Η χρονιά που ξεκινά σε περίπου ένα μήνα θα είναι και επίσημα το Έτος Αντώνη Σαμαράκη, με απόφαση του Υπουργείου Πολιτσμού και Αθλητισμού. 

Με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου, Έλληνα συγγραφέα και στο πλαίσιο της προσπάθειας αναζωπύρωσης του ενδιαφέροντος για το έργο του σημαντικού λογοτέχνη και υπέρμαχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργάνωσε εκδήλωση –αφιέρωμα εχθές, Τετάρτη 20 Νοεμβρίουστο Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου (16-18 Paddington Street, Marylebone, London, W1U 5AS).  

Ένας από τους πολυμεταφρασμένους Έλληνες συγγραφείς σε περισσότερες από 30 γλώσσες, ο Αντώνης Σαμαράκης μίλησε μέσα από το έργο του για την ανημποριά του απλού ανθρώπου απέναντι στον ολοκληρωτισμό και την κρατική εξουσία, για την πυρηνική απειλή, την απώλεια ιδανικών, τη διαφθορά στο δημόσιο βίο και την αποξένωση του ατόμου σε μία αδιάφορη, καταναλωτική κοινωνία.

Το μυθιστόρημά του «Το Λάθος», που εκδόθηκε το 1965, περιγράφει ένα κράτος εφιάλτη υπό ολοκληρωτικό καθεστώς και αποδείχτηκε προφητικό, καθώς δύο μόλις χρόνια μετά επιβλήθηκε η στρατιωτική δικτατορία στην Ελλάδα, ενώ το βιβλίο του γυρίστηκε σε κινηματογραφική ταινία το 1975.  

Ο Αντώνης Σαμαράκης εκπροσώπησε την Ελλάδα σε διασκέψεις της UNESCO και έγινε γνωστός ως υπερασπιστής των δικαιωμάτων των παιδιών, ενώ στην Ελλάδα πρωτοστάτησε στη δημιουργία του θεσμού της «Βουλής των Εφήβων», όπου έφηβοι από ολόκληρη τη χώρα ασκούνται στον κοινοβουλευτικό διάλογο για μία ημέρα.   

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS