ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Αθανάσιος Καρβέλας: Ο Έλληνας εφευρέτης του παγωτού μηχανής στις ΗΠΑ υλοποίησε το Αμερικανικό Όνειρο

Γνωστός στις ΗΠΑ ως Τομ Κάρβελ, δημιούργησε το εξαιρετικά επιτυχημένο brand Carvel. Γεννήθηκε στις 14 Ιουλίου 1906.

Αθανάσιος Καρβέλας: Ο Έλληνας εφευρέτης του παγωτού μηχανής στις ΗΠΑ υλοποίησε το Αμερικανικό Όνειρο

Μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις του καλοκαιριού για πολλούς από εμάς είναι το παγωτό μηχανής, πόσοι γνωρίζουμε όμως ότι το οφείλουμε σε έναν ελληνικής καταγωγής Αμερικανό επιχειρηματία; Ο λόγος για τον Αθανάσιο Καρβέλα ή Τομ Κάρβελ, που γεννήθηκε στις 14 Ιουλίου 1906 και πέθανε στις 21 Οκτωβρίου του 1990.

Ο Κάρβελ μετανάστευσε σε ηλικία 4 ετών από την Αθήνα στις ΗΠΑ μαζί με τους γονείς του. Ανάμεσα στις δουλειές που έκανε μεγαλώνοντας ήταν αυτή του δοκιμαστή αυτοκινήτων Studebaker, στα μέσα της δεκαετίας του 1920. Στη διάρκεια εκείνης της περιόδου, σε μαστορέματα στο γκαράζ του, κατάφερε να επινοήσει την πρώτη μηχανή παραγωγής παγωτού.

Το 1934 σε ηλικία 28 ετών δανείστηκε 15 δολάρια από τη μέλλουσα σύζυγό του, Άγκνες Στιούαρτ, αγόρασε ένα μεταχειρισμένο φορτηγάκι, το φόρτωσε με παγωτό και βγήκε στους δρόμους της Νέας Υόρκης.

Σε μαστορέματα στο γκαράζ του κατάφερε να επινοήσει την πρώτη μηχανή παραγωγής παγωτού

Εκεί η επαγγελματική διαδρομή του έμελλε να απογειωθεί από ένα σκασμένο λάστιχο: Η καθοριστική «κακοτυχία» συνέβη τον Μάιο του 1934, στην εθνική γιορτή Memorial Day (Ημέρα Πεσόντων), οδηγώντας τον νεαρό τότε παγωτατζή εκτός δρόμου, σε ένα πάρκινγκ, όπου άρχισε να πουλάει το παγωτό του, που είχε αρχίσει να λιώνει, στον κόσμο που είχε βγει βόλτα να απολαύσει την αργία.

Δίπλα στο πάρκινγκ υπήρχε ένα κατάστημα κεραμικών και ο ιδιοκτήτης του επέτρεψε στον Κάρβελ να «τραβήξει» ηλεκτρικό ρεύμα για να διασώσει την πραμάτεια του. Ωστόσο ο Κάρβελ παρατήρησε ότι το ασυνήθιστα μαλακό παγωτό του είχε τεράστια απήχηση με αποτέλεσμα μέσα σε δύο μέρες να ξεπουλήσει, σε εκείνο το σημείο όπου είχε καταφύγει από ανάγκη. Τότε συνειδητοποίησε επίσης ότι η πώληση παγωτού από σταθερή τοποθεσία οδηγούσε σε μεγαλύτερη κερδοφορία.

Αθανάσιος Καρβέλας: Ο Έλληνας εφευρέτης του παγωτού μηχανής στις ΗΠΑ υλοποίησε το Αμερικανικό Όνειρο
Οφείλουμε το παγωτό μηχανής σε έναν ελληνικής καταγωγής Αμερικανό επιχειρηματία, τον Αθανάσιο Καρβέλα ή Τομ Κάρβελ, που γεννήθηκε στις 14 Ιουλίου 1906 και πέθανε στις 21 Οκτωβρίου του 1990.

Το 1936 ο Κάρβελ αγόρασε το κατάστημα κεραμικών που δύο χρόνια νωρίτερα του είχε δώσει ρεύμα, μετατρέποντάς το σε παγωτατζίδικο και στο πρώτο σημείο πώλησης του brand Carvel. Την ίδια χρονιά ανέπτυξε μια φόρμουλα παγωτού με απολαυστική, κρεμώδη υφή και πατεντάρισε ένα σύστημα που του επέτρεπε να το διατηρεί παγωμένο στη μηχανή αλλά να σερβίρεται μαλακό.

Το παγωτό μηχανής του αγαπήθηκε τόσο από το κοινό, ώστε μετά τα δύσκολα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, του επέτρεψε να ξεκινήσει την πρώτη αλυσίδα franchising στον χώρο. Όχι μόνο κατοχύρωσε το εμπορικό σήμα του, αλλά ίδρυσε και τη δική του σχολή εκπαίδευσης στην τέχνη του παγωτού.

