Πριν από τρία χρόνια η ιστορία του Mohammad Aljaleel έκανε τον γύρο του πλανήτη μέσα από ένα ρεπορτάζ του BBC. Τότε έγινε παγκοσμίως γνωστός ως ο cat man του Χαλέπι, καθώς ρίσκαρε τη ζωή του στους βομβαρδισμούς για να προστατεύσει και να φροντίσει τις γάτες της πολύπαθης πόλης. Λίγες μόλις εβδομάδες μετά το ρεπορτάζ το καταφύγιο ζώων που είχε στήσει στη Συρία βομβαρδίστηκε ανελέητα και οι περισσότερες από τις 180 γάτες που φιλοξενούσε εξαφανίστηκαν ή σκοτώθηκαν.

Και ενώ συνεχίζονταν οι βομβαρδισμοί ο Mohammad εγκλωβίστηκε, μαζί με χιλιάδες ακόμα κατοίκους της περιοχής, στην ανατολική πλευρά της πόλης, καταφεύγοντας από το ένα προάστιο στο άλλο και παρακολουθώντας σκηνές απελπισίας και φρίκης να εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια του. Κι όμως στιγμή δεν σταμάτησε να περιθάλπει τις γάτες που έβρισκε στον δρόμο του αλλά και να διασώζει ανθρώπους από τα ερείπια μεταφέροντάς τους στα νοσοκομεία. Όταν η πόλη έπεσε τον Δεκέμβριο του 2016 πήρε τις έξι γάτες που είχαν απομείνει στο καταφύγιο και διέφυγε για λίγο καιρό στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το BBC, όμως, σύντομα ένιωσε να τον καλεί το καθήκον και επέστρεψε στο Χαλέπι, συντροφιά με μια γάτα από την Τουρκία, όπου ίδρυσε ένα νέο καταφύγιο ζώων, πιο μεγάλο και πιο οργανωμένο από το προηγούμενο στο χωριό Kafr Naha, δυτικά του Χαλέπι. Με τη βοήθεια του crowdfunding κατάφερε να συγκεντρώσει αρκετές δωρεές φιλόζωων από όλο τον κόσμο για να συνεχίσει τη δράση του.

Όταν η πόλη έπεσε τον Δεκέμβριο του 2016 πήρε τις έξι γάτες που είχαν απομείνει στο καταφύγιο και διέφυγε για λίγο καιρό στην Τουρκία.

Το νέο καταφύγιο εκτός από χώρους φιλοξενίας των ζώων περιλαμβάνει κτηνιατρική κλινική, ίδρυμα για ορφανά παιδιά και ένα νηπιαγωγείο. Ο cat man του Χαλέπι πιστεύει μάλιστα ότι τα παιδιά που φροντίζουν ευάλωτα ζώα μαθαίνουν από μικρά τη σημασία της καλοσύνης προς όλα τα ζωντανά πλάσματα και επουλώνουν ευκολότερα τα δικά τους τραύματα από τον πόλεμο.

«Τα παιδιά και τα ζώα είναι οι μεγαλύτεροι ηττημένοι στον πόλεμο της Συρίας» λέει ο Mohammad.

«Τα παιδιά και τα ζώα είναι οι μεγαλύτεροι ηττημένοι στον πόλεμο της Συρίας» λέει ο Mohammad.

Αυτή τη στιγμή στο καταφύγιό του φροντίζει 105 παιδιά, 85 από τα οποία είναι «ορφανά» (αυτός ο όρος χρησιμοποιείται στη Συρία όχι μόνο για όσα έχουν χάσει και τους δύο γονείς τους αλλά και για εκείνα που έχουν χάσει τον «κουβαλητή» της οικογένειας). Μόνο τα έντεκα διανυκτερεύουν στο ορφανοτροφείο, που είναι ακόμα υπό κατασκευή, σε όλα όμως προσφέρονται εκπαίδευση, φαγητό και ρούχα.

Η κατάσταση δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόμα στην περιοχή, αλλά ο Mohammad δεν θα μπορούσε να φανταστεί να εγκαταλείψει τους προστατευόμενούς του. «Ξαναχτίζουμε τις κοινότητές μας και ρόλος μου σε αυτό είναι να ξαναχτίσω το καταφύγιο για τις γάτες. Η φιλία μεταξύ ζώων είναι εκπληκτική και θα μπορούσαμε να διδαχθούμε πολλά από αυτά. Θα μείνω μαζί τους ό,τι κι αν συμβεί» καταλήγει.

«Ξαναχτίζουμε τις κοινότητές μας και ρόλος μου σε αυτό είναι να ξαναχτίσω το καταφύγιο για τις γάτες. Η φιλία μεταξύ ζώων είναι εκπληκτική και θα μπορούσαμε να διδαχθούμε πολλά από αυτά. Θα μείνω μαζί τους ό,τι κι αν συμβεί».

Δείτε το ρεπορτάζ που του είχε κάνει το 2016 το BBC:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS