Η γωνιακή βιτρίνα της γκαλερί Σκουφά, στο ξενοδοχείο Electra Metropolis, κοντράρει σε λάμψη τον εορταστικό στολισμό της πόλης. Παιδικά παιγνίδια και κάποιοι από τους ήρωες κόμικ, που αγαπήσαμε, όπως ο Ντόναλντ Ντακ ή ο Μίκυ Μάους, έρχονται να παραταχθούν στη διασταύρωση των οδών Μητροπόλεως και Βουλής, φορώντας τα καλά τους. Ακτινοβολούν. Ο κόσμος χαίρεται στη θέα τους. Ο Στάθης Αλεξόπουλος, με τη νέα ατομική του έκθεση, Kidsroom, η οποία συνέπεσε με το φέγγος των εορταστικών ημερών, μοίρασε στην πόλη λίγη ακόμα στιλπνότητα. Μεταλλικά χρώματα που αντανακλούν την αθωότητα και λατρεμένα, γνώριμα σχήματα που εμπεριέχουν τα κερδισμένα βιώματα. Στο κέντρο όλων αυτών η καρδιά -το απόλυτο trade mark του καλλιτέχνη-, στο ίδιο σημείο που βρίσκεται και στο ανθρώπινο σώμα.

Ο Στάθης Αλεξόπουλος, με τη νέα ατομική του έκθεση, Kidsroom, η οποία συνέπεσε με το φέγγος των εορταστικών ημερών, μοίρασε στην πόλη λίγη ακόμα στιλπνότητα
«Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι με ένα χαρτί και ένα μολύβι και σκιτσάρω αδιάκοπα» λέει ο Στάθης Αλεξόπουλος / Φωτογράφος: Αlecsandra Raluca Dragoi

«Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι με ένα χαρτί και ένα μολύβι και σκιτσάρω αδιάκοπα» λέει ο ίδιος. «Ήταν από πολύ νωρίς ξεκάθαρο ότι ήθελα να ασχοληθώ με τα εικαστικά. Όλες μου οι σπουδές ήταν σχετικές με το αντικείμενο σε σχολεία εφαρμοσμένων τεχνών ως την στιγμή που μπήκα στην σχολή καλών τεχνών στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο και αποφοίτησα με άριστα. Κάνω γλυπτική, παθιασμένα, τα τελευταία 20 χρόνια πια».

Ο Στάθης Αλεξόπουλος γεννήθηκε στην Aθήνα, σπούδασε γλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από όπου αποφοίτησε με άριστα.

-Τη γλυπτική την επιλέξατε ή σας επέλεξε;

«Ενώ ξεκίνησα με κατεύθυνση την γραφιστική και ζωγραφική, στη συνέχεια ερχόμενος σε επαφή με την γλυπτική στην Σχολή Καλών Τεχνών της Τήνου, γοητεύτηκα από την τρίτη διάσταση και τον πηλό και αποφάσισα ότι η γλυπτική ήταν μονόδρομος για μένα. Το συναίσθημα ότι μπόρεσα με τα χέρια μου να αποτυπώσω αυτό που είχα ακριβώς στο μυαλό μου με συνεπήρε από εκείνη την στιγμή και έπειτα».

«Θα έλεγα ότι το ύφος των έργων μου συνδυάζει το κλασσικό και το μοντέρνο. Προσπαθώ να είναι φρέσκο και επίκαιρο».
«Η ιδέα ήρθε από το παιδικό δωμάτιο και όλους αυτούς τους ήρωες που το πλαισιώνουν, που είναι ήρωες που ανέσυρα αρχικά από τις παιδικές μου μνήμες».

-Πώς θα χαρακτηρίζατε το ύφος των έργων σας;

«Θα έλεγα ότι συνδυάζει το κλασσικό και το μοντέρνο. Προσπαθώ να είναι φρέσκο και επίκαιρο. Πάντα κρατώ κάποια χαρακτηριστικά στοιχεία όπως είναι το δέσιμο ενώ συχνά εναλλάσσονται το θέμα του έργου καθώς και τα υλικά, τα φινιρίσματα, τα χρώματα».

-Πώς φτάστε στην ιδέα του να «πειράξετε» pop σύμβολα, όπως τον Μίκυ για παράδειγμα; Ποιος είναι ο συμβολισμός;

«Η ιδέα ήρθε από το παιδικό δωμάτιο και όλους αυτούς τους ήρωες που το πλαισιώνουν, που είναι ήρωες που ανέσυρα αρχικά από τις παιδικές μου μνήμες. Τους αναγνωρίσιμους αυτούς παιδικούς ήρωες δανείστηκα ως φόρμες, για να τους εντάξω στην ομάδα των έργων της τελευταίας ατομικής μου έκθεσης».

Στο κέντρο όλων αυτών η καρδιά -το απόλυτο trade mark του καλλιτέχνη-, στο ίδιο σημείο που βρίσκεται και στο ανθρώπινο σώμα.
Η γωνιακή βιτρίνα της γκαλερί Σκουφά στο ξενοδοχείο Electra Metropolis κόντραρε σε λάμψη τον εορταστικό στολισμό της πόλης

Τα γλυπτά του Στάθη Αλεξόπουλου χαρακτηρίζονται από ιμάντες (hubs) με τους οποίους ο καλλιτέχνης διατηρεί αναλλοίωτα στο χρόνο τις μορφές και τις έννοιες που περικλείουν αλλά και σχηματίζουν.

-Το σήμα κατατεθέν της δουλειάς σας είναι τα hubs. Πώς γεννήθηκε η ιδέα τους;

«Η ιδέα των hubs γεννήθηκε στο εργαστήριο της σχολής καλών τεχνών κατά την προετοιμασία της πτυχιακής μου εργασίας. Γεννήθηκε μετά από πολλές αναζητήσεις και πολλούς πειραματισμούς. Στην αναζήτηση της φόρμας προέκυψε αυτό το δέσιμο το οποίο είδα στην πράξη ότι έχει μια πολύ μεγάλη δυναμική, γι’ αυτό και το κράτησα και το διατήρησα σε όλα μου τα έργα μετέπειτα».

«Η ιδέα των hubs γεννήθηκε στο εργαστήριο της σχολής καλών τεχνών κατά την προετοιμασία της πτυχιακής μου εργασίας».

-Αγαπάτε πιο πολύ να δουλεύετε μεγάλους όγκους ή μικρούς;

«Αγαπώ να δουλεύω μεγάλους όγκους αν και τον τελευταίο καιρό κάνω και αρκετά γλυπτά μεσαίας και μικρής κλίμακας».

-Προτιμάτε να δουλεύετε κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας;

«Προτιμώ να δουλεύω την νύχτα όπου έχει ησυχία και μπορώ να συγκεντρωθώ και να αφιερωθώ πιο πολύ στα έργα μου. Αν και προτιμώ αυτό , τα τελευταία χρόνια είναι ανέφικτο λόγο των οικογενειακών μου υποχρεώσεων».

-Θα σώσει η τέχνη τον κόσμο;

«Αν απαντούσα τόσο ρομαντικά όσο ρομαντικά μου θέτετε αυτή την ερώτηση, θα έλεγα ένα μεγάλο “ναι”- και αν δεν μπορεί να τον σώσει, μπορεί σίγουρα να τον αλλάξει και να τον ομορφύνει». 

«Αγαπώ να δουλεύω μεγάλους όγκους αν και τον τελευταίο καιρό κάνω και αρκετά γλυπτά μεσαίας και μικρής κλίμακας».

*Δημιουργίες του Στάθη Αλεξόπουλου υπάρχουν σε art shops μουσείων, σε επιλεγμένες γκαλερί καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχει επίσης φιλοτεχνήσει δημόσια έργα σε διάφορες Ευρωπαϊκές πόλεις, ενώ η έκθεση Kidsroom θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Ιανουαρίου του 2020, στο ξενοδοχείο Electra Metropolis, με ελεύθερη είσοδο.


Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS