ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Λαγουδέρα στην Ύδρα: Η ιστορία του μαγαζιού όπου διασκέδαζε μέχρι πρωί όλο το διεθνές jet set

Από τον Λάμπρο Κωνσταντάρα και τον Τσακ Νόρις μέχρι τον Νιάρχο, τον Ωνάση, τη Μαργαρίτα Παπανδρέου και την Ελίζαμπεθ Τέιλορ, όλοι γλεντούσαν στη Λαγουδέρα.

Το Studio 54 της Ελλάδας. Η ιστορία του μαγαζιού όπου διασκέδαζε μέχρι πρωί όλο το διεθνές jet set

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να πέρασε από την Ύδρα και να μη συνάντησε τον εκπληκτικό Μπάμπη Μωρές. Τον άνθρωπο που από μόνος του ήταν ένα κινούμενο ιστορικό αρχείο όλων των διασημοτήτων που πέρασαν από το νησί. Ο άνθρωπος που από χόμπι έτρεχε με τη φωτογραφική του μηχανή, πότε από κότερο σε κότερο στο λιμάνι και πότε στη "Λαγουδέρα", για να πιάσει με τον φακό του πρόσωπα διάσημα σε ανέμελες στιγμές.

Λαγουδέρα στην Ύδρα: Η ιστορία του μαγαζιού όπου διασκέδαζε μέχρι πρωί όλο το διεθνές jet set
To πάρτυ στη Λαγουδέρα κρατούσε μέχρι το πρωί κι όταν στη 1 κοβόταν το ρεύμα άναβαν κεριά και συνέχιζαν να χορεύουν.

Η "Λαγουδέρα" της Ύδρας γεννήθηκε στις 3 Μαΐου του 1959 και έπαψε να υπάρχει στις 4 Οκτωβρίου του 1990, όταν εγκαινιάστηκε η "Λαγουδέρα" της Αθήνας από τον Παύλο Κουντουριώτη, ο οποίος έσπασε την πατροπαράδοτη σαμπάνια πάνω στην πλώρη του μικρού σκάφους που εξείχε από το χαμηλό μέρος της καμινάδας του τζακιού. Και ποιος δεν πέρασε από τη "Λαγουδέρα" της Ύδρας; Ποιος δεν έζησε το ανεπανάληπτο πνεύμα της λαγουδέρικης διασκέδασης; Η φιλική συμπεριφορά και η εγκάρδια φιλοξενία του ιδιοκτήτη δημιούργησαν μια συναρπαστική συνύπαρξη ανάμεσα στις ηλικίες, στα φύλα, στις κοινωνικές τάξεις, μεταξύ των ανθρώπων του άφθονου χρήματος και του καθόλου μεταξύ των διάσημων και των άσημων.

Ο Γιώργος Παπανδρέου χορεύει με τη σύζυγο του Μπάμπη Μωρές, Ντόρα.
Οι ηθοποιοί Ρεξ Χάρισον και Τρέβορ Χάουαρντ

Ακολουθούν μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τη συνομιλία (συνέντευξη) που είχε ο θρυλικός Μπάμπης Μωρές με τη γνωστή δημοσιογράφο των Αθηνών και προσωπική του φίλη Βίκυ Παλαιολόγου το 1990, σε περιοδικό της εποχής, όπου περιγράφει γλαφυρά εμπειρίες που είχε με τους δεκάδες επωνύμους, οι οποίοι κυριολεκτικά συνωστίζονταν και γλεντούσαν στη "Λαγουδέρα".

Η πριγκίπισσα Σοράγια

"Η Μπριζίτ Μπαρντό μού έβγαλε την πίστη ανάποδα, για να της βγάλω μερικές φωτογραφίες. Βρισκόταν στην Ύδρα μαζί με τον Μπομπ Ζαγκουρί και έπαιζα το κρυφτούλι μαζί της. Τελικά, ανέβηκα σε ένα κατάρτι καϊκιού και τη φωτογράφισα. Έχω πολλές ωραίες αναμνήσεις από την εποχή που γυριζόταν η ”Φαίδρα” με τη Μελίνα, που ήταν η ήρεμη, η καλή συνεργάτιδα. Παρακολουθούσε όλα τα γυρίσματα. Δεν βεντέτιζε καθόλου. Ήμασταν φιλαράκια. Έτρωγε το μεσημέρι στη παλιά ”Λαγουδέρα” στο λιμάνι. Κι εκεί ήταν που μετά από ένα γύρισμα νυχτερινό στο λιμάνι, έπεσαν όλοι με τα ρούχα στη θάλασσα, αφού είχε γίνει ο χαμός προηγουμένως με τον πιατοπόλεμο".

Ο Περικλής Βυζάντιος με τον Χένρι Φόντα.

"Ο Λέοναρντ Κοέν, που έρχεται στην Ύδρα πολλά χρόνια κι έχει και σπίτι στο νησί, είναι από τους πολύ ενδιαφέροντες και σωστούς φίλους της Ελλάδας. Τότε που ερχόταν τακτικά, ήταν άσημος ακόμη".

Ο Τσακ Νόρις μαζί με τον Μπάμπη Μωρές

"Η θλιμμένη αυτοκράτειρα Σοράγια, όταν ήρθε στην Ύδρα, επισκέφτηκε το ίδιο βράδυ τη ”Λαγουδέρα” και κάθισε σε ένα παράθυρο. Είχαν μαζευτεί όλοι οι σπουδαίοι της Ύδρας, ο Βυζάντιος, ζωγράφοι, αλλά η πλάκα έγινε με το γραμμόφωνο, που ήταν παλαιολιθικής εποχής, όμως αυτό ήταν που δημιουργούσε όλο το κέφι. Η Σοράγια χόρεψε ταγκό με τον Βυζάντιο και στην κυριολεξία άφησε εποχή και τις δυο βραδιές που πέρασε στην Ύδρα".

Και η Ελίζαμπερ Τέιλορ και ο Ωνάσης και η Τζάκι Κέννεντυ ήταν ανάμεσα στους τακτικούς θαμώνες.

"Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ είχε έρθει με τον Έντι Φίσερ, με τη θαλαμηγό ”Μασκότ”. Ο Σταύρος Νιάρχος, τακτικός πελάτης, έπινε μονάχα Τζόνι Γουόκερ Μπλακ Λέιμπελ. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης είχε έρθει και με τη Μαρία Κάλλας, αλλά και με την Τζάκι Ωνάση. Ήταν πολύ εύθυμος και ποτέ δεν είχα πρόβλημα να τον φωτογραφίσω. Η Τζάκι είχε έρθει και νωρίτερα, σαν Κένεντι. Είχε αγοράσει έναν πίνακα του Γιάννη Ράππα και με παρακάλεσε να τον στείλω στον Λευκό Οίκο. Δεν αποκλείεται σε κάποιο σημείο του Λευκού Οίκου να υπάρχει ακόμη ο πίνακας αυτός. Η πρώην σύζυγος του Ωνάση, η Τίνα Λιβανού, μόλις είχε σπάσει τα πόδια της στο σκι στην Ελβετία και ήρθε στη ”Λαγουδέρα” με πατερίτσες, να διασκεδάσει με την κόρη της, Χριστίνα. Ακόμη και ο Αλέξανδρος, ένας συμπαθέστατος νεαρός, έκανε βόλτες με το μικρό ποδηλατάκι της ”Λαγουδέρας”. Μας έπιασε το Λιμεναρχείο, γιατί απαγορεύονταν τα δίτροχα, και ο μεν Αλέξανδρος μπήκε στο κότερό του κι έφυγε, εγώ, δε, πέρασα από το Ειρηνοδικείο, όπου αθωώθηκα λόγω αμφιβολιών".

"Οι Τρέβορ Χάουαρντ και Ρεξ Χάρισον πέρασαν δύο νύχτες στη ”Λαγουδέρα” με τις γυναίκες τους, ξετρελαμένοι με την Ύδρα. Αξιόλογες παρουσίες ήταν επίσης εκείνες της Γκρέτα Γκάρμπο, της Μερλ Όμπερον και του Ντάγκλας Φέρμπανκς. Ο κόμης της Βαρκελώνης, Δον Χουάν, πατέρας του βασιλιά της Ισπανίας, με τους σωματοφύλακές του, ξαπλωμένος στο παράθυρο της ”Λαγουδέρας”, απολάμβανε τη λαγουδέρικη νυχτερινή ζωή.

Ο Πίτερ Ουστίνοφ, ο Χένρι Φόντα, ο Περικλής Βυζάντιος, ο Γιάννης Γεωργάκης, όλοι μαζί σε μια παρέα διασκέδαζαν". "Μεγάλος χαμός γινόταν επίσης στη ”Λαγουδέρα” με τους ιστιοπλοϊκούς αγώνες. Μου έκλειναν τραπέζι από την Αθήνα. Οι βραδιές ήταν αξέχαστες. Μεγάλη εποχή είχε αφήσει ο Ζακ Μεναχέμ, που τραγουδούσε καταπληκτικά. Πηγαίναμε με βάρκα σε ένα λιμανάκι έξω από το νησί και τραγουδούσε ο Ζακ το Κου-κου-ρου-κου-κου. Λες και ήμασταν σε θρησκευτική μυσταγωγία. Η Βουγιουκλάκη ερχόταν συχνά με τον Παπαμιχαήλ και με άλλες παρέες. Η Λάσκαρη, η Καρέζη, ο Κωνσταντάρας, η Βασιλειάδου,δεκάδες Έλληνες και ξένοι επώνυμοι… πού να τους θυμηθείς".

Αυτή ήταν η χρυσή εποχή της Ύδρας, που πέρασε ανεπιστρεπτί, παραμένει όμως ζωντανή στις μνήμες και στο ατέλειωτο υλικό που άφησε παρακαταθήκη ο Μπάμπης Μωρές. Ένας χαρισματικός άνθρωπος, που λάτρεψε την Ύδρα και έδωσε όλο του τον εαυτό στο να την κάνει με κάθε τρόπο παγκοσμίως γνωστή.

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας στην είσοδο της Λαγουδέρα
Ο Σταύρος Νιάρχος και ο Νίκος Γουλανδρής με τις συζύγους τους
Η Μαργαρίτα Παπανδρέου με δύο φίλες της

Ελένη Ανουσάκη και Ανδρέας Μπάρκουλης

Η Μαίρη Χρονοπούλου απολαμβάνει τη ζωνταντή μουσική στη Λαγουδέρα
Η πιο Λαγουδέρα του 1964.

Πηγή: saronicmagazine.com

Read Next

19 Απρ 2024

Η πανέμορφη Αθηναία που ερωτεύτηκε ο Λόρδος Βύρων: "Ζωή μου, σ’ αγαπώ!"

Το άγνωστο ειδύλλιο που ενέπνευσε το διάσημο ποίημα του λογοτέχνη "Η κόρη των Αθηνών". Ο Λόρδος Βύρων απεβίωσε 19 Απριλίου 1824.

18 Απρ 2024

Λίζερλ Αϊνστάιν: Το "κρυφό" παιδί του Άλμπερτ Αϊνστάιν που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μετά τη γέννηση

Σχεδόν 25 χρόνια μετά τον θάνατο του Γερμανού νομπελίστα (που πέθανε 18 Απριλίου 1955) αποκαλύφθηκε η ύπαρξη τρίτου παιδιού στην ζωή του.

Περισσότερα από

Stories

17 Απρ 2024

57 χρόνια πριν: Οι Rolling Stones στην Αθήνα τον Απρίλη του 1967

Τέσσερις ημέρες πριν από το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών, οι Rolling Stones άνοιγαν τον χορό των ροκ συναυλιών στην Ελλάδα. Η συναυλία τους στο γήπεδο του ΠΑΟ άρχισε κανονικά, αλλά δεν τελείωσε ποτέ.

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.