ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ρεπορτάζ: Ψάξαμε και βρήκαμε τα λιγοστά αλλά υπέροχα καπελάδικα της Αθήνας

Κόντρα στις αλυσίδες fast fashion και accessories, υπάρχουν ακόμη καταστήματα και εργαστήρια που επιμένουν σε αυτό το κορυφαίο αξεσουάρ. Τιμήστε το όπως του αξίζει.

Ρεπορτάζ: Ψάξαμε και βρήκαμε τα λιγοστά αλλά υπέροχα καπελάδικα της Αθήνας

Katerina Karoussos - καπέλα haute couture

Ρεπορτάζ: Ψάξαμε και βρήκαμε τα λιγοστά αλλά υπέροχα καπελάδικα της Αθήνας
Αέρας άλλης εποχής στα καπέλα Κaterina Karoussos.
Η Κατερίνα Καρούσου δεν είναι η παραδοσιακή πιλοποιός. Ξεκινώντας ως βοηθός της σχεδιάστριας Λουκίας, συνέχισε με σπουδές στο F.I.T. (Fashion Institute of Technology) στη Νέα Υόρκη, όπου και ειδικεύτηκε στην τέχνη του καπέλου, και στη συνέχεια εργάστηκε για διάσημους οίκους μόδας (όπως Carolina Herrera, Eric Javits και Liz Claiborne), σχεδιάζοντας κυρίως καπέλα. Από το 1990, που επέστρεψε στην Ελλάδα, διατηρεί το δικό της ατελιέ, που μοιάζει βγαλμένο από την belle époque των καπέλων (από τα 20s μέχρι και τα 50s), τότε που οι chic κυρίες επέστρεφαν από την αγορά με μια τουλάχιστον καπελιέρα στα χέρια τους. Την υπογραφή «Katerina Karoussos» τη συναντά κανείς από τα ελληνικά fashion shows και τις θεατρικές παραστάσεις μέχρι τους βασιλικούς γάμους και τις Ιπποδρομίες. Σήμερα, εκτός από καπέλα, σχεδιάζει και άλλα γυναικεία αξεσουάρ (όπως τσάντες) ενώ αναλαμβάνει και custom made παραγγελίες για ρούχα γάμων-βαπτίσεων και θεατρικά κοστούμια. Εδώ μπορείτε να συμβουλευτείτε την Κατερίνα για να διαλέξετε ένα καπέλο από τις prêt à porter συλλογές της basic και limited ή να παραγγείλετε ένα μοντέλο αποκλειστικά για εσάς.
Katerina Karoussos, Δορυλαίου 17, 210 6455821.

Karfil - καπέλα για όλους

Χειροποίητο καπέλο εισαγωγής. Αν το φορέσετε με ένα απλό φόρεμα, να είστε σίγουρη ότι οποιοδήποτε άλλο αξεσουάρ θα είναι περιττό.
Πρόσφατα, συναντήσαμε εδώ και τον Λάκη Γαβαλά, τον άνθρωπο που έχει τιμήσει το καπέλο όσο κανείς άλλος επώνυμος. Αυτό από μόνο του λέει πολλά…
Με ιστορία που ξεκινά από το 1949, ο Χρήστος Καραχάλιος συνεχίζει τη δουλειά του πατέρα του και είναι ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος για να σας ξεναγήσει στα μυστικά αυτού του κυριολεκτικά κορυφαίου αξεσουάρ. Δεν θα σας προτείνει ποτέ ένα καπέλο που δεν σας ταιριάζει – προτιμά να φύγετε με άδεια χέρια, αν και με τέτοια ποικιλία, αυτό είναι μάλλον απίθανο. Απλά ψάθινα ή υφασμάτινα καπέλα για την παραλία ή την πόλη, τεράστιες χειροποίητες καπελίνες εισαγωγής που θα σας έβγαζαν ασπροπρόσωπη ακόμη και στις ιπποδρομίες του Ascot, πολυτελή καπέλα εποχής, ακόμη και καπέλα hip-hop. Εμείς λατρέψαμε τα τζόκεϊ της Cayler & Sons, με τις υπέροχες λεπτομέρειες (όπως π.χ., το τσεπάκι στο εσωτερικό τους), αλλά και τις διάσημες αμερικάνικες τραγιάσκες Kangol, καθώς η Karfil είναι επίσημος αντιπρόσωπός τους (θα τα αναγνωρίσετε από το σήμα-κατατεθέν τους, το καγκουρό). Πώς είπατε; Δεν έχει panama hats; Εννοείται πως ένα τόσο ενημερωμένο κατάστημα δεν θα μπορούσε να μην έχει στη συλλογή του τα περιβόητα καπέλα του Εκουαδόρ.
Karfil, Αγ. Ειρήνης 12, 21 03242008.
Για ηλεκτρονικές παραγγελίες, επισκεφθείτε το http://capelo.gr/, το πιο ενημερωμένο ελληνικό ηλεκτρονικό καπελάδικο.

Savapile - τα ψάθινα Made in Greece

Με ένα ψάθινο καπέλο της Λίζας, μπορείτε κι εσείς να πάρετε το πρωινό σας αλά Tiffany's.
Για τη Λίζα Σαρηγιαννίδη, την τελευταία πιλοποιό που ράβει στο χέρι την ψάθα, μιλήσαμε αναλυτικά άλλη φορά (δες εδώ). Αν όμως βαριέστε να διαβάζετε πολλά, απλώς να θυμίσω πως η Λίζα δεν έχει κατάστημα με βιτρίνα. Θα τη βρείτε στο εργαστήρι της στου Ψυρή, να δουλεύει με την τεχνική της ιταλικής ψάθας και να φτιάχνει κατά παραγγελία ό,τι σχέδιο καπέλου θέλετε: από την απλή καπελίνα για την παραλία μέχρι τις πιο μοιραία τύπου Tiffany’s. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κρατάτε τη φωτογραφία του καπέλου των ονείρων σας ή το σχέδιο του καπέλου που είδατε στο όνειρό σας. Εδώ ακόμη μπορείτε να παραγγείλετε το καπέλο της βάφτισης, το κουτί για τα βαφτιστικά ή απλώς ένα κουτί ψάθινο για το σπίτι σας.
Savapile, Αγ. Ελεούσης 7, Ψυρή, 210 3217087.

Ibo Maraca - τα εικαστικά panama hats

Ποια θα έλεγε «όχι» σε ένα έργο τέχνης επί κεφαλής;
Η Έφη Βακάκη μετατρέπει τα διάσημα καπέλα panama σε εικαστική δήλωση. Όσο για το εξωτικό όνομα, δεν είναι τίποτα άλλο από τον αναγραμματισμό του Maracaibo της Βενεζουέλας, τον τόπο όπου γεννήθηκε η Έφη. Εξωτικοί παπαγάλοι, tribal μοτίβα, ανθισμένα μπουκέτα, άγρια ζώα και ροζ φλαμίνγκο είναι μερικά από τα artistic σχέδια που κοσμούν τα καπέλα όχι μόνο στην εξωτερική τους πλευρά αλλά ακόμη και στην εσωτερική. Οι καμβάδες που χρησιμοποιεί, δηλαδή τα καπέλα, έρχονται κατευθείαν από το Εκουαδόρ, όπου πλέκονται σύμφωνα με την τοπική παράδοση από φύλλα φύλλα Toquilla straw, ένα είδος φοίνικα. Κάθε καπέλο ibo-maraca είναι μοναδικό και χρειάζεται τρεις ημέρες για να ζωγραφιστεί από καταξιωμένους καλλιτέχνες. Για περισσότερες πληροφορίες δες το σχετικό άρθρο του womantoc.

Giorgio Hatter - το στέκι της τραγιάσκας

Η τραγιάσκα δεν είναι πλέον αντρικό προνόμιο.
Το κατάστημα με την παλιομοδίτικη βιτρίνα της Βορέου έχει φανατικό κοινό, κυρίως άντρες, αφού εδώ βρίσκει κανείς μεγάλη ποικιλία από τραγιάσκες. Βέβαια, τώρα τελευταία, αρχίζουν να το ανακαλύπτουν και οι γυναίκες, καθώς η τραγιάσκα είναι μία από τις τελευταίες τάσεις στα γυναικεία αξεσουάρ. Πίσω από το λατινικό όνομα «Giorgio Hatter», κρύβεται μια ιστορία πελοποννησιακής καταγωγής. Ο Γεώργιος Πολυχρονόπουλος, πριν ακόμη από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, είχε ανοίξει ένα πιλοποιείο στην Καλαμάτα το οποίο είχε ως κύριο αντικείμενο τα σχολικά καπέλα, αναπόσπαστα τότε αξεσουάρ της μαθητικής στολής. Ο γιος του Ηλίας συνέχισε την οικογενειακή παράδοση ανοίγοντας το 1978 το κατάστημα στην Αθήνα και ξεκινώντας παράλληλα τις εισαγωγές από διάφορες χώρες της Ευρώπης. Σήμερα, θα συναντήσετε εδώ την τρίτη γενιά, τον Γιώργο και τη Βασιλική, που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε το ιδανικό καπέλο για εσάς, δηλαδή όχι αυτό που ζηλέψατε βλέποντάς το σε κάποιο γυναικείο κεφάλι, αλλά αυτό που αναδεικνύει καλύτερα το προσωπικό σας στυλ: από ψάθινες ή υφασμάτινες τραγιάσκες για την πόλη μέχρι ρομαντικά καπέλα από ψάθα ή ύφασμα για την παραλία. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε κι ένα κλασικό panama hat. Ακόμη, στο Giorgio Hatter μπορείτε να βρείτε και ένα δυσεύρετο πλέον κουτί, την καπελιέρα. Γιατί ποιος είπε ότι ένα αξεσουάρ προστασίας δεν χρειάζεται κι αυτό προστασία;
Giorgio Hatter, Αθηνάς και Βορέου 15, 210 3214510.

Pan-Pol - κλασικά VS trendy

Καπέλο Pan-Pol διακοσμημένο με θαλασσινά στοιχεία.
Κι εδώ συναντάμε την οικογένεια Πολυχρονόπουλου (βλ. παραπάνω), με τη γνωστή ιστορία που ξεκινά από το πιλοποιείο της Καλαμάτας. Η Βασιλική Πολυχρονοπούλου, εγγονή του πρώτου πιλοποιού της οικογένειας, Γιώργου Πολυχρονόπουλου και κόρη του Παναγιώτη (εξ ου και το Pan-Pol), κρατά σταθερή την παράδοση με κλασικά σχέδια (από ψάθα, τσόχα ή ύφασμα). Μερικά μάλιστα από αυτά μένουν απαράλλαχτα από το 1900 ακόμη. Το εργαστήρι τους, που βρίσκεται κρυμμένο κάπου στον Πειραιά, κρατά καλά τα μυστικά της παραδοσιακής πιλοποιίας. Ωστόσο, εδώ εκτός από τα κλασικά σχέδια για άντρες, γυναίκες και παιδιά, θα βρείτε και την τελευταία τάση, τα ζωγραφιστά καπέλα, σε τιμές πολύ προσιτές (από €30-€70 ανάλογα με το σχέδιο). Επίσης, θα βρείτε ψάθινα καπέλα διακοσμημένα με πέτρες, κορδέλες, κοχύλια, όλα κεντημένα στο χέρι. Έτσι, από το νούμερο 36 της οδού Αθηνάς φεύγουν ικανοποιημένες όλες οι ηλικίες.
Pan-Pol hats, Αθηνάς 36, 210 3211431.
Fb page
Ένας ολοζώντανος ζωγραφιστός παπαγάλος πάνω στο ψάθινο καπέλο Pan-Pol.
Καπελιέρα Giorgio Hatter.
Καπέλα-καμβάδες κατευθείαν από το Εκουαδόρ, Ibo-Maraca.
Τζην καπέλο της διάσημης Kangol, στο κατάστημα Karfil.
Χειροποίητο ψάθινο καπέλο, με πολλή... «love», από τη Savapile.
Το ατελιέ της Κατερίνας Καρούσου μοιάζει βγαλμένο από ταινίες του '50.
Στο εργαστήρι της Λίζας Σαρηγιαννίδη (Savapile).

Read Next

11 Απρ 2024

Η Ειρήνη Δρόσου με ορμή, λάβα και έμπνευση ζωγραφίζει από το νησί της, τη Σαντορίνη

"Η ενέργεια της λάβας με καθορίζει ως καλλιτέχνη" εξηγεί η Ειρήνη Δρόσου.

09 Απρ 2024

ΜΚ Fine Jewelry: H Μαρία Καρκαντζού σχεδιάζει bespoke κοσμήματα με προσωπικότητα

Το κόσμημα ως τρόπος έκφρασης και ιδιαίτερων συμβολισμών.

Περισσότερα από

Made in Greece

04 Απρ 2024

MIA PAPA:Το brand που παντρεύει πολυτέλεια και βιωσιμότητα με τον πιο καλαίσθητο τρόπο

Η Μία Παπά, δημιουργός του brand MIA PAPA, εμπνέεται από την αρχιτεκτονική, την αρχαιότητα και την πίστη ότι το παρόν και το μέλλον της μόδας είναι βιώσιμο.

27 Μαρ 2024

Η Ιωάννα-Πέτρα Τσαντάκη έκανε το Blameyourdaze συνώνυμο της ευέλικτης Αθηναίας

Ένα από τα μακροβιότερα λόκαλ brands της πρωτεύουσας, το Blameyourdaze, εστιάζει στον αλάνθαστο συνδυασμό πρακτικότητας - κομψότητας.

15 Μαρ 2024

MAAN: Γυναίκες όλων των ηλικιών φωτογραφίζονται με τα μαγιό της Μαριλένας Ανδρεάδη

Για τη συλλογή S/S ‘24 το brand ΜΑΑΝ έκανε open call στην Αντίπαρο σε γυναίκες κάθε ηλικίας και σωματότυπου.

12 Μαρ 2024

Vasiliki: Η Κική Καραγιάννη φτιάχνει κοσμήματα με την αρχαία τεχνική του χαμένου κεριού

Τα ασύλληπτα κοσμήματα του brand Vasiliki μοιάζουν σα να ρέουν και να αλλάζουν διαρκώς μορφή.

27 Φεβ 2024

Break a Stone: Η Αγγέλικα Καραλή σχεδιάζει μοντέρνους θησαυρούς

Τα κοσμήματα Break a Stone μοιάζουν με οικογενειακά κειμήλια που κουβαλούν δεκάδες ιστορίες.

25 Φεβ 2024

Βασίλης Μόραλης: Ο κοσμηματοποιός από τη Θεσσαλονίκη που έχει πελάτισσες και σταρ του Χόλιγουντ

Παρά τη σπάνια νόσο του, ο κ. Μόραλης διαπρέπει στο επάγγελμα του.

23 Φεβ 2024

Ο "γκουρού των στολών" που ντύνει χιλιάδες καρναβαλιστές κι έραψε μέχρι και για το Βενετσιάνικο καρναβάλι

Καθώς οι Απόκριες πλησιάζουν το εργοστάσιο της οικογένειας Στράκα έχει "πιάσει φωτιά"!

23 Φεβ 2024

URBANNAH: H Χαρά και ο Χάρης θέλουν το brand τους να βάλει τα δικά του pins στον παγκόσμιο χάρτη

Το streetwear brand URBANNAH δημιουργεί ρούχα από ταξιδιώτες για ταξιδιώτες, ενώ παράλληλα στηρίζει παιδιά και ενήλικες από ευάλωτα περιβάλλοντα στην Αφρική.

20 Φεβ 2024

Liana Camba: H Ελληνίδα σχεδιάστρια που αγαπά την handmade πολυτέλεια

Το brand Liana Camba, που αποτελεί κεφάλαιο της ελληνικής μόδας, δημιουργικά, δεν βρέθηκε ποτέ σε λιμνάζοντα νερά.

13 Φεβ 2024

Η Νεφέλη Θεοδώρου κάνει συνεδρίες πριν προτείνει σε μια γυναίκα τα κατάλληλα για εκείνη ρούχα

Η Νεφέλη Θεοδώρου σπούδασε ψυχολογία της Μόδας στο Λονδίνο και ως personal stylist βοηθά τις πελάτισσές της να διανύσουν ένα ταξίδι αυτο-εξερεύνησης και ανακάλυψης νέων πτυχών του εαυτού τους.