ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Αντιγόνη: η ταινία που υπήρξε υποψήφια για Όσκαρ φέρνει την τραγωδία του Σοφοκλή στο σήμερα και θέτει το ερώτημα σε όλους: εσύ τι θα έκανες;

Πρόκειται για μια συγκλονιστική μεταφορά της τραγωδίας του Σοφοκλή στον κινηματογράφο. Ηρωίδα ένα νεαρό κορίτσι, μετανάστρια στον Καναδά που θα κληθεί να επιλέξει ανάμεσα από την οικογένεια της και τον Νόμο.

Αν ήθελε κάποιος γονιός ή εκπαιδευτικός να πείσει τα παιδιά του να διαβάσουν την Αντιγόνη του Σοφοκλή δεν θα είχαν παρά να πάνε στο σινεμά και να παρακολουθήσουν την ομώνυμη ταινία της Sophie Deraspe. Το ίδιο βράδυ πιθανότατα τα παιδιά να είχαν αναζητήσει μόνα τους το κείμενο και να το διάβαζαν απνευστί.

Γιατί; Γιατί πρόκειται για μια έφηβη, μια μαθήτρια σαν κι εκείνους που θα βρεθεί ενώπιον ένος σπαρακτικού διλήμματος: να σώσει τον αδερφό της που δεν έκανε όσα τον κατηγορούν και απειλείται με απέλαση ή να ακολουθήσει τον Νόμο που θα της εξασφαλίσει την καναδική υπηκοόοτητα;

Η ιστορία

Η Αντιγόνη της Sophie Deraspe είναι μια άριστη μαθήτρια και υποδειγματικό μέλος της κοινότητας που έχει φτάσει εδώ, στον Καναδά, με τα αδέρφια της και τη γιαγιά της, όταν στη χώρα της δολοφονήθηκαν οι γονείς της από το καθεστώς. Όταν η Αστυνομία δολοφονεί τον έναν της αδερφό χωρίς κανέναν λόγο και κλείνει τον άλλον στη φυλακή εκείνη θα πρέπει να τα βάλει με όλους: με την αστυνομία, τη δικαιοσύνη, το σωφρονιστικό σύστημα, αλλά και στον πατέρα του φίλου της, του Αίμονα.

Αντιγόνη: η ταινία που υπήρξε υποψήφια για Όσκαρ φέρνει την τραγωδία του Σοφοκλή στο σήμερα και θέτει το ερώτημα σε όλους: εσύ τι θα έκανες;

Η σθεναρή άρνηση της Αντιγόνης να συμβιβαστεί και να καταπνίξει το προσωπικό περί δικαίου αίσθημα κερδίζει την υποστήριξη των συνομηλίκων της, οι οποίοι κινητοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε πολύχρωμες διαδηλώσεις.

Κι εκεί η Sophie Deraspe κάνει το θαύμα της με το απόλυτο εύρημα: θεωρεί πως στις μέρες μας ο Χορός είναι τα όλοι οι χρήστες των social media.

Αντιγόνη

Απορρίπτοντας μια πρόταση που θα εξασφάλιζε το δικό της μέλλον, η Αντιγόνη επιλέγει την αγάπη και την αφοσίωση στην οικογένειά της, όπως άλλωστε και στην τραγωδία.

Βασισμένη σε πραγματική ιστορία

Η Αντιγόνη είναι η αγαπημένη λογοτεχνική ηρωίδα της σκηνοθέτριας από τα νεανικά της χρόνια. Όταν πληροφορήθηκε το πραγματικό περιστατικό της αναίτιας δολοφονίας ενός νέου ανθρώπου από την αστυνομία στο Μόντρεαλ και τη συνακόλουθη απέλαση του αδερφού του, συγκλονίστηκε.

Το μίσος που διαχύθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά το συμβάν την θορύβησε. Αμέσως άρχισε να σκέφτεται πώς θα αντιδρούσε η Αντιγόνη. Η ιδέα της ταινίας είχε ήδη γεννηθεί μέσα της.

Αντιγόνη

Έπειτα από κάστινγκ σε 800 κοπέλες για τον κεντρικό ρόλο, βρήκε τη σύγχρονη Αντιγόνη στο πρόσωπο της Nahéma Ricci που δίνει μια συναρπαστική ερμηνεία (θυμηθείτε μας όταν δείτε -μεταξύ άλλων- τη σκηνή που κόβει τα μαλλιά της).

Αντιγόνη

Αντιγόνη

Η πολυβραβευμένη ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους αποσπώντας το Βραβείο Κριτικών Επιτροπών των Παιδιών (ηλικίας 13 ετών και άνω).

Τώρα προβάλλεται από τις 09/03 στους κινηματογράφους.

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

04 Μαϊ 2024

Κάρμεν Χιμένεζ: Η γυναίκα που για 28 χρόνια έκανε την τυφλη για να μη χαιρετάει κανέναν

Αυτός είναι,ίσως, ο πιο παράδοξος τρόπος για να αποφύγεις μερικούς ανεπιθύμητους συγγενείς και φίλους.

04 Μαϊ 2024

Το αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου έχει ένα πολύ σημαντικό σημείο που αξίζει να σταθούμε

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος έστειλε το δικό του μήνυμα σε όλο τον κόσμο.

Περισσότερα από

News

04 Μαϊ 2024

Le grand pique-nique de Champs: Η λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων μεταμορφώνεται σε ένα τεράστιο πικνίκ

Τέσσερις χιλιάδες τυχεροί θα ζήσουν από κοντά την εντυπωσιακή και πρωτότυπη εκδήλωση στη λεωφόρο Champs-Élysées του Παρισιού.

03 Μαϊ 2024

Κατερίνα Διδασκάλου: "Όταν αποφάσισα να φιλοξενήσω έναν άστεγο"

Η Κατερίνα Διδασκάλου αποκαλύπτει τι της έχει διδάξει σε αυτήν και τα παιδιά της η φιλοξενία του αστέγου.

03 Μαϊ 2024

Μαρία Μενούνος: "Μου λείπεις μαμά"

Η συγκινητική της ανάρτηση.

03 Μαϊ 2024

Πάσχα στο χωριό

Μικρές αλλά πολύτιμες αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια.

03 Μαϊ 2024

Swipe right για την Ευρώπη: Μια εφαρμογή τύπου Tinder μας δείχνει με ποιους υποψήφιους των Ευρωεκλογών... ταιριάζουμε

Μια ομάδα νέων σκέφτηκε μια λύση για να αυξήσει τη συμμετοχή των νέων στις εκλογές της ΕΕ.

03 Μαϊ 2024

Σία Κοσιώνη – Κώστας Μπακογιάννης: Το "δικό τους" Πάσχα στο Καρπενήσι

Η Σία Κοσιώνη και ο Κώστας Μπακογιάννης μοιράζονται στιγμιότυπα από το "Πάσχα στο χωριό".

03 Μαϊ 2024

Εύα Μέντες: "Δεν θα μπορούσα να είχα κάνει παιδιά σε άλλη ηλικία" λέει η σταρ και κάποιες από εμάς συμφωνούμε- πολύ

Η Εύα Μέντες εξηγεί τους λόγους που αποφάσισε να κάνει παιδιά μετά τα 40 κι εμείς αναρωτιόμαστε αν όντως έχει δίκιο.