ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Το τρομερό παιδί φτιάχνει το ψωμί για το οποίο μιλάει όλη η πόλη: Ένας νέος φούρνος στα Ιλίσια

Το τρομερό παιδί φτιάχνει το ψωμί για το οποίο μιλάει όλη η πόλη: Ένας νέος φούρνος στα Ιλίσια

«Πρέπει να δοκιμάσεις αυτό το ψωμί, οπωσδήποτε» άκουσα να λέει η κολλητή από την άλλη άκρη της γραμμής του τηλεφώνου. Ούτε «καλημέρα», ούτε «τι κάνεις», ούτε τίποτα απ’ αυτά τα τυπικά κι ας είχαμε να μιλήσουμε πολύ καιρό. Πόσο διαφορετικό μπορεί να είναι ένα ψωμί, αναρωτήθηκα. «Απλά είναι… τρομερό» μου λέει με έκδηλο ενθουσιασμό. Η αλήθεια είναι ότι σ’ αυτή την πόλη οι «καλοί» φούρνοι λείπουν ή είναι δείγματα προς εξαφάνιση. Έχοντας αυτά στο μυαλό μου και φυσικά για να γλυτώσω και την γκρίνια της φίλης, δίνω ραντεβού μαζί της την ίδια μέρα για να γνωρίσω από κοντά τα ζυμάρια που την έκαναν να μιλά με τόσο πάθος.

Το τρομερό παιδί φτιάχνει το ψωμί για το οποίο μιλάει όλη η πόλη: Ένας νέος φούρνος στα Ιλίσια
Πρωτότυπο όνομα για μαγαζί και μάλιστα πολύ περισσότερο για φούρνο, σκέφτομαι.

Φτάνω στην Παπαδιαμαντοπούλου στα Ιλίσια, και στέκομαι μπροστά σε μια άδεια βιτρίνα κάτω από μια ταμπέλα που γράφει «Το τρομερό παιδί». Πρωτότυπο όνομα για μαγαζί και μάλιστα πολύ περισσότερο για φούρνο, σκέφτομαι. «Άργησες, αλλά ευτυχώς έχω κάνει κράτηση ένα πολύσπορο που τα σπάει» μου λέει η κολλητή. Κράτηση; «Ναι, εδώ τα ψωμιά τους φεύγουν με ταχύτητες φωτός. Για να μη σου πω για τις σφολιάτες τους. Δεν τις προλαβαίνεις» συμπληρώνει. Μπαίνω μέσα και αμέσως η μυρωδιά της φρέσκιας ζύμης με πιάνει από τη μύτη. Ρίχνω μια γρήγορη ματιά στον χώρο: ντυμένος στα λευκά, χωρίς φλυαρίες στη διακόσμηση, με γυάλινες προθήκες και μια τζαμένια πόρτα να διαχωρίζει το εργαστήριο.

Το όνομα του είναι εμπνευσμένο από τη γαλλική έκφραση «enfant terrible» που στο παρελθόν αναφερόταν στα παιδιά εκείνα που είχαν ανάρμοστη συμπεριφορά και για «τιμωρία» οι γονείς τους τα έστελναν να δουλέψουν ως εκπαιδευόμενοι σε φούρνους.

Λίγο πριν την πρεμιέρα έρχεται το lock down και το «Τρομερό παιδί» μπαίνει για λίγο στον πάγο, μέχρι τις αρχές του Μαϊού που με τη μερική άρση των μέτρων βάζει μπρος, αρχίζει το ψήσιμο, ανοίγει την πόρτα και γεμίζει με μυρωδιές τη γειτονιά.
Ο Χρήστος Παππάς (αριστερά) και η τρομερή ομάδα του.

Πιάνω κουβέντα με τον Χρήστο Παππά (πρώην στέλεχος επιχειρήσεων με σπουδές μαγειρικής στη σχολή Cordon Bleu), έναν εκ των ιδιοκτητών, και μαθαίνω όλη την ενδιαφέρουσα ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτό το νέο project. Ο φίλος του Χρήστου, Στέφανος Λιβανός, ήταν για χρόνια πλοίαρχος στο εμπορικό ναυτικό. Κάποια στιγμή αποφάσισε να ρίξει άγκυρα και να πιάσει στεριά. Αγαπούσε πολύ τα ζυμάρια και για να εντρυφήσει περισσότερα σ’ αυτά γράφτηκε στη σχολή Ferrandi κι έμαθε καλά την τέχνη του αρτοποιού. Φτάνει να εργαστεί, μεταξύ άλλων, στον φούρνο του Γάλλου chef Thierry Marx και μαθαίνει όλα τα μυστικά του γαλλικού ψωμιού και φυσικά της μπαγκέτας. Πίσω στην Ελλάδα, αποφασίζει με τον Χρήστο να ανοίξουν τον δικό τους φούρνο. Λίγο πριν την πρεμιέρα έρχεται το lock down και το «Τρομερό παιδί» μπαίνει για λίγο στον πάγο, μέχρι τις αρχές του Μαϊού που με τη μερική άρση των μέτρων βάζει μπρος, αρχίζει το ψήσιμο, ανοίγει την πόρτα και γεμίζει με μυρωδιές τη γειτονιά.

Το όνομα του είναι εμπνευσμένο από τη γαλλική έκφραση «enfant terrible» που στο παρελθόν αναφερόταν στα παιδιά εκείνα που είχαν ανάρμοστη συμπεριφορά και για «τιμωρία» οι γονείς τους τα έστελναν να δουλέψουν ως εκπαιδευόμενοι σε φούρνους. Πλέον, αυτός ο όρος χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει κάποιον που λειτουργεί με ανορθόδοξο, ασυνήθιστο τρόπο, ταράζει τα νερά, κάνει επιτυχία και βέβαια χαίρει μεγάλης αναγνώρισης. Αυτό ήθελαν να κάνουν ο Χρήστος και ο Στέφανος, να ταράξουν τα ήρεμα νερά των Ιλισίων και μέχρι στιγμής το πετυχαίνουν μια χαρά.

«Ναι, εδώ τα ψωμιά τους φεύγουν με ταχύτητες φωτός. Για να μη σου πω για τις σφολιάτες τους. Δεν τις προλαβαίνεις»
Όλα τα ψωμιά (από τη γαλλικού τύπου μπαγκέτα μέχρι το φανταστικό πολύσπορο) φτιάχνονται με προζύμι. Και ναι, έχουν αυτή την υπόξινη, σχεδόν νοσταλγική γεύση του χωριάτικου ψωμιού που φτιάχνουν οι γιαγιάδες.

Όση ώρα βρίσκομαι στο μαγαζί και μιλάω με τον Χρήστο, δεν μπορώ να πάρω τα μάτια μου από τα ζυμάρια που φτιάχνουν στο εργαστήριο πίσω από την τζαμαρία. Θέλω να βάλω μια λευκή ποδιά, να μπω να παίξω μαζί τους και να ανακατευτώ με τα άλευρα. Άλευρα που έρχονται από το Λουτρό Καρδίτσας και φτιάχνονται με ελληνικά σιτηρά από έναν Ιταλό, τον Πιπίνο Πυρροντζέλλο. Το πρώτο ιδιαίτερο στοιχείο. Το δεύτερο είναι ότι όλα τα ψωμιά (από τη γαλλικού τύπου μπαγκέτα μέχρι το φανταστικό πολύσπορο) φτιάχνονται με προζύμι. Και ναι, έχουν αυτή την υπόξινη, σχεδόν νοσταλγική γεύση του χωριάτικου ψωμιού που φτιάχνουν οι γιαγιάδες.

Όλα ευωδιάζουν φρεσκάδα στη βιτρίνα του Τρομερού Παιδιού.

Από τα 8 διαφορετικά ψωμιά που φτιάχνουν καθημερινά, εκείνη την ημέρα στην πρώτη επίσκεψη δεν δοκίμασα κανένα. Βλέπετε ήμουν άτυχος κι έτσι αναγκάστηκα να επιστρέψω. Αυτό που ξεχώρισα ήταν το πολύσπορο: σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι, καλαμπόκι, ηλιόσπορος, λιναρόσπορος, παπαρουνόσπορος, κολοκυθόσπορος και σουσάμι δίνουν ένα ξυροκαρπάτο ψωμί που όταν το φρυγανίσετε λίγο γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον. Η γαλλικού τύπου μπαγκέτα είναι σκανδαλιστικά τραγανή και με σωστή υγρασία μέσα, το σίκαλης (100% από σίκαλη) μπορεί να είναι λίγο βαρύ έχει όμως τραγανή κόρα και υγρή, μαλακή ψίχα. Όσο για εκείνο που φτιάχνουν τα σαββατοκύριακα με τα αποξηραμένα βερίκοκα και σύκα, κράνμπερι και φουντούκια είναι ένα επιδόρπιο από μόνο του με ευχάριστο υπόξινο τελείωμα.

Η συμβουλή μου: να το επισκεφτείτε πρωί και να δοκιμάσετε δύο από ψωμιά του. Να επιστρέψετε –που θα το κάνετε έτσι κι αλλιώς- για τα υπόλοιπα. Και να επιστρέψετε ξανά και ξανά. Αξίζει τον κόπο κι ας μην είναι δυο βήματα απ’ το σπίτι σας. Τέτοιοι φούρνοι σπανίζουν στην Αθήνα.

Όμως εκτός από ψωμιά στο Τρομερό παιδί φτιάχνουν και σφολιάτες με γαλλικό βούτυρο που μοσχοβολάνε και είναι ανάλαφρες. Αν είστε τυχεροί –όπως εγώ τη δεύτερη φορά – δοκιμάστε το κρουασάν αλλά και τη ζαμπονοτυρόπιτα. Επίσης πάρτε μαζί σας και ένα από τα κέικ. Εκείνο με τα φουντούκια και το πορτοκάλι είναι ότι πρέπει για τον πρωινό ή απογευματινό σας καφέ. Όσο για τα εκλέρ (τρία διαφορετικά), προτιμήστε εκείνο με τη σοκολάτα και τα passion fruit που έχει μια γλυκόξινη γεύση.

