Ξεκινάς να διαβάζεις ένα βιβλίο που διαδραματίζεται τον 19ο αιώνα. Σε ταξιδεύει στην Κοπεγχάγη και ύστερα στα Επτάνησα. Μιλά για βασιλιάδες, δούκες και αξιωματούχους. Για μοναρχίες και παλάτια. Και όλα αυτά σου ακούγονται τόσο μακρινά από την εποχή μας. Ίσως και τόσο ξένα γιατί δεν συνηθίζεις να πηγαίνεις σε βασιλικούς χορούς, ούτε να βλέπεις άμαξες στον δρόμο. Κι όμως… πώς γίνεται μια ιστορία δύο εκατονταετίες μακριά να παραμένει σύγχρονη και επίκαιρη; Ειδικά αν είσαι γυναίκα…

Η ιστορία μας μιλά για μια γυναίκα. Για μια νεαρή κοπέλα που έκανε το «λάθος» να ερωτευτεί τον «λάθος» άντρα σύμφωνα με την οικογένειά της και τον κοινωνικό περίγυρο. Έναν άντρα που δεν θα ενέκριναν ποτέ οι δικοί της και το θεώρησαν «αδιανόητο» σκάνδαλο. Εκείνη, γόνος βασιλικής οικογένειας, πώς θα μπορούσε να παντρευτεί έναν απλό αξιωματούχο του στρατού; Πόσα τέτοια «αταίριαστα» ζευγάρια δεν σχολιάζει ακόμα ο κόσμος το 2021; Που στα δικά τους μάτια, όσο κι αν δεν τους αφορά, κατά τη γνώμη τους δεν θα έπρεπε να είναι μαζί; Η διαφορά ηλικίας, η διαφορετική θρησκεία και καταγωγή δεν θα μπορούσαν να μείνουν στο απυρόβλητο. Γιατί οι συνθήκες μπορεί να αλλάζουν και τα χρόνια να περνούν, αλλά η νοοτροπία μένει ίδια.

Εκείνη, γόνος βασιλικής οικογένειας, πώς θα μπορούσε να παντρευτεί έναν απλό αξιωματούχο του στρατού; Πόσα τέτοια «αταίριαστα» ζευγάρια δεν σχολιάζει ακόμα ο κόσμος το 2021;

Γι’ αυτό έρχεται να μας μιλήσει η Γιώτα Γουβέλη με το «Φιορ Ντ’ Αμόρε». Για μια πατριαρχική κοινωνία που πιστεύει ότι η γυναίκα ανήκει στον πατέρα, στον σύζυγο, στον αδελφό. Που είναι αναγκασμένη να υποταχθεί σε όσα της επιβάλλουν. Που της διαλέγουν ακόμα και τον άντρα που εκείνη πρέπει να παντρευτεί. Χωρίς καν να υπολογιστεί η γνώμη της, καθώς η ζωή της είναι προδιαγεγραμμένη. Τόσο απλά. Αν εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους… γιατί όχι; Και έρχεται λοιπόν η δεκαεπτάχρονη Τάρα, η μικρή αδελφή του βασιλιά Γεώργιου Α’, να μας θυμίσει ότι όλα μπορούν να ανατραπούν. Ακόμα και τότε που οι βασιλιάδες κατεύθυναν τις μοίρες των λαών. Τολμά να αντισταθεί σε όσα της έχουν επιβάλει για χάρη της αγάπης. Σε μια κοινωνία πουριτανισμού και καταπίεσης εκείνη θα ζήσει το όνειρό της. Καθώς διαβάζεις το βιβλίο, θα θέλεις να τη γνωρίσεις. Θα πάρεις θάρρος για όλα όσα θα ήθελες και εσύ να διεκδικήσεις και ίσως δεν έχεις τολμήσει.

Και έρχεται λοιπόν η δεκαεπτάχρονη Τάρα, η μικρή αδελφή του βασιλιά Γεώργιου Α’, να μας θυμίσει ότι όλα μπορούν να ανατραπούν. Ακόμα και τότε που οι βασιλιάδες κατεύθυναν τις μοίρες των λαών. Τολμά να αντισταθεί σε όσα της έχουν επιβάλει για χάρη της αγάπης.

Για όλες εκείνες τις φορές που σε «συμβούλεψαν» πώς θα έπρεπε να είναι κι η δική σου ζωή. Αν πρέπει να παντρευτείς και πότε, τι δουλειά θα κάνεις, τι θα πει ο «κόσμος». Αυτός ο «κόσμος» για τον οποίο όλοι ακούμε, αλλά στα δύσκολα δεν είναι ποτέ εκεί. Μια αληθινή ιστορία αγάπης, βίας και εξουσίας, που θα σου κρατήσει συντροφιά φέτος το καλοκαίρι και θα σε ταξιδέψει μέσα από τις ρομαντικές σκηνές της. Μια παραμυθένια ιστορία, που κρύβει όμως δραματικές καταστάσεις και εσωκλείει αλήθειες. Φιορ Ντ’ Αμόρε… ένα λουλούδι που ανθίζει κάθε άνοιξη στα σοκάκια της Ζακύνθου και σε πλημμυρίζει εικόνες. Η Γιώτα Γουβέλη, γνωστή για το συγγραφικό της ταλέντο για τουλάχιστον 20 χρόνια, έχει γράψει πολλά βιβλία. Μέσα σε αυτά έχουν ξεχωρίσει ιδιαίτερα «Το τανγκό της Σμύρνης» και «Το δάκρυ της μάντισσας».

Τα βιβλία της κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram