ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Το τρομερό παιδί φτιάχνει το ψωμί για το οποίο μιλάει όλη η πόλη: Ένας νέος φούρνος στα Ιλίσια

«Ναι, εδώ τα ψωμιά τους φεύγουν με ταχύτητες φωτός. Για να μη σου πω για τις σφολιάτες τους. Δεν τις προλαβαίνεις».

Το τρομερό παιδί φτιάχνει το ψωμί για το οποίο μιλάει όλη η πόλη: Ένας νέος φούρνος στα Ιλίσια

«Πρέπει να δοκιμάσεις αυτό το ψωμί, οπωσδήποτε» άκουσα να λέει η κολλητή από την άλλη άκρη της γραμμής του τηλεφώνου. Ούτε «καλημέρα», ούτε «τι κάνεις», ούτε τίποτα απ’ αυτά τα τυπικά κι ας είχαμε να μιλήσουμε πολύ καιρό. Πόσο διαφορετικό μπορεί να είναι ένα ψωμί, αναρωτήθηκα. «Απλά είναι… τρομερό» μου λέει με έκδηλο ενθουσιασμό. Η αλήθεια είναι ότι σ’ αυτή την πόλη οι «καλοί» φούρνοι λείπουν ή είναι δείγματα προς εξαφάνιση. Έχοντας αυτά στο μυαλό μου και φυσικά για να γλυτώσω και την γκρίνια της φίλης, δίνω ραντεβού μαζί της την ίδια μέρα για να γνωρίσω από κοντά τα ζυμάρια που την έκαναν να μιλά με τόσο πάθος.

Το τρομερό παιδί φτιάχνει το ψωμί για το οποίο μιλάει όλη η πόλη: Ένας νέος φούρνος στα Ιλίσια
Πρωτότυπο όνομα για μαγαζί και μάλιστα πολύ περισσότερο για φούρνο, σκέφτομαι.

Φτάνω στην Παπαδιαμαντοπούλου στα Ιλίσια, και στέκομαι μπροστά σε μια άδεια βιτρίνα κάτω από μια ταμπέλα που γράφει «Το τρομερό παιδί». Πρωτότυπο όνομα για μαγαζί και μάλιστα πολύ περισσότερο για φούρνο, σκέφτομαι. «Άργησες, αλλά ευτυχώς έχω κάνει κράτηση ένα πολύσπορο που τα σπάει» μου λέει η κολλητή. Κράτηση; «Ναι, εδώ τα ψωμιά τους φεύγουν με ταχύτητες φωτός. Για να μη σου πω για τις σφολιάτες τους. Δεν τις προλαβαίνεις» συμπληρώνει. Μπαίνω μέσα και αμέσως η μυρωδιά της φρέσκιας ζύμης με πιάνει από τη μύτη. Ρίχνω μια γρήγορη ματιά στον χώρο: ντυμένος στα λευκά, χωρίς φλυαρίες στη διακόσμηση, με γυάλινες προθήκες και μια τζαμένια πόρτα να διαχωρίζει το εργαστήριο.

Το όνομα του είναι εμπνευσμένο από τη γαλλική έκφραση «enfant terrible» που στο παρελθόν αναφερόταν στα παιδιά εκείνα που είχαν ανάρμοστη συμπεριφορά και για «τιμωρία» οι γονείς τους τα έστελναν να δουλέψουν ως εκπαιδευόμενοι σε φούρνους.

Λίγο πριν την πρεμιέρα έρχεται το lock down και το «Τρομερό παιδί» μπαίνει για λίγο στον πάγο, μέχρι τις αρχές του Μαϊού που με τη μερική άρση των μέτρων βάζει μπρος, αρχίζει το ψήσιμο, ανοίγει την πόρτα και γεμίζει με μυρωδιές τη γειτονιά.
Ο Χρήστος Παππάς (αριστερά) και η τρομερή ομάδα του.

Πιάνω κουβέντα με τον Χρήστο Παππά (πρώην στέλεχος επιχειρήσεων με σπουδές μαγειρικής στη σχολή Cordon Bleu), έναν εκ των ιδιοκτητών, και μαθαίνω όλη την ενδιαφέρουσα ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτό το νέο project. Ο φίλος του Χρήστου, Στέφανος Λιβανός, ήταν για χρόνια πλοίαρχος στο εμπορικό ναυτικό. Κάποια στιγμή αποφάσισε να ρίξει άγκυρα και να πιάσει στεριά. Αγαπούσε πολύ τα ζυμάρια και για να εντρυφήσει περισσότερα σ’ αυτά γράφτηκε στη σχολή Ferrandi κι έμαθε καλά την τέχνη του αρτοποιού. Φτάνει να εργαστεί, μεταξύ άλλων, στον φούρνο του Γάλλου chef Thierry Marx και μαθαίνει όλα τα μυστικά του γαλλικού ψωμιού και φυσικά της μπαγκέτας. Πίσω στην Ελλάδα, αποφασίζει με τον Χρήστο να ανοίξουν τον δικό τους φούρνο. Λίγο πριν την πρεμιέρα έρχεται το lock down και το «Τρομερό παιδί» μπαίνει για λίγο στον πάγο, μέχρι τις αρχές του Μαϊού που με τη μερική άρση των μέτρων βάζει μπρος, αρχίζει το ψήσιμο, ανοίγει την πόρτα και γεμίζει με μυρωδιές τη γειτονιά.

Το όνομα του είναι εμπνευσμένο από τη γαλλική έκφραση «enfant terrible» που στο παρελθόν αναφερόταν στα παιδιά εκείνα που είχαν ανάρμοστη συμπεριφορά και για «τιμωρία» οι γονείς τους τα έστελναν να δουλέψουν ως εκπαιδευόμενοι σε φούρνους. Πλέον, αυτός ο όρος χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει κάποιον που λειτουργεί με ανορθόδοξο, ασυνήθιστο τρόπο, ταράζει τα νερά, κάνει επιτυχία και βέβαια χαίρει μεγάλης αναγνώρισης. Αυτό ήθελαν να κάνουν ο Χρήστος και ο Στέφανος, να ταράξουν τα ήρεμα νερά των Ιλισίων και μέχρι στιγμής το πετυχαίνουν μια χαρά.

«Ναι, εδώ τα ψωμιά τους φεύγουν με ταχύτητες φωτός. Για να μη σου πω για τις σφολιάτες τους. Δεν τις προλαβαίνεις»
Όλα τα ψωμιά (από τη γαλλικού τύπου μπαγκέτα μέχρι το φανταστικό πολύσπορο) φτιάχνονται με προζύμι. Και ναι, έχουν αυτή την υπόξινη, σχεδόν νοσταλγική γεύση του χωριάτικου ψωμιού που φτιάχνουν οι γιαγιάδες.

Όση ώρα βρίσκομαι στο μαγαζί και μιλάω με τον Χρήστο, δεν μπορώ να πάρω τα μάτια μου από τα ζυμάρια που φτιάχνουν στο εργαστήριο πίσω από την τζαμαρία. Θέλω να βάλω μια λευκή ποδιά, να μπω να παίξω μαζί τους και να ανακατευτώ με τα άλευρα. Άλευρα που έρχονται από το Λουτρό Καρδίτσας και φτιάχνονται με ελληνικά σιτηρά από έναν Ιταλό, τον Πιπίνο Πυρροντζέλλο. Το πρώτο ιδιαίτερο στοιχείο. Το δεύτερο είναι ότι όλα τα ψωμιά (από τη γαλλικού τύπου μπαγκέτα μέχρι το φανταστικό πολύσπορο) φτιάχνονται με προζύμι. Και ναι, έχουν αυτή την υπόξινη, σχεδόν νοσταλγική γεύση του χωριάτικου ψωμιού που φτιάχνουν οι γιαγιάδες.

Όλα ευωδιάζουν φρεσκάδα στη βιτρίνα του Τρομερού Παιδιού.

Από τα 8 διαφορετικά ψωμιά που φτιάχνουν καθημερινά, εκείνη την ημέρα στην πρώτη επίσκεψη δεν δοκίμασα κανένα. Βλέπετε ήμουν άτυχος κι έτσι αναγκάστηκα να επιστρέψω. Αυτό που ξεχώρισα ήταν το πολύσπορο: σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι, καλαμπόκι, ηλιόσπορος, λιναρόσπορος, παπαρουνόσπορος, κολοκυθόσπορος και σουσάμι δίνουν ένα ξυροκαρπάτο ψωμί που όταν το φρυγανίσετε λίγο γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον. Η γαλλικού τύπου μπαγκέτα είναι σκανδαλιστικά τραγανή και με σωστή υγρασία μέσα, το σίκαλης (100% από σίκαλη) μπορεί να είναι λίγο βαρύ έχει όμως τραγανή κόρα και υγρή, μαλακή ψίχα. Όσο για εκείνο που φτιάχνουν τα σαββατοκύριακα με τα αποξηραμένα βερίκοκα και σύκα, κράνμπερι και φουντούκια είναι ένα επιδόρπιο από μόνο του με ευχάριστο υπόξινο τελείωμα.

Η συμβουλή μου: να το επισκεφτείτε πρωί και να δοκιμάσετε δύο από ψωμιά του. Να επιστρέψετε –που θα το κάνετε έτσι κι αλλιώς- για τα υπόλοιπα. Και να επιστρέψετε ξανά και ξανά. Αξίζει τον κόπο κι ας μην είναι δυο βήματα απ’ το σπίτι σας. Τέτοιοι φούρνοι σπανίζουν στην Αθήνα.

