Ο Ανδρέας Παπανδρέου αποτέλεσε ένα από τα πολιτικά πρόσωπα της χώρας που λατρεύτηκε αλλά και αμφισβητήθηκε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον Πρωθυπουργό στα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Το όνομά του έγινε σχεδόν μύθος ενώ δεν έπαψε ποτέ να απασχολεί τον Τύπο, ακόμη και πολλά χρόνια μετά το θάνατό του. Σήμερα, 23 Ιουνίου, συμπληρώνονται 24 χρόνια από την ημέρα που έφυγε απο τον μάταιο τούτο κόσμο. Αυτή είναι η ζωή του. 

Η βιογραφία

Ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1919 στην Χίο. Ήταν γιος του τότε Γενικού Διοικητή Αιγαίου και μετέπειτα Πρωθυπουργού της χώρας, Γεωργίου Παπανδρέου, και της κόρης του Πολωνού αριστοκράτη και στρατιωτικού μηχανικού Ζίγκμουντ Μινέικο. Μεγάλωσε όμως στην Αθήνα και φοίτησε στο Κολέγιο Αθηνών, έχοντας συμμαθητές μεταξύ άλλων τους Πέτρο Σιφναίο, Πάρι Κωνσταντινίδη, Γεώργιο Σκιαδαρέση και Λεωνίδα Αδάμ.

Μάλιστα, με τους τρεις τελευταίους θα δημιουργήσει το 1934 το περιοδικό Ξεκίνημα, όπου και δημοσίευσε πολλά άρθρα για τον Σοσιαλισμό - κάτι που πυροδότησε αντιδράσεις, με την τότε πιο σημαντική εφημερίδα της Δεξιάς να αναφέρει ότι ο νεαρός Παπανδρέου "θα καθίστατο επικίνδυνος για τη χώρα" ενώ το Υπουργείο Παιδείας διέταξε μέχρι και ανακρίσεις για την υπόθεση, με τους εμπλεκόμενους μαθητές να τιμωρούνται με διαγωγή "επίμεμπτο" στο ενδεικτικό τους. Το 1937 θα ξεκινήσει η φοίτησή του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία όμως θα διαρκέσει μόλις 2 χρόνια, αφού το 1939 θα φύγει για τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη συνέχιση των σπουδών του, μετά τη σύλληψή του από το καθεστώς Μεταξά. Στις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων θα υπηρετήσει ως εθελοντής στο Πολεμικό Ναυτικό. Το 1943 θα πάρει διδακτορικό στα Οικονομικά και τη Φιλοσοφία από το Harvard. Από τα 25 του μόλις χρόνια θα ακολουθήσει σημαντική ακαδημαϊκή καριέρα (που περιελάμβανε πανεπιστημιακές θέσεις σε Berkeley, πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και άλλα σπουδαία ακαδημαϊκά ιδρύματα). 

Από τις ΗΠΑ θα επιστρέψει (μαζί με την οικογένειά του) στις 16 Ιανουαρίου του 1961 και θα ακολουθήσουν τα πρώτα του βήματα στην πολιτική. Εκλέχτηκε βουλευτής για πρώτη φορά το 1964 με την Ένωση Κέντρου, μετέχοντας στην κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον πατέρα του αρχικά ως Υπουργός Προεδρίας και μετέπειτα ως αναπληρωτής Υπουργός Συντονισμού.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο esquire.com.gr

 

 

TAGS