ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Υπάρχουν αγάπες… που δεν γνωρίζουν εποχές. Ούτε και νόμους.

Το νέο βιβλίο της Γιώτας Γουβέλη μας πλημμυρίζει συναισθήματα και θάρρος στην καρδιά του καλοκαιριού.

Υπάρχουν αγάπες… που δεν γνωρίζουν εποχές. Ούτε και νόμους.

Ξεκινάς να διαβάζεις ένα βιβλίο που διαδραματίζεται τον 19ο αιώνα. Σε ταξιδεύει στην Κοπεγχάγη και ύστερα στα Επτάνησα. Μιλά για βασιλιάδες, δούκες και αξιωματούχους. Για μοναρχίες και παλάτια. Και όλα αυτά σου ακούγονται τόσο μακρινά από την εποχή μας. Ίσως και τόσο ξένα γιατί δεν συνηθίζεις να πηγαίνεις σε βασιλικούς χορούς, ούτε να βλέπεις άμαξες στον δρόμο. Κι όμως… πώς γίνεται μια ιστορία δύο εκατονταετίες μακριά να παραμένει σύγχρονη και επίκαιρη; Ειδικά αν είσαι γυναίκα…

Η ιστορία μας μιλά για μια γυναίκα. Για μια νεαρή κοπέλα που έκανε το «λάθος» να ερωτευτεί τον «λάθος» άντρα σύμφωνα με την οικογένειά της και τον κοινωνικό περίγυρο. Έναν άντρα που δεν θα ενέκριναν ποτέ οι δικοί της και το θεώρησαν «αδιανόητο» σκάνδαλο. Εκείνη, γόνος βασιλικής οικογένειας, πώς θα μπορούσε να παντρευτεί έναν απλό αξιωματούχο του στρατού; Πόσα τέτοια «αταίριαστα» ζευγάρια δεν σχολιάζει ακόμα ο κόσμος το 2021; Που στα δικά τους μάτια, όσο κι αν δεν τους αφορά, κατά τη γνώμη τους δεν θα έπρεπε να είναι μαζί; Η διαφορά ηλικίας, η διαφορετική θρησκεία και καταγωγή δεν θα μπορούσαν να μείνουν στο απυρόβλητο. Γιατί οι συνθήκες μπορεί να αλλάζουν και τα χρόνια να περνούν, αλλά η νοοτροπία μένει ίδια.

Εκείνη, γόνος βασιλικής οικογένειας, πώς θα μπορούσε να παντρευτεί έναν απλό αξιωματούχο του στρατού; Πόσα τέτοια «αταίριαστα» ζευγάρια δεν σχολιάζει ακόμα ο κόσμος το 2021;

Υπάρχουν αγάπες… που δεν γνωρίζουν εποχές. Ούτε και νόμους.

Γι’ αυτό έρχεται να μας μιλήσει η Γιώτα Γουβέλη με το «Φιορ Ντ’ Αμόρε». Για μια πατριαρχική κοινωνία που πιστεύει ότι η γυναίκα ανήκει στον πατέρα, στον σύζυγο, στον αδελφό. Που είναι αναγκασμένη να υποταχθεί σε όσα της επιβάλλουν. Που της διαλέγουν ακόμα και τον άντρα που εκείνη πρέπει να παντρευτεί. Χωρίς καν να υπολογιστεί η γνώμη της, καθώς η ζωή της είναι προδιαγεγραμμένη. Τόσο απλά. Αν εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους… γιατί όχι; Και έρχεται λοιπόν η δεκαεπτάχρονη Τάρα, η μικρή αδελφή του βασιλιά Γεώργιου Α’, να μας θυμίσει ότι όλα μπορούν να ανατραπούν. Ακόμα και τότε που οι βασιλιάδες κατεύθυναν τις μοίρες των λαών. Τολμά να αντισταθεί σε όσα της έχουν επιβάλει για χάρη της αγάπης. Σε μια κοινωνία πουριτανισμού και καταπίεσης εκείνη θα ζήσει το όνειρό της. Καθώς διαβάζεις το βιβλίο, θα θέλεις να τη γνωρίσεις. Θα πάρεις θάρρος για όλα όσα θα ήθελες και εσύ να διεκδικήσεις και ίσως δεν έχεις τολμήσει.

Και έρχεται λοιπόν η δεκαεπτάχρονη Τάρα, η μικρή αδελφή του βασιλιά Γεώργιου Α’, να μας θυμίσει ότι όλα μπορούν να ανατραπούν. Ακόμα και τότε που οι βασιλιάδες κατεύθυναν τις μοίρες των λαών. Τολμά να αντισταθεί σε όσα της έχουν επιβάλει για χάρη της αγάπης.

Για όλες εκείνες τις φορές που σε «συμβούλεψαν» πώς θα έπρεπε να είναι κι η δική σου ζωή. Αν πρέπει να παντρευτείς και πότε, τι δουλειά θα κάνεις, τι θα πει ο «κόσμος». Αυτός ο «κόσμος» για τον οποίο όλοι ακούμε, αλλά στα δύσκολα δεν είναι ποτέ εκεί. Μια αληθινή ιστορία αγάπης, βίας και εξουσίας, που θα σου κρατήσει συντροφιά φέτος το καλοκαίρι και θα σε ταξιδέψει μέσα από τις ρομαντικές σκηνές της. Μια παραμυθένια ιστορία, που κρύβει όμως δραματικές καταστάσεις και εσωκλείει αλήθειες. Φιορ Ντ’ Αμόρε… ένα λουλούδι που ανθίζει κάθε άνοιξη στα σοκάκια της Ζακύνθου και σε πλημμυρίζει εικόνες. Η Γιώτα Γουβέλη, γνωστή για το συγγραφικό της ταλέντο για τουλάχιστον 20 χρόνια, έχει γράψει πολλά βιβλία. Μέσα σε αυτά έχουν ξεχωρίσει ιδιαίτερα «Το τανγκό της Σμύρνης» και «Το δάκρυ της μάντισσας».

Τα βιβλία της κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

25 Απρ 2024

"Μην αγχώνεσαι, θα γίνεται όλο και χειρότερο"

Όταν η άβγαλτη Νταϊάνα συνάντησε την γεμάτη αυτοπεποίθηση Γκρέις Κέλι.

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

Περισσότερα από

Stories

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.