Έντονα χρώματα να καλύπτουν ολόκληρους τοίχους, εκθέματα τοποθετημένα συμμετρικά. Μια αληθινή απόλαυση για το μάτι, που δεν διαταράσσεται από καμία αισθητική παραφωνία. Η έκθεση που επιμελήθηκε ο σκηνοθέτης Γουές Άντερσον μαζί με τη σύντροφό του, Juman Malouf (σχεδιάστρια, εικονογράφο, συγγραφέα), στο Kunsthistorisches Museum στη Βιέννη, δεν είναι τίποτα λιγότερο, τίποτα διαφορετικό από αυτό που θα περιμέναμε.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το αυστριακό μουσείο ζήτησε από τον Άντερσον και την Malouf να επιμεληθούν μια έκθεση με ευρήματα από τους θησαυρούς του, στο πλαίσιο μιας σειράς πρότζεκτ όπου διακεκριμένοι καλλιτέχνες αναλαμβάνουν για λίγο ρόλο επιμελητή. Το ζευγάρι, αφού πέρασε δύο χρόνια εξετάζοντας τα τέσσερα εκατομμύρια αντικείμενα από τις 14 συλλογές του Kunsthistorisches Museum, κατέληξε στα 423 εκλεκτά κομμάτια που θα παρουσίαζε στην έκθεση. Ανάμεσα σε αυτά ευρήματα από την αρχαία Ελλάδα, τη Ρώμη και την Αίγυπτο, αλλά και κλασικοί πίνακες ζωγραφικής.

Η έκθεση γίνεται στο πλαίσιο μιας σειράς πρότζεκτ όπου διακεκριμένοι καλλιτέχνες αναλαμβάνουν ρόλο επιμελητή.

Η έκθεση «Spitzmaus Mummy in a Coffin and other Treasures», όπως ονομάστηκε, δεν ενδιαφέρεται να λειτουργήσει ως εκπαιδευτικό μέσο αλλά ως οπτική εμπειρία. Όλοι οι κανόνες της επιμέλειας έχουν καταρρεύσει: Η τοποθέτηση των εκθεμάτων -που προέρχονται από όλο τον κόσμο και από μια χρονική περίοδο πέντε χιλιετιών-  έχει γίνει με κριτήρια όχι τη χρονολογία, τη βαρύτητα στην ιστορία της τέχνης ή τον τόπο προέλευσής τους, αλλά το μέγεθος, το σχήμα ή τα χρώματά τους. Επιπλέον, απουσιάζουν οι επεξηγηματικές επιγραφές.

Ανάμεσα σε τέσσερα εκατομμύρια αντικείμενα, ο Γουές Άντερσον και η σύντροφός του επέλεξαν 423 να παρουσιάσουν στην έκθεση.

Κάπως έτσι, ένα άγαλμα του Χριστού έχει βρεθεί δίπλα σε ένα ξύλινο φολκλόρ γλυπτό, με μοναδικό σημείο αναφοράς τις στάσεις σώματος που έχουν οι δύο φιγούρες. Σε ένα δωμάτιο υπάρχουν μόνο πράσινα εκθέματα, ενώ σε ένα άλλο μια συλλογή από αγαλματίδια ζώων. Είκοσι δύο προτομές έχουν παραταχθεί όχι με χρονολογική σειρά αλλά σύμφωνα με το μέγεθός τους.

Η «Spitzmaus Mummy in a Coffin and other Treasures» θα κρατήσει έως τις 28/4 στο Kunsthistorisches Museum. Αλλά αν δεν σχεδιάζετε μέχρι τότε ένα ταξίδι στην Αυστρία, τους επόμενους μήνες θα έρθει πιο κοντά: Το Prada Foundation προγραμματίζει να τη φέρει, μέσα στο 2019, στο Μιλάνο.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την έκθεση.

Ο Γουές Άντερσον με τη σύντροφό του Juman Malouf.

Δείτε το σποτ της έκθεσης.

 

TAGS