Η συμβουλή μου: να το επισκεφτείτε πρωί και να δοκιμάσετε δύο από ψωμιά του. Να επιστρέψετε –που θα το κάνετε έτσι κι αλλιώς- για τα υπόλοιπα. Και να επιστρέψετε ξανά και ξανά. Αξίζει τον κόπο κι ας μην είναι δυο βήματα απ’ το σπίτι σας. Τέτοιοι φούρνοι σπανίζουν στην Αθήνα.

instagram/tromeropaidi

Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια, τηλ.: 2107777537


Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

24 Μαϊ 2022

Τα ωραιότερα δώρα γάμου από τα Studio Kosta Boda Illum για να προσφέρουμε κάτι που σίγουρα θα εκτιμηθεί

Δώρα γάμου. Οι ωραιότερες προτάσεις από το κατάστημα που εμπιστευόμαστε εδώ και χρόνια

23 Μαϊ 2022

Το ντελίβερι παγωμένης μπύρας κάνει θραύση στη Βραζιλία

Ποιος δεν θα ήθελε να τού παραδοθεί στο σπίτι μια εξάδα παγωμένες μπύρες ακριβώς τη στιγμή που έχουν τελειώσει;

Περισσότερα από

Life

23 Μαϊ 2022

Ήξερες ότι μία στις τρεις μπουκιές φαγητού προέρχεται από τις μέλισσες;

Η Nestlé συμβάλλει στην προστασία των μελισσών, στηρίζοντας για ακόμη μία χρονιά τη δράση του The Bee Camp!

23 Μαϊ 2022

LG OLED Gallery TV: Η Τέχνη συναντά την τεχνολογία στην έκθεση "Non-Returns" του Σωτήρη Δανέζη

Ο Σωτήρης Δανέζης "επιστρέφει" στις περιοχές του πλανήτη που σημαδεύτηκαν από πολέμους και ανθρωπιστικές κρίσεις, για να παρουσιάσει τις μοναδικές ιστορίες του, αυτή τη φορά μέσα από φωτογραφικά έργα, προσωπικά αντικείμενα και έξι transmedia dοcs, τα οποία προβάλλονται σε οθόνες 65’’ LG OLED TV.

23 Μαϊ 2022

Μπορούμε να αλλάξουμε το πώς αντιδρούμε εμείς σε όσα μας συμβαίνουν;

Το νέο βιβλίο της Mel Robbins μάς αφηγείται την ιστορία της και το πώς μια απλή καθημερινή συνήθεια τής άλλαξε την κοσμοθεωρία.

23 Μαϊ 2022

Το πιο κομψό smartwatch ήρθε στην Ελλάδα

Διαθέσιμο σε 46mm και 42mm και δώρο Free Buds Lipstick και FreeBuds 4

22 Μαϊ 2022

Το Πεδίον του Άρεως υποδέχεται τα..."Plásmata" της Στέγης

Για δεύτερη χρονιά το Πεδίο του Άρεως μεταμορφώνεται σε χώρο... Τέχνης. Από τις 23 Μαϊου αρχίζει η νέα έκθεση "Plásmata" του Ιδρύματος Ωνάση.

21 Μαϊ 2022

Οι Άγγελοι του Τσάρλι: Κι όμως η Φάρα Φόσετ έπαιξε μόνο μία χρονιά στη σειρά

Απίστευτο κι όμως αληθινό. Η Φάρα Φόσετ ήταν μόνο στην πρώτη σεζόν και ας την έχουμε ταυτίσει όλοι με τον ρόλο. Γιατί;

21 Μαϊ 2022

Από το "μια κοπέλα να μας κρατάει τα παιδιά" στο "νταντά-επάγγελμα καριέρας"

"Ψάχνω babysitter για τα παιδιά". Αυτή είναι η πιο συχνή αγωνία των γονιών, αφού το επάγγελμα της νταντάς έχει την υψηλότερη απορρόφηση στην αγορά εργασίας.

20 Μαϊ 2022

Γεύσεις αυθεντικής ιταλικής κουζίνας στη Θεσσαλονίκη

Το "True Italian Taste" θα πραγματοποιηθεί στις 8 Ιουνίου, στην πόλη της Θεσσαλονίκης με την ιταλική κουζίνα να πρωταγωνιστεί.

20 Μαϊ 2022

Bright Habits: Καλύτερη διάθεση με την απόκτηση μίας και μόνο νέας συνήθειας

Πώς θα επαναφέρεις την καλή ψυχολογία και την ευεξία στη ζωή σου.

20 Μαϊ 2022

True story: Η Τίνα Μιχαηλίδου υπήρξε φροντιστής του μπαμπά της, αυτή είναι η ιστορία της

Πώς είναι να φροντίζεις ένα αγαπημένο σου πρόσωπο που ασθενεί; Η Τίνα μας μεταφέρει την προσωπική της εμπειρία και την ευχαριστούμε πολύ.