«Η Βρετανία έχει την τέλεια ευκαιρία να επιστρέψει τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα». Αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το συμπέρασμα αλλά και η παρότρυνση του αρθρογράφου Geoffrey Robertson, ο οποίος με πρόσφατο άρθρο του στην βρετανική εφημερίδα Guardian διατυπώνει την άποψη ότι το Βρετανικό Μουσείο και οι αρχές της Αγγλίας έχουν την υποχρέωση να επιστρέψουν οποιοδήποτε κομμάτι παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς δεν τους ανήκει, εν όψει του επερχόμενου Brexit.

Στην περίπτωση των γλυπτών του Παρθενώνα η επιχειρηματολογία του Robertson πάει ένα βήμα παρακάτω, αφού ο δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι δεν χρειάζεται «ιδιαίτερα σκέψη και ανάλυση για να καταλήξουμε πως τα μάρμαρα του Παρθενώνα είναι κλεμμένα».

*Mια ανασκόπηση των γλυπτών που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο

Το κείμενο του Robertson που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην Μεγάλη Βρετανία που τρέμει στη σκέψη της επαναφοράς συζήτησης γύρω από την επιστροφή των Μαρμάρων υπό τον φόβο πως αν αυτή πραγματοποιηθεί, τότε θα ανοίξει με μέμιας η πόρτα για όλες τις χώρες ως προς το να ζητήσουν πίσω κειμήλια, τα οποία δικαιωματικά τους ανήκουν. Ανάμεσα τους και μία σπουδαία συλλογή Αιγυπτιακών ευρύματα και Ασυρριακών που σήμερα φιλοξενούνται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου.

Ο Robertson τονίζει επίσης ότι ο Έλγιν, ο οποίος μετέφερε τα γλυπτά από την Αθήνα στο Λονδίνο είχε απλά άδεια να μετακινήσει απλώς κάποιες πέτρες από το μνημείο κι όχι να μεταφέρει έξω από την χώρα ολόκληρα γλυπτά, κάτι το οποίο θα αλλοίωνε την άρτια εικόνα του Παρθενώνα.

*Βίντεο από παλαιότερη συζήτηση με θέμα το αν πρέπει ή όχι να επιστραφούν τα μάρμαρα στη χώρα μας.

Μπορείς να διαβάσεις ολόκληρο το άρθρο του Robertson στη Guardian με ένα κλιλ εδώ

Mε στοιχεία και πληροφορίες από την βρετανική Guardian.

TAGS