Πριν από τριάντα χρόνια ένας Νεοζηλανδός βοτανολόγος, ο Hugh Wilson, σκέφτηκε να πάρει μια τεράστια έκταση από βοσκοτόπια και να τα επαναφέρει στην αρχική μορφή τους, δηλαδή να τα μετατρέψει σε δάσος. Ήταν το 1987 και κάποιοι τον αποκάλεσαν, για την ιδέα του, «τρελό κι ονειροπόλο». Όμως εκείνος ο «τρελός κι ονειροπόλος» δικαιώθηκε.

Με ελάχιστες δικές του παρεμβάσεις τα βοσκοτόπια επέστρεψαν στα χέρια της φύσης η οποία ανέλαβε, στην πάροδο των δεκαετιών, να τα μεταμορφώσει σε ένα κατάφυτο φυσικό πάρκο που ονομάζεται Hinewai Nature Reserve. Ο Dr Wilson βασίστηκε σε μια φαινομενικά απλούστατη μέθοδο: αντί να ξεριζώσει τους σχοίνους, να τους χρησιμοποιήσει ως προστατευτικό στέγαστρο επιτρέποντας σε γηγενή είδη να ριζώσουν και να αναπτυχθούν.

«Η ιδέα δεν ήταν δική μου. Είναι γενικά γνωστό ότι ο σχοίνος κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες λειτουργεί μεταβατικά για να γίνει ένα οικοσύστημα δάσος» εξηγεί ο ίδιος, συνεχίζοντας: «Από τη στιγμή που απομακρύνεις τα ζώα, σταματάς να καις και να ψεκάζεις το έδαφος και δεν έχεις κοπάδια να τρώνε τα πάντα και μετά προσφέρεις σκιά σε ανθεκτικά ιθαγενή είδη [...] τα τελευταία ευδοκιμούν και προβάλλουν μέσα από τους σχοίνους. Και από τη στιγμή που προβάλλουν μέσα από τους σχοίνους, οι σχοίνοι ξεραίνονται».

Στο μακρινό παρελθόν η συγκεκριμένη περιοχή ήταν δασώδης, αλλά η βοσκή οδήγησε σταδιακά στην αποψίλωση του εδάφους. Για την αναγέννησή του ο βοτανολόγος αποφάσισε ότι ήταν αρκετό να απομακρύνει ό,τι εμπόδιζε τη βλάστηση των γηγενών ειδών και, όπως αποδείχθηκε, είχε δίκιο. Ακόμα και μια μεγάλη φωτιά που ξέσπασε μετά από κεραυνό το 2011 δεν ήταν αρκετή για να ανακόψει την ανακατάληψη της περιοχής από τα δέντρα.

Πλέον ο Dr Wilson θεωρείται ήρωας στην πατρίδα του. Χάρη σε αυτόν, τα βοσκοτόπια μεταμορφώθηκαν σε έναν καταπράσινο παράδεισο, γεμάτο δέντρα και πτηνά και άλλα είδη άγριας ζωής και 47 τουλάχιστον καταρράκτες που δεν στερεύουν ποτέ. Η καλύτερη απόδειξη ότι η σοφία της φύσης είναι υπέρτατη - και πως κάποιοι «τρελοί κι ονειροπόλοι» έχουν γίνει κοινωνοί της.

Δείτε το ντοκιμαντέρ για τον Dr Wilson:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS