ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Plexida Knitwear: Η Αλεξάνδρα Κουζιάκη, δημιουργεί βιώσιμα πλεκτά που υμνούν την ήσυχη πολυτέλεια

Τρίτης γενιάς πλέκτρια, η δημιουργός του Plexida Knitwear συνδυάζει στο brand της την αγάπη για το πλέξιμο και το περιβάλλον.

plexida

Μπορεί ένα ρούχο να σε βάλει σε μία κατάσταση; Αν αγαπάτε τη μόδα και το στιλ, αν σκέφτεστε σοβαρά και επιλέγετε με σύνεση τι ακουμπάει το δέρμα σας ανεξαρτήτως τάσεων, τότε ίσως να πιστεύετε πως, ναι, τα ενδύματα έχουν αυτή τη δυνατότητα. Για παράδειγμα, αυτό συμβαίνει με τις δημιουργίες του brand Plexida Knitwear, της Αλεξάνδρας Κουζιάκη, που μόλις τα βλέπεις σου προκαλείται ένα αίσθημα ηρεμίας, γαλήνης και μια ανάγκη να "βουτήξεις” στη χειροποίητη υφή τους.

Υπερήφανη πλέκτρια τρίτης γενιάς

Η Αλεξάνδρα δηλώνει περήφανη πλέκτρια τρίτης γενιάς. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κοζάνη με τη χειροτεχνεία παντού γύρω της από μικρή ηλικία, καθώς όλες οι γυναίκες στην οικογένειά της είχαν μια τάση προς τη δημιουργία. Δραστηριότητες όπως η ζωγραφική, το κέντημα, η ραπτική και, φυσικά, το πλέξιμο αποτελούσαν μέρος της καθημερινότητάς της. Έτσι, από παιδί, μπήκε στον κόσμο του πλεξίματος.

Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών της χρόνων στη Θεσσαλονίκη όπου σπούδασε Μαθηματικά, βρήκε δημιουργική διέξοδο στη γραφιστική, τον σχεδιασμό ιστοσελίδων και τη φωτογραφία. Η φωτογραφία παραμένει μια από τις μεγάλες της αγάπες, μιας που σήμερα φωτογραφίζει τις κολεξιόν του δικού της brand, του Plexida, μιας ακόμη δημιουργικής διεξόδου, που η απρόσμενη επιτυχία της, την έκανε να γίνει η κύρια ασχολία της.

Γνωρίστε το Plexida και την δημιουργό του

Πότε και πώς ιδρύθηκε το brand Plexida;

Το Plexida, παρότι επίσημα δημιουργήθηκε το 2012, αισθάνομαι στην πραγματικότητα ότι αποτελεί φυσική συνέχεια και αποτέλεσμα όλων των προηγούμενων επιλογών μου. Στο Plexida συνδυάζονται όλα όσα αγαπώ: ο σχεδιασμός, το πλέξιμο, η φωτογραφία, η δημιουργία ιστοριών και, φυσικά, η συμβολή μου στη συλλογική προσπάθεια για μια πιο βιώσιμη και ηθική σχέση με το περιβάλλον.

plexida

plexida


Έχω αφιερώσει αμέτρητες ώρες πλέκοντας, κάνοντας λάθη, ξηλώνοντας και ξεκινώντας ξανά από την αρχή. Έτσι, μάθαινα από τα λάθη μου και η διαδικασία αυτή με οδήγησε να ανακαλύψω και άλλες πτυχές του εαυτού μου. Κάποια στιγμή, χωρίς πολλή σκέψη, αποφάσισα να μοιραστώ το αποτέλεσμα αυτής της δημιουργικής διαδρομής με το κοινό. Η απρόσμενη επιτυχία που σημείωσαν τα ρούχα που δημιούργησα με οδήγησε να πάρω αυτό το ρίσκο και να αφιερωθώ στο Plexida αποκλειστικά.

Αν θα έπρεπε να περιγράψεις το DNA του Plexida με τρεις λέξεις ποιες θα ήταν αυτές;

Βιώσιμο, διαχρονικό, λιτό.

Μπορείς να μας περιγράψεις τη διαδικασία του πώς οραματίστηκες την καλοκαιρινή συλλογή και εν τέλει τη δημιούργησες;

Για την καλοκαιρινή συλλογή μας αναζητήσαμε έμπνευση σε στοιχεία της ελληνικής φύσης, αλλά και σε συναισθήματα και στιγμές ομορφιάς που βιώνουμε τα καλοκαίρια στην Ελλάδα. Οι περισσότερες τσάντες μας φέρουν τα ονόματα ελληνικών λουλουδιών, και η ιδέα ήταν να αναδείξουμε τα χαρακτηριστικά κάθε λουλουδιού μέσα από τον σχεδιασμό των τσαντών και την επιλογή των χρωμάτων, της διατρητότητας και του τύπου πλέξης.

plexida

plexida

Για παράδειγμα, η τσάντα Jasmine Raffia Tote αντλεί έμπνευση από το γιασεμί. Θελήσαμε να συνδυάσουμε την λεπτότητα και την ευθραυστότητα του γιασεμιού με την ομορφιά των ιριδισμών που δημιουργεί ο ήλιος στην επιφάνεια της θάλασσας.

plexida

Τέλος, πάντα λαμβάνουμε υπόψη την πρακτικότητα των κομματιών μας. Θέλουμε τα ρούχα και τα αξεσουάρ μας να είναι κατάλληλα για καθημερινή χρήση σε πολλές διαφορετικές περιστάσεις και να είναι ιδανική επιλογή για τις διακοπές, καθώς είναι ελαφριά, ανεπιτήδευτα και εύκολο να μεταφερθούν.

Ποιες είναι οι προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος ένας νέος σχεδιαστής στην Ελλάδα και ποια είναι τα προνόμια που απολαμβάνει;

Οι προκλήσεις είναι ακόμη αρκετές. Καταρχάς, η έλλειψη ελληνικής πρώτης ύλης, ιδίως σε ό,τι αφορά τα νήματα χειροπλεκτικής, αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για τη δημιουργία ενός βιώσιμου brand. Παράλληλα, η κρατική υποστήριξη και οι διευκολύνσεις που παρέχονται για τη νέα επιχειρηματικότητα δεν είναι κατά τη γνώμη μας επαρκείς.

Ωστόσο, το να δραστηριοποιείται κάποιος στην Ελλάδα έχει και πολύ σημαντικά προνόμια. Η αλληλεγγύη που χαρακτηρίζει τους ιδιοκτήτες των μικρών ελληνικών brands αποτελεί ένα από αυτά. Η στήριξη, η βοήθεια και ο σεβασμός που υπάρχει μεταξύ μας, έχουν αποδειχθεί πολύτιμα εργαλεία μέσα στα χρόνια.

plexida

Επιπλέον, το γεγονός ότι η παραγωγή μας πραγματοποιείται αποκλειστικά στην Ελλάδα, μας επιτρέπει να συνεργαζόμαστε με ανθρώπους εξαιρετικά έμπειρους που κατέχουν ιδιαίτερες και πολύ παλιές παραδοσιακές τεχνικές. Έτσι καταφέρνουμε να έχουμε υψηλής ποιότητας ρούχα πλεγμένα με φροντίδα που θα αντέξουν στον χρόνο.

Ποια είναι η σχέση σου με τη μόδα;

Η σχέση μου με τη μόδα βασίζεται στη διαχρονικότητα. Δεν ακολουθώ ποτέ τυφλά τις τρέχουσες τάσεις, καθώς προτιμώ να αντιμετωπίζω τη μόδα ως κάτι ευέλικτο που προσαρμόζεται στις δικές μου ανάγκες. Τα ρούχα στην ντουλάπα μου έχουν μια συνεχή παρουσία και απλώς εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα, φοράω ακόμη ρούχα που έχω από τα σχολικά μου χρόνια. Με ενδιαφέρει περισσότερο ο τρόπος που φοράμε τα ρούχα, και έτσι η άνεση και η απλότητα καθορίζουν σταθερά αυτή τη σχέση.

Τι είναι για σένα το προσωπικό στιλ;

Το προσωπικό στιλ αποτελεί ένα πολύτιμο μέσο αυτοπροσδιορισμού και επικοινωνίας συναισθημάτων και ιδεών. Πέρα από αυτό, αντικατοπτρίζει τις αξίες και τις πεποιθήσεις μας, επιτρέποντας μας να επικοινωνήσουμε, να συνδεθούμε και να αισθανθούμε ότι ανήκουμε. Το προσωπικό στυλ για μένα είναι πηγή ελευθερίας και ενδυνάμωσης.

Υπάρχει κάτι ή κάποιος που να μην έχει σχέση με τον τομέα της μόδας, αλλά να αποτελεί από τις μεγαλύτερες επιρροές σου;

Μορφές τέχνης όπως η μουσική, ο κινηματογράφος και η φωτογραφία, με επηρεάζουν βαθιά. Η μουσική αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πηγές έμπνευσής μου. Το συναίσθημα που αντλώ από τη μουσική συχνά αντικατοπτρίζεται στις συλλογές του Plexida και αποτελεί βασικό σημείο αναφοράς στον τρόπο με τον οποίο δημιουργώ. Δείγμα της μουσικής που με εμπνέει μπορείτε να βρείτε στις playlists του Plexida στο Spotify. Ο κινηματογράφος και η φωτογραφία μου δίνουν την δυνατότητα να εξερευνώ νέους τρόπους έκφρασης και να εμπνέομαι από τους κόσμους που δημιουργεί η χρήση του φωτός, των χρωμάτων και των υφών.

plexida

Ποιον διάσημο σχεδιαστή (είτε εν ζωή, είτε όχι) θα προσκαλούσες σε δείπνο και πού θα τον πήγαινες στην πόλη σου;

Θα προσκαλούσα την Laerke Bagger, την Δανή σχεδιάστρια των πιο μαξιμαλιστικών σύγχρονων χειροποίητων πλεκτών. Θα την πήγαινα να ανακαλύψει τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα στη Νέα Φωλιά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και μετά για ποτό στο Pikap για την καλύτερη μουσική της πόλης.

Θα μπορούσες να ξεχωρίσεις ένα look ενός ειδώλου της ποπ κουλτούρας με πλεκτό που θεωρείς ότι είναι το καλύτερο όλων των εποχών;


Tα chunky aran πουλόβερ που φορούσαν η Meg Ryan και ο Billy Crystal στο When Harry Met Sally.

plexida

Βιωσιμότητα, υπερκατανάλωση, γρήγορα trends. Δημιουργία, νέα ταλέντα, τεχνολογία στην υπηρεσία του ενδύματος. Τελικά, το μέλλον της παγκόσμιας βιομηχανίας μόδας είναι αισιόδοξο ή απαισιόδοξο;

Τις τελευταίες δεκαετίες ζήσαμε μια επιβεβλημένη ανάγκη για αδιάκοπη κατανάλωση και εναλλασσόμενες με ταχύτατους ρυθμούς τάσεις της μόδας. Χάσαμε έτσι την επαφή μας με τις διαδικασίες παραγωγής όλων των προϊόντων που επιλέγουμε να καταναλώνουμε, τα τρόφιμά μας, τα σπίτια μας, τα ρούχα μας.

Ευτυχώς, σήμερα παρατηρούμε μια σαφώς αυξανόμενη ευαισθητοποίηση. Οι άνθρωποι δε δεχόμαστε πλέον ό,τι μας παρουσιάζεται, χωρίς ενδοιασμούς. Έχουμε συνειδητοποιήσει την ανάγκη για υπεύθυνες και βιώσιμες επιλογές που εγγυώνται σχέση σεβασμού με το περιβάλλον.

plexida

Καθώς η ανθρωπότητα επαναφέρει βασικές αξίες, παράλληλα με τη διαμόρφωση νέων συστημάτων παραγωγής, επανέρχονται στο προσκήνιο αρχαίες παραδοσιακές πρακτικές, όπως είναι και η χειροπλεκτική. Είμαι αισιόδοξη ότι, τελικά, η ηθική και βιώσιμη προσέγγιση της μόδας θα επικρατήσει. Είναι στα χέρια μας να στηρίξουμε αυτήν τη θετική πορεία.

Πού μπορούμε να βρούμε τα Plexida;


Στο website μας plexidaknitwear.com και σε επιλεγμένα καταστήματα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική. Instagram: instagram.com/plexidaknitwear

Read Next

28 Νοε 2023

Glamazons: Τα παπούτσια της Ναστάζιας Δαρίβα μας μεταμορφώνουν σε σύγχρονες αμαζόνες της πόλης

Τα παπούτσια Glamazons είναι φτιαγμένα για να προσφέρουν αυτοπεποίθηση και λάμψη στη γυναίκα του σήμερα.

16 Νοε 2023

Άλφα-Ωμέγα: Το γούρι της Zeus+Δione για το 2024 μόλις αποκαλύφθηκε

Η Zeus+Δione για το γούρι του 2024 εμπνέεται από ελληνικό αλφάβητο.

Περισσότερα από

Made in Greece

15 Νοε 2023

Nidodileda: Η Τόνια Μητρούδη δημιούργησε το brand που μεταφράζει τα όνειρά μας σε ενδύματα

Η χειμερινή συλλογή του brand Nidodileda "New Moon" σηματοδοτεί τη νέα του φάση, μετά από δέκα συνεχόμενα χρόνια μιας συναρπαστικής και επιτυχημένης πορείας.

10 Νοε 2023

MEUF σημαίνει γυναίκα, αλλά κι ένα από τα ελληνικά brands με τις πιο εκλεπτυσμένες δημιουργίες

H Θεοδώρα Χριστοπούλου είναι η δημιουργός του MEUF, του ελληνικού brand που παίζει με τη γεωμετρία και βάζει μπροστά την άνεση και την κομψότητα.

02 Νοε 2023

Liana Camba: Ψίθυροι αυθεντικής πολυτέλειας και σύγχρονης αισθητικής

Η νέα συλλογή Whisper - A/W 2023-24 του brand Liana Camba χαρακτηρίζεται από νωχελική κομψότητα και αυθεντική πολυτέλεια.

26 Οκτ 2023

Georgia De Graecia: Οι δημιουργίες της Γεωργίας Σαλτουρίδου ανήκουν σε μία σεκάνς ελληνικής ταινίας των ‘70s

Το brand Georgia De Graecia είναι μία συνάντηση των προσωπικών αναφορών της σχεδιάστριας, Γεωργίας Σαλτουρίδου, με την ελληνικότητα.

23 Οκτ 2023

Cache Cache: Η Λουκία Μουντούρη φτιάχνει τα πανωφόρια που θέλουν όλα τα κορίτσια

Οι συλλογές του brand Cache Cache έχουν πάντα στον πυρήνα τους ποιοτικό, απόλυτα σύγχρονο κι εντυπωσιακό outwear.

19 Οκτ 2023

LOVE+ALICIA: Η Έλια Τσερκέζου φτιάχνει ρούχα για γυναίκες που θέλουν να βγουν από το comfort zone τους

Η νέα συλλογή του brand LOVE+ALICIA είναι εμπνευσμένη από την punk κουλτούρα των 70΄s.

13 Οκτ 2023

Semiology: Η Ευγενία Βαμβακά θέλει τα ρούχα της να αγκαλιάζουν τρυφερά το σώμα και να δίνουν δύναμη

Το brand Semiology, ένα από τα πρώτα βιώσιμα ελληνικά brands, διαγράφει μια σταθερά εξαιρετική πορεία στην εγχώρια μόδα.

10 Οκτ 2023

Poptometry: Η Μαρίνα και η Ανδριάνα αποδεικνύουν ότι η απλότητα είναι γοητευτική

Το δίδυμο πίσω από το brand Poptometry δημιουργεί classy ρούχα μέσα από τις πιο απλές γραμμές.

03 Οκτ 2023

The C Edition: Πώς η Χριστίνα Κατσαούνη έκανε τα κορμάκια τη μεγάλη μας εμμονή

Το brand The C Edition δημιούργησε έναν κύκλο γυναικών που εθίστηκαν στον δυναμισμό που κρύβει η απλότητα ενός bodysuit.

29 Σεπ 2023

AYEZI: Η Μαρίνα Κόρακα έχει στολίσει με τα κοσμήματά της μερικούς από τους πιο επιδραστικούς Έλληνες καλλιτέχνες

Επηρεασμένο από τη rap κουλτούρα, το brand iced out κοσμημάτων AYEZI είναι μία κοινότητα που αγκαλιάζει όλους όσοι είναι αληθινοί στην έκφραση του εαυτού τους.