ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Velones in Action: Ομάδα εθελοντών παραδίδει μαθήματα πλεξίματος στο Ογκολογικό Παίδων «Ελπίδα»

Γυναίκες και άντρες, 12-85 ετών, επιστρατεύουν τις βελόνες τους για το κοινό καλό, σε μια σειρά δράσεων που αναδεικνύει τη συλλογική πλευρά της χειροτεχνίας.

Velones in Action: Ομάδα εθελοντών παραδίδει μαθήματα πλεξίματος στο Ογκολογικό Παίδων «Ελπίδα»

Σε μια περίοδο που το πλέξιμο και κάθε μορφή χειροτεχνίας έχουν αρχίσει να απαλλάσσονται από τα στερεότυπα του παρελθόντος, γεννήθηκε μια ομάδα που αναδεικνύει τη συλλογική διάσταση τέτοιων δραστηριοτήτων με τον πλέον συγκινητικό τρόπο. Η νεοσύστατη Velones in Action έχει επιστρατεύσει τις βελόνες της σε μια σειρά δράσεων με κοινωνικό χαρακτήρα, με κορωνίδα ίσως τα μαθήματα πλεξίματος που παραδίδει σε μητέρες των παιδιών που νοσηλεύονται στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Ελπίδα». Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η Velones In Action ανήκει στη μεγάλη οικογένεια των Stitch 'n Bitch, γυναικείες ομάδες πλεξίματος που δημιουργήθηκαν κατά τη δεκαετία του 1940 και μέχρι σήμερα μετρούν πάνω από 1.460 καταχωρημένες ομάδες, σε 289 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Ιδρύθηκε στο τέλος του 2018 από μια γυναίκα που λατρεύει το πλέξιμο και πιστεύει στην πολλαπλή δύναμή του, τη Μαρία Ντάβου, «με την πολύτιμη βοήθεια μιας χειροτέχνιδας και γραφίστριας, της Χρύσας, στον σχεδιασμό του σήματος» όπως μάς λέει σήμερα η Μαρία. Σκοπός της είναι αυτό που ακριβώς περιγράφει το όνομά της: «Να ερχόμαστε σε επαφή μέσω του διαδικτύου αλλά και των συναντήσεων μας, να μοιραζόμαστε εμπειρίες και ιδέες, να ενημερωνόμαστε για ό,τι νέο συμβαίνει στην πόλη μας, να αποτελούμε μια παρέα και να προσφέρουμε κοινωνικό έργο, με πολλές δράσεις». Η ανταπόκριση υπήρξε εντυπωσιακή: H ομάδα, μέσα σε μόλις οκτώ μήνες από τη δημιουργία της σελίδας της στο Facebook, τον Μάρτιο, έχει συγκεντρώσει πάνω από 7.200 likes και αμέτρητα θετικά σχόλια.

Velones in Action: Ομάδα εθελοντών παραδίδει μαθήματα πλεξίματος στο Ογκολογικό Παίδων «Ελπίδα»
Σκοπός της Velones in Action, «να ερχόμαστε σε επαφή μέσω του διαδικτύου αλλά και των συναντήσεων μας, να μοιραζόμαστε εμπειρίες και ιδέες, να ενημερωνόμαστε για ό,τι νέο συμβαίνει στην πόλη μας, να αποτελούμε μια παρέα και να προσφέρουμε κοινωνικό έργο».

-Μπορείτε να μας συστηθείτε;

«Είμαστε όλοι και όλες εμείς που πλέκουμε, κεντάμε, ράβουμε, υφαίνουμε και μπερδεύουμε τις κλωστές, τα νήματα, τα χρώματα, τα υφάσματα, τις τεχνικές στα έργα μας. Είμαστε εμείς με το μεράκι για τα χειροποίητα, ακολουθώντας την παράδοση αλλά και νέες, φρέσκιες ιδέες. Είμαστε εμείς που αποκτήσαμε γνώση από τη μαμά ή τη γιαγιά μας, αλλά και από τα σεμινάρια, τα βιβλία, τα περιοδικά, το διαδίκτυο. Είμαστε εμείς που αγαπάμε τις velones μας, όποιες και να είναι αυτές.

»Velones Ιn Αction (V.Ι.Α) είναι η σημαία μας για να κάνουμε πράξη όλα αυτά που αγαπάμε, σχεδιάζουμε, και είμαστε έτοιμοι/ες να πραγματοποιήσουμε. Στις μηνιαίες συναντήσεις μας, γεμάτες με χρώματα και νήματα, συμμετέχουν συνήθως 50-60 άτομα, έχοντας ως νεότερο μέλος την 12χρονη Ναταλία που πλέκει με τις βελόνες και γηραιότερο μέλος την 85χρονη γλυκύτατη κυρία Μαίρη μας, ανταλλάσσουμε όχι μόνο σχέδια και τεχνικές, αλλά και καθημερινές χαρές και υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον σε περιόδους δοκιμασίας ή θλίψης. Στις συναντήσεις μας συμμετέχει επίσης ένας κύριος που πλέκει με τις βελόνες. Για τις συναντήσεις μας, που γίνονται μία φορά τον μήνα, ημέρα Σάββατο, χωρίς κόστος συμμετοχής, τα μέλη μας ενημερώνονται από τη σελίδα μας αλλά και μέσω mail».

«Στις μηνιαίες συναντήσεις μας, γεμάτες με χρώματα και νήματα, συμμετέχουν συνήθως 50-60 άτομα, έχοντας ως νεότερο μέλος την 12χρονη Ναταλία που πλέκει με τις βελόνες και γηραιότερο μέλος την 85χρονη γλυκύτατη κυρία Μαίρη».

Οι κοινωνικές δράσεις της ομάδας προέκυψαν με έμπνευση από τις Stitch n’ Bitch του εξωτερικού, που παρήγαν και έργο με συλλογικό αντίκτυπο. Έτσι, στις αρχές Νοεμβρίου η Velones in Action πραγματοποίησε στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς τη δράση Yarn Bombing «Πλέκουμε κουβερτάκια για τα πρόωρα μωρά του Ηλιτόμηνον». Η Μαρία ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Προωρότητας (17 Νοεμβρίου), πρότεινε στην πρόεδρο της ΜΚΟ για τα πρόωρα, Λέλα Βαβουράκη, «να πλέξουμε κουβερτάκια και να τα ενώσουμε για να δημιουργήσουμε ένα εντυπωσιακό yarn bombing, όπως ονομάζεται ένα είδος γκράφιτι ή εικαστικής παρέμβασης όπου αντί για χρώματα χρησιμοποιούνται πλεκτά. Σκοπός της συγκεκριμένης δράσης ήταν η ευαισθητοποίηση του κόσμου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πρόωρα νεογνά».

Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν θεαματική: πάνω από 500 κουβερτάκια, φτιαγμένα από μέλη της ομάδας και γυναίκες από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, που ράφτηκαν μεταξύ τους σχηματίζοντας μεγάλα πανό και εκτέθηκαν από τις 7 έως τις 10 Νοεμβρίου στο πωλητήριο του Μουσείου. Μετά το τέλος της δράσης τα κουβερτάκια διατέθηκαν, μέσα από το «Ηλιτόμηνον», σε όλες τις ελληνικές ΜΕΝΝ (Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών).

Πρόσφατα η ομάδα υλοποίησε επίσης τη δράση «Στολίζουμε το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο του Ογκολογικού Νοσοκομείου Παίδων Ελπίδα», όπου το έλατο της μονάδας στολίστηκε με χειροποίητα πλεκτά και άλλα αντικείμενα που είχε δημιουργήσει η Velones in Action. Κάποια μέλη της βιώνουν, άλλωστε, από κοντά τις δοκιμασίες των ανθρώπων που πρόκειται να κάνουν γιορτές μέσα στο νοσοκομείο, καθώς από τον Οκτώβριο εθελοντές της ομάδας παραδίδουν μαθήματα πλεξίματος στις μητέρες των μικρών ασθενών που δίνουν τον μεγαλύτερο αγώνα της ζωής τους.

Στις αρχές Νοεμβρίου η Velones in Action πραγματοποίησε στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς τη δράση Yarn Bombing «Πλέκουμε κουβερτάκια για τα πρόωρα μωρά του Ηλιτόμηνον», ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Προωρότητας (17 Νοεμβρίου).

-Γιατί αποφασίσατε να προσφέρετε εθελοντικά μαθήματα στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων «Ελπίδα»;

«Πριν από τρία χρόνια είχα διαβάσει στο διαδίκτυο ότι στις ΗΠΑ υπήρχαν ομάδες εθελοντών οι οποίες πραγματοποιούσαν μαθήματα πλεξίματος σε νοσοκομεία τόσο σε ασθενείς, όσο και στους συγγενείς τους, αλλά και στο προσωπικό. Γνωρίζοντας τα οφέλη που μπορεί να έχει κάποιος από το πλέξιμο, βρήκα αυτή την δράση εξαιρετική. Επιπλέον, έχοντας επισκεφτεί προσωπικά το νοσοκομείο και δει τις ατελείωτες ώρες που περνούν οι μητέρες με τα παιδιά τους, πίστευα ότι μια τέτοια δράση θα τις στήριζε πολύ ψυχολογικά. Ψάχνοντας για περισσότερες πληροφορίες επικοινώνησα με μια ΜΚΟ με μεγάλη δράση, που μου έστειλε ένα εγχειρίδιο με πολύ χρήσιμες οδηγίες για το πώς μπορείς να ξεκινήσεις μία τέτοια δράση. Όταν την πρότεινα στα μέλη της ομάδας μας έγινε αμέσως αποδεκτή και δημιουργήθηκε ή πρώτη λίστα εθελοντριών. Όταν, δε, αναρτήθηκε στην σελίδα μας, η ανταπόκριση ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

«Το πλέξιμο, ως θεραπευτικό μέσο, μπορεί να μειώσει το άγχος και να βοηθήσει να κυλήσουν πιο δημιουργικά οι ώρες αναμονής για τους συγγενείς ή παραμονής για τους ασθενείς»

»Οι άνθρωποι σε ένα νοσοκομειακό περιβάλλον βρίσκονται κάτω από ένα συνεχές άγχος, το οποίο ενισχύουν οι ώρες αναμονής και η αβεβαιότητα που νιώθουν οι συγγενείς για την πορεία της υγείας του ανθρώπου τους που νοσηλεύεται. Το πλέξιμο, ως θεραπευτικό μέσο, μπορεί να μειώσει το άγχος και να βοηθήσει να κυλήσουν πιο δημιουργικά οι ώρες αναμονής για τους συγγενείς ή παραμονής για τους ασθενείς. Είναι, επιπλέον, μια δραστηριότητα κατάλληλη για χώρους υγειονομικής περίθαλψης. Κάποιος μπορεί να συμμετάσχει σε αυτήν καθισμένος είτε σε καρέκλα (συγγενής) είτε σε κρεβάτι (ασθενής).

»Έτσι, με τη στήριξη και της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Συλλόγου ΕΛΠΙΔΑ, αρχές Οκτωβρίου ξεκινήσαμε τα μαθήματα, και ήδη έχουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα».

«Οι άνθρωποι σε ένα νοσοκομειακό περιβάλλον βρίσκονται κάτω από ένα συνεχές άγχος. Το πλέξιμο, ως θεραπευτικό μέσο, μπορεί να το μειώσει και να βοηθήσει να κυλήσουν πιο δημιουργικά οι ώρες αναμονής για τους συγγενείς ή παραμονής για τους ασθενείς».

-Σήμερα αυξάνεται το ενδιαφέρον του κόσμου για το πλέξιμο;

«Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι το πλέξιμο είναι κάτι ξεπερασμένο και κακώς παραπέμπει στο στερεότυπο της μοναχικής γυναίκας, κλεισμένης στο σπίτι και αποτραβηγμένης από τη ζωή. Όπως και οι άλλες χειροτεχνίες, είναι μια τέχνη και μια δημιουργική δραστηριότητα που ταιριάζει σε όλες και όλους.

»Πλέον θεωρείται ότι είναι ένα είδος εναλλακτικής ψυχοθεραπείας, και ότι η ρυθμική και επαναλαμβανόμενη κίνηση των χεριών οδηγεί στα ίδια οφέλη με αυτά που έχει ο διαλογισμός. Τα θεραπευτικά οφέλη του πλεξίματος είναι από καιρό γνωστά στους ένθερμους οπαδούς του. Τα τελευταία χρόνια διάφορες μελέτες αποδεικνύουν ότι, για παράδειγμα, επιβραδύνει την εμφάνιση της άνοιας, καταπολεμά την κατάθλιψη και αποσπά την προσοχή από τον χρόνιο πόνο. Επίσης μπορεί να είναι ένα μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης ή ακτιβισμός, καθώς και επάγγελμα και κερδοφόρα δραστηριότητα. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που σε όλο τον κόσμο ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι όλων των κοινωνικών στρωμάτων, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, πλέκουν μετά μανίας.

«Η φράση “πιάσε το πλεκτό σου” δεν θεωρείται πλέον προσβολή, αλλά έχει αρχίσει να γίνεται ένα σύνθημα επιτυχίας στη σημερινή κουλτούρα των υψηλών ταχυτήτων»

»Ολοένα και περισσότεροι άντρες και γυναίκες στρέφονται στο πλέξιμο ως μια άσκηση συγκέντρωσης, για να ανακουφιστούν από το άγχος, να εξερευνήσουν τη δημιουργικότητά τους και, απλά, για την απόλαυση της διαδικασίας αφού δίνει τρομερή ικανοποίηση το να φτιάχνεις τα δικά σου ρούχα. Έτσι, η φράση “πιάσε το πλεκτό σου” δεν θεωρείται πλέον προσβολή, αλλά έχει αρχίσει να γίνεται ένα σύνθημα επιτυχίας στη σημερινή κουλτούρα των υψηλών ταχυτήτων».

«Ολοένα και περισσότεροι στρέφονται στο πλέξιμο ως μια άσκηση συγκέντρωσης, για να ανακουφιστούν από το άγχος, να εξερευνήσουν τη δημιουργικότητά τους και, απλά, για την απόλαυση της διαδικασίας αφού δίνει τρομερή ικανοποίηση το να φτιάχνεις τα δικά σου ρούχα». Η φωτό, από τα πλεκτά στολίδια του χριστουγεννιάτικου δέντρου στο ΕΛΠΙΔΑ.

-Πώς μπορεί το πλέξιμο να αλλάξει τον κόσμο;

«Για να αλλάξουμε τον κόσμο, πρέπει πρώτα να αλλάξουμε τον εαυτό μας. Το πλέξιμο μας βοηθάει να αποκτήσουμε αισθητική αγωγή, να αλλάξουμε τρόπο σκέψης, να βελτιώσουμε τη συμπεριφορά μας και την κοινωνική αλληλεπίδρασή μας και να κάνουμε τέχνη. Σε επίπεδο ομάδας, μας επιτρέπει να συμμετέχουμε σε δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης οι οποίες πραγματικά βοηθούν να αλλάξουμε τις ζωές κάποιων ανθρώπων και αλλάζοντας ζωές, μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο».

Info

Περισσότερες πληροφορίες για την ομάδα, τις συναντήσεις και τις επόμενες δράσεις θα βρείτε στη σελίδα της στο fb

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

25 Απρ 2024

30 χρόνια πριν: H 34χρονη Άννα Βίσση αγκαλιά με την μοναχοκόρη της, την 9χρονη Σοφία Καρβέλα

Μαμά και κόρη ποζάρουν αγκαλιά πίσω στο μακρινό 1993. Πάντα κολλητές και αγαπημένες.

Περισσότερα από

Stories

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.