ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Κριστιάν Ζερβός, ο Έλληνας εκδότης του έργου του Πάμπλο Πικάσο. Ένας από τους μεγάλους αγνοημένους

Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο Παρίσι του Μεσοπολέμου μέσω του μοντερνιστικού περιοδικού του, Cahiers d’ Art.

Κριστιάν Ζερβός, ο Έλληνας εκδότης του έργου του Πάμπλο Πικάσο. Ένας από τους μεγάλους αγνοημένους

Μια μεγάλη έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη φώτισε, το 2019, το πρόσωπο και το έργο του Κριστιάν Ζερβός (1889-1970), του εκδότη από το Αργοστόλι Κεφαλλονιάς, ενός από τους μεγάλους «αγνοημένους» της ιστορίας της τέχνης όπως τον χαρακτηρίζει το πολιτιστικό ίδρυμα. Ο Ζερβός έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο Παρίσι του Μεσοπολέμου μέσα από το μοντερνιστικό περιοδικό του, Cahiers d’ Art, ένα από τα μακροβιότερα του είδους καθώς κυκλοφόρησε από το 1926 έως το 1960.

Στην Αλεξάνδρεια, όπου μετανάστευσε με τους γονείς του, ο Ζερβός από την εφηβεία ακόμα καταπιάστηκε με τον κόσμο των περιοδικών, συντελώντας στην ίδρυση των λογοτεχνικών περιοδικών της διασποράς Σεράπιον και Γράμματα. Την περίοδο των σπουδών του, στο Παρίσι, άρχισε να γράφει για το περιοδικό L’Art d’aujourd'hui και το 1926 ίδρυσε το Cahiers d’art, που ήδη από το πρώτο τεύχος επικεντρώθηκε στην προβολή της μοντέρνας τέχνης και στον διάλογο μεταξύ έργων διαφορετικής προέλευσης και διαφορετικών ιστορικών εποχών.

Σε έναν τόπο και χρόνο ανήσυχης και εκρηκτικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, ο Ζερβός συνδέθηκε με πρόσωπα που βρέθηκαν στην αιχμή της πνευματικής αβανγκάρντ, όπως ο Λε Κορμπιζιέ, ο Φερνάρ Λεζέρ, ο Βασίλι Καντίνσκι, ο Πάουλ Κλέε. Την ίδια περίοδο το ενδιαφέρον του για την αρχαιολογία και την ανθρωπολογία τον οδήγησε πίσω στις ρίζες του, σε ένα ταξίδι επιστροφής στην Ελλάδα, που έγινε πηγή έμπνευσης και υλικού για το βιβλίο του «L’ art en Grece» (1934), ένα είδος μανιφέστου υπέρ της αρχαϊκής στροφής για τη μοντέρνα τέχνη.

Παράλληλα εξέδωσε τον πρώτο τόμο από το εκτενές έργο του Πάμπλο Πικάσο, του καλλιτέχνη που καθόρισε την ταυτότητα των Cahiers d’ Art και συνέβαλε στην καθιέρωση του Ζερβού στους καλλιτεχνικούς κύκλους. Συνολικά ο Ζερβός εξέδωσε σε 33 τόμους τον κατάλογο του ζωγραφικού έργου του Πάμπλο Πικάσο και έμεινε στην ιστορία, κυρίως, ως ο εκδότης του.

Στα 30s βυθίστηκε στον κόσμο του σουρεαλισμού, μέσα από την επαφή του με κορυφαίους δημιουργούς όπως ο Μαν Ρέι, ο Αντρέ Μπρετόν, ο Μαρσέλ Ντυσάν.

