ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τραγανές πατάτες baby τσακιστές στο φούρνο που τρώγονται με το χέρι

Θα γλύφετε τα δάχτυλά σας. Υπόσχεση.

Τραγανές πατάτες baby τσακιστές στο φούρνο που τρώγονται με το χέρι

Κάντε αυτές τις πατατούλες σε τραπέζι, σε πάρτι ενηλίκων αλλά και σε παιδικό πάρτι και θα δείτε την πιατέλα να αδειάζει στο λεπτό.

Είναι γιατί τρώγεται πολύ εύκολα με το χέρι, γιατί είναι νόστιμες και γλυκές σαν λουκουμάκια, γιατί είναι εθιστικές και με το που καταπίνεις τη μία θέλεις να πάρεις άλλη μία, τι να πω!

Η αλήθεια είναι ότι τις ευχαριστιέσαι πιο πολύ από τις τηγανιτές γιατί έχει την ιδανική δόση πατάτας στη μπουκιά και έχουν λιγότερες θερμίδες γιατί έχουν βραστεί πρώτα πριν μπουν στο φούρνο. Έχουν πολύ λίγο λάδι στην επιφάνεια όσο χρειάζεται για να τις ξεροψήσει. Ο τρόπος “σπασίματος” της πατάτας αυξάνει την εκτεθειμένη στη θερμότητα επιφάνεια και ψήνει καλύτερα τη σάρκα της.

Τη γεύση ολοκληρώνει μια ιταλική gremolata, που δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μίγμα ξύσματος λεμονιού, ψιλοκομμένου σκόρδου και μαϊντανού. Δίνει χρώμα, φρεσκάδα, άρωμα και ένταση ταυτόχρονα. Για μένα το χοντρό αλάτι είναι απαραίτητο συμπλήρωμα, έστω για μια ιδέα πασπαλίσματος.

Στις φωτογραφίες δεν έχω βάλει gremolata αλλά έχω ψήσει μαζί με τις πατάτες σκελίδες σκόρδου με τη φλούδα τους, οι οποίες καραμελλώνουν.Στο σπίτι μας τις ονομάζουμε “καραμελάκια σκόρδου” και εξαφανίζονται πριν από τις πατάτες! Αντί για μαϊντανό, έχω βάλει φρέσκα φύλλα ματζουράνας (ταιριάζει πολύ και φρέσκια ρίγανη ή θυμάρι ή δεντρολίβανο).

Αν σας φοβίζει το φρέσκο σκόρδο, ρίξτε το πάνω στις πατάτες λίγο πριν το τέλος του ψησίματος.

Αν θέλετε για 1 ή 2 άτομα, μπορείτε να τις ψήσετε με το ίδιο ελάχιστο λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Η συνταγή είναι του Michael Chiarello, διάσημου Ιταλοαμερικανού chef.

Αυτή η συνταγή παρουσιάστηκε στην στήλη μαγειρικής του Μες την Καλή Χαρά, στον Alpha, την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010. Το βίντεο θα το δείτε στο άρθρο Απλά υλικά με τη σωστή τεχνική γίνονται εξαιρετικά.

Υλικά

Μικρές πατάτες με τη φλούδα τους

Λάδι όσο να αλείψετε τις πατάτες με τα χέρια σας

Χοντρό αλάτι & φρεσκοσπασμένο μαύρο πιπέρι για το σερβίρισμα

Gremolata

1/4 κούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο

2 κουταλιές γλυκού ξύσμα λεμονιού

1-2 μεγάλες σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες

Μέθοδος εκτέλεσης

Βάλτε τις πατάτες σε μπολ με κρύο νερό να μαλακώσει το χώμα που έχουν. Πλύντε τις με ένα βουρτσάκι, ειδικά στα σημεία με βαθουλώματα. Καθαρίστε όποια μάτια ή μαύρα στίγματα με το μαχαίρι. Αλλάξτε νερό και βεβαιωθείτε ότι είναι καθαρό (όχι θολό).

Συγχωρέστε τη λεπτομέρεια, αλλά έχω στο νου μου τα νέα παιδιά και την κόρη μου όταν γράφω και ξέρω πως γι'αυτά αυτές οι λεπτομέρειες είναι σημαντικές.

Βάλτε τις πατάτες σε κατσαρόλα με κρύο νερό, αλατισμένο, να τις σκεπάζει. Αλατισμένο εννοώ να έχει νόστιμη γεύση το νερό, δοκιμάστε τη γεύση του.

Βράστε για 15-20 λεπτά μέχρι να τρυπιούνται με το μαχαίρι. Αδειάστε σε σουρωτήρι και αφήστε τις να κρυώσουν. Όταν μπορείτε να τις πιάσετε, σπάστε μια μια πατάτα στην παλάμη σας, χωρίς να τη διαλύσετε. Θέλετε να μειώσετε το ύψος της και να της δώσετε περισσότερο πλάτος. Εγώ συνήθως χρησιμοποιώ το μεταλλικό εργαλείο με το οποίο χτυπάμε το κρέας να πλατύνει (απαλό χτύπημα) ή ένα διάφανο ποτήρι για να βλέπω τι γίνεται από κάτω!