Όμως εκτός από ψωμιά στο Τρομερό παιδί φτιάχνουν και σφολιάτες με γαλλικό βούτυρο που μοσχοβολάνε και είναι ανάλαφρες. Αν είστε τυχεροί –όπως εγώ τη δεύτερη φορά – δοκιμάστε το κρουασάν αλλά και τη ζαμπονοτυρόπιτα. Επίσης πάρτε μαζί σας και ένα από τα κέικ. Εκείνο με τα φουντούκια και το πορτοκάλι είναι ότι πρέπει για τον πρωινό ή απογευματινό σας καφέ. Όσο για τα εκλέρ (τρία διαφορετικά), προτιμήστε εκείνο με τη σοκολάτα και τα passion fruit που έχει μια γλυκόξινη γεύση.

Η συμβουλή μου: να το επισκεφτείτε πρωί και να δοκιμάσετε δύο από ψωμιά του. Να επιστρέψετε –που θα το κάνετε έτσι κι αλλιώς- για τα υπόλοιπα. Και να επιστρέψετε ξανά και ξανά. Αξίζει τον κόπο κι ας μην είναι δυο βήματα απ’ το σπίτι σας. Τέτοιοι φούρνοι σπανίζουν στην Αθήνα.

instagram/tromeropaidi

Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια, τηλ.: 2107777537


Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

21 Οκτ 2025

Κινηματογράφος με εισιτήριο €2 στη φετινή Γιορτή του Σινεμά

Η πιο αγαπημένη κινηματογραφική συνήθεια επιστρέφει για ακόμη μια χρονιά, σε όλα τα σινεμά της χώρας, όπου όλες οι ταινίες και όλες οι προβολές θα έχουν ενιαίο εισιτήριο στο δίευρο.

21 Οκτ 2025

'Maggie Cassidy': Το νέο μπαρ της Πανόρμου έχει κάτι από '7 Jokers'

Οι Αρμελίνα Αντωναροπούλου, Μικαέλα Τσικουδάκη και Σπύρος Αναγνώστου παρουσιάζουν ένα ολόφρεσκο μπαρ γειτονιάς στους Αμπελόκηπους.

Περισσότερα από

Life

21 Οκτ 2025

Taste Atlas: Στην κορυφή των καλύτερων τυλιχτών του κόσμου το σουβλάκι

Το Taste Atlas δημοσιεύει νέα λίστα και η Ελλάδα πρωταγωνιστεί με το εθνικό της φαγητό.

21 Οκτ 2025

4 φράσεις του Jack Kerouac που έφυγε σαν σήμερα (21/10) από τη ζωή

Εμβληματικές φράσεις από τα βιβλία του, που αντικατοπτρίζουν τη φιλοσοφία και τις ανησυχίες του σημαντικού συγγραφέα.

21 Οκτ 2025

Λάχανο σαλάτα με τζίντζερ + σουσάμι: Η viral συνταγή που θα λατρέψεις αυτή τη σεζόν

Πώς να φτιάξεις τη λαχταριστή σαλάτα λάχανου με τζίντζερ και σουσάμι που έχει κατακτήσει το TikTok και θα φέρει φρεσκάδα στο τραπέζι σου.

21 Οκτ 2025

4 τροφές που εντείνουν το άγχος - Και τι να καταναλώσεις αντί γι’ αυτές

Ποιες συνηθισμένες τροφές αυξάνουν το άγχος σου και πώς μπορείς να τις αντικαταστήσεις με επιλογές που στηρίζουν την ψυχική σου ηρεμία.

21 Οκτ 2025

Το Athens Science Festival φορά τα γιορτινά του στο Ωδείο Αθηνών

Τι γίνεται όταν το Greekonomics, η Κατερίνα Βρανά, ο Σπήλιος Φλώρος και "Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ" συναντιούνται στο The Christmas Lab;

21 Οκτ 2025
21 Οκτ 2025

Τι πρέπει να προσέχεις αν χρησιμοποιείς έλαια στο skincare σου

Τα έλαια στο πρόσωπο δεν είναι μόδα, είναι εργαλείο. Και όπως κάθε εργαλείο, δουλεύουν άψογα όταν ξέρεις πότε, πόσο και ποιο.

21 Οκτ 2025

Ορθοπεδικός αποκαλύπτει: Οι 3 απλές ασκήσεις που μειώνουν τον πόνο στη μέση στο σπίτι

Μάθε πώς να ανακουφίσεις τη μέση σου με απλές κινήσεις, ενδυνάμωση κορμού και χαλαρωτικό περπάτημα, σύμφωνα με ειδικούς.

21 Οκτ 2025

Πόση πρωτεΐνη κρύβεται σε ένα αυγό; Τι λένε οι διατροφολόγοι

Μάθε πόση πρωτεΐνη περιέχει κάθε μέγεθος αυγού και πώς να την εκμεταλλευτείς καθημερινά.

21 Οκτ 2025

Στη 'Λέσβο' των Εξαρχείων ζει ακόμα το αυθεντικό ουζερί

Αγαπημένο στέκι δικηγόρων και φοιτητών, το μυτιληνιό ουζερί της Εμμανουήλ Μπενάκη μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής χωρίς να χάσει την ουσία, την εικόνα και τον παλμό του, σε πείσμα των καιρών.