Τα καταστήματα Carvel άρχισαν να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια στις ΗΠΑ και ο Ελληνοαμερικανός ιδιοκτήτης του ονόματός τους συνδέθηκε αναπόσπαστα με το παγωτό μηχανής. Στις διαφημίσεις ο Κάρβελ είχε επιλέξει να εμφανίζεται ο ίδιος, καθώς η προσωπική γοητεία του εθεωρείτο βασικός παράγοντας της επιτυχίας της εταιρείας. Όταν μάλιστα κάποτε είχε ρωτηθεί γιατί πρωταγωνιστούσε στα σποτ του, απάντησε: «Ήμουν η πιο οικονομική επιλογή».

Όταν κάποτε ρωτήθηκε γιατί πρωταγωνιστούσε στα διαφημιστικά σποτ του, απάντησε: «Ήμουν η πιο οικονομική επιλογή»

Το πάθος του για τη δουλειά θα μπορούσε να τροφοδοτήσει πολλά σύγχρονα εγχειρίδια αυτοβοήθειας. Δεν μπορούσε να διανοηθεί τη συνταξιοδότηση γιατί, απλά, το επάγγελμά του ήταν η ζωή του. Είχε πει: «Όταν σηκώνεσαι κάθε πρωί και κάνεις κάτι που αγαπάς, δεν είναι δουλειά».

Ο Κάρβελ πέθανε το 1990, σε ηλικία 84 ετών και θάφτηκε μαζί με τη γυναίκα του σε ένα νεκροταφείο κοντά στο πάρκινγκ όπου κάποτε είχε ξεκινήσει τη θριαμβευτική επαγγελματική διαδρομή του. Άφησε πίσω του μια τεράστια περιουσία, που είχε χτίσει με 400 καταστήματα σε όλο τον κόσμο. Άφησε, κυρίως μια αληθινή success story, του πολυμήχανου και εργατικού Έλληνα που κατάφερε να κάνει πραγματικότητα το Αμερικανικό Όνειρο.

Δείτε τον Κάρβελ να γυρίζει διαφημιστικό το 1981:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

27 Οκτ 2021

«Επειδή αφήνω κληρονομιά στα παιδιά μου αυτή την ασθένεια, να προσέχεις»

Όταν ο Γιώργος Γεννηματάς είχε εκφράσει την ανησυχία του για την υγεία και το μέλλον των παιδιών του.

22 Οκτ 2021

O τραγικός θάνατος του Brandon Lee που σκοτώθηκε από prop gun στα γυρίσματα του The Crow

Ο 28χρονος ηθοποιός έπεσε νεκρός το 1993 κατά τη διάρκεια γυρισμάτων από όπλο που όλοι νόμιζαν ότι ήταν γεμάτο με ψεύτικες σφαίρες.

Περισσότερα από

Men

19 Οκτ 2021

Ο Κιάνου Ριβς κουβαλάει μόνος του τον εξοπλισμό του συνεργείου στα γυρίσματα της νέας του ταινίας

Ο διάσημος ηθοποιός βρίσκεται στο Παρίσι και αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι είναι ο πιο ωραίος τύπος σε ολόκληρο το Χόλιγουντ.

15 Σεπ 2021

«Είναι σαν τον άνεμο»: Η προβληματική σχέση του Πάτρικ Σουέζι με τη σύζυγό του, Λίσα, έκρυβε μυστικά

«Είχαν έναν άρρωστο, κακοποιητικό γάμο», θα ισχυριστεί άτομο από το στενό, φιλικό τους περιβάλλον.

02 Σεπ 2021
02 Σεπ 2021

Νεκρός σε τροχαίο ο Mad Clip: Η αγωνιστική Porsche του συγκρούστηκε με δέντρο

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή ώστε χρειάστηκαν περισσότερες από δύο ώρες για να τον απεγκλωβίσουν.

31 Αυγ 2021

«Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι σπουδαίος παίκτης, αλλά έχασα τον σεβασμό μου για εκείνον»

Το ξέσπασμα του Άντι Μάρεϊ που κατηγόρησε τον Έλληνα τενίστα για «στρατηγική» κατά τη διάρκεια του αγώνα.

27 Αυγ 2021

Πέθανε ο Άκης Τσοχατζόπουλος σε ηλικία 82 ετών

Ο πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο.

26 Αυγ 2021

«Δεν πίστεψα ποτέ ότι δεν με αγάπησε»: Η μητέρα του Χιου Τζάκμαν τον εγκατέλειψε όταν ήταν 8 ετών

Παρόλα αυτά εκείνος τη συγχώρεσε. Σήμερα ποζάρουν αγκαλιασμένοι στο ίνσταγκραμ.

25 Αυγ 2021

Όταν ο Τσάρλι Γουάτς έριξε μπουνιά στον Μικ Τζάγκερ σε έναν από τους πιο θρυλικούς τσακωμούς του ροκ

«Που είναι ο γ@@@@ένος ντράμερ μου;» φώναξε μία νύχτα μεθυσμένος ο Τζάγκερ. Τότε ο Γουάτς του όρμηξε λέγοντας: «Εσύ είσαι ο γ@@@@ένος τραγουδιστής μου».

20 Αυγ 2021

Mία σύντομη ζωή, ένα τραγικό τέλος: Στο φως τα αρχεία του FBI για τον θάνατο του Κερτ Κομπέιν

Ο Κομπέιν πιστεύεται ότι αυτοκτόνησε στις 5 Απριλίου 1994, ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που μέχρι και σήμερα θεωρούν ότι ο τραγουδιστής των Nirvana δολοφονήθηκε.