Μπορείτε να προετοιμάσετε τις πατάτες μέχρι αυτό το στάδιο αρκετές ώρες πριν το ψήσιμο. Οι φήμες τις θέλουν να καταψύχονται κιόλας, αλλά δεν το έχω δοκιμάσει.

Βάλτε τις σε ρηχό ταψί (ή στη λαμαρίνα του φούρνου), περιχύστε με τόσο λάδι όσο να τις αλείψετε με τα δάχτυλά σας. Ψήστε τις σε καλά προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμών αντιστάσεων για 35-40λεπτά περίπου. Παρακολουθείστε τις, στα μισά του ψησίματος θέλουν γύρισμα από την άλλη μεριά. Όταν είναι έτοιμες, μπορείτε να ρίξετε λίγο τυρί τριμμένο πάνω στην κάθε πατατούλα και να το ξαναβάλετε στο φούρνο για μερικά λεπτά να λυώσει. Έτσι αρέσει πολύ στα παιδιά!

Σερβίρετε πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό, σκόρδο, ξύσμα λεμονιού, μαύρο πιπέρι και αλάτι.

Read Next

21 Οκτ 2025

Κινηματογράφος με εισιτήριο €2 στη φετινή Γιορτή του Σινεμά

Η πιο αγαπημένη κινηματογραφική συνήθεια επιστρέφει για ακόμη μια χρονιά, σε όλα τα σινεμά της χώρας, όπου όλες οι ταινίες και όλες οι προβολές θα έχουν ενιαίο εισιτήριο στο δίευρο.

21 Οκτ 2025

'Maggie Cassidy': Το νέο μπαρ της Πανόρμου έχει κάτι από '7 Jokers'

Οι Αρμελίνα Αντωναροπούλου, Μικαέλα Τσικουδάκη και Σπύρος Αναγνώστου παρουσιάζουν ένα ολόφρεσκο μπαρ γειτονιάς στους Αμπελόκηπους.

Περισσότερα από

Life

21 Οκτ 2025

Taste Atlas: Στην κορυφή των καλύτερων τυλιχτών του κόσμου το σουβλάκι

Το Taste Atlas δημοσιεύει νέα λίστα και η Ελλάδα πρωταγωνιστεί με το εθνικό της φαγητό.

21 Οκτ 2025

4 φράσεις του Jack Kerouac που έφυγε σαν σήμερα (21/10) από τη ζωή

Εμβληματικές φράσεις από τα βιβλία του, που αντικατοπτρίζουν τη φιλοσοφία και τις ανησυχίες του σημαντικού συγγραφέα.

21 Οκτ 2025

Λάχανο σαλάτα με τζίντζερ + σουσάμι: Η viral συνταγή που θα λατρέψεις αυτή τη σεζόν

Πώς να φτιάξεις τη λαχταριστή σαλάτα λάχανου με τζίντζερ και σουσάμι που έχει κατακτήσει το TikTok και θα φέρει φρεσκάδα στο τραπέζι σου.

21 Οκτ 2025

4 τροφές που εντείνουν το άγχος - Και τι να καταναλώσεις αντί γι’ αυτές

Ποιες συνηθισμένες τροφές αυξάνουν το άγχος σου και πώς μπορείς να τις αντικαταστήσεις με επιλογές που στηρίζουν την ψυχική σου ηρεμία.

21 Οκτ 2025

Το Athens Science Festival φορά τα γιορτινά του στο Ωδείο Αθηνών

Τι γίνεται όταν το Greekonomics, η Κατερίνα Βρανά, ο Σπήλιος Φλώρος και "Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ" συναντιούνται στο The Christmas Lab;

21 Οκτ 2025
21 Οκτ 2025

Τι πρέπει να προσέχεις αν χρησιμοποιείς έλαια στο skincare σου

Τα έλαια στο πρόσωπο δεν είναι μόδα, είναι εργαλείο. Και όπως κάθε εργαλείο, δουλεύουν άψογα όταν ξέρεις πότε, πόσο και ποιο.

21 Οκτ 2025

Ορθοπεδικός αποκαλύπτει: Οι 3 απλές ασκήσεις που μειώνουν τον πόνο στη μέση στο σπίτι

Μάθε πώς να ανακουφίσεις τη μέση σου με απλές κινήσεις, ενδυνάμωση κορμού και χαλαρωτικό περπάτημα, σύμφωνα με ειδικούς.

21 Οκτ 2025

Πόση πρωτεΐνη κρύβεται σε ένα αυγό; Τι λένε οι διατροφολόγοι

Μάθε πόση πρωτεΐνη περιέχει κάθε μέγεθος αυγού και πώς να την εκμεταλλευτείς καθημερινά.

21 Οκτ 2025

Στη 'Λέσβο' των Εξαρχείων ζει ακόμα το αυθεντικό ουζερί

Αγαπημένο στέκι δικηγόρων και φοιτητών, το μυτιληνιό ουζερί της Εμμανουήλ Μπενάκη μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής χωρίς να χάσει την ουσία, την εικόνα και τον παλμό του, σε πείσμα των καιρών.