ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Αρνούμαι να μισήσω κάποιον γιατί είναι Μεξικανός ή Αφροαμερικανός ή λευκός ή LGBTQ»

Γιατί η ομιλία του Τάιλερ Πέρι, εμπνευσμένη από την περίοδο που ήταν άστεγος, είναι ό,τι πιο συγκλονιστικό και καίριο θα ακούσεις σε μια εποχή πόλωσης.

«Αρνούμαι να μισήσω κάποιον γιατί είναι Μεξικανός ή Αφροαμερικανός ή λευκός ή LGBTQ»

Οι ευχαριστήριες ομιλίες των Όσκαρ παρουσιάζουν πάντα ενδιαφέρον: Αρκεί το γεγονός ότι εκφωνούνται από ανθρώπους οι οποίοι, κρατώντας στο χέρι τους το χρυσό αγαλματίδιο της Ακαδημίας, ήδη γράφουν ιστορία στον κινηματογράφο.

Ωστόσο, ο λόγος που έβγαλε ο Τάιλερ Πέρι, στον οποίο απονεμήθηκε το Ανθρωπιστικό Βραβείο Jean Hersholt, είναι ό,τι πιο συγκλονιστικό και καίριο σε αυτή την εποχή της ακραίας πόλωσης. Είναι μια δήλωση ενσυναίσθησης, συμφιλίωσης και αποδοχής.

Όπως είπε μεταξύ άλλων:

«Όταν προσπαθώ να βοηθήσω κάποιον, πρόθεσή μου είναι να κάνω μόνο αυτό. Δεν προσπαθώ να κάνω τίποτα περισσότερο από το να απευθυνθώ στην ανθρώπινη υπόστασή του.

»Θυμάμαι πριν από 17 χρόνια είχα νοικιάσει ένα κτίριο που χρησιμοποιούσαμε για μια παραγωγή. Μια μέρα, ενώ κατευθυνόμουν στο αυτοκίνητό μου, είδα εκείνη τη γυναίκα με την άκρη του ματιού μου. Σκέφτηκα, είναι άστεγη, ας της δώσω μερικά χρήματα. Έβαλα λοιπόν το χέρι μου στην τσέπη και ετοιμάστηκα να της δώσω τα χρήματα, όταν εκείνη μου είπε, συγγνώμη κύριε, μήπως έχετε κανένα ζευγάρι παπούτσια; Πάγωσα, γιατί θυμήθηκα τότε που εγώ ήμουν άστεγος και είχα μόνο ένα ζευγάρι παπούτσια που είχαν ζαρώσει στα δάχτυλα. Έτσι, την πήρα μαζί μου μέσα στο στούντιο. Στην αρχή δίστασε, αλλά με ακολούθησε μέχρι την γκαρνταρόμπα, όπου υπήρχαν όλα εκείνα τα κουτιά και οι ράγες με τα ρούχα.

«Πάγωσα, γιατί θυμήθηκα τότε που εγώ ήμουν άστεγος και είχα μόνο ένα ζευγάρι παπούτσια που είχαν ζαρώσει στα δάχτυλα».

»Βρεθήκαμε να στεκόμαστε στη μέση του δωματίου. Βρήκαμε κάποια παπούτσια να φορέσει. Τα φόρεσε και όταν τελικά έστρεψε το βλέμμα της ψηλά, τα μάτια της ήταν γεμάτα δάκρυα. Είπε, ευχαριστώ, Θεέ μου, τα πόδια μου δεν ακουμπούν πια στο έδαφος. Μου είπε, θυμάμαι, νόμιζα ότι θα με μισούσες που σου το ζήτησα.

»Της είπα, πώς θα μπορούσα να σε μισήσω, από τη στιγμή που έχω βρεθεί κι εγώ στη θέση σου; Από τη στιγμή που είχα μια μητέρα η οποία μεγάλωσε στην επαρχιακή Λουιζιάνα, που θρήνησε τον Έμετ Χιλ [Αφροαμερικανό που λιντσαρίστηκε στα ‘50s γιατί θεωρήθηκε ότι είχε προσβάλει μια λευκή γυναίκα], που σε λίγο μεγαλύτερη ηλικία θρήνησε τα παιδιά που αγωνίστηκαν για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών.

»Η μητέρα μου μού έμαθε να απορρίπτω το μίσος. Να απορρίπτω την άκριτη κριτική. Και σε αυτούς τους καιρούς, με το Ίντερνετ και τα social media και τους αλγόριθμους και όλα όσα θέλουν να σκεφτόμαστε με έναν συγκεκριμένο τρόπο, με τις 24ωρες ειδήσεις, ελπίζω ότι όλοι θα διδάξουμε στα παιδιά μας πώς να απορρίπτουν το μίσος. Να μη μισούν κανέναν.

«Σε αυτούς τους καιρούς, με το Ίντερνετ και τα social media και τους αλγόριθμους και όλα όσα θέλουν να σκεφτόμαστε με έναν συγκεκριμένο τρόπο, με τις 24ωρες ειδήσεις, ελπίζω ότι όλοι θα διδάξουμε στα παιδιά μας πώς να απορρίπτουν το μίσος».

»Αρνούμαι να μισήσω κάποιον γιατί είναι Μεξικανός ή Αφροαμερικανός ή λευκός ή LGBTQ. Αρνούμαι να μισήσω κάποιον γιατί είναι αστυνομικός. Αρνούμαι να μισήσω κάποιον γιατί είναι Ασιάτης. Ελπίζω να απορρίψουμε το μίσος.

»Θέλω να αφιερώσω αυτό το βραβείο σε όλους όσοι επιλέγουν να σταθούν στη μέση του δωματίου, ό,τι κι αν υπάρχει στους τοίχους. Στη μέση, γιατί εκεί συμβαίνει η επούλωση. Εκεί συμβαίνει ο διάλογος. Εκεί συμβαίνει η αλλαγή. Συμβαίνει στη μέση. Το αφιερώνω λοιπόν σε όποιον θέλει να με συναντήσει στη μέση, να απορρίψει το μίσος, να απορρίψει την άκριτη κριτική και να βοηθήσει κάποιον να σηκώσει τα πόδια του από το έδαφος.

«Θέλω να αφιερώσω αυτό το βραβείο σε όλους όσοι επιλέγουν να σταθούν στη μέση του δωματίου, ό,τι κι αν υπάρχει στους τοίχους. Στη μέση, γιατί εκεί συμβαίνει η επούλωση. Εκεί συμβαίνει ο διάλογος. Εκεί συμβαίνει η αλλαγή».

»Ο Θεός να σας έχει καλά και ευχαριστώ, Ακαδημία. Το εκτιμώ, ευχαριστώ».

Το Ανθρωπιστικό Βραβείο Jean Hersholt απονέμεται σε ανθρώπους του κινηματογράφου που οι ανθρωπιστικές προσπάθειές τους έχουν τιμήσει τη βιομηχανία του. Πήρε το όνομά του από τον ομώνυμο Δανό ηθοποιό και διερμηνέα που υπήρξε ένας από τους πιο δραστήριους φιλάνθρωπους του Χόλιγουντ.

Παρακολουθήστε τη συγκλονιστική ομιλία του Τέιλορ Πέρι:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

κεντρική φωτό: Chris Pizzello/Pool via REUTERS

Read Next

27 Οκτ 2021

«Επειδή αφήνω κληρονομιά στα παιδιά μου αυτή την ασθένεια, να προσέχεις»

Όταν ο Γιώργος Γεννηματάς είχε εκφράσει την ανησυχία του για την υγεία και το μέλλον των παιδιών του.

22 Οκτ 2021

O τραγικός θάνατος του Brandon Lee που σκοτώθηκε από prop gun στα γυρίσματα του The Crow

Ο 28χρονος ηθοποιός έπεσε νεκρός το 1993 κατά τη διάρκεια γυρισμάτων από όπλο που όλοι νόμιζαν ότι ήταν γεμάτο με ψεύτικες σφαίρες.

Περισσότερα από

Men

19 Οκτ 2021

Ο Κιάνου Ριβς κουβαλάει μόνος του τον εξοπλισμό του συνεργείου στα γυρίσματα της νέας του ταινίας

Ο διάσημος ηθοποιός βρίσκεται στο Παρίσι και αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι είναι ο πιο ωραίος τύπος σε ολόκληρο το Χόλιγουντ.

15 Σεπ 2021

«Είναι σαν τον άνεμο»: Η προβληματική σχέση του Πάτρικ Σουέζι με τη σύζυγό του, Λίσα, έκρυβε μυστικά

«Είχαν έναν άρρωστο, κακοποιητικό γάμο», θα ισχυριστεί άτομο από το στενό, φιλικό τους περιβάλλον.

02 Σεπ 2021
02 Σεπ 2021

Νεκρός σε τροχαίο ο Mad Clip: Η αγωνιστική Porsche του συγκρούστηκε με δέντρο

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή ώστε χρειάστηκαν περισσότερες από δύο ώρες για να τον απεγκλωβίσουν.

31 Αυγ 2021

«Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι σπουδαίος παίκτης, αλλά έχασα τον σεβασμό μου για εκείνον»

Το ξέσπασμα του Άντι Μάρεϊ που κατηγόρησε τον Έλληνα τενίστα για «στρατηγική» κατά τη διάρκεια του αγώνα.

27 Αυγ 2021

Πέθανε ο Άκης Τσοχατζόπουλος σε ηλικία 82 ετών

Ο πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο.

26 Αυγ 2021

«Δεν πίστεψα ποτέ ότι δεν με αγάπησε»: Η μητέρα του Χιου Τζάκμαν τον εγκατέλειψε όταν ήταν 8 ετών

Παρόλα αυτά εκείνος τη συγχώρεσε. Σήμερα ποζάρουν αγκαλιασμένοι στο ίνσταγκραμ.

25 Αυγ 2021

Όταν ο Τσάρλι Γουάτς έριξε μπουνιά στον Μικ Τζάγκερ σε έναν από τους πιο θρυλικούς τσακωμούς του ροκ

«Που είναι ο γ@@@@ένος ντράμερ μου;» φώναξε μία νύχτα μεθυσμένος ο Τζάγκερ. Τότε ο Γουάτς του όρμηξε λέγοντας: «Εσύ είσαι ο γ@@@@ένος τραγουδιστής μου».

20 Αυγ 2021

Mία σύντομη ζωή, ένα τραγικό τέλος: Στο φως τα αρχεία του FBI για τον θάνατο του Κερτ Κομπέιν

Ο Κομπέιν πιστεύεται ότι αυτοκτόνησε στις 5 Απριλίου 1994, ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που μέχρι και σήμερα θεωρούν ότι ο τραγουδιστής των Nirvana δολοφονήθηκε.