Στα 30s βυθίστηκε στον κόσμο του σουρεαλισμού, μέσα από την επαφή του με κορυφαίους δημιουργούς όπως ο Μαν Ρέι, ο Αντρέ Μπρετόν, ο Μαρσέλ Ντυσάν. Το 1936 έσωσε από το καθεστώς του Φράνκο έργα της ισπανικής πρωτοπορίας, πρωτοστατώντας στην προσπάθεια να σταλούν στην Ελλάδα 46 δημιουργίες με μεγάλες υπογραφές. Μεταπολεμικά επιδόθηκε, μέσα από το εκδοτικό έργο του, σε μια προσπάθεια αναθεώρησης της καταγωγής του μεσογειακού πολιτισμού, με απώτερο στόχο την ανίχνευση των πηγών του στη νότια Ευρώπη: στη Σαρδηνία, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη. Σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής του έχτισε μια προσωπική συλλογή έργων τέχνης, με υπογραφές όπως των Ματίς, Μιρό, Πικάσο, Καντίνσκι, αλλά και Γκίγκα, Σκλάβου.

Ακόμα λιγότερο γνωστή, ίσως, είναι η συμβολή του στην ίδρυση του Φεστιβάλ της Αβινιόν. Το 1947 μαζί με τον ποιητή Rene Char ο Ζερβός παρουσίαζε μια έκθεση σύγχρονης τέχνης στο παρεκκλήσι του Παλατιού των Παπών στην Αβινιόν. Στο πλαίσιο εκείνου του εικαστικού γεγονότος, ζήτησαν από τον σκηνοθέτη Jean Vilar να ανεβάσει ένα θεατρικό έργο, πρόταση που οδήγησε τελικά στο ανέβασμα τριών παραστάσεων που ετοίμαζε ο Vilar: την «Τραγωδία του βασιλιά Ριχάρδου Β’» του Σαίξπιρ, την «Ιστορία του Τόμπι και της Σάρα» του Paul Claudel και την «Ταράτσα του μεσημεριού» του άγνωστου τότε ακόμα Maurice Clavel.

Μεταπολεμικά επιδόθηκε, μέσα από το εκδοτικό έργο του, σε μια προσπάθεια αναθεώρησης της καταγωγής του μεσογειακού πολιτισμού, με απώτερο στόχο την ανίχνευση των πηγών του στη νότια Ευρώπη

Τα παραπάνω έργα έγιναν η αφετηρία για το Φεστιβάλ της Αβινιόν, το οποίο ωστόσο πολύ αργότερα επρόκειτο να συνδεθεί με μια τραγική συγκυρία στη ζωή του Ζερβού. 23 χρόνια μετά, το 1970, ο εκδότης και η γυναίκα του, Yvonne Zervos, οργάνωναν στο Παλάτι των Παπών της Αβινιόν μια μεγάλη έκθεση για τον Πικάσο, όταν η Yvonne έφυγε από τη ζωή. Τα εγκαίνια έγιναν όπως είχαν προγραμματιστεί, την 1η Μαΐου 1970, και ο Ζερβός αφιέρωσε την έκθεση στην αγαπημένη του σύντροφο και πολύτιμη συνεργάτιδά του. Συντετριμμένος, στα 81 χρόνια του, έφυγε κι εκείνος λίγους μήνες μετά, στις 12 Σεπτεμβρίου 1970. Για τη συνεισφορά του η Γαλλία τον τίμησε με τη δημιουργία ενός μουσείου αφιερωμένου σε εκείνον, του Μουσείου Ζερβός (Musee Zervos).

Δείτε έργα που παρουσιάστηκαν στο Μουσείο Μπενάκη:

Κριστιάν Ζερβός, ο Έλληνας εκδότης του έργου του Πάμπλο Πικάσο. Ένας από τους μεγάλους αγνοημένους
Fernand Léger, Νεκρή φύση με αράχνη, 1938, γκουάς σε έγχρωμο χαρτί, 39.5x50 εκ., Musée Zervos, Vézelay. Fernand Léger © Adagp, Paris/ OΣΔΕΕΤΕ 2019.
Wassily Kandinsky, Μαύρες μορφές σε λευκό, 1934, ελαιογραφία, 70.2x70.4 εκ., Musée Zervos, Vézelay.
Pablo Picasso, Σύνθεση, 1933, πένα και ακουαρέλα σε χαρτί, 40.1x50.6 εκ., Musée Zervos, Vézelay. © Succesion Picasso 2019.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

κεντρική φωτό: Φωτογραφία αγνώστου. Ο Christian Zervos το 1933. Ευγενική παραχώρηση Christian Derouet, Musée Zervos, Vézelay.

