαντικό βραβείο T.S. Eliot (2017) συλλογή Νυχτερινός ουρανός με τραύματα εξόδου, η οποία κυκλοφορεί σε δίγλωσση έκδοση, σε μετάφραση Δημήτρη Μαύρου.

Τα ποιήματά του βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία με το μυθιστόρημά του Στη γη είμαστε πρόσκαιρα υπέροχοι, το οποίο κυκλοφορεί και αυτό από τις εκδόσεις Gutenberg.

Το “Στη γη είμαστε πρόσκαιρα υπέροχοι” είναι το γράμμα ενός γιου προς την αναλφάβητη μητέρα του. Ο Λιτλ Ντογκ, Αμερικανός βιετναμέζικης καταγωγής, φέρνει στο φως την ιστορία της οικογένειάς του απ’ τον πόλεμο του Βιετνάμ ως την εγκατάστασή της στην Αμερική, εστιάζοντας στη δραματική ζωή της στοργικής αλλά συχνά βίαιης μητέρας του και της γιαγιάς του. Παράλληλα, ψηλαφώντας τα τραύματα του παρελθόντος αποκαλύπτει σκέψεις και πλευρές της ζωής του που η μητέρα του αγνοούσε: αγωνίες, φόβους του, έναν δυνατό έρωτα. Μια ωμή, αλλά βαθιά λυρική και ειλικρινή εξομολόγηση που φτάνει στη θαρραλέα αποκάλυψη συγκλονιστικών προσωπικών στιγμών.
Ο Ocean Vuong γεννήθηκε το 1988 σ’ έναν ορυζώνα στο Βιετνάμ. Σήμερα συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο ταλαντούχους νέους συγγραφείς της αμερικανικής λογοτεχνίας. Η ποιητική του συλλογή Νυχτερινός ουρανός με τραύματα εξόδου τιμήθηκε με το σημαντικό βραβείο T.S. Eliot.

 

*Η κεντρική φωτό είναι από το ίνσταγκραμ του

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

*Με στοιχεία από thinkdrops.gr και bibliotheque.shop

 

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

 

TAGS