Πώς μπορούμε να τιμήσουμε ουσιαστικά την Ελλάδα, με ευκαιρία την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του ‘21; Η Ιουλίτα Ηλιοπούλου, η σύντροφος και μούσα του Οδυσσέα Ελύτη, επέλεξε να το κάνει ανθολογώντας αποσπάσματα του πεζού λόγου του σε νέο βιβλίο με τον εύγλωττο τίτλο «Η Ελλάδα του Ελύτη» (εκδ. Ίκαρος). Επειδή, όπως γράφει χαρακτηριστικά στην εισαγωγή της, «ανεκτίμητος ο ποιητικός του λόγος, εξαιρετικά πολύτιμος ο πεζός.

»Μέσα από τα κείμενα των δύο βιβλίων του, “Ανοιχτά Χαρτιά” και “Εν Λευκώ”, αλλά και μέσα από τη συλλογή συνεντεύξεών του, “Συν τοις άλλοις”, ο Ελύτης διαμορφώνει μιαν άλλου είδους πατριδογνωσία, όπου η αποκάλυψη υποκαθιστά την περιγραφή, όπου η τολμηρή κρίση υπερτερεί της καθεστηκυίας αντίληψης, όπου η ποιητική όραση κυριαρχεί κάθε πραγματιστικής θέσης».

Η «Ελλάδα του Ελύτη» χωρίζεται, ενδεικτικά, σε επτά ενότητες: α) η Ελλάδα, β) η ιστορία του ελληνισμού, γ) η ελληνική γλώσσα, δ) η ελληνική θάλασσα – το Αιγαίο, ε) η ελληνική φύση, στ) η ελληνική τέχνη, ζ) η ελληνική πραγματικότητα. Αν και συχνά εκ των πραγμάτων διεισδύουν θεματικά η μία στην άλλη.

Διαβάστε ένα απόσπασμα από την πρώτη ενότητα:

«Η Ελλάδα, στη σημερινή μορφή της, σαστίζει τον επισκέπτη, τον κάνει να χάνει το δρόμο του. Πολύ μικρή και πολύ μεγάλη συνάμα, όχι μόνο στο χρόνο αλλά και στο χώρο: λίγα τετραγωνικά χιλιόμετρα έκτασης όπου χωρούν εκατό και πλέον υψηλά βουνά, χίλια και πλέον μικρά ή μεγάλα νησιά. Κι από τ’ άλλο μέρος, μυριάδες χιλιόμετρα ιστορίας όπου η δράση, με τα ίδια επάνω κάτω χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνεται και συνοψίζεται σε τέσσερις ή πέντε μοναδικούς τύπους. Υπάρχουν οι άνθρωποι, που μιλούν ίσαμε σήμερα την ίδια γλώσσα, μοναδικό φαινόμενο σε όλο τον Δυτικό κόσμο. Και τα φυσικά στοιχεία, οι βράχοι, τα δέντρα, οι θάλασσες, που φλέγονται κάτω από τον ίδιον ήλιο και κατοικούνται από τις ίδιες υπερφυσικές δυνάμεις.

»”John Veltri”, A.X.»

Δείτε τον Οδυσσέα Ελύτη να μιλάει λίγο μετά τη βράβευσή του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας (1979):

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram


 

TAGS