Η Σίρλεϊ Τεμπλ, το παιδί-θαύμα του Χόλιγουντ, πέρασε όλη την παιδική ηλικία της στα κινηματογραφικά σετ, σε μια φρενήρη καριέρα που τελείωσε πολύ νωρίς για να τελειώσει μόλις στα είκοσι δύο χρόνια της. Μπήκε στον κόσμο του Χόλιγουντ μόλις στα τρία χρόνια της, με έναν ρόλο στα Baby Burlesks, σειρά ταινιών μικρού μήκους που σατίριζε δημοφιλείς ταινίες με τα παιδιά σε ρόλους ενηλίκων.

Αργότερα η Σίρλεϊ θα περιέγραφε εκείνη την εμπειρία ως μια «κυνική εκμετάλλευση της παιδικής αθωότητάς μας». Η δουλειά ήταν ατελείωτη, οι μισθοί χαμηλοί και οι συνθήκες τουλάχιστον αμφιλεγόμενες. Για τα άτακτα παιδιά υπήρχε ένα «κουτί τιμωρίας» ή ένα μεγάλο κομμάτι πάγου όπου αναγκάζονταν να καθίσουν για να «κουλάρουν». Η Σίρλεϊ αναγκάστηκε να εργαστεί μετά από μια επέμβαση και να χορέψει με τραυματισμένο πόδι.

Την περίοδο που τα στούντιο Fox πήγαιναν για χρεωκοπία, είδαν τη σωτηρία στο γλυκό προσωπάκι της Σίρλεϊ Τεμπλ, στεφανωμένο από τις ξανθιές μπούκλες που επρόκειτο να λατρέψει όλη η Αμερική και ακόμα και ο Ρούζβελτ να χαρακτηρίσει σύμβολο αισιοδοξίας. Από το 1935 μέχρι το 1938 η ανήλικη σταρ έγινε η κορυφαία του box office ξεπερνώντας, στα εννέα χρόνια της, ακόμα και το μεγαθήριο της μεγάλης οθόνης Κλαρκ Γκέιμπλ. Το Χόλιγουντ όμως ήξερε ότι η παιδική ηλικία της θα τελείωνε γρήγορα και φρόντισε να την ξεζουμίσει. Μέχρι τα 22 χρόνια της, οπότε και ουσιαστικά τελείωσε η καριέρα της, γύρισε 55 ταινίες.

Στα κινηματογραφικά σετ υπήρχαν περιπτώσεις όπου ο σκηνοθέτης, για να την κάνει να κλάψει, της έλεγε ότι η μητέρα της έπεσε θύμα απαγωγής. Όταν ο συγγραφέας Γκράχαμ Γκρην την περιέγραψε σαν αντικείμενο σεξουαλικού πόθου («Το καλοσχηματισμένο και ποθητό κορμάκι της, γεμάτο τεράστια ζωτικότητα») μηνύθηκε από τη Σίρλεϊ και το στούντιο που την εκπροσωπούσε, στην πραγματικότητα όμως οι μεγαλύτερες απειλές ήταν οι παραγωγοί της. Στην αυτοβιογραφία της περιγράφει διάφορα περιστατικά παρενόχλησης. Για παράδειγμα κάποιος γυμνώθηκε μπροστά της όταν εκείνη ήταν μόλις 13 ετών, ενώ ένας άλλος της επιτέθηκε σεξουαλικά.

Ευτυχώς, αποδείχτηκε πιο ανθεκτική από άλλα παιδιά-θαύματα του Χόλιγουντ που μεγαλώνοντας κάηκαν από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Όταν τα ξανθά μαλλιά της έγιναν καστανά, η ομορφιά της έπαψε να είναι τόσο εκτυφλωτική και χαριτωμένη και η Σίρλεϊ μεταμορφώθηκε σε μια συνηθισμένη έφηβο και, αργότερα, ενήλικη γυναίκα, κατάφερε να ξαναχτίσει τη ζωή της μακριά από τον κόσμο του θεάματος και να αφήσει πίσω τα παιδικά της τραύματα.

Δείτε την ιστορία της Σίρλεϊ Τεμπλ:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS