
Ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ για τη φυλετική ταυτότητα και τον ρατσισμό, που αφηγείται τη ζωή του Γιάννη Αντετοκούνμπο και της οικογένειάς του στην Ελλάδα, παρουσίασε το αθλητικό μέσο Bleacher Report. «Την πρώτη φορά που είδα έναν μαύρο άντρα να οδηγεί αυτοκίνητο, ένα καλό αυτοκίνητο, ήταν στις ΗΠΑ. Σοκαρίστηκα με αυτό. Άλλαξε η οπτική μου γιατί σκέφτηκα, η χώρα μου δίνει αληθινές ευκαιρίες σε έγχρωμους και γενικά σε όσους δεν κατάγονται από εδώ;» λέει ο MVP του NBA σε συνέντευξή του, ενώ παρακάτω προσθέτει: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα λευκών ανθρώπων και είναι δύσκολο για ανθρώπους με τον τύπο της επιδερμίδας μου. Πηγαίνεις σε γειτονιές και σε αντιμετωπίζουν αρνητικά, με ρατσισμό».
Στη συνέχεια το ντοκιμαντέρ αναφέρεται σε φαινόμενα όπως αυτό της Χρυσής Αυγής, φωτίζει όμως και περιπτώσεις ανθρωπιάς, συστήνοντάς μας για παράδειγμα τον κύριο Γιάννη, ιδιοκτήτη ενός καφέ που κάθε πρωί έδινε ένα σάντουιτς στα παιδιά της οικογένειας Αντετοκούνμπο για να μη ζαλιστούν στο σχολείο. Γιατί μια από τις προκλήσεις που είχαν να αντιμετωπίσουν ήταν και η πείνα. Ωστόσο εκείνος ο άνθρωπος για την καλόκαρδη χειρονομία του είχε αντιμετωπίσει αντιδράσεις: «Τι δίνεις στα μαυράκια;» του έλεγαν.
«Την πρώτη φορά που είδα έναν μαύρο άντρα να οδηγεί αυτοκίνητο, ένα καλό αυτοκίνητο, ήταν στις ΗΠΑ. Σοκαρίστηκα με αυτό»
Γείτονες της οικογένειας στα Σεπόλια λένε ότι κάποιες φορές οι Αντετοκούνμπο έβγαιναν αργά το βράδυ από το σπίτι, για να μην τους βλέπουν, και έψαχναν στα σκουπίδια για να βρουν κάτι να φάνε και να επιβιώσουν. «Οι γονείς μας αγωνίζονταν καθημερινά για εμάς» θυμάται ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, «έκαναν ό,τι μπορούσαν για αυτή την οικογένεια, ακόμα και αν αυτό ήταν το να πωλούν πράγματα στο δρόμο».
Οι γονείς των αδερφών Αντετοκούνμπο ήρθαν από τη Νιγηρία και γνωρίστηκαν στη διαδρομή για την Ελλάδα. «Δεν βρίσκεις δουλειά εδώ αν είσαι μετανάστης» λέει ο Θανάσης Αντετοκούνμπο, «αλλά ο μπαμπάς μου ήθελε πραγματικά να ζήσουμε εδώ, γιατί είπε ότι ο ελληνικός πολιτισμός και το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα θα ήταν πολύ καλά για εμάς».
Οι γονείς τους αποζημιώθηκαν για τις προσπάθειές τους καθώς, όπως σχολιάζει στο τέλος του ντοκιμαντέρ ο παλιός προπονητής του Γιάννη, Σπύρος Βελλινιάτης, «Όλοι όσοι ζουν στην πίσω αυλή, ακόμα και αν δεν απειλούνται λόγω της φυλής τους, μέσα από τον Γιάννη βρήκαν την περηφάνια που είχαν ανάγκη».
Δείτε το ντοκιμαντέρ: