ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Δημήτρης Κουκουλόπουλος: Ο 35χρονος Έλληνας που έλυσε μαθηματικό γρίφο 78 ετών

Δημήτρης Κουκουλόπουλος: Ο 35χρονος Έλληνας που έλυσε μαθηματικό γρίφο 78 ετών

Ανάμεσα στα μαθηματικά θεωρήματα, τις εικασίες και τις υποθέσεις που απασχολούν τους επιστήμονες για περισσότερο από έναν αιώνα, υπάρχουν ακόμα τουλάχιστον δέκα διάσημα προβλήματα (θεωρήματα, εικασίες, υποθέσεις) που παραμένουν άλυτα και εστιάζουν την πρωτοπορία της διεθνούς μαθηματικής κοινότητας στη λύση τους.

Ένα εξ αυτών των προβλημάτων, η Εικασία των “RJ Duffin και AC Schaeffer”, η οποία ταλάνιζε τους μαθηματικούς της Αναλυτικής Θεωρίας των Αριθμών εδώ και 78 χρόνια, λύθηκε το 2019 από τον Έλληνα Δημήτρη Κουκουλόπουλο, αναπληρωτή καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, και τον συνεργάτη του James Maynard από την Οξφόρδη.

Δημήτρης Κουκουλόπουλος: Ο 35χρονος Έλληνας που έλυσε μαθηματικό γρίφο 78 ετών
Οι δύο μαθηματικοί, Κουκουλόπουλος και Maynard, μάλιστα, εισήγαγαν μια λεπτομέρεια που λέει ότι εάν απαγορεύσουμε κάποιους παρονομαστές ακόμα και ένα αραιό υποσύνολο αυτών, μπορεί κάποιοι αριθμοί να μην προσεγγιστούν ποτέ.

Η εικασία των «Duffin-Schaeffer», που διατυπώθηκε από τους δύο μαθηματικούς σε ένα άρθρο το 1941 και έμεινε άλυτη μέχρι περίπου το 1990, αν και βρέθηκαν κάποια μικρά αποτελέσματα προς την απάντησή της, παρέμενε άλυτη μέχρι το 2019.

Οι δύο μαθηματικοί, Κουκουλόπουλος και Maynard, μάλιστα, εισήγαγαν μια λεπτομέρεια που λέει ότι εάν απαγορεύσουμε κάποιους παρονομαστές ακόμα και ένα αραιό υποσύνολο αυτών, μπορεί κάποιοι αριθμοί να μην προσεγγιστούν ποτέ.

Ο νεαρός ομογενής μαθηματικός δεν κρύβει τη χαρά του για το κατόρθωμα να δώσει λύση μετά από 78 χρόνια σε ένα από τα κεντρικά προβλήματα στον τομέα της θεωρίας των αριθμών -ονομάζεται «διοφαντική προσέγγιση», προς τιμήν του Διοφάντη της Αλεξάνδρειας, έναν από τους αρχαίους Έλληνες μαθηματικούς, και έχει να κάνει με προσεγγίσεις αριθμών από κλάσματα.

Η απόδειξη της Εικασίας, σύμφωνα με τον κ. Κουκουλάκη, δε σημαίνει, σε σχέση με τις άλλες επιστήμες, κάποιου είδους εφαρμογή στη ζωή, καθώς δεν μπορεί να φανταστεί πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί συγκεκριμένα αυτό καθαυτό αυτό το θεώρημα, μιας κι εκτός των άλλων είναι κι ένα μετρικό θεώρημα. «Δεν ξέρω εάν θα υπάρξει κάποια συγκεκριμένη εφαρμογή. Στα θεωρητικά μαθηματικά θα ήταν ωραίο να βλέπεις τη δουλειά σου να εφαρμόζεται στην πραγματική ζωή αλλά η φύση των θεωρητικών μαθηματικών είναι τέτοια, που η εφαρμογή των ιδεών μπορεί να πάρει πολλά χρόνια μέχρι να γίνει κάτι ή να υπάρξει έστω μια έμμεση συμβολή».

Προσθέτει ότι στα θεωρητικά μαθηματικά όπως και στις πιο πολλές θεωρητικές επιστήμες, κανείς δουλεύει εντατικά ακόμη και για ολόκληρη τη ζωή του, να καταλάβει και να λύσει ένα ερώτημα χωρίς απαραίτητα να γνωρίζει εάν αυτό θα έχει προεκτάσεις στον πραγματικό κόσμο. Παρ’όλα αυτά, επισημαίνει ότι η χρηματοδότηση της έρευνας στα θεωρητικά μαθηματικά είναι θεμελιώδης γιατί με τρόπους που δεν μπορούμε να καταλάβουμε επηρεάζει και την έρευνα στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά, στη Μηχανική και στη Φυσική.

Ο διάσημος Βρετανός μαθηματικός, Γκόντφρεϊ Χάρολντ Χάρντι, γνωστός για τη συμβολή του στη θεωρία αριθμών και την ανάλυση αλλά και για το δοκίμιο «Η Απολογία ενός Μαθηματικού».

Προς ενίσχυση όσων ανέφερε, προσέθεσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μια διδακτική περιγραφή από την ιστορία ενός διάσημου Βρετανού μαθηματικού, του Γκόντφρεϊ Χάρολντ Χάρντι, γνωστού για τη συμβολή του στη θεωρία αριθμών και την ανάλυση αλλά και για το δοκίμιο «Η Απολογία ενός Μαθηματικού». Ο μαθηματικός σημείωνε ότι τον ικανοποιούσε που εργαζόταν σ’ έναν κλάδο ο οποίος δεν είχε καμία εφαρμογή στην πραγματική ζωή γιατί δεν ήθελε η δουλειά του να χρησιμοποιείται στον πόλεμο.

Δυστυχώς όμως -σημειώνει ο κ. Κουκουλόπουλος -αυτό που έλεγε ο διάσημος μαθηματικός διαψεύστηκε τελείως γιατί μετά από αρκετά χρόνια όταν αναπτύχθηκε η πληροφορική και οι επικοινωνίες υπήρξε πολύ μεγάλη ανάγκη να γίνει ασφαλής μετάδοση σημάτων. Και κρυπτογράφηση του σήματος γίνεται πολλές φορές χρησιμοποιώντας ιδέες από τη θεωρία των αριθμών. «Γι’ αυτό σας λέω ότι είναι δύσκολο να προβλέψεις πού μπορεί να πάει ένα επίτευγμα σου. Και ο Χαρντι ήταν λάθος, διαψεύστηκε ως προς αυτό και σήμερα εάν ζούσε μπορεί να απογοητευόταν πάρα πολύ με την εξέλιξη».

Βαποφοίτησε από το 2ο ΓΕΛ Κοζάνης και στη συνέχεια εισήλθε στο Μαθηματικό του ΑΠΘ. Στο τελευταίο έτος, έκανε αιτήσεις σε διάφορα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, καθώς εκεί ήταν πάντα ο στόχος του να φοιτήσει. Επέλεξε να πραγματοποιήσει απευθείας διδακτορικό στο πανεπιστήμιο του Ιλινόι, λόγω της πολύ καλής ομάδας στην Αναλυτική θεωρία των αριθμών, που είναι ο τομέας της έρευνας του.

Το 2012, σε ηλικία μόλις 28 ετών προσλήφθηκε ως επίκουρος καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ και σήμερα, 35 ετών, είναι αναπληρωτής καθηγητής στο ίδιο πανεπιστήμιο.

Όσο για το τι σχέδια μπορεί να έχει για το μέλλον κάποιος που κατάφερε τόσα πράγματα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, απαντά αφοπλιστκά πως «Δεν έχω σχέδια», τονίζοντας όμως ότι μετά και την επίλυση της Εικασίας «κλείνει ένας μεγάλος κύκλος που άνοιξε πριν από μερικά χρόνια. Προετοιμάζομαι για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά και θα αφιερωθώ εξ ολοκλήρου στους φοιτητές μου και τους υποψήφιους διδάκτορες με καινούργια πράγματα στην ατζέντα».

Πηγή: ellines.com

Aκολουθήστε το WomanTOC στο Instagram

Read Next

28 Δεκ 2021

25 χρόνια χωρίς τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι

Κορυφαίος ηθοποιός, σύμβολο της Ιταλίας και της μεσογειακής γοητείας, ο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι υπήρξε ένας και μοναδικός.

01 Δεκ 2021

Βilly Bo. Το ωραιότερο αγόρι της Αθήνας υπήρξε το πιο διάσημο θύμα του AIDS στην Ελλάδα

«Από το ωραιότερο αγόρι της Αθήνας είχε μείνει μόνο μία σκιά». Η τελευταία συνέντευξη του θρυλικού σχεδιαστή που πέθανε από Aids στις 13 Ιουνίου του 1987.

Περισσότερα από

Men

27 Οκτ 2021

«Επειδή αφήνω κληρονομιά στα παιδιά μου αυτή την ασθένεια, να προσέχεις»

Όταν ο Γιώργος Γεννηματάς είχε εκφράσει την ανησυχία του για την υγεία και το μέλλον των παιδιών του.

22 Οκτ 2021

O τραγικός θάνατος του Brandon Lee που σκοτώθηκε από prop gun στα γυρίσματα του The Crow

Ο 28χρονος ηθοποιός έπεσε νεκρός το 1993 κατά τη διάρκεια γυρισμάτων από όπλο που όλοι νόμιζαν ότι ήταν γεμάτο με ψεύτικες σφαίρες.

19 Οκτ 2021

Ο Κιάνου Ριβς κουβαλάει μόνος του τον εξοπλισμό του συνεργείου στα γυρίσματα της νέας του ταινίας

Ο διάσημος ηθοποιός βρίσκεται στο Παρίσι και αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι είναι ο πιο ωραίος τύπος σε ολόκληρο το Χόλιγουντ.

14 Οκτ 2021

Είναι ο Βλάσσης και θα είναι πάντα εδώ: 5 υπέροχες στιγμές του αξέχαστου Βλάσση Μπονάτσου

Αν σε αυτή τη χώρα υπήρξε ένας άνθρωπος που μας «ξεβλάχεψε» τότε αυτός ήταν ο Βλάσσης Μπονάτσος. Πάρτε το χαμπάρι.

15 Σεπ 2021

«Είναι σαν τον άνεμο»: Η προβληματική σχέση του Πάτρικ Σουέζι με τη σύζυγό του, Λίσα, έκρυβε μυστικά

«Είχαν έναν άρρωστο, κακοποιητικό γάμο», θα ισχυριστεί άτομο από το στενό, φιλικό τους περιβάλλον.

07 Σεπ 2021
02 Σεπ 2021
02 Σεπ 2021

«Ζήτω η ομορφιά. Ζήτω η αγάπη»: Τα ημερολόγια του Μίκη Θεοδωράκη είναι μία συγκλονιστική μαρτυρία

Από τα όσα σκληρά είδε και βίωσε ο σπουδαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης την περίοδο που συνελήφθη και βασανίστηκε από τη Χούντα στις φυλακές Αβέρωφ.

02 Σεπ 2021

Νεκρός σε τροχαίο ο Mad Clip: Η αγωνιστική Porsche του συγκρούστηκε με δέντρο

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή ώστε χρειάστηκαν περισσότερες από δύο ώρες για να τον απεγκλωβίσουν.