ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Το τρομερό παιδί φτιάχνει το ψωμί για το οποίο μιλάει όλη η πόλη: Ένας νέος φούρνος στα Ιλίσια

«Ναι, εδώ τα ψωμιά τους φεύγουν με ταχύτητες φωτός. Για να μη σου πω για τις σφολιάτες τους. Δεν τις προλαβαίνεις».

Το τρομερό παιδί φτιάχνει το ψωμί για το οποίο μιλάει όλη η πόλη: Ένας νέος φούρνος στα Ιλίσια

«Πρέπει να δοκιμάσεις αυτό το ψωμί, οπωσδήποτε» άκουσα να λέει η κολλητή από την άλλη άκρη της γραμμής του τηλεφώνου. Ούτε «καλημέρα», ούτε «τι κάνεις», ούτε τίποτα απ’ αυτά τα τυπικά κι ας είχαμε να μιλήσουμε πολύ καιρό. Πόσο διαφορετικό μπορεί να είναι ένα ψωμί, αναρωτήθηκα. «Απλά είναι… τρομερό» μου λέει με έκδηλο ενθουσιασμό. Η αλήθεια είναι ότι σ’ αυτή την πόλη οι «καλοί» φούρνοι λείπουν ή είναι δείγματα προς εξαφάνιση. Έχοντας αυτά στο μυαλό μου και φυσικά για να γλυτώσω και την γκρίνια της φίλης, δίνω ραντεβού μαζί της την ίδια μέρα για να γνωρίσω από κοντά τα ζυμάρια που την έκαναν να μιλά με τόσο πάθος.

Το τρομερό παιδί φτιάχνει το ψωμί για το οποίο μιλάει όλη η πόλη: Ένας νέος φούρνος στα Ιλίσια
Πρωτότυπο όνομα για μαγαζί και μάλιστα πολύ περισσότερο για φούρνο, σκέφτομαι.

Φτάνω στην Παπαδιαμαντοπούλου στα Ιλίσια, και στέκομαι μπροστά σε μια άδεια βιτρίνα κάτω από μια ταμπέλα που γράφει «Το τρομερό παιδί». Πρωτότυπο όνομα για μαγαζί και μάλιστα πολύ περισσότερο για φούρνο, σκέφτομαι. «Άργησες, αλλά ευτυχώς έχω κάνει κράτηση ένα πολύσπορο που τα σπάει» μου λέει η κολλητή. Κράτηση; «Ναι, εδώ τα ψωμιά τους φεύγουν με ταχύτητες φωτός. Για να μη σου πω για τις σφολιάτες τους. Δεν τις προλαβαίνεις» συμπληρώνει. Μπαίνω μέσα και αμέσως η μυρωδιά της φρέσκιας ζύμης με πιάνει από τη μύτη. Ρίχνω μια γρήγορη ματιά στον χώρο: ντυμένος στα λευκά, χωρίς φλυαρίες στη διακόσμηση, με γυάλινες προθήκες και μια τζαμένια πόρτα να διαχωρίζει το εργαστήριο.

Το όνομα του είναι εμπνευσμένο από τη γαλλική έκφραση «enfant terrible» που στο παρελθόν αναφερόταν στα παιδιά εκείνα που είχαν ανάρμοστη συμπεριφορά και για «τιμωρία» οι γονείς τους τα έστελναν να δουλέψουν ως εκπαιδευόμενοι σε φούρνους.

Λίγο πριν την πρεμιέρα έρχεται το lock down και το «Τρομερό παιδί» μπαίνει για λίγο στον πάγο, μέχρι τις αρχές του Μαϊού που με τη μερική άρση των μέτρων βάζει μπρος, αρχίζει το ψήσιμο, ανοίγει την πόρτα και γεμίζει με μυρωδιές τη γειτονιά.
Ο Χρήστος Παππάς (αριστερά) και η τρομερή ομάδα του.

Πιάνω κουβέντα με τον Χρήστο Παππά (πρώην στέλεχος επιχειρήσεων με σπουδές μαγειρικής στη σχολή Cordon Bleu), έναν εκ των ιδιοκτητών, και μαθαίνω όλη την ενδιαφέρουσα ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτό το νέο project. Ο φίλος του Χρήστου, Στέφανος Λιβανός, ήταν για χρόνια πλοίαρχος στο εμπορικό ναυτικό. Κάποια στιγμή αποφάσισε να ρίξει άγκυρα και να πιάσει στεριά. Αγαπούσε πολύ τα ζυμάρια και για να εντρυφήσει περισσότερα σ’ αυτά γράφτηκε στη σχολή Ferrandi κι έμαθε καλά την τέχνη του αρτοποιού. Φτάνει να εργαστεί, μεταξύ άλλων, στον φούρνο του Γάλλου chef Thierry Marx και μαθαίνει όλα τα μυστικά του γαλλικού ψωμιού και φυσικά της μπαγκέτας. Πίσω στην Ελλάδα, αποφασίζει με τον Χρήστο να ανοίξουν τον δικό τους φούρνο. Λίγο πριν την πρεμιέρα έρχεται το lock down και το «Τρομερό παιδί» μπαίνει για λίγο στον πάγο, μέχρι τις αρχές του Μαϊού που με τη μερική άρση των μέτρων βάζει μπρος, αρχίζει το ψήσιμο, ανοίγει την πόρτα και γεμίζει με μυρωδιές τη γειτονιά.

Το όνομα του είναι εμπνευσμένο από τη γαλλική έκφραση «enfant terrible» που στο παρελθόν αναφερόταν στα παιδιά εκείνα που είχαν ανάρμοστη συμπεριφορά και για «τιμωρία» οι γονείς τους τα έστελναν να δουλέψουν ως εκπαιδευόμενοι σε φούρνους. Πλέον, αυτός ο όρος χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει κάποιον που λειτουργεί με ανορθόδοξο, ασυνήθιστο τρόπο, ταράζει τα νερά, κάνει επιτυχία και βέβαια χαίρει μεγάλης αναγνώρισης. Αυτό ήθελαν να κάνουν ο Χρήστος και ο Στέφανος, να ταράξουν τα ήρεμα νερά των Ιλισίων και μέχρι στιγμής το πετυχαίνουν μια χαρά.

«Ναι, εδώ τα ψωμιά τους φεύγουν με ταχύτητες φωτός. Για να μη σου πω για τις σφολιάτες τους. Δεν τις προλαβαίνεις»
Όλα τα ψωμιά (από τη γαλλικού τύπου μπαγκέτα μέχρι το φανταστικό πολύσπορο) φτιάχνονται με προζύμι. Και ναι, έχουν αυτή την υπόξινη, σχεδόν νοσταλγική γεύση του χωριάτικου ψωμιού που φτιάχνουν οι γιαγιάδες.

Όση ώρα βρίσκομαι στο μαγαζί και μιλάω με τον Χρήστο, δεν μπορώ να πάρω τα μάτια μου από τα ζυμάρια που φτιάχνουν στο εργαστήριο πίσω από την τζαμαρία. Θέλω να βάλω μια λευκή ποδιά, να μπω να παίξω μαζί τους και να ανακατευτώ με τα άλευρα. Άλευρα που έρχονται από το Λουτρό Καρδίτσας και φτιάχνονται με ελληνικά σιτηρά από έναν Ιταλό, τον Πιπίνο Πυρροντζέλλο. Το πρώτο ιδιαίτερο στοιχείο. Το δεύτερο είναι ότι όλα τα ψωμιά (από τη γαλλικού τύπου μπαγκέτα μέχρι το φανταστικό πολύσπορο) φτιάχνονται με προζύμι. Και ναι, έχουν αυτή την υπόξινη, σχεδόν νοσταλγική γεύση του χωριάτικου ψωμιού που φτιάχνουν οι γιαγιάδες.

Όλα ευωδιάζουν φρεσκάδα στη βιτρίνα του Τρομερού Παιδιού.

Από τα 8 διαφορετικά ψωμιά που φτιάχνουν καθημερινά, εκείνη την ημέρα στην πρώτη επίσκεψη δεν δοκίμασα κανένα. Βλέπετε ήμουν άτυχος κι έτσι αναγκάστηκα να επιστρέψω. Αυτό που ξεχώρισα ήταν το πολύσπορο: σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι, καλαμπόκι, ηλιόσπορος, λιναρόσπορος, παπαρουνόσπορος, κολοκυθόσπορος και σουσάμι δίνουν ένα ξυροκαρπάτο ψωμί που όταν το φρυγανίσετε λίγο γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον. Η γαλλικού τύπου μπαγκέτα είναι σκανδαλιστικά τραγανή και με σωστή υγρασία μέσα, το σίκαλης (100% από σίκαλη) μπορεί να είναι λίγο βαρύ έχει όμως τραγανή κόρα και υγρή, μαλακή ψίχα. Όσο για εκείνο που φτιάχνουν τα σαββατοκύριακα με τα αποξηραμένα βερίκοκα και σύκα, κράνμπερι και φουντούκια είναι ένα επιδόρπιο από μόνο του με ευχάριστο υπόξινο τελείωμα.

Η συμβουλή μου: να το επισκεφτείτε πρωί και να δοκιμάσετε δύο από ψωμιά του. Να επιστρέψετε –που θα το κάνετε έτσι κι αλλιώς- για τα υπόλοιπα. Και να επιστρέψετε ξανά και ξανά. Αξίζει τον κόπο κι ας μην είναι δυο βήματα απ’ το σπίτι σας. Τέτοιοι φούρνοι σπανίζουν στην Αθήνα.

Όμως εκτός από ψωμιά στο Τρομερό παιδί φτιάχνουν και σφολιάτες με γαλλικό βούτυρο που μοσχοβολάνε και είναι ανάλαφρες. Αν είστε τυχεροί –όπως εγώ τη δεύτερη φορά – δοκιμάστε το κρουασάν αλλά και τη ζαμπονοτυρόπιτα. Επίσης πάρτε μαζί σας και ένα από τα κέικ. Εκείνο με τα φουντούκια και το πορτοκάλι είναι ότι πρέπει για τον πρωινό ή απογευματινό σας καφέ. Όσο για τα εκλέρ (τρία διαφορετικά), προτιμήστε εκείνο με τη σοκολάτα και τα passion fruit που έχει μια γλυκόξινη γεύση.

Η συμβουλή μου: να το επισκεφτείτε πρωί και να δοκιμάσετε δύο από ψωμιά του. Να επιστρέψετε –που θα το κάνετε έτσι κι αλλιώς- για τα υπόλοιπα. Και να επιστρέψετε ξανά και ξανά. Αξίζει τον κόπο κι ας μην είναι δυο βήματα απ’ το σπίτι σας. Τέτοιοι φούρνοι σπανίζουν στην Αθήνα.

instagram/tromeropaidi

Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια, τηλ.: 2107777537


Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

05 Σεπ 2025

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη 'Βουγονία' του Γιώργου Λάνθιμου

Ο Έλληνας σκηνοθέτης κέρδισε για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις μιας απαιτητικής Μπιενάλε. Συγκεντρώσαμε ό,τι ξέρουμε για τη νέα του ταινία, που καταφθάνει στις αίθουσες στις 6 Νοεμβρίου.

05 Σεπ 2025

Η παράσταση των συνεχόμενων sold out επιστρέφει για 10η χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη

Μια ασφυκτικά καφκική ανάκριση λαμβάνει χώρα από τις 10 Οκτωβρίου 2025.

Περισσότερα από

Life

05 Σεπ 2025

Τα άχαστα της πόλης για τις επόμενες εβδομάδες

Με τον Σεπτέμβρη να σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σεζόν, η πόλη γεμίζει ξανά με πολιτιστικές προτάσεις που αγκαλιάζουν κάθε μορφή τέχνης - από μουσική και θέατρο μέχρι κινηματογράφο και εικαστικά.

04 Σεπ 2025

Greece Race for the Cure® 2025: Οι εγγραφές άνοιξαν!

Στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού…κάθε βήμα μετράει! ΜΑΖΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ από τον καρκίνο του μαστού!

04 Σεπ 2025

Φτιάξε σπιτική πραλίνα φουντουκιού με μόλις 4 υλικά

Απόλαυσε βελούδινη πραλίνα φουντουκιού στο σπίτι εύκολα, γρήγορα και χωρίς περιττά υλικά!

04 Σεπ 2025

Στο 'Neropistolo' κάνουν πάρτι με pastries για να μπει σωστά η νέα σεζόν

Το new age bakery του κέντρου επιστρέφει με ένα ολοήμερο πάρτι, γεμάτο ζύμες και μουσικές.

04 Σεπ 2025

Γιατί τα vegan εστιατόρια κλείνουν ή πλέον βάζουν και κρέας στο μενού τους

Μερικές σκέψεις πάνω στο φαινόμενο, με αφορμή την πρόσφατη στροφή του φημισμένου 'Eleven Madison Park' στη Νέα Υόρκη.

04 Σεπ 2025

To 'Emiliano Zapata' είναι μια μεξικάνικη έκπληξη στον Κορυδαλλό

Γεύσεις γεμάτες ένταση και ένας πανέμορφος χώρος συνθέτουν ένα ενδιαφέρον δίπτυχο.

03 Σεπ 2025

Kiosko Mercado Tapas: Μια φιέστα για όλο τον Σεπτέμβριο στο 'Walk In Athens'

Στο δημοφιλές σποτ της οδού Μαυρομιχάλη παίζουν guest chefs, ωραία κρασιά και αλεγρία.

03 Σεπ 2025

Στη Λάρισα υπάρχει ένα φεστιβάλ που δε θέλει να μοιάσει σε κανένα άλλο

Λίγο πριν φτιάξουμε βαλίτσες για τη θεσσαλική πρωτεύουσα, μιλάμε με τον Μέλανδρο Γκανά για όλα όσα θα δούμε φέτος στο πολυθεματικό LA Comics Festival.

03 Σεπ 2025

Η νέα φουρνιά των αθηναϊκών μπαρ

Άνοιξαν τους τελευταίους μήνες, με μπάρες, ποτά και μουσικές που έχουν κάτι να πουν.