Οι αθλητές φορούν ενδυμασίες που τους επιτρέπουν- ανάλογα με το άθλημά τους- να κινηθούν ελεύθερα και να πετύχουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Οι κολυμβητές φορούν μαγιό, οι αθλητές ρυθμικής γυμναστικής ελαφριά κοστούμια και οι ποδοσφαιριστές σορτς.

Υπάρχουν όμως και κάποια αθλήματα με κανονισμούς σχετικά με τις ενδυμασίες που μοιάζουν εντελώς παράλογοι. Ένα από αυτά είναι και το χάντμπολ. Οι γυναικείες ομάδες χειροσφαίρισης παραλίας φορούν μπουστάκι και το κάτω μέρος ενός μπικίνι, με την ίδια τη Διεθνή Ομοσπονδία Χάντμπολ να μην μπορεί να εξηγήσει τον λόγο ύπαρξης αυτού του κανονισμού. Το γεγονός βέβαια παραμένει κι έτσι όποιος δεν ακολουθεί τον κανόνα χρεώνεται με πρόστιμο.

Οι γυναικείες ομάδες χειροσφαίρισης παραλίας φορούν μπουστάκι και το κάτω μέρος ενός μπικίνι, με την ίδια τη Διεθνή Ομοσπονδία Χάντμπολ να μην μπορεί να εξηγήσει τον λόγο ύπαρξης αυτού του κανονισμού. Το γεγονός βέβαια παραμένει κι έτσι όποιος δεν ακολουθεί τον κανόνα χρεώνεται με πρόστιμο.

Αυτό έγινε και στην περίπτωση της γυναικείας ομάδας της Νορβηγίας που αρνήθηκε να φορέσει μαγιό για την εμφάνισή της σε ευρωπαικό αγώνα στη Βουλγαρία ενάντια στην Ισπανία με την ευρωπαική ομοσπονδία να της χρεώνει 150 ευρώ πρόστιμο για κάθε παίκτρια μετά την επιλογή της να εμφανιστεί με σορτς.

Σύμφωνα με τον κανονισμό οι γυναίκες αθλήτριες πρέπει να φορούν το κάτω μέρος του μαγιό «με στενή εφαρμογή και γραμμή με ανοδική γωνία προς το πάνω μέρος του ποδιού» ενώ οι δύο πλευρές του μπικίνι δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 10 εκατοστά. Οι άντρες αθλητές από την άλλη μπορούν να φορέσουν σορτς πάνω από το γόνατο αρκεί να μην είναι πολύ φαρδιά. Εκπρόσωπος της παγκόσμιας ομοσπονδίας δεν σχολίασε τον παράλογο κανονισμό αλλά δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν είχαν υπάρξει επίσημα παράπονα. «Γνωρίζουμε ότι κάποιες χώρες επιθυμούν να παίζουν με μπικίνι, για παράδειγμα, η νότια Αμερική» δήλωσε.

Εκπρόσωπος της παγκόσμιας ομοσπονδίας δεν σχολίασε τον παράλογο κανονισμό αλλά δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν είχαν υπάρξει επίσημα παράπονα. «Γνωρίζουμε ότι κάποιες χώρες επιθυμούν να παίζουν με μπικίνι, για παράδειγμα, η νότια Αμερική» δήλωσε.

Η νορβηγική ομάδα σχεδίαζε να πάει αντίθετα στους παράλογους κανονισμούς προκειμένου να δείξει την αντιμετώπιση που έχουν οι γυναίκες αθλήτριες συγκριτικά με τους άντρες. «Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν μπορούμε να παίξουμε φορώντας σορτς. Με τόσο body shaming και παρόμοια θέματα αυτές τις μέρες, θα έπρεπε να μπορείς να φορέσεις κάτι παραπάνω όταν παίζεις» είπε η Martine Welfler, μία από τις παίκτριες της ομάδαςς.

Σύμφωνα με την Janice Forsyth, καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο Western του Καναδά και διευθύντρια του κέντρου Ολυμπιακών Σπουδών που μίλησε για το θέμα στους New York Times, το μπικίνι στην προκειμένη περίπτωση δεν επιτρέπει στις αθλήτριες να πηδούν ψηλότερα ή να κινούνται γρηγορότερα: «Είναι χαζό να λέμε ότι φορώντας μπικίνι οι αθλήτριες έχουν καλύτερες επιδόσεις».

Η νορβηγική ομάδα είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για τον κανονισμό από το 2006 αλλά τίποτα δεν είχε γίνει. Δεν είναι η πρώτη φορά εξάλλου που γυναίκες αθλήτριες προσπαθούν να γνωστοποιήσουν στον κόσμο τις αδικίες όσον αφορά στις αθλητικές ενδυμασίες τους. Αθλήτριες του τένις, του beach volley αλλά και του badminton έχουν παραπονεθεί ενώ πολλές φορές τους έχουν επιβληθεί πρόστιμα για τις στολές τους εντός αγωνιστικού χώρου. Όπως είπε η Kare Geir Lio υπεύθυνη της ομοσπονδίας χάντμπολ «οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να έχουν μια στολή που πιστεύουν ότι είναι κατάλληλη για να εκτελέσουν το άθλημα τους» κάτι που θα έπρεπε φυσικά να ισχύει για όλα τα αθλήματα.  

Kεντρική φωτογραφία: ΑΠΕ

Aκολουθήστε το WomanToc στο Instagram

 

TAGS