Read Next

27 Οκτ 2021

«Επειδή αφήνω κληρονομιά στα παιδιά μου αυτή την ασθένεια, να προσέχεις»

Όταν ο Γιώργος Γεννηματάς είχε εκφράσει την ανησυχία του για την υγεία και το μέλλον των παιδιών του.

22 Οκτ 2021

O τραγικός θάνατος του Brandon Lee που σκοτώθηκε από prop gun στα γυρίσματα του The Crow

Ο 28χρονος ηθοποιός έπεσε νεκρός το 1993 κατά τη διάρκεια γυρισμάτων από όπλο που όλοι νόμιζαν ότι ήταν γεμάτο με ψεύτικες σφαίρες.

Περισσότερα από

Men

19 Οκτ 2021

Ο Κιάνου Ριβς κουβαλάει μόνος του τον εξοπλισμό του συνεργείου στα γυρίσματα της νέας του ταινίας

Ο διάσημος ηθοποιός βρίσκεται στο Παρίσι και αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι είναι ο πιο ωραίος τύπος σε ολόκληρο το Χόλιγουντ.

15 Σεπ 2021

«Είναι σαν τον άνεμο»: Η προβληματική σχέση του Πάτρικ Σουέζι με τη σύζυγό του, Λίσα, έκρυβε μυστικά

«Είχαν έναν άρρωστο, κακοποιητικό γάμο», θα ισχυριστεί άτομο από το στενό, φιλικό τους περιβάλλον.

02 Σεπ 2021
02 Σεπ 2021

Νεκρός σε τροχαίο ο Mad Clip: Η αγωνιστική Porsche του συγκρούστηκε με δέντρο

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή ώστε χρειάστηκαν περισσότερες από δύο ώρες για να τον απεγκλωβίσουν.

31 Αυγ 2021

«Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι σπουδαίος παίκτης, αλλά έχασα τον σεβασμό μου για εκείνον»

Το ξέσπασμα του Άντι Μάρεϊ που κατηγόρησε τον Έλληνα τενίστα για «στρατηγική» κατά τη διάρκεια του αγώνα.

27 Αυγ 2021

Πέθανε ο Άκης Τσοχατζόπουλος σε ηλικία 82 ετών

Ο πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο.

26 Αυγ 2021

«Δεν πίστεψα ποτέ ότι δεν με αγάπησε»: Η μητέρα του Χιου Τζάκμαν τον εγκατέλειψε όταν ήταν 8 ετών

Παρόλα αυτά εκείνος τη συγχώρεσε. Σήμερα ποζάρουν αγκαλιασμένοι στο ίνσταγκραμ.

25 Αυγ 2021

Όταν ο Τσάρλι Γουάτς έριξε μπουνιά στον Μικ Τζάγκερ σε έναν από τους πιο θρυλικούς τσακωμούς του ροκ

«Που είναι ο γ@@@@ένος ντράμερ μου;» φώναξε μία νύχτα μεθυσμένος ο Τζάγκερ. Τότε ο Γουάτς του όρμηξε λέγοντας: «Εσύ είσαι ο γ@@@@ένος τραγουδιστής μου».

20 Αυγ 2021

Mία σύντομη ζωή, ένα τραγικό τέλος: Στο φως τα αρχεία του FBI για τον θάνατο του Κερτ Κομπέιν

Ο Κομπέιν πιστεύεται ότι αυτοκτόνησε στις 5 Απριλίου 1994, ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που μέχρι και σήμερα θεωρούν ότι ο τραγουδιστής των Nirvana δολοφονήθηκε.