Πριν λίγες μέρες προσγειώθηκε στα ράφια των βιβλιοπωλείων το πρώτο βιβλίο του Γιώργου Πανταζώνα «Φανταστικά». Καθώς το διάβαζα, διαπίστωσα πως είναι το πιο αισιόδοξο έργο που έχει πέσει στα χέρια μου εδώ και πολύ καιρό. Ο Γιώργος Πανταζώνας, που η ως τώρα βασική ασχολία του ήταν η μόδα, κατάφερε να γράψει ένα βιβλίο που απευθύνεται στον σύγχρονο άνθρωπο που έχει εσωτερικές και πνευματικές ανησυχίες. Χωρίς να είμαι ειδικός σε θέματα βιβλίου, μπορώ να πω, πως πρόκειται για ένα βιβλίο καθόλου βαρετό ή επιφανειακό, αλλά αντίθετα πολύ καλοδουλεμένο και ιδανικό για να τονώσεις την αισιοδοξία σου. 

Όπως γράφει και ο συγγραφέας «Όποιος/α και αν είσαι εσύ που διαβάζεις αυτές τις γραμμές, σε προ(σ)καλώ να αναλογιστείς τη σπουδαιότητά σου ως οντότητα, αναγνωρίζοντας μια μεγαλειότητα που για να αναδυθεί περιμένει απλά να αναγνωριστεί από εσένα τον ίδιο. Καλώς όρισες σε μια φανταστική εκδοχή του εαυτού σου… την καλύτερη.»

 

 

Πως ακριβώς θα χαρακτήριζες το «Φανταστικά»; Τι να περιμένει να διαβάσεις κάποιος;

Το «Φανταστικά» είναι ένα εγχειρίδιο πνευματικής ανησυχίας, ένα “σκούντημα” υπενθύμισης ότι ο καθένας από εμάς, πρεσβεύει πολλά περισσότερα στοιχεία, από ένα σώμα που απλά εργάζεται, τρώει και κοιμάται. Σκέψεις πνευματικού και υπαρξιακού χαρακτήρα, αποτυπωμένες με ένα πολύ σύγχρονο τρόπο που ευελπιστούν στο να βγάλουν στον καθένα από εμάς, την καλύτερη εκδοχή του εαυτού του.

 

 

Η βασική σου ενασχόληση είναι η μόδα. Πως πρόκυψε η ανάγκη να γράψεις ένα βιβλίο; Υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στις δύο μορφές έκφρασης;

Αν αναλογιστεί κανείς ότι η κάθε τάση της μόδας, ουσιαστικά είναι ένας νέος τρόπος αντίληψης και παρουσίασης των δρώμενων της εποχής, τότε ίσως αυτή η νέα “προσωπική μου τάση”. Το βιβλίο προέκυψε μέσα από την ανάγκη μου, να καταθέσω και να εξομολογηθώ πρώτα στον εαυτό μου και στη συνέχεια στους αναγνώστες, το πόσο φανταστικά νοιώθω που έχω την τιμή να βρίσκομαι εδώ σε αυτό τον κόσμο τώρα, αποφασίζοντας να προτρέψω και άλλους να το αναλογιστούν.

 

 

Θα χαρακτήριζα - αν μου επιτρέπεις - το βιβλίο σου αισιόδοξο. Στον σύγχρονο, γρήγορο, χωρίς κριτική σκέψη κόσμο, χωράει η πνευματικότητα ή είμαστε χαμένοι;

Είμαι φανατικός οπαδός, τόσο της αισιοδοξίας όσο και του ανθρώπου. Σαφέστατα υπάρχει ελπίδα και η προϋπόθεση για την εκταμίευση της κατ ε με, είναι η πνευματικότητα. Κάθε γενιά κατά τη διάρκεια της ζωής της, είχε να αντιμετωπίσει ένα πλήθος δυσκολιών, όπως και ακριβώς κάνουν αυτή τη στιγμή και οι δικές μας. Επέτρεψε μου λοιπόν να δηλώσω, πως οι τωρινοί “πρωταγωνιστές” είναι εφοδιασμένοι και προικισμένοι με ότι ακριβώς χρειάζεται, προκειμένου να ξεπεράσουν τις δυσκολίες. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αγκαλιάσουμε όχι μόνο την εξωτερική μας εικόνα, αλλά και όλα αυτά που τη συνθέτουν το μέσα μας.

 

 

Στην εισαγωγή του βιβλίου σου ανάφερεσαι στην αγάπη της οικογένειας σου. Τι ρόλο έπαιξε η σχέση μαζί τους στην πορεια σου;

Αναφέρομαι στην οικογενεια μου γιατι σε αυτούς οφείλω το μεγαλύτερο ποσοστό της ιδιοσιγκρασιας που εχω σημερα. Γαλουχήθηκα με πολυ εμπιστοσύνη, και αγάπη για οτιδήποτε αποφάσιζα να ασχοληθώ, έχοντας την αμέριστη στήριξη τους. Μονο ευγνωμοσύνη νοιώθω γιαυτους καθώς και τη σιγουριά οτι η οικογενεια ειναι μια απο τις πιο θεμελιώδης αξιες για τον καθένα μας.

 

Το βιβλίο του Γιώργου Πανταζώνα, «Φανταστικά», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη 

Περισσότερα εδώ. 
 

TAGS